jag lever!


hörrni. i söndags kväll låste jag in mig här hemma. muterade in mig bland papper, anteckningar, anatomiböcker och en del annat för att försöka få in tillräckligt med fakta för att klara tentan som gick av stapeln imorse.
jag är därför mycket medveten om att det har varit väldigt tyst här på bloggen.

tyvärr! det har nämligen kliat i fingrarna och det har skavt lite i mitt skrivar-hjärta, men jag stod emot att öppna något som har med internet att göra. 
om det hade någon positiv påverkan för tentaresultatet? jaadu, vem vet. det får vi väl se om en 10-12 dagar. det ser väl kanske inte jätteljust ut på den fronten men vi hoppas på det bästa! ni kan väl hålla en liten tumme åt mig? =)

det har ju hänt en del sedan jag skrev sist. det var väl i söndags förmiddag om jag inte minns helt fel? strax innan jag skulle iväg och klättra bland knarriga träd, lianer, rangliga stegar, livlinor och gud vet allt. och allt utspelade sig sisodär 10-12 meter upp i träden. magpirr? joovars!
hur det äventyret såg ut samt hur vi firade resten av mors dag kommer dyka upp lite senare. så håll utkik! =)

idag när jag kom ut i friheten efter tentan mötte jag upp syrran och bjöd henne på en lunch på stan. det blev plocka-ihop-din-egen-sallad som vi tog med oss ut. satte oss i skuggan i parken och njöt av sommaren! för visst kan man kalla det för sommar nu? ja, det tycker jag vi bestämmer =)



stolt pappa med guldklimp i famnen. och en ivrig blompojke vid benen ;)


såg andungar på vägen hem. gud så söta dom är!

innan vi gick in för att skriva tentan mötte jag en fin klasskompis som jag pratade med en stund. hon berättade att hon brukade läsa min blogg då och då och hur bra hon tyckte den var. genast blev jag på så mycket bättre humör! tänk vad lite det kan göra ibland =) det är ju ändå precis såna där småsaker som vi behöver höra och som faktiskt kan göra hela ens dag. eller åtminstone göra att solen lyser lite varmare och hjärtat blir lite soligare.
tack madelene!


äventyr och förvandling.


godmorgon! eller god förmiddag kanske det kallas vid den här tiden =)

idag väntar, förutom middag hos finaste mamma, ett riktigt äventyr! klockan 12 blir jag hämtad och sedan far vi ut mot omberg. vi ska hit och leka. tror det kommer bli riktigt riktigt roligt!

hade tänkt ta en springtur när jag vaknade imorse, men dels är jag ovanligt trött nu för tiden. sedan värker min arm riktigt ordentligt så jag hoppade det faktiskt. istället blev det smarrig söndagsfrukost i form av knäckisar med ägg, ost, skinka och gurka, filmjölk samt ett gott te. mmmmm!
att det sedan blev en del pluggande samtidigt får vi väl bara ta. det är så grymt tradigt att plugga till denna tenta, men det är ju något som behöver göras.

förresten, kommer ni ihåg den här krabaten? kolla in hur han ser ut nu för tiden.



vad har hänt??! :/ helt hopskrumpen och brungrå.
och nej mamma, emelie och elin, jag har INTE använt mig av blixten när bild nummero 1 togs. så ni behöver inte oroa er över att jag står bakom denna hemska förvandling.. ;)


att inte sticka, utan att bli stucken.


hej på er!
var och tog min tbe-spruta för ett par timmar sedan, den andra i ordningen. precis som förra gången börjar det redan nu värka i armen och att använda den mer än nödvändigt är inte speciellt lockande. skönt att det är i vänsterarmen dock så att det inte stör under tentan nästa vecka.
däremot var plåstret inte alls lika tjusit som förra gången. kolla in här och jämför själva.



nu har jag hamnat i en svacka. ni vet när det känns som att jag är ensammast i världen och alla andra har något att göra eller någon att vara med. hörde av mig till en vän för filmkväll, men han var upptagen med annat. tråkigt.
fasen också, nu fick jag en såndär gråt-känsla också. attans. nej, något får jag väl ta och hitta på. är alldeles full i huvudet av plugg; hjärtminutvolym, gasutbyte och jonpumpar står mig upp i halsen och jag behöver koppla av med något annat.

så om ni är sugna på filmkväll vet ni vart ni ska vända er =) eller varför inte bjuda hem en stackars ensam liten student på fint sällskap och en bra film? ja, jag är öppen för alla förslag! ;)


fredagsmyys.

jo jag for ju till syrran igår kväll för en riktigt trevlig kväll. efter att ha spenderat en stund i emils rum där vi lekte med bilar, pratade med oliver och busade runt slog vi oss ner i köket för middag. vitlöksbakade kycklingfiléer med wokade grönsaker stod på menyn. gott!


vitlök är såå gott. en tzatziki till hade verkligen varit pricken över iet!


strax dags att dippa middagen =)


vi fick besök av skolbussen.


malin med jättehanden ;)


vad finns i frysen? jomen glass! det är ju ändå fredagsmys =)


många sorter att välja på.


det ska väljas med omsorg.


den fick det bli!


jag drack rosa te =)

när barna blivit nattade smög sig även mamma in och vi slog oss ner i soffan med lite smått och gott och kikade på "Änglagård - Tredje gången gillt".



förväntningarna var höga och den var bra, men inte alls lika fantastisk som dom 2 föregående. däremot var filmingen, omgivningen och musiken precis lika vacker som både ettan och tvåan =)

en himla mysig kväll som blev en riktigt bra start på helgen =)

mellis innan fredagsmyset börjar.


nyligen hemkommen från ödeshög. sista dagen avklarad. i och med att resan ödeshög-linköping tar en stund hinner jag med både en tupplur och att plugga inför tentan. himla smidigt och effektivt ;)
nu är det ju snaart en lång och skön ledighet på schemat :D härligt!

smaskar i mig ett himla smarrigt knäcke med en favoritkombination; messmör och banan. såå gott. har ni inte testat detta innan så gör det! mycket gott på knäcke och även på en rostad smörgås. mums mums.


