skördefest.


idag plockade jag mina 3 första körsbärstomater! muuuums! :D





erikas rödvinssås.


att ystad är en riktig sommarstad håller nog de flesta med om. sandstränder, dialekter som heter duga och öppna landskap. nog är det vackert alltid.

men visst finns det annat som är fint med ystad än omgivningarna. överallt finns människor som bär på både det ena och det andra smarriga receptet. de flesta självklart hemliga med ett löfte att aldrig föra det vidare, bortsätt från nästa generation vill säga. men härom dagen blev jag riktigt förtjust när jag hemma hos mamma fann en handskriven lapp på kylskåpsdörren.
 
och varför blev jag nu så glad över en liten lapp? jo, det har nämligen trillat in ett alldeles ovanligt fint recept på en alldeles ovanligt god rödvinsås. så hädanefter tycker jag (och säkerligen även erika) att ni endast ska gå efter detta makalösa recept på den allra godaste och mest mustiga rödvinssås. låt er väl smaka!

Erikas Rödvinssås

2 hela vitlökar
1 msk olivolja
3 msk strösocker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 gram smör
2 krm salt

sätt ugnen på 200 grader.
bryt löken i klyftor och lägg i en långpanna tillsammans med olivoljan och rosta i 20 minuter.
smält socker och tomatpuré i en kastrull.
tillsätt vitlöksklyftor, vinäger, vin och kalvfond.
låt det koka ihop utan lock tills det återstår cirka 4 dl.
sila bort vitlöksklyftorna (Men spara för guds skull! De blir såå smarriga tillsammans med grillat eller kanske på en rostad smörgås? Malins red.)
häll tillbaka såsen i kastrullen och red av med maizena utrört i lite vatten.
rör ner smöret och smaka av med salt.
klart!



mango- och bananpaj.


nu ska ni få ett smarrigt tips. eftersom jag har tilldelats en alldeles underbar mamma har jag även turen att få vara med om både de ena och det andra av allt tokigt hon har för sig. för det mesta är det härliga stunder, men inte alltför sällan dyker det upp tillfällen och stunder då hon råkar ut för det allra konstigaste.

som när hon dagen innan tjejmilen föll i en grop ett par meter från sälarna vilket resulterade i 2 stukade fötter. eller när hon som liten lurade i sin lillebror alla hallonmaskar och behöll hallonen själv. för att inte tala om den gången hon lite ömt skulle smeka min pappa på låret och märkte att det kändes annorlunda och det visade sig vara en annan mans lår.



ja, det är min mamma det. min käraste, fina mamma. ingen är som hon och jag kan inte vara gladare över att få vara just hennes unge. igår blev jag ditbjuden på paj. en alldeles förträfflig sak med smak av banan och mango. en utmärkt smakkombination om ni frågar mig! mango är en vän som ligger mig varmt om hjärtat. banan är kanske ingen favorit att äta rätt uppochner, men varm (eller som ni kanske vet även på knäcke med sällskap av messmör) är den ju bara så löjligt smarrig. nu ska ni inte bli sorgsna över att ni inte vet hur dessa så fint gifter sig tillsammans. för jag delar ju självklart med mig av mina tips jag får av min toka till mamma ♥
så, här kommer receptet :)

Mammans smulpaj med mango och banan, för 3 hungriga eller 4 inte så värst hungriga

blanda, nyp, kladda eller rör ihop 1 dl müsli naturell med 0,5 dl råsocker och 50 gram smör. lägg 1 paket fryst mango (á 250 gram) och 1 stycke banan i skivor (fast skiva den får man ju göra själv) i en form, smula över fraset och skjuts in i ugnen på 200 grader, i cirka 15 minuter (fast mamma tycker 20, det ska ju se sprött och frasigt ut). serveras gärna till efterrätt tillsammans med lite vanlijsås.



sluuuuurp!


provsmakning 2!


sådärja. då kan jag pricka av ännu ett smaktest av en variant av revbensspjäll! denna gång handlade det som tidigare nämnt om Jensen's Spareribs med smak av chili.



jag tyckte, precis som med de andra smakerna BBQ och Honung, att dessa revben har som ett överdrag av en krämig sort. lite svårt att förklara men det är det bästa jag kan åstadkomma utan att bjuda er på konsistensen av dom. de har även en hel del sega senor på kanterna men det är bara att gnaga runt om dom eller pilla bort.

doften som sprider sig från ugnen däremot - mmmmm. riktigt smarrigt.
och smaken! åh smaken på själva köttet är helt perfekt. kryddigt, saftigt och ja, gott helt enkelt! det väger helt klart upp det hela. och det gör även priset. bortsätt från att jag idag fann detta kap för endast 30 kronor, ligger de vanligtvis på omkring femtiolappen. ett himla bra pris för en så pass bra och smarrig produkt. utseendet när de tas ut från ugnen är väl inte jättecharmigt direkt, men det var absolut inget jag tänkete på när jag väl smakade dom. så, absolut, har ni inte testat Jensen's Spareribs - gör det! :) 

jag ger dessa ribs betyget 3,5 av 5!


låt er inte luras av utsidan. här är det framför allt smaken som räknas.

och ja, jag gnagde med liv och lust i mig hela gänget :) mums!


Bondens underbara Marknad.


hej på er!
vilken fin dag det har varit :) vi var ju som sagt på Bondens Marknad tidigare idag, himlans vad mysigt det är alltså. jag uppskattar det enormt mycket mer nu än vad jag någonsin gjort tidigare. jag undrar varför? kanske är det för att jag unnar mig mer saker numera. eller vad tror du mamma? ♥

jag hittade ialla fall min älskade gurka, lika närodlad som allt annat på marknaden. och visst fick jag möjligheten att smaka ostkakan också, inte bara en gång utan tre ;) gott gott gott. kommer alltid förknippa ostkaka med vår Bullerby-roadtrip sommaren 2009. att en blå sommardag sitta utanför Bullerbyns lada och äta ljummen ostkaka med sylt och grädde. så ljuvligt.

på marknaden fanns dessutom mycket grönt, bröd, sylt, marmelad, rökt kött, korv, honung och mycket mycket mer. underbart! ett hett hett tips till alla som gtycker om god och närodlad mat av finaste kvalité.



äntligen fann jag även lite rökta fiskprodukter :D

efter ett antal härligt släntrande på marknaden cyklade vi ner mot ån och fina fina Åbacka. där blev jag bjuden på sommarfika som hette duga.


ljummen plommonpaj med vispgrädde. grönt te i en av deras ljuvliga farmorskoppar som jag glömde fota. attans.


mamma valde en bit daimtårta. riktigt smarrig.


hasse var sugen på en köttbullesmörgås, men gick bet. istället blev det en smörgås med ägg och sill. en kula lakritsglass efter det och jag tror att även han var mer än nöjd :)

tack än en gång för en underbart mysig fika min bäste-hasse!

nu är jag hemma och slappar i soffan. tänkte köra en repris senare med lite betygsättning. här kan ni läsa om min senaste betygsättning på Rib World's kamben. denna gång faller provsmakningen på dessa rackare:



sanningen är dock att jag har testat dessa tidigare, men då med två andra sorter, en med smak av BBQ och en med Honungsmarinad. detta var dock inget jag bloggade om (men jag har ett inlägg om den kvällen väntandes; det var en av kvällarna hos elin :).
de var ialla fall goda båda två, även om BBQ föll mig mer i smaken och var enligt mig snäppet godare. men, nu ska jag alltså testa dessa med smak av Chili. det får dock bli senare, för jag är inte hungrig än på ett tag.

