arkösund.


igår morse for jag och mamma iväg mot skärgården. det blev en spontan heldag ute i skärgården. luvligt!



vi kom lagom till seglartävlingen.


svensk sommar när den är som bäst :)


vi njöt som bara den av både vädret och utsikten.


jag högg tänderna i en solmogen, lokal svensk gurka.


så gick vi till en avskild klippö. skaplig utsikt. inte mycket att klaga på direkt.


lätt sommarlunch.



sol på klipporna.


fiskmåsfamiljen gjorde oss sälle.


en liten utställning om livet under ytan. häftigt.


hej fisken :)


framåt kvällen hamnade vi på Göta källare i söderköping. härlig sommarrestaurang vid kanalen med vänlig och tervlig personal.


mamma beställde en fruttidimare pizza. mygod vilka skaldjur. en fullträff alltså!


en sagolikt mör oxfilé hamnade på min tallrik.


så vart det glass, kaffe och chailatte (debut för mig, betyg: klart godkänt!) i solen vid kanalen.

en helt underbar dag fylld med allt det som hör sommaren till. fler såna dagar väntas under sommaren - gud så härligt! tack allra käraste mamma ♥


klassträff.


hörrni, som ni vet så har jag en ledig sommar där jag kan ägna all min tid åt sol, bad och slapp om jag så vill. det vill jag. men inte hela tiden, då skulle jag bli galen. och det vill jag verkligen inte.
sedan ett par veckor tillbaka har jag till exempel planerat och förberett inför något riktigt roligt som faktiskt går av stapeln ikväll.

det är nämligen 10 år sedan jag slutade 6an och därmed lämnade Nykils skola. tiden på den skolan var både utmanande, spännande och turbulent med flera konflikter, draman, spektakel och roligheter.
men mest av allt var det en fruktansvärt rolig rolig period som har gett mig många fina minnen.

jag började fnula lite redan för drygt ett år sedan och när en gammal klasskompis fick nys om vad som var på gång hörde hon av sig. vi har nu fått ihop ett gäng på hela 19 personer (inklusive vår klassföreståndare!) som ikväll kommer ses. vi var en stor klass, 3 stycken som mest, och alla de som inte kunnat dyka upp ikväll har tyckt det varit tråkigt att de inte kunnat komma. så det verkar ha varit ett riktigt stort intresse till att ses igen, så kul! :)

vi hade turen att få tag på en lokal att hyra i självaste Nykil så vi har nära till den plats vi växte upp i tillsammans och faktiskt tillbringade 6 år ihop. det ska bli riktigt riktigt roligt, speciellt att få träffa alla igen.
men jag måste erkänna att det pirrar i magen. tänk, nu är alla vuxna, en del har familj, egna företag eller bor långt borta. förhoppningsvis får vi mycket att prata om och det ska bli SÅ himla roligt!


lekis, år 1994.


klass 6, år 2000. gud vad jag avskydde den här bilden.


post.


jag har fått paket.



vi öppnar :)





se därja, 1000 bilder.





fint. då var det sorterat månadsvis i högar. bara datumsortering kvar då :)


siamesisk salladstvilling.


titta vilken lurig sallad som bor i min kyl. jag fotade den från alla håll och kanter för att ni verkligen skulle se hur dom liksom sitter ihop. rart!



toksallad ;)


allas vår måns.


det var med stor förväntan och längtan som jag satte mig tillrätta i soffan för att ikväll kika på måns debut som programledare för fina "Allsång på skansen". detta sommarprogram, och även denna grabb, ligger mig varmt om hjärtat, det blir liksom ingen riktig sommar utan allsången.

och vad tyckte jag då? jamen han var ju alldeles strålande! det kändes riktigt fräscht och sommrigt. att blanda gamla hederliga allsånger och visor med nya och moderna låtar är helt rätt och jag kan inte låta bli att tänka "såå himla skönt att lundin tackade för sig och lämnade över". inget ont om anders; han var bra, men det behövdes verkligen ett lyft för programmet. och det fick det verkligen. måns stil är grym och jag imponeras verkligen av hans lättsamhet och proffesionella sätt. fasen grabben är bara 24 år men är redan folkkär som få! jag gillade det helt enkelt :)

vad tyckte ni? hiss eller diss?



dessutom skrattar jag riktigt ordentligt åt måns "sidekick" anders lundqvist. vilken skön kille!




bada!


nu ska jag iväg och bada, tjipp!





komedi.





pust.


det här kom jag precis hem med från stan. allt effektivt paketerat på cykeln.



ja, och självklart befann sig även denna filur på cykeln.



puh. nu ska jag vila mig med att lyssna på sommar i p1, glutta lite på internet, inta en sen lunch och vinka till min katt som gottar sig på balkongen. för det är jag värd ;)

 

här är jag :)


hej på er!
jag har fått ännu en bloggtorka. hoppas ni står ut med det och återkommer ändå. ni vet ju vilket stim jag kan komma in i, 3-4 inlägg per dag är inte helt ovanligt ibland :)

jag har bilder att visa från midsommar, bland annat. det var en fin dag med fint sällskap och god mat. ikväll vankas det grillkväll hemma hos äldsta syrran. jag kan säga att det inte sitter helt fel det heller. och att få träffa den fina familjen gör ju inte det hela sämre direkt. fytusan vad jag älskar hela gänget!


en dag i juni- 11.


midsommarafton- 11.


dagisfest- 11.


midsommarafton- 11.


påskafton- 11.


påskafton- 11.


nationaldagen- 11.


ha tålamod, jag återkommer med midsommarn inom kort :)


att lägga in sill.


tänk om alla visste hur simpelt det är att lägga in sin egen sill. för att inte tala om hur mycket godare det är! att det sedan är ett riktigt roligt pyssel är ju bara en liten bonus :)
igår gjorde jag 2 satser av denna inläggning. en ska serveras precis som den är, med den goda löken. den andra ska imorgon förvandlas till krämig romsill. min favorit! ett par stycken sillbitar får, tillsammans med ytterligare 3 ingredienser, dessutom bli en röra som blir perfekt på ett sprött knäckebröd. eller varför inte på en bit kavring?

självklart ska alltihop serveras imorgon, på självaste midsommarafton :)


Malins sill, 1 sats

3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 morot
2 rödlökar
2 burkar inläggningssill, ca 8 fileér

blanda vatten, socker och ättika i en kastrull.
tillsätt kryddpepparkorn och lagerblad.
koka upp och låt svalna.
skär moroten i slantar och rödlöken i skivor.
skölj sillfileérna och klipp dem i önskvärda bitar.
varva sill med morotsslantar och rödlök i en väl rengjord glasburk.
häll den kalla lagen över.
låt stå kallt minst 1 dygn innan du serverar den.
servera som den är eller blanda din egna favorit.

blogg.se strular med mig och vill inte ladda upp bilderna till detta inlägget. ni får helt enkelt återkomma så ska det förhoppningsvis vara ordnat :)


två omgångar med inlagd sill vare här :)


inlagd sill till vänster, heminlagd romsill till höger.

gott & blandat.


godmorgon på er!
igår hade jag ju ett späckat schema fyllt med både fest, läkarbesök, handling, sillinläggning, bio osv. en salig blandning alltså!


midsommarstången kläddes i blomsterskrud.


i väntan på sång, dans och mat.


men, dans runt midsommarstången var inte riktigt något för emil. mammas famn var bättre.


lunch, och emils innehåll på tallriken är lika färgglatt som vanligt ;)

efter festligheterna (som avslutades med jordgubbstårta, glass, jordgubbar & te) knallade jag hemåt för att sedan fara ner till vårdcentralen. och jag kunde andas ut. puh, vilken lättnad.
vidare iväg för att handla, bland annat inför helgens festligheter :) jag verkligen älskar att gå i mataffärer, haha. när vi kom hem la jag in sillen. ska lägga upp recept på det senare idag tänkte jag.
så blev klockan 17 och vi cyklade ner för mat och bio.


det blev kycklingspett på Steve's även denna gång. hm, det är något med den här kycklingen alltså... känns skum på något sätt. förresten, bad om lite fetost till. fick väl ett halvt kilo ungefär ;)

filmen vi såg var "Hanna". och till skillnad från vad jag skrev om "Kronjuvelerna"; denna behöver ni inte se. faktiskt inget bra alls. mamma somnade till och med en stund ;)

ytterligare ett tips innan jag signar ut härifrån. var försiktiga med konservburkar. det är så lätt att riva sig på de skrovlia locken:





godkväll på er.


aptrött. dagen har gått i ett, men jag gillart =) vi får höras imorgon, orkar inte uppdatera nu.
ska ta och krypa ner i sängen med en bra bok, en katt och "Karlavagnen". ni får ha en fortsatt fin kväll =)


sommaren- 10. finaste finaste mamma ♥


ett härligt litet kvällsmål när jag kom hem ikväll :)


dagens.