ser inte mycket ut för världen men oj så smarrigt!

tidigare i veckan fick jag en påse rabarber av en sjuksköterska på min vfu och idag kom jag hem med ytterligare en. men denna gången är det mamma som ska få den =)



trevligt med människor som har en överfull rabarberplantering =)
nepp, nu ska jag ta och kila iväg till syrran. god mat, fint sällskap och är vad denna fredagskväll har att bjuda på. kunde inte ha varit mycket bättre ;)
ha en fin kväll!


bär-smoothie.


en smoothie med smak av björnbär, jordgubbar och blåbär satt himla fint såhär en torsdagskväll :)

Torsdagssmoothie

50 gram blåbär
50 gram björnbär
50 gram jordgubbar
1 dl mjölk
2 msk kesella

mixa samman allt.
klart!


mums!

imorgon väntar sista dagen i ödeshög. buhu buhu.
men, det gör ju även att sommaren och allt vad det innebär närmar sig :D härligt!


att taga vad man hava.


idag har jag (äntligen) tagit tag i tvätten. även om det inte var speciellt smutsigt så känns det såklart skönt att få in doftande, fina kläder som har fått sin form tillbaka. även om jag hade tid mellan 17-20 hann allt inte torka i torkrummet, så när jag kom hem blev det lite klurigt. jag äger ju ingen torkställning.
vilken tur då att jag är så himla kreativ och passade på att utnyttja alla torkytor jag kunde komma på.





det hänger kläder lite överallt och det känns plötsligt inte speciellt konstigt att hitta ett par underkläder hängandes på köksstolen. men visst är det så mycket trevligare med ett kök som inte är fullt av strumpor, trosor och BHs. hur rena och blomdoftande dom än är.

så nu har en sak hamnat högt upp på handlingslistan; torkställning.

äta bör man.


har fixat i ordning lunch till morgondagen.



nu tar jag och cyklar till syrran, ha en fortsatt fin kväll!


dille på firre.


förra veckan när jag var och handlade hamnade denna trevliga rackare i kundvagnen:



en himla fin firre och ett himla bra pris! den här rackarn blev min för endast 47 riksdaler. mycket överkomligt =)
när jag kom hem från norrköping var jag både trött och varm så att jag hade honom liggande i kylen var liksom som ett tecken på att han ville hamna i min mage som kvällsmat. och det fick han! eller tja, inte riktigt hela kanske. nog finns det kvar till säkert ytterligare 2 middagar.
och den visade sig vara precis så saftig, smakfull och fantastiskt god som jag anat när jag omsorgsfullt stod och valde ut honom i affären.

den här veckan lär alltså innehålla inte bara totalt två utan till och med tre kvällar med makalöst god varmrökt regnbågslax på tallriken. såå fint!

 

jahapp, jag kan bara fortsätta konstatera en sak; jag formligen äääälskar fisk!


söndagskvällen sådär.


kvällen avslutades på följande vis:





men nu ska här strax sovas. så hörrni, sov så gott!




en söndag hos älskade syster.


åh vilka underbara sommardagar denna helg har bestått av! norrköping har verkligen visat sig från sin allra bästa sida =)
efter frukosten pulade vi vidare med pluggandet och runt 12 blev vi äntligen klara - sköönt! det firades med en utflykt till en loppis. inget fynd, men efter ett besök på PAUS i stan och därmed varsin lunchsallad rikare, for vi vidare mot åby där erik tävlade i multisport. väl där slog vi oss ner i gräset, åt lunch och väntade på att erik skulle komma i mål. en galen tävling som inleds med 1,5 km löpning, därefter väntade 8 km lagpaddling, 1,5 km löpning och 20 km cykelorientering. det hela avslutades med en 6,5 km kuperad orienteringslöpning. finfint. sådär lagom lättsamt. kan påpela att han vid denna tidpunkt var helt oberörd ;) jag är ialla fall GRYMT imponerad!

på vägen hem stannade vi på maxi för att få lite inspiration till kvällens middag. i korgen hamnade färska räkor och musslor, körsbärstomater, päron, färsk baguette och brieost.
och det blev himla lyckat! vi satt i 2 timmar och pratade, åt och bara hade det trevligt. så himla mysigt. så ska en söndag avslutas =)


lilla peter liftade ända fram till loppisen ;)


ett stycke elin med sallad.


ett stycke malin med sallad.


en välförtjänt tupplur efter 1 mil löpning, 2 mil cykling och 8 km paddling.


det är serverat :)


1a tallriken av sisodär 25 ungefär.


tabberas.


uppdaterar bloggen lite bara :)


grötfrallor med äpple & valnötter.


innan pajen hamnade i ugnen bakade vi bröd. det fanns en längtan efter valnötsfrallor så det fick det bli!

Systerns lördagssfrallor

25 gram jäst

1 dl fiberhavregryn
2 dl vatten
0,5 äpple
4 dl mjölk
25 gram smör


1,5 dl surdeg
1 msk brödsirap
2 tsk salt
100 gram grovdelade valnötter
totalt cirka 12 dl av
lantbrödsmjöl 4 sädesslag, grovt dinkelmjöl och vetemjöl special

smula jästen i en bunke.
koka ihop havregryn, vatten och hackat äpple till en gröt.
tillsätt mjölken och smöret, låt allt bli fingervarmt (37 grader).
häll grötblandningen över jästen, blanda.
ha i surdeg, brödsirap, salt och valnötter.
tillsätt mjölsorterna under rörning tills degen går ihop och släpper kanterna.
strö över lite mjöl och låt jäsa under brödhandduk i 40 minuter.
baka ut cirka 17 st frallor, lägg på en plåt.
nagga och låt jäsa under handduk i cirka 20 minuter. 
sätt ugnen på 225 grader.
grädda mitt i ugnen i cirka 13 minuter.
låt svalna på galler under handduk.



färdiggräddat!

att baka en smulpaj på rabarber och jordgubbe.


tidigare ikväll bakades det smulpaj. rabarber oc jordgubbar fick slå sina finfina smaker ihop, vilket inte kan resultera i något annat än en maakalöst smarrig paj!