men kika in om ett par timmar vettja, så får ni se vad det blev för betyg :)
ha det fint sålänge!


sensommardag.


sitter här nyduschad och nysprungen. eller ja, inte i den ordningen kanske, hade varit en aaning onödigt att duscha före en svettig springrunda :) skönt ialla fall!

efter 11 idag, när jag har lyssnat klart på Ring så spelar vi, löst Melodikrysset, ätit frukost och läst tidningen ska jag cykla upp till Bondens Marknad. där ska jag köpa gurka och smaka ostkaka. mysigt! vädret idag är ju dessutom toppen (rena rama sommarvärmen!) så det är ju helt perfekt :)

jag fick förresten detta svar igår på min kak-skylt:

 

TEXT: Hade varit gott men fåglarna måste ha tagit det. Du kanske e lika pigg i helgen för vi kommer & jobbar då oxå. Fredde.

pfft. nu var det ju inte alls några fåglar som lurade runt hörnet. anledningen till att det inte fanns några kakor kvar när gubbarna dök upp var helt enkelt att dom inte visade sig på hela dagen och därför tog jag ju såklart in dom (skylten fick dock hänga kvar, som ett tecken sådär ;) jag sätter väl ut dom idag igen. när vet jag dock inte. ingen byggare har dykt upp ännu. latmaskar.

på tal om maskar och annat grönt! se vad fin min tomatplanta har bblivit :)




den röda är otroligt mycket rödare i verkligheten. tror nog jag stoppar den i munnen senare idag :)



torsdagsmyys.




blåbärsfil, gurka, rödpaprika, honungsmelon + dippen till det :D


ny favvo!


jag har hittat en ny favorit.



krispigt, tunt, smakrikt och alldeles underbart. skulle kunna äta hur många som helst till mellis.
såå gott. speciellt med messmör+banan... MMMMM.





en kall gris.


kvällens middag:


honungsmelon, coleslaw, kassler (kall! såå mycket godare än varm/stekt) & kanel/senapsstekta äpplen med sky.

jag säger bara en sak: kassler! riktigt underskattad. såååå gott! MMMMMMM!!




gissa bytet!


äh jag ångrade mig. det blev detta istället.



kan ni gissa vad jag kikar på? :) (ja, att det är en fot är jag väl medveten om ;)




här kommer ytterligare en ledtråd:








en brödrost.




kör nostalgi i 1 timme och 26 minuter - härligt!



byggarkakor.


imorse ställde jag mig i köket och bakade maffiga kakor till mina nya grannar. byggjobbarna kallar jag dom. det är nämligen så att dom med hjälp av finfina byggställningar spatserar förbi mina fönster titt som tätt. himla roligt när jag befinner mig i soffan och ser på film, sitter vid köksbordet och äter frukost eller står i duschen.

okej, det där med duschen var kanske inte riktigt sant, men det känns lite smålustigt med främmande människor som helt plötsligt bara står ett par decimeter ifrån mig. att det sedan är glas emellan spelar mindre roll.

men hur knas det än är så gör dom ett bra jobb! så jag tänkte att lite kakor kan dom misann få ialla fall. om även ni vill bjuda bort ett par stycken (kanske till elektrikern, sotaren eller för all del frisören) så ska ni följa receptet nedan. annars kan ni ju faktiskt mumsa i er allihopa själva. det är ju en smaksak.

Byggarkakor, jag fick 15 kakor

120 gram smör
1 dl råsocker
1 ägg

1,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
1 dl grovhackade cashewnötter
8-10 grovhackade chokladbitar
(jag använde dumle crisp, 4 wherters original, 2 krispiga nougatägg & 1 röd lindt-pralin)

vispa smör och socker pösigt.
rör i ägget och blanda till en krämig smet.
tillsätt mjöl, havregryn och bakpulver och blanda ordentligt.
blanda till sist ner nötter och choklad (lägg gärna chokladen i kylen/frysen innan så att dne inte är rumstempererad).
klicka ut på plastfolie, forma till en rulle, ca 5 cm i diam., och lägg i frysen 30 minuter.
sätt ugnen på 200 grader, skär rullen i cmstora skivor och lägg på ett bakplåtspapper.
grädda mitt i ugnen ca 11 minuter.
låt svalna på galler.


klara...


färdiga...


gå!


(original-receptet fann jag här)


coleslaw på annat vis.


nu är jag mätt och belåten. kambenen var helt okej! inte världens sensation direkt (vilket jag heller inte förväntade mig för 40 kronor) men goda. absolut. däremot fick jag inte riktigt kläm på vilken smak det egentligen var. jag saknade den där riktigt fina bbq smaken som är så fin på revben. nåja, det var en god måltid och för den pengen var det ett riktigt kap :)

betyget då? egentligen kunde dom från en riktigt petig kritiker ha fått en 2a, men i och med att jag är så pass svag för revben i alla dess former ska det till mycket för att jag inte ska tycka om dom. priset drar upp det hela och för att vara "färdiggjorda" var dom ju faktiskt riktigt smarriga. minus dock för att det inte var svenskt kött utan irländskt.
betyget blir därför 3 av 5.



jag serverade mina tillsammans med en riiiktigt god coleslaw. receptet hittade jag förra veckan inne hos Remsans Bistro, en av mina favoriter bland matbloggarna. jag norpade receptet rakt av, med undatag för morötterna.
om även du vill testa den ska du göra såhär:

Remsans Coleslaw

1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1/4 krm vitpeppar
200g tunt hyvlad vitkål (använd osthyvel)
200 g grovrivna morötter

bara att blanda ihop allt. MMMMMM! så mycket bättre än den mastiga, tunga varianten som finns färdigblandad i affären. så nästa gång det suger lite i cloeslaw-tarmen; rör ihop denna!

(märket heter Rib World, som ni kan läsa mer om här. denna förpackning, på 500 gram (som dock visade sig vara endast 386 gram, minus på det), köpte jag på ica maxi för 39,90)

förberedelse.


ikväll ska jag äta dessa till middag.



ser riktigt smarriga ut, men doftar inte så mycket "grill" och bbq som det annars brukar. kanske är något som ändras när dom hamnat i ugnen? hoppas! jag återkommer med betyg :)



ivrig gula.


titta vilket lustigt ägg jag åt till frukost.



som om gulan bara ville hoppa ut ;)
jag mår fortfarande ganska skräpigt. men, jag klarar mig bara inte utan min frukost, även om aptiten inte är vad den brukar. dom senaste dagarna har den dock inmundigats runt 11. går liksom inte innan dess. men, det hindrar inte mig. frukost är det bästa!


mellis.


vid det här laget tror jag ni vet att jag är svag för knäcke med messmör & banan på.



idag blev det även en med sill & gräslök. (jag var ursugen på finncrisp, men hade tyvärr inga hemma. så för känslans skull delade jag knäcket på längden) gott gott.
oj, nu kommer glassbilen.


orsaker och anledningar.


hej på er.
jag känner mig lite halvkrasslig vilket leder till noll motivation till bloggen. tråkigt :( huvudvärk, konstig magkänsla, kroppsdelar tunga som bly och noll aptit. ett otroligt tråkigt tillstånd som ni säkert förstår. jag gör som alltid; tror in i det sista att det är någon sjuka jag drabbats av utan skyller än så länge det hela på mina dagspiller som jag ätit i snart 1 vecka.


inte lika sprallig idag kanske.

frukost, corren, pussel och en cykeltur till coop är det jag hittills har pysslat med idag. inte mycket att hänga i granen direkt. men så är det ibland. hittade 2 barndoms-nostalgiska filmer i affären som jag var jättenära att köpa med mig hem, men gjorde det icke. min ekonomiska sida stoppade mig i sista stund.

om det var bra eller inte vet jag inte riktigt, kanske jag förtjänade en slapp stund i soffan framför en underbart härlig film som bara doftar barndom och härliga känslor från förr. vem vet?

det känns som att detta är en av de sällsynta dagarna då jag för ovanlighetens skull vill skämma bort mig ritkigt ordentligt. jag vet bara inte hur? jag är mest van att skämma bort andra. har ni några tips? snälla ni, jag tar tacksamt emot alla ideér ni kan tänkas ha :)

nu ska jag fortsätta lyssna på Septembers sommarprat i P1. ha det fint ♥



orup!