10.00
sommarfest på emils dagis. jag var med även förra året och det var riktigt trevligt. ungarna blir så yra och glada när det vankas små kalas och fester. det blir även emil så det ska bli roligt att vara med igen :)
värdet verkar lite lurigt; vaknade upp till sol och en lovande sommardag. men nu har molnen dragit in och de ser en aning gråa ut. håll en tumme för en regnfri dag!

13.30
vårdcentralen. jag är så himla nervös över detta besök.

ca 14.30
handla?

ca 15.30
hem till mamma. jag ska lägga in sill inför midsommarafton. mmmm, det är ju så himla gott med sill. och heminlagd, fasen det går inte av för hackor alltså :)

18.00
till filmstaden för bio. det är förhandsvisning av filmen "Hanna". alltid lika roligt med bio! :) och ett skönt av slut på en rolig, men lite orolig, dag.

hoppas ni får en fin dag, vi hörs säkert i någon lucka mellan varven :)


memory i love.


igår tog jag cykeln till mamma för att kika på säsongens första "Lotta på Liseberg".
jag har lite svårt för Lotta Engberg, vilket kan bli lite knepigt i och med att det faktiskt heter just "Lotta på Liseberg" och att det är just hennes program. men efter en titt i tv-tidningen konstaterade jag att detta avsnitt innehöll alldeles för många bra artister för att jag skulle missa det.
orup, rybak, loa falkman.

orup har lite varit min idol sedan jag var liten. hela familjen var på GES utekonsert när jag var 7 år och 8 år senare kom de hit för att hålla ytterligare en. och även då var vi där och kikade. heregud vid 8 års ålder kunde jag i princip alla deras låtar utantill, plus orups egna, utan att egentligen förstå vad alla handlade om. fast jag tror inte själva innebörden av texten var speciellt viktig. melodin var klockren (och det tycker jag fortfarande) och likaså musiken och deras förmåga att underhålla. 

att jag även idag kan alla texterna utantill är väl inget jag ens behöver meddela. de sitter som gjutna och jag anar att det så komer förbli tills jag trillar av pinn.
 

sommar med lotta, tjoflöjt!


min Malin-mugg som  jag fick när jag var en liten liten tjej. den har blivit alldeles utnött och len i porslinet. har den hos mamma och dricker alltid te i den när jag är där. bara älskar den!


en himla saftig och god nektarin satt fint under kvällen :)

vet ni vad? jag är klar med alla bilderna. gud så skönt. nu har jag stenont i huvudet dock. ska göra mig en kopp te, krypa ner under täcket med ett korsord och fortsätta lyssna på "Karlavagnen". känner att jag behöver det.
imorgon väntar en dag full med saker. både roliga och mindre roliga.
vi hörs då! sov så gott nu :)

jag kan dock inte hålla mig utan behöver bara få klämma ur mig en sak angående "Lotta på Liseberg": introlåten är sååå dålig! :P


tack!


jag har haft noll motivation till bloggen idag. verkligen inte likt mig. i vanliga fall brukar det riktigt klia i mina skrivarfingrar och jag vill få ut fyra, fem inlägg per dag. men så tänker jag att någon måtta får det ju vara.

idag var det som sagt annorlunda. vet inte varför men jag kände liksom inte den där lusten till att uppdatera, trots att jag ju faktiskt hade lite att skriva om. i ärlighetens namn hade jag faktiskt funderingar på att skippa något inlägg idag överhuvudtaget.

men så kikade jag bara in här av ren vana, för att kolla lite statistik och så. och då möts jag av en så jättefin kommentar. hörrni, det är ju tack vare er och era fina kommentarer som inspirationen, glädjen och lusten för att fortsätta skriva här ökar. det är så roligt att se att det ger någonting, att även ni blir glada :D
så, tack! och fortsätt kommentera och höra av er, det blir så mycket roligare :)


sommaren- 10. i tallinn. finfin bild ;)

återkommer med ett inlägg om gårkvällen om en stund, vi ses!
(jag har för övrigt fortsatt med att få till alla datum på fotona, nu har jag bara drygt 300 kvar - tjoho!)

min dag.


det blev en heldag på stan. himla trevligt! efter lite fix stannade vi till och tog en fika och innan vi gick hemåt köpte vi med lunch och åt ute i det gröna. regnet började droppa men vi trotsade och satt kvar. och vips så slutade det. sicken tur!


den här herrn blev sugen på korv.


mmmm :)


oliver bjussar på sin allra tjusigaste min :)


någon var glad över sin korv ;)


så blev det lunch i domkyrkoparken.



smörgås med smör på, det är grejer det.

ikväll börjar "Lotta på Liseberg". jag brukar inte kolla på det, föredrar "Allsång på Skansen", men ikväll är en storfavorit med i lottas program; Orup dyker upp och klockan åtta är det jag som sitter och kollar på säsongspremiären :) hoppas ni också får en fin kväll!


kinaschack vs luffarschack.


för ett par dagar sedan kom mamma hem med nedanstående spel. kul med något annat spel i sommar! vi brukar köra på yatzy, kallaha, 500 och lite sånt och nu har vi ytterligare ett som säkert kommer bli en favorit i sommar.
så igårkväll tänkte jag att jag skulle höra med henne om hon hade lust med en omgång. 

jag:  luffarschack?
mamma: kinaschack menar du?

jaja, man kan ju inte hålla reda på alla sorters schack ;)
förresten, om luffare vill spela kinaschack och kineser vill spela luffarschack, heter de fortfarande samma sak då?



jag förlorade alla omgångar ;) men, så är jag ju nybörjare också. kom igen längre in i sommar!


det blev även luffarschack (tack vare min felsägning kan man säga ;)

jag har nyligen varit ute på en springrunda. skönt att börja dagen med att springa av sig litegranna. om drygt 1 timme ska jag möta upp emelie och ungarna; vi ska gå till stan. kul :)
fast, nu ska jag allt ta och göra i ordning lite frukost.

och vet ni vad? inget regn så långt ögat kan nå!


regnmat.


kvällsmat den 19 juni.

chili - mmmmm!

i och med regnets vistelse under dagen blev jag sugen på något lite mer matigt och "höstigt". att valet föll på en chili är inte så konstigt, det är en stor favorit hos mig. jag hade ingen nötfärs hemma men väl quronfärs. och quorn är jag riktigt förtjust i, så det borde ju funka fint tänkte jag. och visst gjorde det det. faktum är att det smakade precis som en vanlig chili. fint, då vet jag det :)

jag åt den ialla fall varm den här gången. annars har jag ju tidigare nämnt, både här och här, att jag under sommaren och varma dagar gärna äter den, liksom andra rätter, kall. det blir såå gott efter ett par dagar i kylen när smakerna ha satt sig. så om två, tre dagar sådär kan gärna värmen få komma igen. då ska jag äta kall, stark chili till kvällsmat :)
recept på min goda (och starka) chili hittar ni här.

annars ikväll väntar kinaschack hos finaste mamma. blir att dra på sig regnjacka. regnet har inte slutat regna än, om det var någon som trodde det.
hoppas ni får en fin kväll!


regn i linköping.


jag funderar lite på hur mycket det kan regna på en dag. sedan jag vaknade vid 7 imorse har det regnat konstant. inget uppehåll någongång, det liksom bara strilar ner. bra på ett sätt för då kan jag ägna all min tid idag åt att pula med alla foton. det tar så lång tiiid att få dit datum på dom.
nu har jag ialla fall fått klart 768 stycken. halvvägs tjoho!


min andra dator är en riktig skattgömma när det kommer till familjefotografier. den innehåller totalt 13580 bilder. fint. inte lika fint att den får spunk då och då och blir helt flippad.


kul med en dator som vill göra som den själv vill. såhär knasig blir han ibland. bra att mitt tålamod är så bra när det kommer till krånglande och sega datorer. (not)


ett gäng fotoalbum fullproppade med bilder :)


och regnet det bara öser ner ;)


hos mig just nu.




fin kväll :)


smultronstället.


ganska nyligen hemkommen från söderköping, smultronstället. vi slapp undan både regn och blåst och trots att solen till stor del lyste med sin frånvaro (haha kul ordvits det blev ;) kunde vi sitta länge ute och njuta av riktigt riktigt goda glassar och ett himla fint sällskap.


menyn.


emil var glad över sin glass...