Systerns smulpaj

3 st rabarberstjälkar
20 st halvtinade jordgubbar
0,5 dl socker
1,5 msk potatismjöl


150 gram smör
0,75 dl socker
1,75 dl mjöl

2 dl havregryn

sätt ugnen på 225 grader.
skiva rabarbern och blanda med jordgubbarna i en form.
strö över potatismjöl och socker, blanda.
smält smöret i en kastrull.
blanda i socker, mjöl och havregryn till en smulig röra.
fördela över bären.
grädda i ugnen tills den fått fin färg, cirka 22 minuter.
låt svalna en stund.
servera!


du behöver rabarber.


skiva den och lägg i en form.


lägg på ett par fina jordgubbar. strö över socker och potatismjöl.


blanda ihop smör, socker, mjöl och havregryn. smula.


sådärja, skjuts in i ugnen, 225 grader cirka 22 minuter ;)



jag aka edward scissorhands - SÅ likt!


att spendera en lördag i norrköping.


fin försommardag i norrköping!

det åts frukost.


vi svidade om till träningskläder (premiären för mina vinnarkläder!) och gav oss ut på en springrunda.

före: taggade!


efter: taggade?


lite efterträning sådär ;)

det lagades (och åts) middag.
♥ stekt lax med citronpeppar.
♥ stekt sparris
♥ sallad på fetaost, tomat, röd paprika och isbergssallad



elin dammsög.


jag stod på en stol och höll koll.


erik fick besök av norrköpings minsta fästing. usch...

elin: någon som vill smaka? (räcker fram en bit av det nybakta brödet)
erik: att sitta och tugga på en degklump...


att rulla till syster i grannstaden.


det blev ingen uppdatering under gårdagen. men dagen gick i ett!

upp 5.15, buss mot tågstationen, tåg till mjölby, buss till ödeshög. sedan 7 timmar på VFUn, buss till linköping och därefter tåg till norrköping där elin mötte upp mig med bilen.

vi for sedan till maxi och inhandlade diverse nödvändigheter innan vi sladdade vidare till pizzeria och köpte med oss mat hem. kvällen slutade med varsin skål varma bär, te och 2 halvsovande systrar i soffan framför "sova med fienden".
kort sagt, en mycket bra dag =)
så detta frånvarande av inlägg kompenserar jag med att skriva nu på morgonkvisten så kanske ni inte blir lika ledsna ;)


en elin-syster.


morberg på tv! observera ananasen till höger som skulle ha förtäras under kvällen. efter noga övervägande (och besvikelse) fick den dock vänta till en annan kväll då den inte var helt mogen. så kan det gå!




klart slut från den 20e maj.
nu vankas det frulle!


förflyttning.


imorse befann jag mig varken på ett tåg eller en buss på väg mot Ödeshög utan istället var det dags att hoppa på cykeln mot skolan. kändes lite halvträligt att befinna sig på skolan igen efter att ha spenderat senaste tiden på den plats jag verkligen vill vara på, men det gick ju vägen även detta.

det var dags för seminarie och denna gång stod en hygienrapport i centrum. den gjordes nån gång i april, men då min medskribent befann sig på sjukhus när ordinarie seminarie var schemalagt fick vi hoppa in i en annan basgrupp och köra det lite senare än de andra. tråkigt att skjuta upp saker men ibland får det helt enkelt bli så.

nog om det! det gick ialla fall bra och nu har en liten sten lättat från mina axlar, även om det blir en del komplettering. inga stora grejer så det borde fixas under helgen.

på tal om helgen far jag till min syster när jag slutat imorgon. tar tåget direkt mot norrköping så jag slipper åka hem, släpa med mig väska och allt ner till stan igen. det blir en stor väska att konka med till ödeshög, men det ska säkert gå fint.


sommaren -10. älskade syster ♥

ska ialla fall bli himla roligt att hälsa på elin! var längesedan jag var där bara jag. faktum är att jag inte har varit på besök själv hos henne sedan hon flyttade dit. stannar till måndag så det blir riktigt skönt. tog min sista lediga dag då så jag har absolut ingen tid att passa. skööönt.

så nu ligger väskan uppslagen, full med litteratur, kompendier, dator (snart, använder den ju just i denna stund ;), kamera, kläder, dagbok och annat nödvändigt. najs!

ni behöver dock inte oroa er; bloggandet upphör inte i och med att jag geografiskt sett förflyttar mig. det kommer att dyka upp uppdateringar om vad vi hittar på. och det vet man ju aldrig hur det kan gå, jag och elin har våra knasiga stunder. eller vad säger du elin bajs? ♥

hade besök av en fixarnisse idag förresten. han kom hit och fixade mitt fippliga kakel i badrummet som dummat sig. han fick även ordning på kaklet i köket på ett kick. toppen!
himla stilig rackare för övrigt. och återigen ställer jag mig frågan;
HUR kommer det sig att alla dessa killar ser så bra ut?
jag är mycket tacksam för svar!

vilket luddrigt inlägg detta blev.
nepp, nu ska jag ta och plocka in disk och mikrovågsugn, ta på mig myskläder och sedan cykla mot emelie. det vankas kväll framför galna anna skipper. härligt!
vi hörs!


att vara 3.


igår var det tomt här inne, jag vet. men jag hade helt enkelt en skärpig dag och då är det helt tillåtet att lägga minder viktiga saker åt sidan för en stund.
rackarns vilken tur jag har som har en på-bra-humör-framkallandekrabat alldeles bara ett par minuter ifrån mig.


efter att ha umgåtts med denna krabat under kvällen kändes allt mycket lättar <3

besök av / besök hos emelie och oliver igår och resa till elin imorgon eftermiddag över helgen.
jag är så lyckligt lottad att ha 2 (äldre dessutom) systrar som jag verkligen kan prata med allt om. vi står varandra mycket mycket nära och det är jag obeskrivligt tacksam över. utan mina systrar skulle jag inte känna mig hel, vi har något som genom åren bara vuxit sig starkare.