åh vilken kväll jag hade igår! Upp över min öron, Pojkarna på rad, Stockholm, Regn hos mig var bara en del av dom låtar som spelades. alla mina favoriter! vilken lycka :D



grym kväll! satte dock lite i halsen när han presenterade nästa låt med att berätta att den fanns på hans första platta som kom ut februari 1988. hulp, då var jag 1 månad. galet! här kan ni läsa om min förkärlek till Orup/GES.

nu ska här ätas frukost. kom hem från en springrunda för en stund sedan. råkade springa genom en gren brännässla. ajaj hade glömt hur ont det faktiskt gör.

här skulle det ha varit en bild på brännmärkena men de hade försvunnit innan jag kom hem och kunde fota. istället får ni en sommrig bild på mig :)



men nu; frukost!



blod?


titta vad jag skar mig förut när jag letade efter klänningen till bröllopet.



var så stressad att jag inte ens kände smärta. nu gör jag det dock. aj.


shell.


min mamma kom förbi med dom här godingarna.




lilleman.



sämre middag har jag ju haft :) tack bäste-mamma ♥
nu är jag dock törstig som en dromedar i Sahara!! måste.. ha.. vatteeeen...


ojoj!



går på bröllop såhär spontant, härligt, stressigt och underbart! :)

nu äör det brådis! vi hörs!

knäcke. sill. gräslök.




godare kvällsmål får du leta efter.
(dessutom känns det ännu snäppet smarrigare när gräslöken kommer från min egna planta :)


trots.


trots att regnet, som jag tidigare nämnt idag, har öööst ner sedan klockan 11 så kan jag inte påstå att jag har legat på latsidan. nepp, jag drog på mig regnjacka, hoppade i stövlarna och cyklade ner mot stan. tjoho vilket härligt väder!
ilade runt över hela stan på jakt efter rökt laxfena, lax-snacks eller lax-ribs, men icke. inte en endaste liten fena så långt mina gröna ögon kunde nå. attans!

men inte bröt jag ihop och lipade för det inte. istället sladdade jag förbi Hemmakväll. tänkte att efter denna dag var jag faktiskt värd att se på film. spatserade runt där ett bra tag och kom sedan ut med 5 filmer :) allihopa blev mina för den trevliga summan 120 kronor. vilket kap, vilket kap.



sedan fortsatte jag min lilla trevliga cykeltur förbi hagaberg där en migrändrabbad fining befann sig. jag sällskapade med 2 koppar varmt te på balkongen och snicksnackade en stund innan jag slutligen trampade hemåt. efter cirka 3 timmar ute i spöregn. det kallar jag att trotsa regn!


längtan.


mygod vad jag är sugen på en sånhär till middag.




men allra mest längtar jag efter de rökta lax-snacksen som vi fann i den lilla fiskboden i gränna. för att inte tala om de tunna små lax-ribsen från samma ställe. eller varför inte ett par rökta laxfenor? sluuuurp!


tjolahopp!


under hela dagen igår fick jag med hjälp av P4 mer eller mindre inpräntat i huvudet att morgondagen skulle bjuda på regn redan tidigt på morgonen för att sedan fortsätta i ett ihållande regn framåt kvällen. jag planerade därför att trotsa detta regnväder och börja fredagen med en springrunda.

så imorse när jag vaknade skuttade jag (ja, nästan faktiskt!) ur sängen, snörade på mig dojjorna och sprang min fina runda ute i tinnerö. och även denna gång blev det en tur i djurens tecken. men i en lite mildare variant, som tur var.
en ekkorre försökte frenetiskt kasta ekollon på mig när jag sprang under dess träd och jag svalde en stackars liten fluga (inte så trevligt, men lite protein har väl inte skadat, det var nog värre för flugan). dessutom tog jag ett högt dubbelkliv för att inte trampa ihjäl två rangliga harskrankar som glatt lekte i det daggiga gräset (okej, inte mycket till spännande händelse kanske, men det kändes ynkligt att bara skriva om ekkorren och flugan).

sista biten mötte jag en ur-rar liten tant som hade ett rejält regnställ på¨sig samt en ryggsäck. härlig som jag är fantiserade jag att hon hade packat ner smörgåsar, varm choklad, morgontidningen och en filt och därmed skulle slå sig ner någonstans i hagarna, luta sig mot en trädstam för att sedan njuta en sensommar-frukost. säkert var det inte så, men vi kan ju alltid hoppas :)

och vet ni inget regn än så länge! :D (OBS! detta skrevs klockan 8.50. nu, klockan 15.00, har det väl hittills regnat omkring 1 dm vatten eller så. fint. detta gör dock att jag är ännu mer glad åt att vi faktiskt valde att fara på RixFm igår (se inlägget nedan), då vädret var ljuvligt! turturtur)

p.s jag drömde om pussel inatt. lite skadad? jag ?


såhär ser det (än så länge) inte ut idag (uppdat. 15.00; jooo nu gör det det ;)




bäst musik just nu.


för drygt en timme sedan kom jag hem från norrköping, augustifesten och rixfm festival. rackarns vilken trevlig kväll!


först var vi på Bagarstugan där vi åt mat.


bbq ribs med coleslaw & sallad.


smörkokta bönor.

detta var ett otroligt charmigt ställe. vänlig personal, inget knussel när något i menyn ville bytas. fin uteservering med utsikt över strömmen. riktigt fräscha råvaror! jag skulle ha tagit foton på deras gudomligt vackra surdegsbröd som radade upp sig bakom disken och alla smarriga desserter i miniformat som lockade vid kassan. men jag glömde. ni får helt enkelt ta er ett besök och se efter själva. rackarns bra pris dessutom. för den sagolikt smarriga maten här ovanför betalade vi endast 125 riksdaler. mer än okej alltså! :)

mitt middagssällskap ville dock inte vara med på bild. trötthet var anledningen. att jag dessutom fick 25% av även hennes revben är inget jag tackade nej till. ja, alltså ribsen från grisen som vi beställde, inte hennes egna.


andreas johnson.


tivoli och ett par stycken i publiken.


roger & fredrik birging.


martin stenmarck. min bästa!


och så lite september såhär en augustikväll.