... som var bubblige bengt.


jag var också glad :)


och jag valde lido med lite specialändringar. gudagod.


supermamman.


... som åt peppar peppar. hon gillade den skarpt :)


elin valde stjärnskott. ett säkert kort (med lite ändringar ;)


underbara mamma.


... som valde läckerbit. fick bra betyg (även fast hon inte gillar chokladglass)


hej påre bubblige bengt!


erik åt sega fredo som också fick ett bra betyg.





bengt gjorde konster.


tabberas.


systerkärlek ♥

nu ska jag ta på mig mysisar, hämta något gott från kylen, krypa ner i soffan med kopp te och kika på "skilda världar" :)
ni får ha en fin kväll.

1593.


nja, det är inget årtal jag syftar på.
det är antalet foton som nu ligger redo att bli framkallade. det tog sin lilla tid. men nu är det färdiggallrat. nu ska bara datum på. puh. förr hade jag en kamera som la dit datum på bilderna automatiskt. men nu får jag göra det efteråt. det är verkligen dötrist, men jag tycker det är trevligt att se direkt när bilden är tagen.
nedan ser ni ett par av de bilder som ska skickas iväg till tryckning :)

och förresten, smultronstället ser ut att bli av :)


mars- 10. emil fyller 2 år.


sommaren- 10. tältar i vadstena med mamma.


januari- 11. en färsk oliver ♥


körkryssning till riga- 10.


midsommar- 10. "campar" i västervik med mamma ;) (vi fick ingen tältplats)


julafton- 10. gissa vem? ;)


nyårsafton- 10. fullt upp!

sommaren- 10. vårruset.



maj- 10. kryssning till tallinn med mamma.

nepp, nu ska jag äta lite. om drygt 30 minuter blir jag hämtad och sedan bär det av mot söderköping :)
vi hörs!


lördag!


jag sitter i köket och lyssnar på "Ring så spelar vi". kom nyligen från duschen så nu doftar jag sådär ljuvligt ni vet. jag började min morgon med min springrunda i tinnerö. åh, det var ett tag sedan och åh vad skönt det var!
jag kan säga som så att hittills har denna lördag bara visat plus.

jahopp nu sitter katten vid fönstret och gnyr. och tjäxar om att få gå ut. eller om det är helggodis hon vill ha. hon sluddrar lite på orden så jag är inte riktigt säker. hon fick ju lite gott innan jag gav mig ut förut, så det borde ju inte vara det. fast det är klart, känner jag henne rätt lär hon innan dagens slut tigga till sig bara en utan 3 gånger till innan dagen är slut ;)
så jag ska nog ta och öpnna balkongdörren istället så kanske hon blir lite mer nöjd ialla fall.

idag kan det bli så att vi far till Smultronstället. bara solen tittar fram lite mer, vinden minskar och värmen fortsätter ticka på. ska det ätas glass i söderköping ska det vara vaarmt. det behöver ju inte koka men det är inget roligt att sitta i snårblåst med långärmad tröja. håll en tumme!


smultronstället, sommaren- 10.


om nån timme dyker en filur upp med min andra dator. jag har alla mina övriga foton där i, inklusive de mellan januari - juni 2010 som jag ska framkalla. så det blir en hel del pyssel med det de närmaste dagarna. om det inte smäller till och blir supervarmt med badväder. det vore ju inte helt fel. fotopyssel kan jag göra lite när som helst, medan sommarvärmen ska ta tillvaras på så mycket det bara går.
men nu sa dom precis på radion att dom kommande 10 dagarna kommer bli "typiskt svenska". lite osäkra alltså. vi får hoppas på det bästa!

nu ska jag ringa till mormor och berätta den glada nyheten som jag fick veta igår :) jag vet att hon är väldigt nervös över om jag klarade det eller inte och kommer bli mycket glad för min skull :)

uppdatering, 09.35
jag ringde upp mormor och berättade.
- vänta lite malin
sedan hörde jag hur hon gick iväg en bit och brast ut i ett riktigt ordentligt glädjetjut! hon skrattade som en liten tok, vad jag minns har jag aldrig hört henne sådär glad. och vips, så var hon tillbaka i telefon igen.
- åååh, vad roligt malin!

mormor, finaste mormor, jag älskar dig ♥



sommarfisk.

efter att ha berättat om de 2 godkända tentorna blev jag hembjuden på mat hos mamma. ett perfekt avslut på en härlig dag. till och med molnen skingrades så att solen kunde kika fram och lysa på oss lite extra.


mamma hade ramlat över ett fint recept.

Sommartorsk med fint sällskap, cirka 3 personer

portionsbitar torsk
2 liter vatten
0,8 dl salt
500 gram räkor, gärna färska, men handpillade är ett krav!
4 rädisor, tunt skivade
400 gram färsk, grön sparris
pepparrot

salviablad från 1 kruka, eller torkad efter behag
100 gram smör

koka upp vatten och salt i en kastrull.
lägg i fisken, dra av från plattan och låt ligga i 7 minuter.
bryt bort den träiga änden på sparrisen, koka i saltat vatten 2-4 minuter.
bryn smöret lätt brunt i en kastrull under vispning, tillsätt salvian mot slutet.
lägg sparris på tallrikar, placera fisken över.
toppa med rädisa, räkor samt lite riven pepparrot.
häll över smöret precis innan servering.
servera gärna med kokt färskpotatis och gärna lite citronskivor.


färska räkor + fina små sparrisar.


makalöst gott! testa testa!


lite gott efter maten :)

medan "Skärgårdsdoktorn" rullade trollade mamma fram lite smått och vi fixade dessa små spett:


feta + vattenmelon.


salami + jordgubbe.


parma + vattenmelon.


slickchips med smak av svamp - otippat gott!

sjutton gubbar vilken härlig sommarkväll :)



dagens sysslor.


vad jag har gjort idag

städat.


syrran ringe och frågade om jag kunde cykla med en muffinsform till henne.

- regnar det?
- nejdå.
- då kan jag komma.
ja. och så kom ju regnet. precis när jag rullade iväg på cykeln. jag hade regnjacka + ovanstående byxor. fint.



pusslat.

fråga mig inte vilken strategi jag följer. jag tror jag befann mig i trans efter tentaresultatet och satte dit pusselbitarna lite hipp som happ. fast på rätt plats såklart.


vad göra nu?




bilden är urusel men ni ser ju!
jag klarade det! jag klarade det!! :D

hur firar man en sån här sak??!


jag skulle ta för mig mer.


hörrni. det där jag skrev om jordgubbarna igår. att jag skulle kunna leva på det och så.

glöm det.

herregud, det finns ju såå himla mycket gott! särskillt nu på sommaren.
smörstekt sparris, heminlagd sill, stenbitsrom, knäckisar med ägg, vattenmelon, tzatziki, kräftor, egenplockade blåbär i morgonfilen, en fint grillad köttbit, nybakt valnötsbröd med smör på, varmrökt lax, ett glas kall mjölk, grillade aubergineskivor, knäckis med banan, rabarberpaj, fetaost, smultron, smörstekta kantareller.

ja men nu hör ju. helt fantastiskt. tänk att det finn så mycket gott här i livet.
kom ihåg det malin; njut njut njut. du lever bara 1 gång :)





kronjuvelerna.


himla bra film. kan bara säga en sak; se den!
filmen har premiär den 29 juni.


lite mat på Steve's i kvällssolen innan bion :)



mitt allra bästa biosällskap :)


kycklingspett med sallad, tzatziki och salsa.