ni är så fina båda två och jag kan inte tacka er nog för allt ni gör för mig <3



någon verkar se att moster var lite ledsen i ögat.


att planera inför morgondagen.


har fixat morgondagens lunch. eftersom jag studsar upp 05.50 de dagar jag ska till ödeshög brukar jag förbereda så mycket som möjligt kvällen innan. avskyr att snurra runt och stressa på mornarna. jag vill ha ordning och reda, klart för mig vad jag ska ha med och vart det ligger.
jag brukar dessutom ta med mig mig frukost och äta den på bussen. brukar vara mellan mjölby och omberg, sisodär klockan 07.30, som magen börjar kurra. så då plockar jag bara fram min frulle :)


morgondagens lunch; grillmarinerade quornfiléer med broccoli, sallad med persillade och en skvätt äppelcidervinäger, sås med smak av citron, dill/gräslök och senap samt en Knorr Vie Shot - Apelsin/Banan/Morot från Vårruset :) 

så i kylen står förutom dagens lunch, även burkar med färdigbredda smörgåsar och filmjölk. även en termos med varmt te får följa med på färden. innan jag cyklar mot tågstationen sätter jag mig dock ner vid köksbordet, slår på radion och dricker en kopp te. skönt. brukar lagom hinna läsa första delen av corren innan det är dags att cykla till tåget. så får den andra delen läsas på tåget :)
och denna, faktiskt mycket smarta, planering gör att jag faktiskt kan sova en stund längre om mornarna. himla smidigt och desutom tidssparande :)


att vinna ett pris.

under vårruset igår kväll vann jag pris i en tävling; träningskläder från reebok. kul! och himla oväntat :) jag har ännu inte invigt dom i deras första springrunda, men det blir säkert någon dag i veckan, om vädret vill som jag ;)
såhär ser dom ialla fall ut på:




nöjd och GLAD :D


vårruset -11.


nyligen hemkommen efter en kväll i norrköping; vårruset!
även om vädret under dagen bjöd på både klena plusgrader och regnskurar klarnade det upp lagom till vi for dit och gjorde kvällen till ett perfekt spring- och picknick väder. efter loppet (25 minuter blev min tid) slog vi oss ner med grillad kyckling, sallad, fetaost, melon, ramlösa, te och annat och bara njöt. så härligt!  
att både jag och mamma dessutom vann fina priser i tävling gjorde ju inte saken sämre =)


mamma - nysprungen och glad =)


min sjätte Vårruset-medalj =)


elin pelin =)


mamma var först upp hos peter siepen.



jag fick träningskläder från reebok =)


min vinst =)


innehållet i mål-påsen var rätt booring dock. blir bara klenare med åren känns det som ;)

en bra dag som slutade med rumpvärme i bilen på vägen hem. myyys.
kan visa er hur träningskläderna ser ut på =) men det får bli imorgon. nu ska jag soova. vi ses!


att bli testpilot - ta chansen!


Hörrni vet ni vad! Nu har just DU chansen att bli testpilot för Arlas Gammaldags Filmjölk. Blir du en av de 2000 lyckliga får du möjligheten att testa 2 förpackningar av denna filmjölk med en mild och rund smak av svunna tider. Mjölken kommer från svenska, ekologiska gårdar, vilket har resulterat i denna fina filmjölk
Fetthalten pendlar mellan 3,8 till 4,5%, helt beroende på årstid samt vilken typ av mat korna äter. Känslan blir därmed mycket naturlig.

För att vara med, klicka här.
Lycka till!




till oliver.


"Finaste Oliver,
Redan första gången jag höll dig i mina armar kände jag att du var något alldeles speciellt.
Du såg mig rakt i ögonen och du fångade mitt hjärta direkt.
Bara det allra bästa är gott nog åt en pojke som du
och jag ska göra allt jag kan för att ge dig det.

När mamma och pappa tjatar på dig, då kan du komma till mig.
När storebror bråkar med dig, då kan du komma till mig.
Och när allt bara känns hopplöst och inget verkar vilja gå din väg, ja då kan du komma till mig.

Jag kommer alltid finnas i närheten. 
I ur och skur, när du än behöver mig och vad det än gäller.
Jag är så otroligt stolt över att få vara din gudmor."




mello - final!


igår efter dopet samlades 4 stycken janssons hos emelie för att kika på eric saade och hans otroliga insats i Eurovision Song Contest. innan det blev det grillning.



grillmästarn.



elin <3



det blev te i solen.



så traskade vi hem till emelie.




elin knäppte av denna tjusiga bild.


det sattes betyg under programmets gång. viktiga grejer.


efter nån timme kom en yrvaken liten pojke upp och ville ha ett glas mjölk.


efter ett tag somnade även han.

tack för en himla mysig kväll emelie!


bland dopklänningar, tårta, släkt och hjärta.


dopet igår var helt fantastiskt fint! det blev mycket bättre än vad jag trodde.





haha SÅ bra bild ;)




en otroligt stolt gudmor.




prestenter från mig; spargris och fina silverbestick.


lite buffé i miniformat.


presenter.


man måste ju ibland dela med sig här i livet.  


en av tårtorna.



såhär blå om läpparna blir man efter en blåbärskaka.


den här har emil gjort, helt själv <3



liten fot i gammelmormors hand.



fyra generationer.



systrar x3.


självaste dop-pojken hade så fina kläder :)


tittut! älskar den här bilden!

och vad var det då som jag hade förberett och som gav fjärilar i magen? jo, under tiden alla bjöds på tårta ställde jag mig upp och sa ett par ord, tagna rakt ur hjärtat, till finaste finaste oliver. det kändes så skönt att få ur sig. jag är så stolt att jag vågade, för 3 år sedan hade jag aldrig aldrig pratat frivilligt inför så många.
men jag har ändrats och som nybliven gudmor kan jag göra vad som helst.
ni kan ju själva kolla här nedanför. vackrare unge får man leta länge efter.






man kan göra många miner när moster malin står och fånar sig med kameran ;)






tack emelie, elin, mamma, emil, oliver, thomas och alla andra för en otroligt fin dag som jag aldrig ska glömma!
fixar ett inlägg med mitt tal till oliver strax. så ni får fortsätta hålla koll :)


avslöjar en hemlighet. och en stor ära.