även jay var där, men jag valde att inte knäppa något foto på honom. kände inte för att slösa utrymme för den mannen. martin stenmarck var helt klart bäst. fick glädjerus i hela kroppen. såå himla go han är! tror allt att jag är lite småkär i den mannen. men det är en hemlis, så säg det inte tll någon, ok?


innan vi for hemåt mot linköping hamnade vi på ett kondis med en trevlig uteservering, Brödernas Café.


där bjöd jag min fina mamma på en chailatte.


jag beställde ut te (mareld) och en äpplepaj med vispad grädde. helt okej, men jag har ätit mycket smarrigare!

så släntrade vi mot bilen och for hemåt i sommarkvällen. sammanfattningsvis en riktigt härlig kväll! tyvärr blev min mage en ballong efter kvällens fika, det trots min punschtablett.. hm, undrar varför? äsch, det är en världslig sak och bara värt att strunta i! :)

nu ska jag krypa ner i sängen, lyssna på Karlavagnen  och hoppas på en bättre natts sömn än den jag hade inatt.
hoppas att även ni har haft en strålande fin torsdag!


energi!


jag fick en kommentar angående det här med energi och vart jag får den ifrån. kommentaren föll in under inlägget lite längre ner där jag skrev om min morgon då jag hunnit med så pass mycket.
jag hade från början planer på att svara direkt till denna person, men tänkte sedan att vad tusan. jag kan ju lika gärna dra ihop det till ett eget inlägg :)

att finna energin till saker som ska göras, oavsett om det gäller att städa, träna, plugga eller för all del pussla, är något som många verkar tycka svårt. och jag ska inte sticka under stol med att även jag hamnar där då och då. 

  1. skriv små lappar! jag älskar lappar i alla dess former. inköpslistor, önskelistor, namnlistor, ingredienslappar, favoritlistor, pussel-listor. you name it! att-göra-listor är enligt mig underskattade. många blir dock bara stressade av dem så smaken är som baken. nu är ju inte tanken att denna lilla lapp ska hänga framför ögonen på dig hela dagen. men bara genom att ha skrivit ner det som ska göras få du en kick av att vilja stryka eller bocka av sakerna, en efter en. just den känslan är otroligt trevlig :) kommer stressen och pressen krypande ändå - skrota lapparna! det ska vara roligt, inte ångestfyllt.
  2. belöna dig! när du klarat av din syssla, bockat av den på listan och lutat dig tillbaka, gör något lyxigt enbart för dig. vad det är spelar mindre roll, så länge du njuter av det. det kan vara allt från att umgås med småsyskonet, avnjuta en krispig klase vindruvor, ta en promenad med hunden, slösurfa på datorn till en påse godis, fika med nära och kära, se en film eller varför inte införskaffa ett nytt pussel ;)
    så tänk ut något som du älskar och unna dig själv det när du gjort det du har planerat.

    se till att unna dig något, kanske en smarrig glass på Smultronstället? :)
  3. att känna glädje och lycka är något som underlättar enormt när det kommer till saker som "måste göras". musik i alla dess former tar fram en oändlig mängd känslor hos oss. så sätt på musik som gör dig riktigt riktigt glad. någon som får lyckan i dig att sprudla. jag lovar dig, det kommer kännas mycket roligare. en del har dock svårt att koncentrera sig med musik, men det skadar ju inte att prova :)
  4. när vi har slutfört något som liksom legat över oss som vi ibland uttrycker det, infinner sig oftast en riktigt skön och angenäm känsla. ta vara på den känslan! du kanske suckar och känner trååååkiigt samtidigt som du slår upp skolboken. men du, vänd på steken! tänk istället då på hur skönt det kommer kännas efteråt. stolthet, lättnad och glädje är känslor alla tycker om så njuuut. uttrycket "stenen har fallit från bröstet" har helt klart en poäng.
  5. ha något att längta efter. att ha något att se fram emot är åtminstone för mig en bra morot. det peppar mig och gör mig riktigt avslappnad. du kan alltså njuta ännu mer av det roliga när du vet att du gjort klart något måste innan.
  6. jag har turen att vara morgonpigg vilket gör att jag kan utnyttja morgonen, även om jag har andra saker att göra under dagen. det underlättar enormt, då jag sedan har hela dagen framför mig. det är dessutom på morgonen som jag har allra mest energi. men likaväl där är vi alla olika. testa dig fram och lista ut vilken tid på dygnet du har som allra mest energi.
  7. peppa dig själv! tänk på hur himla bra du är. kom ihåg det; hur olika vi än är, hur olika vi än ser ut och vad vi än har varit med om i livet, vad vi sagt och gjort. det spelar ingen roll. för vet ni vad? fasen vad vi är bra allihopa!
  8. se till att sova ordentligt. sömn är vår allra bästa energi-samlar-syssla. så se till att få en lugn och skön natt med lagom antal sovtimmar. att vakna upp utvilad är en enorm skillnad :)

det var lite tips det :) jag hoppas det kan vara en hjälp på vägen om det någon gång skulle kännas trögt och omotiverande. men sen vill jag att ni ska komma ihåg en sak. det är inte hela världen om saker och ting skjuts upp en timme eller en dag. vissa stunder finns helt enkelt inte energin/orken/motivationen där och då är det bara att släppa det. observera dock att detta inte gäller skolarbete, där är det ju oftast en deadline, lite svårt att tumma och vara lattjolajban där ;)

ni får ha en fortsatt fin kväll!

(att jag sedan har välsignats med inte bara en otroligt vacker och underbar mamma, hon är dessutom mycket sprudlande och morgonpigg. kan jag bara tacka och bocka för. jag antar att en del av hennes energi-gener liksom hoppade över till mig. och jag är inte den som tjurar över en sådan gåva :)


stängt.


jag kan inte annat än älska dena här skylten.



klart och tydligt. det borde liksom inte krävas något annat än dessa 7 ord. härligt! ;)


klart!


tadaaaaa.



hörrni, det gick ju alldeles utmärkt det där :)

nu kan jag äntligen bröja med ett nytt. fast, behöver nog ta en paus först. mina ögon går lite i kors. plus att jag är kissnödig. plus att jag ska åka och handla lite också.
ha det fint!


såhär glad blir jag också när jag hittar ett nytt Jan Van-pussel :)



lopp-pussel.


jag sitter och lyssnar på dagens Sommarprat i P1 och lägger pussel. i och med att jag har betat av alla mina Jan Van-pussel utom Loppisen är det nu detta jag sitter och kämpar med. att just det är det sista i högen av pussel som jag betar av är inte särskilt konstigt då det är det absolut svåraste. tusen miljoner yttepyttiga små plotter som ligger uppradade på långa vita bord i en salig blandning.

jag satsar på att bli klar med hela pusslet idag. helst inom 2 timmar. nå, tror ni jag fixar det?



aneldningen är att det kliar i fingrarna att få börja med något av de senaste pusslen jag köpte. det ska bli riktigt kul att hugga in på något jag aldrig tidigare pusslat förut. och hörrni, har ni inte pusslat ett Jan Van pussel förut - gör det! dom är grymma :D

såhär ser det ut i sin helhet


nu ska ni ha i åtanke att jag, som jag tidigare nämnt, inte kikar på locket för att på det viset veta vart varje bit ska ligga. jag lägger helt enkelt hela pusslen utan att tjuvkika på stora bilden på locket. det gör det hela tusen gånger svårare, men tusen gånger roligare. en utmaning helt enkelt! :)

jag återkommer med resultatet så håll utkik :)


allt struket innan 10. nästan.


god morgon påer!
jag älskar att vara effektiv! det är himla trevligt tycker jag. absolut inte stressigt då alltså, utan bara effektivitet. smidigt liksom.
imorse skuttade jag upp och drog på mig springskorna. såå härligt att sedan komma in igen efter en runda i ett daggigt och fårigt tinnerö med en härlig portion morgonluft i lungorna.

speciellt efter gårdagen som var ganska slapp. jag satt ju i princip bara på balkongen, läste skvallertidningar som Hemmets Journal, DAM & sliskiga S och väntade på att masiknerna skulle bli klara. att jag sedan blev kvar där hela kvällen är en annan historia ;) himla skönt det med dock :)

efter rundan i tinnerö cyklade jag ner till torget och köpte frukt. bland annat 2 riktigt sjyssta meloner ;) nu har jag precis kommit ut från duschen och luktar sådär härligt blomma ni vet. MMMMMM!