eftersom det var medlemskväll blev vi bjudna på dricka och snack. här är det sour cream.


och bacon.


innan vi cyklade ner till stan satt jag i solen bredvid en jasminbuske och väntade på mamma som stängde sitt jobb. vilken underbar doft!


cravings.


hej hopp! gud vad lag älskar jordgubbar!



skulle nästan kunna leva på dom här rackarna. åtminstone sommartid. gott gott gott! 

för övrigt är jag i fullt sjå med att gå igenom en mängd foton som är tagna under de senaste 18 månaderna. jag kan säga som så att det är ett par stycken. det är nämligen dags att framkalla en ny omgång. det har dröjt alldeles för lång tid, anser jag ialla fall. jag tycker det är en trevlig syssla attkolla igenom alla upplevelser och ögonblick och sedan plocka ut mina favoriter. men det tar sin lilla tid.

fast det är det klart värt. jag gillar att få dom på riktiga fotografier och har runt 9 album fulla med bilder. känns fint att ha dom samlade så de kan plockas fram då och då. minnen till tusen.

om drygt 2 timmar möter jag upp mamma och sedan far vi ner till stan. vi ska äta på steves för att sedan gå på medlemskväll på filmstaden. det vankas förhandsvisning av "Kronjuvelerna". jag har höga förväntningar och tror den kan vara riktigt bra. här kan du läsa mer om den. samtidigt ska vi hämta ut biljetterna till "Harry Potter och dödsrelikerna - Del 2". lycka!

nepp, nu ska jag återgå till gallringen bland bilderna :)


morrn morrn!


en fågel har viskat i mitt öra att den här systern kommer till stan idag.




vi får väl se om ryktena stämmer eller inte :)



slutet.


förresten, jag fick biljetter till premiären imorse! tjoho nu är jag så lycklig så lycklig. tänk att nu är det inte långt kvar. som jag har längtat. nu ska hela historien knytas ihop och sedan finns det inget mer. nu vet ju jag precis hur det slutar i och med att jag läst hela bokserien ett x antal gånger, men det spelar ju ingen som helst roll. ibland kan jag till och med tänka "shit, undrar hur det slutar". och nu är det slutet. lite sorgligt, men ack så suveränt. eller, spektakulärt som en av skådespelarna utryckte det ;)
vilken film jag pratar om? denna såklart.





grillkrydda på birdie.


mätt i maggen :) idag fick det bli både lite kallt och lite varmt. vädret spelar ju lite spratt med oss här i linköping. myycket moln, omkring 19 grader samt en finfin blåst som gör att jag kan hamna lite vartsomhelst när jag är ute och cyklar. hade jag haft en hatt hade jag tjoat "håll i hatten!". men nu har jag ju ingen hatt. en ugn har jag däremot och det är jag glad för. annars hade jag inte kunnat trolla fram denna finfina kvällsmat.


ugnsbakade kycklinglår, lättkokt broccoli, rosso samt en sås på rädisa, isberg, körsbärstomater, paprika + citronsaft, persillade och gräslök.


soltorkade tomater har under dagen inhandlats :)


knaprigt skinn, precis så som jag vill ha det :)

ja, och om ni själva skulle vilja knåpa ihop denna rätt så kan ni göra det.
men gör då gärna såhär:

sätt ugnen på 150 grader. plocka fram valfri mängd färska/tinade kycklinglår, förslagsvis så många som ni vill äta och orkar. plocka fram lika många vitlöksklyftor, det vill säga 1 st per kycklinglår. dela vitlöksklyftorna först på längen och sedan på bredden så att du får ut 4 delar av 1 klyfta. peta in dom under skinnet. krydda sedan låren med grillkrydda (recept på det finner ni nedan) runtomkring (rikligt, snåla icke). häll en skvätt vatten i botten på en ugnsform och lägg i låren med skinnsidan uppåt. skjuts in i mitten av ugnen ca 1 timme.

ja, hacka sallad och koka broccoli lagom mjuk förmodar jag att ni kan. rosso såsen finner ni som vanligt här, men jag antar att ni redan kan det receptet utantill vid det här laget ;)

Grillkrydda

1 msk hel svartpeppar, hacka den fint
1 msk paprikapulver
1 msk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk timjan
1 tsk kummin
1 tsk rosmarin
0,5 tsk muskot
0,5 tsk cayennepeppar

bara att blanda samman allt.

jag lovar er, har ni en gång fixat ihop denna vill ni aldrig mer köpa butiksvarianten. de går verkligen inte att jämföra, smaken blir såå mycket bättre! den fungerar verkligen till allt. så himla god, håller sig länge länge och helt utan en massa konstiga tillsatser. självklart ska du lägga till och byta ut om det är något du saknar eller tycker känns knas. så kom igen nu och blanda blanda så du får en alldeles egen grillkrydda :)


sallader x3.


under tiden jag hade mina pluggdagar gjorde jag kvällsmaten ganska enkel. om jag inte var bortbjuden hos någon vill säga. sallad är tacksam mat. det går att ha i princip vad som helst. alla ens favoriter alltså :) dessutom går de fort att göra och passar utmärkt varma sommardagar. 
här kommer 3 fina sallader jag åt (3 dagar i rad till och med, såg jag nu ;) förra veckan.

7 juni. mamma bjöd hem mig på kvällsmat på balkongen:

broccoli, kräftstjärtar, kärsbärstomater, fetaost, rödlök, isberg, persillade och gurka.


lite senare samma kväll fixade hon nybakta miniscones ♥

8 juni. hemma hos mig:

färsk svamp, rödlök, broccoli, gräslök, fetaost, soltorkad tomat, isberg, zucchini, tomat, persillade. 

9 juni. hemma hos mig:

räkor, soltorkad tomat, zucchini, färsk svamp, röd lök, broccoli, isberg, tomat + "spadet" från senapssillen (vilket gav såå god smak!) 


efter halva fick jag ta en paus - stor sallad, det gillar vi! :)

ett tips när det gäller röd lök som ska ätas rå/has i kalla såser; strimla/hacka/skiva den och lägg i en skål med kallt vatten 15 minuter innan. det gör den mild och fin i smaken och inte alls så skarp som den annars kan bli.

så, summan av kardemumman; sallad är gott och himla trevligt en sommarkväll!


att kika ner i shoppingpåsen.



svala sommarbyxor, himmelsblå tunnstickad tröja, vit långärmad tröja, lilafärgad top och längst fram en blå i sama modell.


härliga sommarfärger.



jag fick även tag på biljetter, härligt!


en larre på tallriken.


kvällsmat den 14 juni:

stekt lax med citronpeppar, pytt på broccoli, paprika, rädisa, zucchini och persillade + en rosso-inspirerad sås (utan soltorkad tomat (!) = behöver köpas snarast). och ja, jag äälskar skinnet som blir så knaprigt och gott :)


landar lite.


nyligen hemkommen efter en dag på stan. började ju dagen med ett besök på vårdcentralen. fem rör blev jag tappad på. så nu är jag allt lite blodfattig! kanske borde äta blodpudding ikväll? :P


det var ett rejält plåster jag fick ;)

sedan träffade jag fina karin. vi har inte setts på mycket mycket länge och det var riktigt trevligt att sitta ner och bara prata. vi gick i samma klass under mellanstadiet och i och med att det i år var 10 år sedan vi slutade 6an planerar vi en klassträff nu i sommar. det blev alltså en hel del planerande över en fika. vilka minnen! tror det kommer bli riktigt riktigt roligt om vi får till det. det mesta är klart, bara vi får ett datum att spika som passar de flesta.

jag var även inne en sväng på hm. där rådde det rena rama superrean och jag kom ut med en del fint, till ett riktigt bra pris dessutom. kul! kan visa er vad det blev senare :)
innan jag cyklade hemåt sladdade jag dessutom förbi corren. lämnade in en autogiroblankett. jag trodde ju jag hade en vanlig prenumeration från och med jag flyttade. men så en morgon för någon vecka sedan så dök det inte upp någon tidning hemma hos mig. efter att ha ringt och frågat varför fick jag reda på att jag haft en gratis-prova-på i 3 månader, som nu tagit slut. haha och här har jag gått och väntat på en faktura ;)
men nu är det ialla fall ordnat :) mornar utan corren är inte alls detsamma.