vet ni vad. jag har fått något av det finaste man kan få.
en liten kille som heter oliver kom till världen den 27 februari, min systerson. och kan ni tro, jag har blivit hans gudmor. världens underbaraste lilla grabat är min gudson.



jag älskar dig ♥


skolös??





mötte en gammal frabror när jag var ute och slängde sopor nyss. han stannade upp, tittade på mig, pekade och sa:

"Du ha-har glömt sk-skorna...!"

ja ta mig tusan!

nejvars, så illa är det inte att jag glömmer dojjor när jag ska ut. utan allt är mycke tenkelt; jag har mina foppatofflor på i ödeshög och tog därför på mig ett par strumpor som jag sen slängde direkt i tvättkorgen.

så efter förklaringen skrattade han dock och önskade mig en fortsatt bra dag. men stackars gubbe som ett kort ögonblick säkert tordde det blivit något nytt mode att dissa skor och bara köra på strumpor!


dop-frukost.



knäcke, smoothie och grönt chai-te. 


knäcke med smör, ost, gurka, skinka och paprika.

smoothie på björnbär, blådär, jordgubbar, banan och mjölk.

blir snart hämtad för att fara till kyrkan. har förberett en sak och nu börjar det pirra i magen. önska mig lycka till!




ulliga hej.


hälsningar från hagen:





vilken morgon!



fredagsmyys.


första veckan på vfun är avklarad och jag kan sammanfatta det hela med att jag är såå nöjd. kunde inte ha hamnat på en bättre plats :)

efter att ha stannat till på stan och inhandlat en present cyklade jag hemåt. där möttes jag av en understimulerad katt som mer än gärna ville gosa en stund (och helst få en godisbit eller två). så det blev lite ompyssling av henne, men så fick jag höra att det vankades grillning hos emelie och co så jag lyckades få in en liten fot där :D dessutom var elin och erik där med så det blev en himla trevlig kväll.




redo för grillen.


mmmmm...!


smarrigt värre.

det hela avslutades med rabarberpaj, te och "bonde söker fru". fina grejer. cyklade hem framåt 22.30.
spana in vad jag möttes av i köket:



hur rar är han inte min lilla polare? himla billig i drift är han också ;)

imorgon väntar en stor dag. det är dop på gång. och det är inte vilken liten pojke som helst som ska döpas. han är myycket speciell för mig.
men, mer om det kommer imorgon. nu ska jag krypa ner i sängen med lite korsord. hoppas ni får en fin natt!








underbara unge <3


en helt vanlig torsdagskväll.






det är väl tanken som räknas?


sugen på lite kärlek igen.


nyss inkommen efter en springrunda. skönt att få springa av sig lite - det händer ju så mycket om dagarna med en faslig massa ny information att ta in. jag får lära mig så mycket!
och vet ni vad, jag gav min allra första intramuskulära injektion idag :D det gick så bra och jag är väldigt nöjd (och glad). patienten verkade också nöjd så det var ett bra slut på dagen där.

på vägen hem, samtidigt som pyttesmå regndroppar föll på mina dojjor, fick jag höra en rar liten kärlekshistoria. och då saknade jag den där förälskelsen. det där lilla pirret i magen och när allt runtomkring liksom bleknar och allt plötsligt känns så lätt. hoppas jag kommer dit någon gång. men som min handledare sa idag (vi hade ett litet förtroligt samtal, tjejer emellan ;) det vore mycket konstigt om jag inom en snar framtid inte hittade någon fining.

tiggde ett glas vatten i hagaberg innan jag knallade hemåt och fick i samma veva en smakbit av deras middag.
själv ska jag precis äta nedanstående middag



kallrökt lax med en sallad på zucchini, tomat och rödlök, samt en sås gjord på kesella, senap, en skvätt citron och myyycket dill och gräslök. ja, det är mycket sås. ja, jag gilalr sås.
mycket gott, men jag är inte ett dugg hungrig. konstigt! men, äta bör man annars dör man som ni vet.

ett tips är att lägga rödlöken i en skål med vatten ca 15 min innnan den ska ätas. om den ska serveras rå vill säga. det gör den mycket mildare i smaken och därmed inte så skarp :) men den bör dock hackas/strimlas/skivas innan så nu inte dimper ner en hel rödlök i skålen. inte för att det skulle explodera direkt, men jag vill ju vara korrekt mot er ;)

nu ska jag äta sedan hoppa in i duschen. imorgon är det fredag!


återvinner lite mat.


kom med 15-bussen mot linköping även idag och efter en del handling på maxi med mamma kom jag tillslut hem runt 18. efter att ha packat upp, gett katten lite godis och plockat med lite disk stod sedan middagen på bordet 10 minuter senare. grillat kött från denna kväll, en liten slatt av denna sås samt stekt pumpa. har ju bara testat att ugnsbaka den innan, men idag fick det bli stekt då jag inte hade lust att vänta 30 minuter på att den skulle bli klar.
självklart kryddade jag med min favoritkrydda; persillade.
 
snabbmat på ett klimatsmart, sunt och fräscht sätt helt enkelt (ojoj vad präkto det lät).


funkade ju precis lika bra att steka pumpan, perfekt när man är hungrig!


jag formligen älskar min grillpanna.


snabbmat ala malin ;)

nu ska jag hälla upp ett glas av nedanstående dryck, plocka fram lite litteratur och plugga. imorgon tar vi bilen till ödeshög, så jag blir hämtad 7.00. detta gör att jag får sovmorgon med 20 minuter! :D


gott gott gott...!


kuckeliku!


good morgon!

svip svop nu ska jag till bvc!
ha en fin da så hörs vi ikväll!




coleslaw.