känns fint att jag har prickat av allt på min dages att-göra-lista innan klockan slagit 10. eller nja, det där var inte riktigt sant. det står faktiskt pussla också. men det har jag ju gott om tid på mig innan dagen är slut :) ni hör ju vilken jobbig tid jag har ;)
dessutom har en fågel viskat i mitt öra att det är filéfrossa på Kanalkrogen ikväll. hm, undrar om vädret håller i sig hela dagen? i så fall kanske.......

nu ska jag göra i ordning frukost, läsa morgontidningen och lyssna på p4!



bananer i köket!


idag står tvätt på schemat. kanske tycks knasigt i detta soliga väder men jag känner för svala, strålande och friskt doftande kläder idag. i och med den ständigt fullbokade tvättstugan jag tilldelats sökte jag mig hem till hagaberg där jag hoppas få köra en maskin eller två. det vore ju kalas!

hade tänkt visa er min finfina middag igår, men det blev inte så. (som om inte ni har märkt det)
i och med det lite halvruskiga väder som visade sig utanför fönstret igårkväll lät jag en härlig chili stå och puttra ihop på spisen. det blir så himla gott. starkt, varmt och smakrikt ska det vara. muuums. recept på min chili hittar ni här. nu följer jag som ni vet inte recept, utan har i ditt och datt allteftersom. det tycker jag med ni ska göra, så följ inte receptet slaviskt utan låt det istället vara en liten hint :) igår hade jag till exempel i myyycket mer oregano än 2,5 msk. så mitt tips för dagen är: släpp loss - go bananas i köket!


sommaren- 11.

uppdatering: jag fick minsann låna tvättmaskinen till både en och två (kanske tre?) tvättar :D tänk att jag har den allra finaste mamman ♥


stick gånger 3 (!)


jösses. hörni vilken eftermiddag jag har haft. den har varit helt galen. som jag skrev tidigare idag hade jag en tid hos kvinnokliniken. läkaren var himla trevlig och det hela gick bra. trots att jag fick springa ut och kissa för att sddan komma tillbaka in. urinblåsan skymde nämligen ;) men som sagt, annars gick allt bra! puh tänkte jag.

då var det bara en sväng in till stickrummet för ett prov läkaren tyckte jag skulle lämna. ett rör bara, det går ju fint tänkte jag som har så fina kärl att visa upp. läkaren gick med orden att han skulle finna någon som kunde sticka mig. så kom han tillbaka: "jag hittade ingen snällare än ****". in kommer världens raraste kvinna så självklart var det ren ironi av honom.

men ojoj så knasigt det blev de följande 20 minutrarna! första sticket kändes osäkert och som jag misstänkte hittade hon inte rätt. andra sticket följde det första. hon trevade runt med nålen en stund och nu började det snurra för mina ögon.

hon gav upp och tippade mig litegrann. så försvann hon, jag hamnade i nåt fantasiland långt borta och poff så var hon tillbaka. (jag hade alltså svimmat, så hon försvann ju inte på riktigt). när jag vaknade hade jag ingen aning om vem den okända kvinnan var som baddade mig i pannan eller vart jag var överhuvudtaget. men så kom minnet tillbaka och hon höll upp mina ben och kallade på en annan sköterska.

när hon kom in för att prova, i andra armen den här gången, gick pallen sönder som hon satt på, haha. så efter att ha kasserat den kallade hon på en tredje sköterska. hon kom in samtidigt som den första sköterskan kom in med saft och kex.

men tredje gången gillt och nu gick det. jag som från örjan inte ens kom för att lämna blodprov traskade blek om nosen därifrån med 3 stick rikare, finfina plåster i båda armvecken, ett mariekex i magen och ytterligare ett i handen. så trots en smått omtumlande tid på US tackar och bockar jag för ett riktigt trevligt omhändertagande, av både läkare och sjuksköterskor.
så det kan gå!


lite fika varsågod.


stick nummer 1 och 2.


stick nummer 3.

på vägen ut kunde jag inte annat än le när jag såg följande guldram på väggen.


grattis!

och såhär såg det ut efter att jag varit på apoteket, rullat vidare till coop och sedan var på väg hem.


vädret åt vänster.


vädret åt höger.

fick dock bara ett par stänk på mig. tur!
vi får väl se vad mer den här härliga dagen har att bjuda på. jag är beredd på det mesta! :)



oväder?


godmorgon på er!
jag kom nyligen in efter en springrunda ute i tinnerö  - skönt! nu bara droppar det svett om mig. inte så vidare trevligt för er att läsa kanske. men det är sånt ni får ta ;) dessutom är det urskönt att känna hur det bara rinner svett när man tränat eller sprungit! haha.

en morgon förra veckan när jag var ute och sprang slog det mig att gräset var ordentligt vått och jag var alldeles fuktig om både byxor, skor och strumpor (!) när jag kom hem.

men så kom jag på att det kvällen innan såg ut såhär utanför fönstret.









plötsligt så kändes inte det blöta gräset så underligt längre ;)
idag ska jag till kvinnokliniken. varje kvinnas dröm. eller inte. usch jag ser inte alls fram emot det. men troligen får jag ett ultraljud, vilket jag aldrig har gjort tidigare. så jag får väl se det från den ljusa sidan och hålla mig fast vid den nya upplevelsen :)

nu ska jag hoppa in i duschen, vi hörs!


pussel-tagen!


jag har, som ni kanske redan märkt, hamnat i ett pussel-rus och pusslar hej vilt här hemma. mina absoluta favoritpussel är utan tvekan Jan Van Haasteren. faktum är jag jag inte tycker några andra pussel är roliga. tja, det skulle väl vara de runda djurpusslen vi har hemma då. men dessa Jan Van-pussel samlar jag på, vilket är himla roligt!

nu har jag snart betat av alla mina pussel och det var den främsta anlendingen till att jag idag for ner till stan på jakt efter ett nytt. jag tror helt på att vi då och då bör belöna oss med något vi tycker om, oavsett vilken dag det är.

jag slank in i den ena affären efter den andra där dessa pussel skulle kunna finnas. tråkigt nog var det inte så många av dessa. varför finns ingen speciell butik som har enbart pussel? om denna butik skulle existera vore jag en klar stammis. åtminstone just nu.

tillslut hamnade jag ialla fall i en butik där jag fann ett exemplar med en samlarkartong pussel som jag tidigare aldrig sett. ett exemplar! det bara måste ju vara ett tecken. självklart haffade jag det på studs och tog nästan små hoppsasteg fram till kassan.


lycka!

på vägen hem började jag fundera på hur det skulle se ut när jag öppnade kartongen. tänk om alla 3 pusslen var blandade hej vilt i en salig röra?! huuuua.
mina farhågor drunknade dock när jag väl hemma öppnade plast och lock och fann detta.



alltså, 3 separata påsar innehållande vardera pussel. okej att jag alltid pusslar utan att kika på bilden under tiden, men någon måtta får det ju vara på svårigheterna. puh :)


bilverkstan, ishockematchen & campingplatsen.

jippi, nu ska här pusslas!


snabba formbröd.


att min syster elin är en hejare på att baka vet ni säkert redan. när jag (efter att ovilligt ha fraktats till fel hållplats av en halvdöv spårvagnschaufför) äntligen kom fram till elin i lördags stod hon i köket, skjutsade just in en efterrätt i kylen (som även den dyker upp här inom kort) som hon gjort och skulle precis till att baka en omgång bröd.

hon har ju som ni vet bidragit med brödrecept tidigare, men då var det frallor. denna gång skulle det bli 2 fina limpor. svipsvop sa det så stod 2 formar klara för ugnen, fyllda med en inte alltför charmig smet i en gråskiftande nyans. vackert? nej, men efter en stund i ugnen sprider sig den allra ljuvligaste doften och ut kommer sedan 2 limpor som har en fin skorpa som man (läs jag) bara inte kan låta bli. galen i kanter på bröd som jag är skar jag av en bit av ena brödänden, fattade den varma brödskivan i handen, bredde smör på och bara njöt av smaken och doften.

men lugn bara lugn, jag frågade snällt innan jag högg in på de nybakta bröna :)

att de sedan inte kräver jäst (och därmed även ingen jäsning) och bara tar dryga timmen att slänga ihop från början till slut gör dem verkligen inte sämre. kära vänner, detta bara måste ni testa!