nu är jag hemma för en sen lunch. kopplar av lite med mitt pussel också. skönt. om 2 timmar ska jag tillbaka till stan för att hämta ut biobiljetter. gratis är gott ;)


mmm, smarrigt litet mellis. rikt på järn också, vilket ju lär behövas idag ;)


utflykt.


jo, vi packade ju ner lite smått och gott och begav oss ut på en liten picknick. målet blev valla, med alla djur, lekplatser och fina miljöer. perfekt för ungar! både jag, emelie & elin var där som barn och vi kunde leka i timmar. nu finns inte lika mycket att leka med som på vår tid, men inom en snar framtid ska det rustas upp med elsa beskow som tema. mer om det kan ni läsa här.


hacka-gurk-experten.


sallad på champinjoner, tomater, knipplök, gurka, vitlök, vatten, en skvätt vitvinsvinäger, lite senap + kryddor.


innan vi gick mot valla ville emil visa något; sin cykel han fått!


en glad 3 åring kommer här :)


på plats i valla där det dukades upp lunch.


sill, gräddfil, gräslök, knäcke, sallad. mmmm...



lekdags!


lilebror och jag satt och kikade på när dom stojade runt.


sen plockade vi fram melon.


som ju går hem även hos oliver!


sluuurp.



spanar litegrann.


med grodben ;)


hej smilgrop.

vi kom sedan hem efter ett besök på chokladboden och dahlbergs café och innan jag cyklade hemåt svängde jag förbi mamma för att lämna en filt. blev sedan kvar fram till 22. mysigt.


blev bjuden på lite kvällsmat; flygande jakob (som jag under sommaren tycker är godast att äta kall)


mamma plockade detta sommarstrå åt mig ♥



en jättehärlig dag som jag tror denna sommar har många fler att bjuda på. underbart!
lite senare i dag ska jag träffa en gammal klasskompis. jag har inte träffat henne på jag vet inte hur länge! vi ska planera lite inför den klassträff som jag har dragit gång. nu i sommar är det nämligen 10 år sedan vi gick ut 6:an.
helt galet!


bättre förr?


sitter och pusslar och lyssnar på "Karlavagnen". himla mysigt faktiskt :) ämnet för ikväll är "det var bättre förr" och jag började fundera lite på det där. var det verkligen bättre förr?
det verkar vara ett delat läger det där. en del är benhårda med att det minsann var såå mycket bättre förr i tiden; bättre musik, inga hektiska teknikprylar, lugnare tempo och så vidare. den andra laget hävdar att det är finare tider idag; ingen aga bland barnen, fler hjälpmedel i vardagen, mindre sjukdomar med mera.

jag kan förstå båda två. det finns positiva saker i båda teorierna. men jag tror ändå att de som levde för ett bra tag sedan och är gamla idag har en tendens till att försköna dåtiden. de minns det finaste allra bäst och då är det klart det känns bättre förr. himla intressant samtalsämne är det i varje fall :)

börjar dock bli en aning trött i ögonen. dagen har varit himla fin! vart vi begav oss och vad vi hittade på får ni veta imorgon. då ska jag förresten bli stucken igen :/ denna gången är det dock inte subkutant utan intravenöst. kan inte bestämma mig för vilket som är bäst, haha. 


kvällsnöje en måndag.

hoppas ni har haft en fin dag, glöm inte kika in under morgondagen, kram på er!


jordgubbstårta.


vad är väl en svensk sommar utan jordgubbar? och hur sommrigt svenskt är det inte med en läskande jordgubbstårta? nej jag menar det!
vårt fina land sverige har den 6 juni en alldeles egen dag, sveriges nationaldag, och i år firade vi denna dag lite mer än vi brukar. självklart fick det blit något till efterrätt som smakade både sverige och sommar på en och samma gång.

och under tiden jag skrivit denna text har rader som "Genom mälarens kärlek till havet, en blandning av sött och salt..." och "Havet och vinden och doft av kaprifol" skvalat ur cd-spelaren. sommar sommar sommar!

Jordgubbstårtan

Tårtbotten

4,5 dl mjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

50 gram smör
2,5 dl mjölk

ströbröd

sätt ugnen på 200 grader.
blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker.
smält smöret och tillsätt mjölken.
ha i smörblandningen i de torra ingredienserna.
blanda väl till en smidig och klumpfri smet.
smöra och bröda en springform (löstagbar botten).
häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 40-45 minuter.
om kakan blir mörk lägg ett bakplåtspapper över.
känn med en sticka att den inte är kladdig i mitten.
låt svalna i formen och dela sedan i 3 delar.

Vaniljkräm (fyllning nr 1)

2 äggulor
2 msk socker
0,75 msk potatismjöl
2,5 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

värm äggulor, socker, mjölk och potatismjöl i en kastrull.
rör hela tiden.
OBS! sjud bara - det får INTE koka, då skär den sig.
rör tills den tjocknar.
låt svalna och rör sedan i vaniljsockret.

ja, sedan är det ju bara att lägga ihop tårtan, varva med de fyllningar du vill ha (exempelvis de jag använde mig av i denna tårta) och toppa med vispad grädde och jordgubbar. gärna svenska. några blad citronmellis ger en fin och fräsch sommarkänsla.


ingredienser til len tårtbotten.


blanda alla ingredienser till en slät smet.


glöm inte smöra och bröa!


i med smeten i formen.


efter 43 minuter i ugnen.


dela i 3 bottnar. lägg upp den understa på ett fat/tallrik/bricka. häll någon msk vatten/jucie på så håller den sig saftig. (upprepa detta på varje botten)


på med fyllning nr 1; vaniljkrämen. (ja, jag vet att den ser konstig ut, men det ska ju synas att den är hemgjord =)


på med den 2a bottnen.


skivad banan på det och därefter fyllning nr 2 (se nästa bild).


jag har till fyllning nr 2 blandat hackade jordgubbar, creme fraiche och vispad grädde.


på med krämen. lägg över det 3e och sista delen av bottnen.


grädde runtom hela. snåla icke.


färdigdekorerad!


svenska flaggor fick symbolisera firandet av vårt fina land =)


hipp hurra för sveriges dag!


det här med sveriges nationaldag.
jag tycker det är himla fint att fira sitt egna land. vi bor ju faktiskt i ett makalöst fint land som trots en del orättvisor är otroligt bra att växa upp och leva i. jag är riktigt riktigt stolt över sverige och tycker vi har all anledning att fira det när det trots allt faktiskt har en alldeles egen dag i kalendern, nämligen nationaldagen den 6 juni. vi har tidigare inte uppmärksammat nationaldagen på något särskilt sätt, ialla fall inte vad jag kan minnas. men i år dukade vi upp den svenskaste maten av dem alla, njöt av smakerna och den stundande sommaren och avslutade dagen med något svalkande för både kropp och själ.

hurra hurra!


trogen, gammeldags färskpotatis-skalare :)


en för oss ny smak på sill; ansjovis.


löksill. (jag brukar alltid göra egen, men den här gången blev det för kort varsel så jag hann inte. men till midsommar, då. ska även lägga ut bästa receptet på inlagd sill då också, så även ni kan imponera på gästerna och servera den godaste, hemlagade sillen :) 


matjessill.


gräddfil.


knäckisar.


sallad (nähä? ;)


färskpotatis.


senapssill och ansjovissillen.


min middag? :/


njae, sådär ser lite bättre ut :)


så otroligt enkelt men så otroligt gott; knäcke, gräddfil, sill & gräslök.


2 sommarpojkar.


jag pluggade.. =/


men sen blev det tårtdags (recept på den kommer)


jag blev gift :)


mamma - son kärlek ♥





gud vad jag älskar dig lilla unge! ♥


hipp hipp hurra!

resten av kvällen spenderade vi i lillsjön med ett kvällsdopp. så himla skönt.


finaste vägen ner till en älskad sjö.


glad sommartjej :)


hedersuppdrag.


sitter här alldeles nyduschad. doftar som en sommaräng! vädret ser ut att bli fint, solen lyser och det är skapligt varmt. ett par moln men ändå sommar :) idag ska jag hitta på något med emelie, emil och min gudson oliver. vad det blir får vi se.
kolla in det här förresten. finare uppdrag får man leta efter ♥



jag är så otroligt glad över detta. här kan ni läsa talet jag höll för honom på dopet.
förresten, på tal om sommar. kolla vad jag hittade på maxi igår när vi var och handlade.



vem vill inte sitta på den här underbara stolen nu? nej jag menar det :D jag drömde inatt att jag sov ända till 12.30 (!) mardröm...!
nej hörrni, nu ska jag ta och diska innan jag sätter mig ner med frukost och corren. vi höörs!