ikväll hade jag tänkt äta en matlåda från den här kvällen, men i bussen på vägen hem kom jag på att jag för ett par dagar sedan faktiskt köpte ett paket kallrökt lax, som behöver ätas upp inom dom närsmat dagarna. laxi alla dess former är något jag formligen älskar och nu var det ju ett tag sedan sist så det lockade mer än den först-tänkta. då jag sedan en tid tillbaka gått och trånat efter coleslaw, kändes det som ett passande tillbehöer till firren. toppen! väl hemma inser jag dock jag coleslaw ju innehåller majonnäs och i vissa fall även creme fraiche eller grekisk/turkisk yoghurt. då jag varken hade det ena eller det andra fick det bli någon inprovisation. (ja, mamma jag vet att jag bor typ 50 meter från konsum, men jag orkade inte knata dit när jag väl kommit hem från ödeshög, och dessutom älskar jag ju att exprimentera och filura i köket)

då creme fraiche / turkisk yoghurt ger cloeslaw dess karaktäristiska lite kärmiga konstistens funderade jag en stund på hur tusan det nu skulle gå till. de ingredienser jag hade tillgodo begränsade ju denna krämighet ganska ordentligt. men så kom jag på att jag ju hade en påse fiberhusk i skafferiet. perfekt, då det har förmågan att svälla en aning och därmed fungerar bra till att reda såser med. det borde ju funka även i denna röra!

jag vet i sjutton hur det gick till, men faktiskt så lyckades jag få till något som smakade riktigt riktigt smarrigt och liknade coleslaw, ialla fall så nära man nu kan komma utan varken majonnäs och creme fraiche. vem som någonsin kommer testa att slänga ihop just denna variant har jag ingen aning om. men lika bra att skriva ner hur jag gjorde, om denna situation skulle uppstå någon annan gång iframtiden :)

"Coleslaw", 1 portion

1 dl strimlad vitkål
0,5 dl grovt riven morot
knappt 1,5 dl filmjölk
drygt 1 msk mjölk
1 tsk senap
0,5 tsk vitvinsvinäger
lite  fiberhusk (bara att strö över litegranna, kanske 0,5 krm)
pepparmix

bara att röra ihop.
smaka av med peppar.
låt gärna stå en stund i kylen innan servering.
säkert himla gott till grillat, kallskuret och som sagt även till kallrökt/gravad/rökt lax.


ingredienser (minus mjölken, fiberhusk och peppar)





fint att kunna slå två flugor i en smäll när det gäller saker jag tycker rackarns mycket om :) snabbt gick det ju också, vilket alltid är ett stort plus.

jag trivs bra på vfun! vi har himla roligt faktiskt och det är intressant att se hur dom arbetar. jag fick utföra ett par moment idag så det var jag glad över! alltid kul att själv få utföra praktiska saker. imorgon kommer jag vara på bvc, ser verkligen fram emot det :)

förresten, idag var andra gången en äldre person tippade min ålder på 17/18. jippie, då jag ju faktiskt är 23. vet inte riktigt hur jag ska ta det; komplimang eller inte?

vad tycker ni - ser jag ut som 17?

känns inte så roligt direkt, haha. men vi kom fram till att det trots allt borde vara en komplimang. min handledare sa att det kanske hade något med att göra att jag inte är så lång samt att jag är så "finlämmad". haha tyckte den formuleringen var så rar. verkligen inget jag hört tidigare. men men det är bara att tacka och buga :)

jag önskar verkligen att jag fick ha med mig kameran för att visa er. det händer så mycket och jag får möjligheten att se såna otroliga grejer! men det förstår jag ju att det är en omöjlighet. ni får helt enkelt tänka er :) vi var förbi en gammal man som bodde ute i buschen. där fixade vi ett bensår medan han glatt pladdrade på om än det ena än det andra. när vi sedan skulle gå pekade han på en clementin och sa att vi skulle ta varsin med oss innan vi for. "ingen ska gästa min hydda utan att få något." så himla gullig kommentar. jag kände mig dock lite som när jag var liten och på skärtorsdagen gick påskkärring för att på ena stället kom ut med lite godis och från det andra med just en clementin. så tack du rara farbror för att jag fick återuppleva den känslan :)

nehe hörrni, nu ska jag ta och packa upp lite saker. ha det fint!


17 år, hmpf! =/


kul??


jaja, det är väl bara att tacka så mycket. eller?


strul.


blogg.se bråkade tydligen i helgen vilket resulterade i att de två inlägg som skrev under gårdagen, i söndags alltså, inte blev publicerade förrän nu ikväll. tråkigt eftersom de var anpassade efter söndagens bestyr. jag såg att ni kikade in här under gårdagen, men alltså förgäves.
men men nu är de ialla fall uppe och finns att läsa alldeles här under inlägget du läser just nu :)

och hur var då första dagen på vårdcentralen i ödeshög? jo, men den var riktigt bra faktiskt - helt klart över förväntan. rackarns trevlig handledare (med störtskön humor!) och varierande saker att göra. gillar när det inte är stillasittande arbete utan det ingår lite fart och fläkt. att lunchen dessutom kan intas utomhus ger bara ännu fler pluspoäng, såklart.

eftersom jag fick skjuts hem av min himla trevliga klasskompis tomas (tack!) kom jag hem redan 17.45. skööönt. hade en matlåda med detta innehåll som stod i kylen och väntade, men då det var så pass varmt ute var det liksom inte riktigt en rykande varm chili som jag längtade efter. men att chili är god även kall, det vet jag sedan tidigare, så ikväll slog jag mig ner med en gaffel, en djup tallrik med kryddig chili och bara njöt. så himla enkelt och så himla gott. svårare en så behöver det faktiskt inte vara ibland.

spatserade sedan ner till ryttargårdens uteservering och gjorde hagabergborna sällskap. jag blev bjuden på en himla god loka, visserligen ingen nyhet i sortimentet, men som jag aldrig testat förut. fräsch och törstsläckande.


loka med päronsmak - gott!

igår blev det ju som sagt grill i hagaberg och såhär såg det ut:














såsen.





men hörrni, bläddra ner till gårdagens 2 inlägg vettja. så får ni lite extra läsning såhär en måndagskväll :)


grova valnötsfrallor.


