jordgubbstårta.


vad är väl en svensk sommar utan jordgubbar? och hur sommrigt svenskt är det inte med en läskande jordgubbstårta? nej jag menar det!
vårt fina land sverige har den 6 juni en alldeles egen dag, sveriges nationaldag, och i år firade vi denna dag lite mer än vi brukar. självklart fick det blit något till efterrätt som smakade både sverige och sommar på en och samma gång.

och under tiden jag skrivit denna text har rader som "Genom mälarens kärlek till havet, en blandning av sött och salt..." och "Havet och vinden och doft av kaprifol" skvalat ur cd-spelaren. sommar sommar sommar!

Jordgubbstårtan

Tårtbotten

4,5 dl mjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

50 gram smör
2,5 dl mjölk

ströbröd

sätt ugnen på 200 grader.
blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker.
smält smöret och tillsätt mjölken.
ha i smörblandningen i de torra ingredienserna.
blanda väl till en smidig och klumpfri smet.
smöra och bröda en springform (löstagbar botten).
häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 40-45 minuter.
om kakan blir mörk lägg ett bakplåtspapper över.
känn med en sticka att den inte är kladdig i mitten.
låt svalna i formen och dela sedan i 3 delar.

Vaniljkräm (fyllning nr 1)

2 äggulor
2 msk socker
0,75 msk potatismjöl
2,5 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

värm äggulor, socker, mjölk och potatismjöl i en kastrull.
rör hela tiden.
OBS! sjud bara - det får INTE koka, då skär den sig.
rör tills den tjocknar.
låt svalna och rör sedan i vaniljsockret.

ja, sedan är det ju bara att lägga ihop tårtan, varva med de fyllningar du vill ha (exempelvis de jag använde mig av i denna tårta) och toppa med vispad grädde och jordgubbar. gärna svenska. några blad citronmellis ger en fin och fräsch sommarkänsla.


ingredienser til len tårtbotten.


blanda alla ingredienser till en slät smet.


glöm inte smöra och bröa!


i med smeten i formen.


efter 43 minuter i ugnen.


dela i 3 bottnar. lägg upp den understa på ett fat/tallrik/bricka. häll någon msk vatten/jucie på så håller den sig saftig. (upprepa detta på varje botten)


på med fyllning nr 1; vaniljkrämen. (ja, jag vet att den ser konstig ut, men det ska ju synas att den är hemgjord =)


på med den 2a bottnen.


skivad banan på det och därefter fyllning nr 2 (se nästa bild).


jag har till fyllning nr 2 blandat hackade jordgubbar, creme fraiche och vispad grädde.


på med krämen. lägg över det 3e och sista delen av bottnen.


grädde runtom hela. snåla icke.


färdigdekorerad!


svenska flaggor fick symbolisera firandet av vårt fina land =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0