älskade oliver du är min lilla guldklimp ♥


att vara katt.




man kan ligga såhär.
och ja, det är också rätt. om man är katt.


plock till middag.


om sommarkvällarna vet jag inte riktigt vad jag är sugen på till mat. ja, förutom grillat och sill då. i denna värmen vill jag för det mesta ialla fall ha kall mat. efter lite bollande med mamma kom jag fram till detta. ser kanske lite konstigt ut, men det var precis det här jag var sugen på ikväll. en fördel med att bo själv :)


perfekt mat för malin ikväll.


röra med bönor, färsk svamp, purjolök, vitlök, persillade, tomat med mera. serverades kall.


kall sås på kesella & gräslök.


stekt aubergine. serverades också kall.

mmmm. det blev tabberas :)


ännu en fördel med att bo själv; man FÅR slicka tallriken ;)

och detta var mitt sällskap under middagen:

trevlig (perfekt?) underhållning till maten :) "bara bengt" kan vara den bästa ;)


vad var det nu då?


tadaaaa



detta mina vänner kallas lycka :)



att cykla till berg.


puh. nyligen hemkommen efter en heldagsutflykt till bergs slussar. vi dissade bilen, var lite klimatsmarta och tog cyklarna dit. jag packade ner lite smått och gott i kylväskan och så for iväg runt 11.30. väl där blev det välförtjänt sollapande på filten och lite picknick i det gröna. härligt!
drygt 1,2 mil enkel resa, så vi har väl cyklat omkring 2,5 mil sammanlagt. hej gott samvete :)


på vägen dit. motvinden var grrryym! men vi är tuffa och gav inte upp i första taget!


svenska jordgubbar, det bästa.


skönt! och välförtjänt.


det kom ett helt gäng med småfåglar som också ville vara med och picknicka.


det fick dom.


mamma hade med sig en påse räkor som tinat upp lagom till våra magar började kurra.


testund på fröken jennys.


haha ser lite sliten ut ;)

på vägen hem stannade vi till på maxi. där köpte jag något myycket efterlängtat som jag nu har gett mig själv i sommarlovs-present. något som jag suktat efter länge. kan ni gissa vad?
svar på vad det är dyker upp om en stund :)


fruktigt.







en hyllning till frukosten!


jag är ju galen i frukost som ni kanske vet. inte sällan längtar jag ordentliogt efter frukosten när jag går och lägger mig om kvällarna (eller precis efter att jag pillat i mig sista smulan och druckit upp sista klunken te ;).

oftast äter jag 2 smörgåsar (hembakt fralla eller knäckis), varav 1 med ägg och 1 med ost, skinka, smör och gurka. lite fil till är riktigt gott och som pricken över iet är en god kopp te. eller två.

mycket ska det vara, men inte så att jag känner mig sprängfull och rullar därifrån. men ändå. jag skulle aldrig klara mig på enbart 2 knäckisar med ost. och hörrni jag vet, det ser inte mycket ut för världen och ser inte alltför roligt ut på bilden, men ååh så gott det är!


dagens frukost :) (osten höll på att ta slut så jag fick hyvla så gott jag kunde, därav den fina "laga-och-lappa"-känslan ;)

och i och med att jag är så pass tokig i frukost följer jag självklart denna blogg. riktigt trevlig, både bloggen och tjejen! men hon är dock en aaning mer kreativ och varierande när det gäller vad som hamnar på hennes frukostbricka ;) jag däremot kör på det jag gillar bäst och allra mest.

nu har hon ialla fall en tävling på gång och självklart vill jag delta i den! :)
heja frukosten!


gårdfest 2011.


hej på er!
igår kväll var det gårdsfest. en fin tradition som vi varit med på från start, med undantag från något år om jag minns rätt. vi hade med oss marinerad schnitzel, majskolv, rosso, sallad, knipplök + smör i folie, bröd, svamp-tapenade och annat smått och gott.

de hade blivit utlovade en fin kväll, men regnet hängde ändå lite i luften så utetältet åkte ändå upp. och tur var det; 15 minuter senare ööste regnet ner! men därinne satt vi, om än lite kalla, men med ett trevligt sällskap, god mat och underhållande sånger. fin kväll!


redo att bäras ner :)


välkommen välkommen.


sommar sommar sommar.


grilltallrik! mmmmmm...


det var fint dukat.


gympa för tungan!


en av grannarna skulle hämta kaffet och tog helt oberörd på sig en plastpåse över håret för att skydda det mot regnet. haha så söt.


"tipspromenad" (som flyttades in i tältet ;) där jag och mamma vann pris. tjoho!


regnet öste fortfarande ner när jag cyklade hem under natten. tur att jag har en fin mamma som gladeligen lånar ut både regnjacka och stövlar :)

idag har jag hunnit med att byta duk, plocka bort alla pluggpapper, klippa kattens klor, rensa papper, spika mig i tummen, konka på ett vitrinskåp och kolla posten. nu väntar en smarrig frukost :D
vad som händer senare under dagen vet jag inte riktigt. vädret är lite halvtråkigt. vart tog solen vägen?


mammas dag ♥


den 30 maj var det mors dag och hos oss har vi alltid uppmärksammat mamma på bästa sätt. det har varit allt från frågespel med goda priser, tipspromenad  skogen, nybakt fika i fårhagen, presenter i trädgårdsföreningen med mera. roligt både för mamma och för oss =)

denna mors dag hade jag fullt upp med tentaplugg (hade mv tentan dagen efter) så någon planering inför denna dag hade jag tyvärr inte hunnit med, vilket skaver lite i mitt dotter-hjärta :(
men, dagen fylldes ändå med både bästa sällskapet, god mat, fina ungar, nybakt rabarberpaj, skratt och värme. 
och mest av allt; en hel drös med äkta kärlek ♥


älskade mamma med en underbar liten guldklimp ♥


god middag (kanske inte den mest glamurösa, men den var god ;)


efterrätt; rabarberpaj. recept på en sån hittar ni här och här (den 1a är klart godast)


mamman ♥


emil ville höra saga medan vi mumsade på pajen (fast den mest intresserade här ser ut att vara berättaren ;)


även oliver ville se vad storebror fick höra för sagobok.


så hamnade han plötsligt på storebrors starka axlar.


"men sluta upp med att dra i mitt hår va..."


det här kanske var lite bättre ändå.


såhär kan man också hålla i lillebror ;)


emil blev fotograf och knäppte av denna bilden på mig :)


"ta bort handen mormor, jag kan sitta upp helt själv" gulle!


högt över molnen.


bättre sent än aldrig!
på mors dag for jag och mamma ut mot omberg, alvastra, för att leka lite. hon hade bokat in oss på en så kallad höghöjdsbana. en rep-bana som slingrade sig mellan träden där bara en säkerhetslina hindrade oss från att falla ner.
pirr i magen, en kropp på helspänn, många skratt och adrenalin stod högt denna dag!


säkrad nr 1.


säkrad nr 2.


ett stycke mamma kommer här!