vädret har verkligen visat sig från sin allra bästa sida de senaste dagarna vilket har lett till att lusten att sitta inomhus liksom har svalnat litegrann. minst sagt.
tyvärr verkar det inte som att solen och värmen inser att jag har 2 kommande tentor, 12 dagars vfu och en rapport som ska in innan jag kan ta riktig semester, och därmed behöver spendera en del tid inomhus.
tråkigt tråkigt. men idag knatade jag faktiskt ut med dator, en hög med böcker om barns utveckling, filt och slog mig ner i gröngräset. mitt bland vitsipporna. sämre pluggställe kan man ju ha :)

och vet ni vad, även denna kväll är jag bjuden på grillat! tjoho ropar min inneboende grillnörd. det innebär dock att det idag inte dyker upp något recept på mat. ack och ve tänker ni. men hörrni, sörj icke!

jag har nämligen precis bakat en omgång med bröd och för att kompensera er med ett icke-uppkommet-middagsrecept får ni istället receptet på dessa frallor. det här är en av tusen "slatt-bröd" som min mamma och jag kallar det. det vill säga, man-tager-vad-man-haver. principen är densamma som alltid; 50 gram jäst, drygt 5 dl vätska, 0,5 dl smör, salt, en skvätt sirap och mjöl.
ett av alla dom tips jag fått av min mamma (brödbakarnas urmoder?) när det kommer till att baka bröd är att hellre en för lös deg än alltför stabbig och "ung". det är lättare att "rädda" en kladdig deg (genom att tillsätta mer mjöl vid utbakningen helt enkelt) än en som är alldeles för tung. det går, men det är ett otroligt jobb.

ett annat knep är att göra en liten gröt och ha i. det gör brödet saftigt och gott. det förklarar även varför jag endast har använt 4 dl vätska i receptet här nedanför. så blev det gröt över från frukosten? spara! det funkar alldeles utmärkt med en slatt gröt från gårdagen. se bara till att det blir fingervarmt (37 drader) innan du blandar det med jästen. smartast är då att värma vätskan, sedan blanda i den kalla gröten, låta det bli fingervarmt och därefter blanda ned i jästen.

när det kommer till val av mjöl är det inte så knussligt. prova er fram! testa olika sorter, blanda hej vilt och hitta dina egna favoriter. jag är himla förtjust i lite grövre frallor så mörkt lantbrödsmjöl ligger mig varmt om hjärtat, men även dinkel, graham och rågmjöl är fina sorter. för att göra det lite enklare för er, har jag satt mängden jag använde mig av inom parentes. stirra er dock inte blinda på det är bara att köra på!  
så här har ni, en slattbröd i början av maj.

Slattbröd, 19 st

50 gram jäst
1 dl rågflingor
2 dl vatten
(EVENTUELLT: 1 liten potatis eller 0,5 dl potatismos eller 1 riven morot eller något annat fint du hittar i någon gömma
(jag hade i drygt 1 dl hackat äpple))
0,5 dl smör

4 dl vätska, i form av mjölk, vatten, etc (jag använde 3 dl mellanmjölk och 1 dl spad från rotmoskok) 
2 tsk salt
1 msk sirap
valnötter, grovt delade (90 gram)

lantbrödsmjöl (360 gram)
dinkelmjöl, fullkorn (218 gram)
manitoba cream (24 gram)

grovt rågmjöl till utbakning

koka ihop rågflingor och 2 dl vatten till en gröt.
tillsätt smöret, vätskan och eventuellet någon av "tillsatserna", låt allt bli 37 grader.
smula jästen i bunken, tillsätt grötblandningen.
blanda och tillsätt sedan salt, sirap och valnötter.
blanda i mjöl tills degen släpper fint, inte är så himla kladdig och ser smidig ut.
strö över lite mjöl, täck över med en (torr) handduk och jäs 30 min.
kör degen en stund, ta sedan upp den på ett bord.
*sätt ugnen på 225 grader*
baka ut bullar/tekakor (använd mjöl) och placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
nagga, täck över en bakhandduk och jäs 30 min.  

kör försiktigt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills de fått en fin färg, cirka 12 minuter.
*tips*
om du är tveksam: vänd en fralla upp och ned, knacka med fingret på undersidan. det ska låta "pock pock pock".
låt svalna på galler under bakhandduk.


detta ska förvandlas till smarriga frallor.


blanda rågflingor och vatten, koka ihop.


sådärja, gröt - check!


i med vätskan.


smula jäst i bunken.


häv i grötblandningen, smör, salt, sirap.


valnötter, i med dom.


i medmjöl, lite i taget. det går fort på slutet.


blanda blanda...


degen samlar sig till en klump, "rullen" dunkar mot kanten - nu börjar det likna något!


strö över lite mjöl.


sätt klockan på 30 min.


degen får sova gott en liten stund.


efter 30 min jäsning.


baka ut till frallor. i dom formar du gillar; hjärtan, cirklar, ovaler fyrkanter osv.


nagga och täck över en bakhandduk.


kanske med detta kryptiska meddelande?


sätt ugnen på... japp, 225 grader.


efter 30 min jäsning.


och efter ca 12 minuter i ugnen - klart!

inget konstigheter :)
och för er som undrar; bettan är släktens köksassistent. från början inropad på auktion av min farmor, därefter i början av 80 talet överlämnad i mammas vård och nu har jag fått äran att rå om henne. en ständig följeslagare helt enkelt som är med i vått och torrt och pallar det mesta :)


kossorna som släppte sig.


jomen vi var ju på ett utomordentligt trevligt kosläpp igår. strax innan 10 var vi framme, i askeby denna gång. själva släppet skulle ske 11 så vi hade god tid på oss att hitta en fin plats att slå oss ner på i hagen, strosa runt bland gratis bullar och mjölk, provsmak av ost, sylt och kika på små kalvar.

men så när klockan närmade sig 11 slog vi oss ner på filten och kikade på dom vårlystra kossorna som hoppade, rusade och tjoade - såå glada över att det äntligen är vår! men, i ärlighetens namn, vem skulle inte hoppa och studsa av iver efter att ha stått i en ladugård i en eveighet? nej just det, så håna nu inte våra kära mejerigivare.


olivers mjölk var iskall så moster malin ryckte in med en mugg hett te. mjölkvärmning på lantisvis :)


det bjöds på bulle och mjölk.


vädret var ljuvligt!


tyckte detta var så häftigt - som taget ur "Babe - den modiga lilla grisen". minus själva grisen då.