Syster Elins limpor, 2 st

4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl nötter
(vi använde hela hasselnötter, men det funkar med valnötter, mandel eller det du föredrar)

1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

4 dl filmjölk/youghurt
0,5 dl lingonsylt
0,5 dl flytande honung

sätt ugnen på 200 grader.
blanda samman de torra ingredienserna i en stor bunke.
se till att allt blandas väl.
tillsätt samtliga blöta ingredienser och rör tills allt blivit en väl blandad och klibbig smet.
smörj 2 avlånga formar och fyll dem med smeten.
grädda i ugnen cirka 53 minuter.
låt vila i formarna en stund med handduk över.
klart!


nu ska vi baka!


smörja 2 avlånga ugnsformar.


blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.


rör allt till en fin blandning.


tillsätt det blöta och rör sedan noga ihop det torra med det blöta till en smidig deg.


fördela i 2 smorda ugnsformar. dra ett drag med en träsked i mitten så blir limporna jämna och fina på ytan.


efter dryga timmen i ugnen; färdiggräddat :)

himla goda. och jag som är riktigt förtjust i knäcke och rostat bröd skar tunna tunna skivor som jag la över brödrosten. när de blivit varma och knapriga bredde jag smör på och åt bara sådär. sååå himla gott. då kom erik på att det borde fungera att skära tunna skivor, bre ut på en bakplåtspapperklädd plåt och köra en stund i ugnen. det måste ju bli gudagott. ska nog testa.

annars är brödet himla smarrigt precis som det är :)


jippi!






nu ska jag hoppa in i duschen och sen lägga klart mitt Restaurangköks-pussel. sedan ska jag fara ner mot tåget som tar mig till finaste elin och erik. idag är jag glad!


grill-sallad.


jag blev ju som tidigare nämnt medbjuden på middag hos min svågers föräldrar i söndags kväll. han har otroligt rara föräldrar så det var en mycket trevlig kväll. jag som dessutom tycker så mycket om att äta middag tillsammans med andra (det blir en aning tråkigt i längden att äta ensam) njöt av stimmet och samtalen som avlöste varandra kring bordet. vi var 9 stycken, varav jag hade träffat alla utom 2 sedan tidigare.

vad det bjöds på? jo, det grillades för fullt när vi kom dit. där låg fläskfilé (såå otroligt mör och god), fläskkarré, 2 olika sorters korvar (vet ej vilka sorter?) och majskolv.
jag hade kunnat äta hur många majskolvar som helst. nu gjorde jag inte det, så ni behöver inte oroa er över att jag åt upp all maten på bordet. jag nöjde mig med 3 :)

på bordet fanns sedan även lantbröd, kokt potatis, bearnaise, sallad och tzatziki.
tzatzikin var to die for, med mycket vitlök, precis som det ska. tror hela jag luktade vitlök efteråt. säkert dagen efter också. härligt! särskilt för erik som morgonen efter under 35 minuter befann sig i en bil med mig bredvid ;)

men, tzatzikin i all ära, nu var det ändå salladen jag ville lyfta fram lite. den var riktigt god, saftig och knaprig. nyfiken och mat-tokig som jag är tog jag tillfället i akt när vi plockade bort från bordet och frågade mamman i huset hur hon gjort den. någon speciell dressing? kanske en hemlig ingrediens som hon vill hålla för sig själv? kanske hon tycker det är dumt att jag frågar?

inte då. hon var varken hemlig eller snopen över frågan. hon verkade snarare glad över att jag frågade och delade utan tvekan med sig hur hon gjort den. och svaret överraskde mig faktiskt. så genialt, så himla enkelt.
nu vill jag ju inte gå här och spela en dummer som suger på karamellen. det är ju inte riktigt jag. självklart vill jag att även ni ska få chansen att slänga ihop denna goda sallad, som passar perfekt tillsammans med, kanske grillat, kött.
nu har jag inga exakta mått, som vanligt, men ni får helt enkelt smaka er fram och gå på känn. som vanligt ;) men det borde ni vara experter på vid det här laget! såhär gör ni.

SvågerMammans sallad

olika sorters sallad, tex. färsk blandspenat, mâchesallat, romansallat, frisésallat, röd mangold etc.
körsbärstomater, gärna olika färger
solroskärnor
olivolja med smak av citron, Casa Di Luca från Zeta

rosta solroskärnorna i en het panna, OBS ha uppsikt; de bränns snabbt.
halvera körsbärstomaterna.
blanda salladen med tomater.

ringla över olja och strö över de rostade solroskärnorna.
blanda försiktigt samman allt.
severa!




hemligheten bakom salladen. här kan ni läsa mer om den.

tyvärr har jag inga bilder att visa er. visserligen hade jag kameran med mig (fotonörd som jag är) men det kändes en aaning oartigt att slänga fram den och börja fotografera allt och alla. nej, så otrevlig är jag inte.
ni får helt enkelt använda fantasin och tänka er hur smarrigt allt såg ut, det är ni säkert bra på :)

tack eriks fina familj för en jättetrevlig kväll!


att vara systrar.


jag längtar efter min fina elin-syster !












havets läckerheter!


i lördags kväll fixade jag och elin en otroligt god middag. vi hade från början tänkt ha en drös med svenska kräftor till kvällen men efter att tidigare i veckan ha upptäckt att samtliga egenfiskade kräftor tragiskt nog avlidit (av syrebrist, må de vila i frid amen) fick det bli ändrade planer.

lyckligtvis är min eriksvåger en hejare på havets läckerheter och nu har han även vävt in min syster i ämnet. inte mig emot kan jag lova. jag älskar fisk och skaldjur! och jag tror inte heller elin har särskilt mycket emot det.
nu fann vi färsk abborre och en ask med svenska kräftor i kylen. mygod. så himla gott. jag har inte ätit abborre på år och dar så jag var i sjunde himlen. vem ska jag tacka? john?


smörstekta abborrefiléer. om det var gott? tja, jag tror jag fäller en tår.


syrran steker på.


hej du gudomligt smarriga kräfta!


smörstekta sparrisar, svenska kräftor och så det godaste av allt; abborren! och nej, mer än så behövs inte.


hej ♥


smaklig måltid!

efterrätt? jodå, det blev efterrätt också.
vad? kasta en blick ner vettja.



nu ska ni inte bli sura och tvära bara för att ni inte vet vad detta kan vara för något himmelskt. recept kommer :)
tills dess - ha det fint, tjipp och hej!


bamsing.


kolla in den här enorma persikan jag fick av mamma igår.



undrar vad den vägde. jag gjorde det aldrig. vägde den alltså. men, god var den! saftig och fin :)



tog ett jämförelsekort, så att ni verkligen ska kunna se storheten. lite svårt för er att veta hur stora händer jag har liksom. jag kanske har händer som en jätte! (eller inte)



galen persika!


handyman.


igår, när vi kommit hem från vår regnpromenad, hängt upp blöta strumpor och tröjor och fått på oss torra kläder slog vi oss ner och ägnade oss åt lite olika saker. låt oss ta en titt på vad det var :)


elin klev in i harry potters värld. här var hon i slutspurten på "Harry Potter och Fången från Azkaban". lyckliga hon som har 4 böcker framför sig.


jag körde ett par omgångar patians (stavas det verkligen så?)

men vad gjorde då mannen i huset? slappade på soffan? spelade dataspel? drog ut med polarna?
neej, inte erik inte. han tog helt enkelt fram symaskin, tråd, nål och strykbräda. här skulle det grejas! byxor lades upp, ett par efter det andra. DET kallar jag en riktig man. ernst vem?





sådärja. det är min svåger det.