=D ♥


det var en hel del säkringar att hålla reda på. men tur var ju det.


ena banan befann sig 11-12 meter upp bland träden...


i lekartagen!

tack mamma för en alldeles underbart spännande dag! ♥



att fira att sommarlovet är här.


vädret höll i sig under kvällen igår så visst blev det grillat till middag - jippi!


smått och gott inhandlat inför kvällen (fast filmjölken är till mina närmsta frukostar ;)


grillen är heet, fix med tillbehör.


upp på grillen!


haha detta kan vara sommarens mest ofina bild på mig! vad har jag för ordning på kroppsdelarna för det första?? :P men hörrni, denna bjuder jag på!


varmt, grillat och såå saftigt.


grillade limehalvor + aubergineskivor.


sommrig sallad.


grillsåsernas grillsås. vid det här laget tror jag att ni vet vilken jag menar ;) 


en stycke sommartallrik. jag väljer alltid en köttbit med ben, om det finns vill säga. alla i min fmailj vet att jag är riktigt svag för att gnaga på köttbitar med ben. de brukar till och med langa över sina egna (dock inte deras ben ;) så att jag även får gnaga på dem. det är ju bara såå gott.


något annat jag är svag för är jordgubbar, helst svenska. fasiken finns det någon godare frukt/bär?? tror icke det.

kvällen avslutades sedan med vattenmelon, "skärgårdsdoktorn" och lite slumrande i soffan innan jag cyklade hem i sommarnatten.

ikväll vankas det gårdsfest. härligt! och vet ni vad, det blir grill även då = lycka!
men innan dess ska jag göra mig lite frukost. har suttit här och fixat i ordning inlägg från mors dag, alvastra, nationaldagen + recept sedan klockan 7.30 så nu kurrar det i magen :) tycker även att jag hör corren ropa på mig från köksbordet: "läs mig..! kom och läs mig!".
jadå, jag kommer!


sommarlov, sköna sommarlov!


åååh, hörrni vad jag har saknat denna bloggen - och er såklart! trogna har ni varit som kikat in här dag efter dag, allt för att bara mötas av en ick-uppdaterad sida. och själv har jag hållit en strikt pluggperiod;

- morgon: fri tid (inklusive frukost)
- kl. 11.00: plugg (med små pauser för att sträcka på ben + fixa lunch)
- kl. 17.00/18.00: fri tid

- ingen blogguppdatering
- ingen nöjestid på internet under pluggtiden
- inget köp av nya boxen av "skilda världar" (buhu buhu... men den som väntar...)

ja, så rolig har min tillvaro varit de senaste dagarna. ibland har jag tagit fram plugget även efter 18.00, men annars har jag hållit bra på tiderna och de "regler" jag satt upp för mig själv. att hålla mig borta från facebook, bloggen, bloggar jag följer, mail osv under pluggtiderna var ett myycket smart drag. det har verkligen hjälpt mig.
det blir så lätt att att jag fastnar och så har det gått 2 timmar.

och visst har det varit tufft. riktigt tufft faktiskt. så gärna jag bara har velat göra annat än kika på anteckningar om diabetes, stress, utveckling, immunförsvar osv. jag har velat strosa på stan, gosa med min fina gudson, se film, åka och bada, springa i tinnerö, leka med emil, se på film med syrran, kika i mattidningar hos mamma med mera med mera.

men vet ni vad. nu har jag sommarlov!
jag hade min terminstenta idag, 12-15.30. ni anar inte vilken lättnad som fyller mig just i detta nu. helt otroligt. nu har jag fri tid fram till 29 augusti (med undantag för den 11 augusti, då jag antagligen kommer ha en omtenta i m.v). det känns helt galet. gud vad jag ska njuta av denna sommar.

börjar min lediga kväll med att fira. det blir grill (om vädret håller i sig) hos min underbara mamma. vad som händer sedan, vad vi gör och vad som sker har jag ingen aning om. och vet ni vad, mig spelar det ingen som helst roll. så länge det inte handlar om ämnen som sårläkning, personlighetsstörningar, menstruationscykeln eller puberteten är jag mer än nöjd.
jag är så himla lycklig.


såhär glad känner jag mig! (bild tagen av emil förra veckan)

det kommer uppdateringar om höghöjdsbanan, mors dag, sill&potatis-middag med mera.
så kära ni håll utkik! KRAM!


film, spring & bak


gårkvällen spenderade jag hos emelie. vi såg på den här filmen. lite knölig att komma in i men den visade sig vara riktigt bra! hemsk, visst, men bra.


vi poppade popcorn.


drack rosa te i min favorit-emelie-mugg.


vi knaprade på goda och pillriga frön.


oliver vägrade sova och gjorde oss gjorde oss istället sällskap en stund med att mumsa på banan. en favorit verkar det som!

jag började nationaldagen med en springrunda, varmt! svängde även förbi mamma på vägen hem och fick med mig lite ingredienser till tårtbottnen som jag saknade i skafferiet. så när jag promenerat hem slängde jag ihop tårtbottnen och slog mig ner med en god frukost. receptet på tårtbottnen kommer upp senare under dagen :)

ikväll vankas det nämligen sill & potatis hos mamma, med gräddfil, gräslök och sedan alltså en sommrig jordgubbstårta till efterrätt. härligt! om vädret håller i sig blir det senare under kvällen förmodligen även ett dopp i lillsjön. gud så underbart det är med sommar!


en glad oliver som gör allt för att hålla sig vaken ;)



jag ♥ frukost


den 5 juni:



min ost håller på att ta slut. buhu..



årets första.




picknick i lillsjön = häärligt!



även oliver fick smaka lite av matsäcken - melon för första gången. och han gillade det (även om bilderna kanske ser ut att visa något annat :)


perfekt en varm sommarbaddag.


mormor behöver ju smörjas in med solkräm, annars får man inte sola och bada.


det blev en del gungande.


en liten grön larv kom och gjorde oss sälle :)

en ljuvlig stund vid vår älskade sjö. VARMT! tur att det gick att svalka sig i vattnet. temperaturen i vattnet visade på 20 grader, så visst det var inte riktigt sommarvärme just där, men tillräckligt för att det skulle vara skönt.
jag hade faktiskt med mig lite plugg så lite om bland annat nutrition hos bebisar samt astma / allergi blev det allt. fint.


på kvällen cyklade jag till mamma där vi njöt av kvällen både ute och inne.


mamma hade gjort en rabarbercheesecake som hon bjöd på. här hittar ni receptet på den.
själva fyllningen var god, men den inlagda rabarbern var maakalöst god. svalkande och sommrig :)



förresten, tänk att sommaren är här. vi har allt, precis allt framför oss. och redan är sommarvärmen med allt vad det innebär här; gröna träd, blommor, ljumma vindar, surrande flugor, ljusa nätter, glada fåglar, myggor, kor och får i våra hagar och glittrande sjöar. glass som smälter och flipflops som svalkar för fötterna.

det finns bara ett ord att beskriva sommaren; ljuvligt!


sooommmarr!!


igår blev jag bjuden på grill i hagaberg. alltid så trevligt - och gott!


detta skulle hamna på grillen.


sådärja. supersmarrigt med grillad lime till!


picknick i det gröna. mamma hade gjort
denna sallad till.


sommartallrik. självklart tiggde jag om att vi skulle röra ihop
denna sås till det grillade =)


jag är inte så förtjust i couscous så min fina mamma fixade en sallad utan :D


jordgubbar och vattenmelon på balkongen. mmmmm...


badminton senare under kvällen =)

mamma följde sedan med mig hem och vi knaprade (slickade ;) chips och såg på "Wallander - Bröderna". himla bra film, men oj vad sömniga vi var på slutet!

jag började denna härliga lördag med en springrunda - skönt! nu blir jag strax hämtad för en tur ut tlll den allra raraste sjön. jag har fixat lite lunch;



en sallad på färska champinjoner, röd lök, gurka, stekt persillade-tofu, röd paprika, tomat, zucchini, marinerad soltorkad tomat, isbergssallad. kryddad med persillade och citronsaft.
såsen bredvid innehåller kesella, filmjölk, citronsaft, persillade, gräslök och dill.

nepp, nu ska här packas litegrann. kanske blir det årets första dopp? jaa, banne mig jag tror faktiskt det! min balkong visar (i solen iochförsig, men ändå) 42,1 grader. fint.



sunshine!


vilken underbar morgon! här hemma gassade hela lägenheten av solen utanför när jag vaknade, vilket gjorde att jag genast studsade upp. dra bort gardinerna, upp med rpersiennen och öppna fönstren. in med frisk luft och solstrålar - härligt!

jag har morgonsol på min balkong, vilket gör det till en perfekt plats att äta frukost på. men i och med att jag ännu inte äger några utestolar eller ett utebord har jag inte haft möjligheten till det.
men, som ni vet så är jag ju en smart liten prick och när jag vill ha balkongkänsla när jag äter frukost, ja då ordnar jag det.


härligt!

det enda sorgliga i detta projekt är att min lilla dingel-vän klämdes och gick i bitar :( men, han ska nog kunna bli hel igen. tur att det bara blev 4 bitar :)



nu ska jag plugga en liten stund innan det blir frukost + morgontidning! :)
hoppas ni har en lika fin morgon som jag och katten :)


sissodärja.


titta på min lista, allt är struket! :D duktiga duktiga jag. i och för sig kunde jag kanske ha ägnat ett par timmar mer med pluggandet, men jag är himla nöjd ändå. dessutom har jag även hunnit med att fixa min balkong också.
ja, jag är riktigt imponerad över mig själv!

  1. springrunda i tinnerö
  2. diska
  3. plugga
  4. städa
  5. åka till maxi och handla
  6. kika på "du är vad du äter" kl 20

nu är det givetvis ett par av er som är så pass uppmärksamma att ni ser att den sista faktiskt inte är struken. men tagga ner mina vänner, klockan har ännu inte slagit 20.00 vilket betyder att jag ju inte har haft möjligheten att genomföra denna mycket krävande uppgift.
jag kan dock meddela att den kommer att utföras, inom 20 minuter faktiskt. faktum är att jag i just detta nu är på g för att kila iväg till min fina syster och kolla på det hos dom. hm, undrar om jag inte ska ta med någon bra film också? det är ju trots allt klämmisdag imorgon vilket innebär att i princip alla (nåja, många ialla fall) är lediga. fint!


chillar lite i min ursköna hopp-in ;)

p.s växterna trivs kanon i sina nya krukor!


gröna fingrar.


oj oj oj jag är så händig av mig. efter en svång ut till tornby kom jag hem med ett par nya små vänner. självklart har dom allaredan fått namn. det känns liksom lite rarare plus att jag gillar att prata med dom medans de blir ompysslade, och då är det ju trevligt med ett namn. och ta mig tusan, de verkar redan trivas! tyckte faktiskt att jag hörde det när dom småprata med varandra förut ;)

tror minsann att jag anar en liten grön nyans om fingrarna :)


rangliga lilla friskus - (körsbärstomater).


och titta här har vi följande små krabater; spret (gräslök) och ull.

och medan jag smög runt och fotade dom nyanlända hördes livliga rop från övriga gänget. självklart ville även dom bli fotade och visa hur stora de har blivit.


ni kanske minns den här lilla rackaren? avocadokärnan ville, kolla vad han har vuxit! idag ska ha flytta till en egen kruka. stor kille ;)


även denna krabat, tid, har vuxit sig upp. kolla in bara vilket fint litet grönt grässtrå han viftar med. 


farmorsblomman ing-marie sträcker på sig ordentligt.


och även svartöga växer så det knakar.

himla fint gäng det där tycker jag ;)
och jag har ju lovat er bilder på det jag fyndade på stan igår också.



1 aprikosfärgad kofta, 1 vit top i tunn, urskön kvalité. och ja, det sistnämnda mörkblå plagget är vad ni tror att det är ;)


hopp in i den bara! såå himla skön :D


hittade nya skor idag också. blir fint nu i sommar :)


jahopp, då drar jag då!


jag har sagt det förut, men det tål att upprepas; godaste mellanmålet:


nu ska jag hämta några krukor. av någon anledning befinner dom sig för tillfället vid ankdammen. jaa, så kan det vara!



torsdag 2 juni.


sådärja. nyligen hemkommen från en springrunda. skönt att springa under morgonen; känns att det kommer bli en göörvarm dag! har diskat och städet också så nu kan jag stryka en del av dagens att-göra-lista.

  1. springrunda i tinnerö
  2. diska
  3. plugga
  4. städa
  5. åka till maxi?
  6. kika på "du är vad du äter" kl 20.00

fint!
kom hem med 3 fina plagg från stan igår, riktiga fynd också. sånt gillar vi! :D
1 kommer användas myycket flitigt dom kommande myskvällarna. speciellt när hösten knackar på dörren. kan visa er vad det blev senare. så är ni nyfikna, håll utkik vettja :)
fick biobiljetter igår också - härligt!


diskberg. 90% bestod av en massa matlådor och burkar i plast också. kuljul!
 
nepp, nu väntar frukost :) vi höörs!


förresten. när jag kom hem från sskål (som för övrigt var himla trevlig!) sent igår fann jag detta paket på hallmattan. överraskningar som jag tycker så mycket om :)





tack älskade finaste mamma ♥


välkommen sköna juni!




sämre plats att plugga på kan man ju ha. kolla vilken tidsanda! så himla mysigt med alla gamla skyltar, affärer och detaljer.



gjorde ett besök i chokladboden också. 


ett stycke påse med gott till syrran :)



nu ska jag göra mig i ordning för att kila ner på stan. tänkte ta mig en runda och kika runt lite innan jag drar mig mot trädgårdsföreningen. det vankas trevligheter ikväll för oss blivande sjuksköterskor med diverse roligheter. kul!
ska även hämta ut biobiljetter när jag är på stan, om det nu finns några kvar. det är väl det en får se!
ni får ha en fortsatt fin dag :)


att fixa egna, mööra revbensspjäll.


det renoveras en del bland husen där jag bor, vilket gör att det hamras, sågas, bankas, kastas och allt vad en byggnisse nu brukar göra. detta utförs inte speciellt tyst vilket ledde till att jag vaknade vid 7 idag. trots att jag har en ledig dag framför mig, utan speciella tider att passa (förutom senare framåt kvällen) gjorde det faktiskt inte så mycket. jag är ju som ni vet inte speciellt morgontrött och njuter mer än gärna med tidiga mornar fyllda med härliga frukostar, radio och morgontidning.

igår blev jag bjuden på mat hos min fina mamma. hon fixade revbensspjäll med en del annat smarrigt till. att fixa egna, smakrika och riktigt möra revbensspjäll är faktiskt mycket simpelt. visst, det tar sin lilla tid, men det är det väl värt när dom saftiga spjällen väl hamnar på tallriken.
hemligheten bakom denna möra skapelse stavas förkokning. i och med att köttet kokas på svag värme innan är det mört redan när det läggs i marinad och sedan på grillen. köttet är alltså redan klart, men får i marinaden sin härliga smak och på grillen sina fina grillyta. mmmm!


förkokta revbensspjäll i marinad.

Revbensspjäll

valfri mängd tjocka revbensspjäll
vatten
vitlök, delade
tomatpuré
paprika, klyftade
paprikakrydda
pepparmix
timjan
tomatpuré
gul, röd lök, klyftade
ev en skvätt fond
morot, slantade

lägg revbenen i en stor kastrull (dela dom inte!)
häll på vatten så att det precis täcker revbenen.
koka upp.
i med alla ingredienser.
var inte rädd för att överdosera - ös på bara!
låt puttra på svagare värme i 60 - 90 minuter.
häll av spadet och ta upp spjällen.
om det ska grillas senare eller dagen därpå: låt svalna, lägg i marinad och in i kylen tills det är grilldags.
om det ska grillas inom den närmsta timmen: häll över marinaden och vänta på att grillen ska bli klar.
revbenen kan såklart grillas i ugnen. för då 250 grader (gärna grillvärme om din ugn har det) lite högre upp tills de fått en fin yta.


Marinad

0,5 dl soja
0,5 dl rapsolja
1-2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
pepparmix

blanda allt.
lägg köttet i en plastpåse, häll över marinaden.
låt ligga minst 10 minuter, men gärna så länge som möjligt.
upp på grillen!
i och med att de inte är råa utan redan är klara behöver de bara ligga ett par minuter för att bli genomvarma och få en fin grillyta.
pensla gärna lite med marinaden under tiden.



upp på grillen för en fin, knaprig yta.


sådärja, bara att hugga in. mmmmm!


honungs- och vattenmelon - perfekt i sommarvärmen!

himla smarrigt. himla enkelt.
efter fina pratstunder på balkongen med gott te cyklade jag sedan vidare till syrran. där kikade vi på "The time machine".
himla bra faktiskt! och inte så lång heller. tycker det är så tråkigt att filmerna har blivit så långa nu för iden. känns som att det tävlas om vem som gör den längsta filmen. tycker 1,5 - 2 timmar är precis lagom :)

nu ska jag fortsätta kika på "lejonkungen 2". den är 75 minuter. lagom och bra ;)


RSS 2.0