Lammungen.


sitter vid köksbordet precis nyduschad. för drygt 2 timmar sedan satt jag och klurade på om jag skulle trotsa de hotande regnmolnen och ge mig ut på en springrunda. inget regn syntes till och temperaturen visade på 21,3 så jag bestämde mig att så fick det bli!

på med löparskorna och ut! härligt! när jag kom in i fårhagen hörde jag ett spädbarnsskrik och tänkte att det var en lustig väg att gå med en barnvagn. men så när jag kom runt hörnet stod en darrandes liten liten lammunge vid vägkanten. darrade som ett asplöv och när jag kom runt såg jag att han hade ett sår på benet. ingen fårmamma (eller något annat får heller för den delen) i sikte.

vad göra??

jag ringde svåger och han tipsade om att springa till fårhuset för att se om där fanns nummer att ringa. sagt och gjort, men inget nummer. sprang tillbaka och ringde helt enkelt 112 som kopplade mig till polisen.
så fick jag höra att ägaren kontaktades och de var på väg.

satt en stund och klappade lilla och när jag sedan kom tillbaka möttes jag av ägaren som höll bomullsungen i famnen. tråkigt nog fanns det inget att göra, dels var han ju så pass liten sedan var han tydligen utstött. lilla plutten då. jag fick nästan en tår i ögat och ägaren lovade att göra det så bra som möjligt.


titta så liten. inte kan man bara lämna en sån här liten dunboll?


han kunde stå upp ialla fall, om än på något rangliga ben.


han verkade gilla närheten och somnade när jag lugnt kliade honom.

så min vanliga runda på 30 minuter blev istället 80 minuter. under tiden jag sprang hade jag världens energi (sprang väl för dunbollens liv). kände mig lite som hon den där jobbiga tjejen i reklamen för någon youghurt, alpro soya tror jag. ni vet hon som i slutet drar upp dragkedjan och säger "och så får jag spring i benen!". ungefär så kände jag mig. hurtigt värre!

så känner jag mig inte nu. är helt utpumpad. det beror antagligen inte bara på min utdragna springrunda utan även på händelsen med lammungen. puh vilken eftermiddag.

nu ska jag äta en enormt försenad och efterlängtad lunch. vi hörs!


sov gott lilla lamm ♥


lyckat regn.


sådärja. då var jag hemma igen då. jag fick skjuts hem 05.30 imorse av fina erik. och nej, jag har inte varit vaken sedan dess. jag må vara med att vara morgonpigg, men det hindrade mig inte från att dra för gardinerna och krypa ner i sängen igen när jag väl kom hem. självklart fick det bli en hel del gullandes med katten innan jag somnade. skönt!

som jag lovade har jag en del inlägg väntandes. oturligt nog glömde jag helt bort att få alla recept nerskrivna, så ni får helt enkelt nöja er med ett "vanligt" inlägg så länge. visserligen fick jag höra åtminstone ett recept men även om jag då lyckades memorera det har jag utan tvekan tappat det nu under morgonen.

nåja, det vore väl ändå inget roligt med ett smarrigt recept enbart med bilder? njae tänkte väl det. känns som att det liksom inte ger så mycket ;)

nog svammlat!
igår regnade från morgon till eftermiddag. konstant och stabilt. vi hade som tur var en erik bland oss som glatt delade ut varsitt paraply och fick med oss ut på en promenad kring strömmen. eftersom jag bara hade en kortare jeansjacka samt foppatofflor (utan strumpor) med mig blev jag även utrustad med en luvtröja och skor med strumpor. tjoho vädret here we come!


påt bara!


hej larven :)


vi stannade till på Färgargården efter 1 timme i regnet. fikadags! mysigt :)


jag valde en smörgås med strömming (otippat). fast inlagd denna gång. och jag kan, som jag mindes det, konstatera att vanlig stekt är mycket godare. denna gick dock inte heller av för hackor. smaarrrr!


hej hej fråga mig inte vad jag har för frilla. med gott smavete kan jag dock helt och fullt skylla på regnet ;)


mycket gott efteråt. toscakaka med vispad grädde. han hade någon jättehäftig mackapär som det bara sa sprousch om så blev det en sån här fin klutt grädde på tallriken. ballt va?


hej och hå, nu är det bara en liten bit kvar ;)


sådäärja, efter 2 timmar i regnet kan man se ut såhär.


äntligen inne.


själv fick jag stå en stund extra i regnet. för att få mer effekt på bilden liksom. det var det värt :D

himla mysigt faktiskt! visserligen kunde vi krama ur mina strumpor (och skor också för den delen) när vi kom hem, men vad gör det? vatten torkar och vi hade roligt! tack erik :)


uppdatering.

hej på er raringar!
jag befinner mig för tillfället hos min fina syster och svåger. vi har haft det riktigt riktigt trevligt med allt som hör till. alltså precis lika mysigt som det brukar. därför har det varit lite tyst här i helgen.
ingen anledning att misströsta dock! jag har flera inlägg som väntar, både om vad vi har hittat på de här dagarna och smarriga recept som ni bara måste testa. och det kommer alltså dyka upp de kommande dagarna, med start imorgon.
ikväll ska vi på middag hos min svågers föräldrar, vilket ska bli riktigt trevligt :)

så, som jag tidigare nämnt, håll utkik!
ni får ha det fint så länge :) tjipp!

gränna.


på vägen hem från Göteborg stannade vi till på Gyllene Uttern. där satte vi oss på verandan ovanför bergssluttningen, tog en fika och bara njöt av den fina sommarkvällen. och ja, utsikten var ju inget vi kunde klaga på direkt. eller vad säger ni?


en liten glimt av utsikten bara :)


jag kan säga att jag hade det minst sagt bra.

medan vi satt där kom vi på att det ju var Allsång i Gränna precis just då. så vi svepte helt enkelt det sista av teét, hoppade in i bilen och puttrade dit.

och vilket ställe. vilken idyll. herre min ge, jag tror jag har hittat min guldplats att tälta på. människor i sommarkläder, bryggor ut i blanka vattnet, barn med glass i handen och spring i benen, fiskboden på kullen, flera små restauranger utmed kajen och sandstrand med picknickfiltar.

nu gjorde ju den ljuvliga sommarkvällen sitt med en ljum luft och en guldröd solnedgång, men ändå. jag tror inte det är så mycket sämre annars heller.
kort sagt; jag vill tillbaka ♥


Universeum.


morgonen efter liseberg vaknade vi upp i ett varmt rum på vandrarhemmet. denna dag väntade ytterligare ett äventyr :)


frukostbuffé innan en dag i Göteborg.



utanför Universeum :)


ett par bin bara.


där har vi drottningen. buga och bocka.


på väg mot regnskogen.




lilla apan i regnskogen var mäkta fascinerad av kameran.


välkommen in i regnskogen.


hej där nere!


du erik, jag tror du har nått strax bakom dig..


tar en tupplur i stora apans knä bara. inget konstigt aaaalls.


hjälp, jag fick 2 metersben =/



dags för en tidig middag. vi hamnade på Sjökrogen.


där åt vi alla en härligt fyllig fisksoppa.



vår servitris tog ett foto på oss alla :)


välfyllda små kondis fanns det gott om. bullar stora som tallrikar, smulpajer i alla smaker, drömmar i storlek XL och havreflarn som blir lagom att dela på 2 personer. det kallar jag ett riktigt fik.


jag beställde en blåbärspaj med vispad grädde och hallon. mums!


elin tog en chokladcheesecake, vilken inte heller gick av för hackor.


gamla, fina hus - ingen ovanlig syn i göteborg.

en riktigt härlig helg i ett otrtoligt vackert göteborg som verkligen visade sig från sin bästa sida. nu vill vi tillbaka för att uppleva göteborgs stad lite närmare. det har inte hänt alltför ofta :)

har ni tips på affärer, restauranger, fik och platser som är värda ett besök - hojta till!
alltid lika roligt att höra vad ni har för funderingar :)


Liseberg!


i lördags morse for vi iväg mot göteborg - och liseberg! långa köer, gassande sol och barn precis överallt. men vad gör det? det var öppet till 23 och det är ju trots allt LISEBERG vi pratar om här.
äntligen!


först ut var AtmosFear. alla var mer eller mindre inställda på dödsstöten ;)



vi gjordet!


men erik då...!



brillorna på i väntan på 3D-attraktionen "Sammys Äventyr" (flopp).

framåt kvällen när det kurrade i magarna hamnade vi på Hamnkrogen.

fina elin ♥


förrätten var helt galet god och antagligen sänd från ovan.


kallrökt lax, skagenröra & rågbröds-chips.


jag valde en storfavorit till varmrätt.


möra revbensspjäll med stark bbq-salsa, majskolv & sallad. MMMMMMMM!


mamma valde biff.


precis som erik.


elin körde på samma säkra kort som jag :)


hugg in bara!


i en mörk kö till uppskjutet :)


på väg!


sista åket - längst bak i berg och dalbanan, tjoho! hej vad det gick!

en gaaaalet härlig dag i ett gaalet underbart nöjesfält!

i nästa inlägg får ni se vad vi hittade på vår andra dag i Göteborg :)

marknad och skaldjursafton.


vilken dag! en helt underbar sommardag med allt ifrån sol, getingar, ostkaka till varm kullersten, stekt strömming och promenad i solnedgången. ljuvligt helt enkelt!

vi hamnade i skänninge och den stora marknaden runt 11 och strosade gata upp och gata ner, kikade på rökta korvar, roligt folk, ett par getingar, sockervadd & dvdfilmer. smakade på tunnbröd med smör, varmrökt lax, ostkaka, gul kiwi, saltgurka, brända mandlar, smörgåsgurka och körsbärssylt. en salig blandning helt enkelt. precis som det ska vara en dag på marknad.


sicka lustiga korvar!


tänk att ha denna rackare skivad på frukostsmörgåsen :)


till min stora lycka fann jag denna strömmingsvagn :D


stekt strömming på knäcke med smör, örtsås, lök & sallad. mmmmmm i värmen.


efter ett tag fick vi syn på denna skylt och följde den nyfiket...


där öppnade sig en lummig trädgård. elin beställde ut en våffla och fixade sin egen kombo med hjortonsylt köpt från marknaden ;) 


framåt kvällen tog vi ut cyklarna och rullade ner hit.


i njutartagen? :)


jag tog en skagentallrik.


riktigt gott och så sommrigt :)



västkustsallad, båtmanssallad, signalkräftor, färska räkor, citron & honungsmelon.

efter ett trevligt pillande med räkskal och kräftklor, dippande i goda röror och när tallrikarna blivit renskrapade satt vi en stund och njöt av kvällssolen innan vi släntrade hemåt. en oförglömligt vacker kväll med allt vi kan önska.

imorgon bitti kommer det utlovade inlägget om Göteborg, så håll utkik! :)


sol, bad, glass.


jag utlovade ju ett inlägg om besöket i fina Göteborg, men jag har ännu inte fått alla bilderna därifrån. inlägget är skrivet och färdigt för publicering, men jag vill inte lägga ut det innan alla bilderna är med. så därför väntar jag lite med det.

här kommer istället lite av denna onsdagens utflykter i bilder. håll till godo :)


vi for till älskade lilla sjön för sol och bad.


jag har börjat på sista boken i trilogin Hungerspelen; "Revolt". rackarns bra. LÄS!


på kvällen for vi till söderköping och ett besök på Smultronstället.


finaste mamma med wienervals, hennes allra bästa.



min solklara favorit med bland annat varm fudge, grädde, jordgubbar och glass med kola. mycket kladd, grädde och kola ska det vara!


kanalen en sensommarkväll - alldeles ljuvligt.


förevigar ett ögonblick.

söderköping är en otroligt vacker sommarstad och Smultronstället är ett givet besök. kanske blir det tredje gången gillt innan sommaren tar slut? (hoppas hoppas hoppas)
imorgon väntar en dag på Skänninge marken, ytterligare en sommartradition!


campingliv i mitt hjärta.


jag vet, bloggen ha rverkligen fått lida den sista tiden men det beror främst på vädret - vilket härligt väder!
de senaste dagarna har bestått av campingliv, söderköping, liseberg, universeum, gränna, grill, flyttkartonger, bad och allsång. fullt upp med andra ord!

det är väl lika bra att börja bakifrån antar jag. ja, bakåt i tiden alltså. inga snuskiga tankar nu!
i onsdags morse packade jag och mamma ihop tält och sovsäckar och for mot campinglivet - härligt!


packat och klart.


grillbuffé med helstekt vildsvin. en dröm hos mig som nu har gått i uppfyllelse!


tallrik nr 1 :)


ett litet revben bara (ja, jag var i sjunde himmelen).


och så en liten dessert på det.


campinglivet, jag kan bara inte annat än älska det.


ja, sen blev det varsin drink på bryggan med solnedgången som bakgrund.


morgonen därpå fann vi en liten pittoresk, men ack så välkommen, frukostbuffé. hur sött är inte porslinet?


vi for vidare mot söderköping.


där hamnade vi på bryggan med en liter jordgubbar.



någon timme senare var det lunchdags. stekt strömming från gubben i fiskarboden. helt underbart.


så enkelt, så otroligt gott. den knapriga, saftiga, varma strömmingen fick smöret på knäckebrödet att smälta, så det droppade när jag tog en tugga.. ljuvligt. 


en vänlig man från england erbjöd sig att ta ett foto på oss :)


senare slank vi in på ett fik där mamma beställde jordgubbspaj med vaniljsås (vaniljsås med jordgubbspaj?)


jag valde pecannötspaj med vispad grädde.


makalöst god!


på vägen hem stannade vi till i hästhagen och spelade ett parti yatzy :)


även mamma fick yatzy!

en underbart härlig resa, lika spontan som våra bravader brukar vara. men det är oftast då de blir som allra bäst. det behöver inte alltid vara så planerat, ta en dag i taget, en stund i taget. då hinner du njuta och göra det du vill göra och är sugen på för ögonblicket. minnet av resan blir så otroligt mycket härligare med en oplanerad, spontan och impulsiv utflykt!

i nästa inlägg får ni följa med på en resa till goa Göteborg!


RSS 2.0