11.00 - äntligen!


tjohoooo!


run forrest, run!


och så dom sprang. fram...


... och tillbaka ;)


hörde jag någon säga varning för blek-malin?

härlig dag med härliga upplevelser!


vad nu..??!


hmpf, ingen middag igårkväll?? neejdå, jag har inte gått och blivit helt bananas, så tagga ner lite va. förklaringen är både enkel och angenäm; middagen intog hos syrran med efterhäng hela kvällen lång. älskar spontana grejer!

något annat jag älskar är grill, så att det vankades just detta gjorde mig ju inte mindre lyrisk ;) sedan bidrog allra bästa sällskap inte till att stämningen drogs ner direkt - härligt!
jag stod inte för själva grillandet och jag antar att alla vet hur man ska gå till väga för att få fram denna typ av mat på bordet. om det sedan blir mer eller mindre gott - tja, det kan jag liksom inte stå för. så något recept blir det inte denna gång. men väl ett gäng bilder :)


köttet i marinad. vad just denna innehöll glömde jag fråga, men en bas på lika delar soja och en neutral olija funkar fint, gärna med myycket finhackad vitlök, en skvätt citronsaft och tomatpuré. himla smarrigt!
för en starkare variant prova gärna den här.



goaste oliver <3


zucchini, körsbärstomater, färska champinjoner, paprika. blivande grillspett.


lägg spetten i blöt, minst 10 min, innan så fattar dom inte eld av grillen lika lätt.


under tiden kan du leka lite med ett systerbarn.


eller ta på den minsta en supermanpyjamas. fungerar dock alldeles galant även med en annan variant.


uppträdda.


pensla med marinad. släng upp på grillen!


jag stod för såsen och valet föll på denna, då emelie ännu inte hade smakat den.


grabbarna grill höll koll på maten ;)


"pappa, är maten klaar snart?! den kan bli svart!" - någon var lite otålig...


men inte blev den svart inte - utan heelt perfekt.


mums!


en viss liten kille föredrog stekt falukorv och pommes framför den grillade maten (!)


och att krama mammas arm var himla mysigt.


till efterrätt hade emelie köpt denna.


som kanske inte visade sig vara så röd och smakrik som vi hoppats på, men ack så god ändå.


"inga kärnor synes än..."


sedan blev det mys i soffan resten av kvällen :)


<3


imorgon börjar min vfu vilket innebär långa dagar. far hemifrån runt 07 och kommer hem strax efter 18. och då jag inte har någon lust att ställa mig och laga mat från grunden vid den tidpunkten, blir det lite fix.
så det blir till att tänka ett steg före, laga flerportionsmiddagar och lägga i matlådor, redo att hamna på middagsbordet när jag kommer hem. skönt och smart. och faktiskt himla enkelt.

hur det blir med recept och dagens-middag-uppdateringar här får vi se. men orora er inte, det löser sig nog på ett eller annat sätt.

nepp, nu ska jag leta fram någon tidning (himla corren som inte kommer på söndagar..!) och göra mig en rejäl söndagsfrukost. lite senare dyker det upp ett inlägg om gårdagens ko-släpp, så håll utkik!


släpp av kossor.


hörrni, jag vet, det blivit en hel del recept-inlägg på sista tiden. det kan bara förklaras med att det är rätt fullt upp. härligt väder och trevliga stunder ska varvas med plugg vilket gör att tiden inte riktigt räcker till. eller snarare att den prioriteras till andra saker :)

idag, närmare bestämt klockan 10.00 vankas det kosläpp. IGEN?? tänker ni. ja, svarar jag. vi var ju iväg för ett tag sedan, som jag ju nämnde i detta inlägg. det knäpptes en del bilder som jag inte har visat er, men idag tänkte jag att ni skulle få kika lite på hur ett ko-släpp kan se ut.

så håll till godo :)


äntligen!


gräs??


vi skålade i mjölk, tradition som det är :)


så kan man ju också dricka ;)


oliver var såklart med.


och han var såklart glad - som vanligt!


han behövde dock vaggas till sömn efter ett tag.


vi hade picknick i det gröna.


sköönt.

ojoj nu måste jag kila. dom skulle åka från hagaberg 9.20, vilket i princip är nu. ska värma på te och packa ner frukosten, ha det fint!


vi ses om en stund då, kossora!


tack tinnerö gästvänligheten!


för att få lite inspiration till kvällens middag slängde jag iväg ett sms till hagabergborna för att höra vad som denna försommarkväll skulle hamna på deras middagsbord. till svar fick jag följande: "vi är vid grillplatsen och grillar, ta med något att grilla och kom hit vettja!"

då jag inte ville riskera att dom lämnade grillplatsen ungefär samtidigt som jag kom dit, ilade jag runt här hemma för att få fatt på kylväska, grillnät, matlåda och diverse ingredienser. så av den kycklingfärs jag tagit fram ur frysen blev det en kycklingburgare, i all hast smaksatt med senap, persillade, paprika och purjolök. det blev alltså ett ihopplock av de smaker jag tycker är allra godast helt enkelt. skar även upp lite olika grönsaker som väl framme vid grillen fick resultera i två finfina spett. en sås hann jag även med att rodda ihop, även om det gick så snabbt att jag inte hann smaka av den. ner i kylväskan med allt, upp på cykeln och sen iväg.
om det blev smarrigt? tja, jag kan inte annat än uttrycka mig så som allas vår Lotta på Bråkmakaregatan skulle ha gjort: ja fy farao!

Kycklingburgare från Tinnerö, 1 portion

100 gram kycklingfärs
ett stycke purjolök, ca 8 cm
en skvätt av Johnnys senap, säg 1 tsk
persillade
starkt paprikapulver
ett par stänk citronsaft

strimla purjolöken.
blanda kycklingfärsen med samtliga ingredienser.
forma till en burgare och lägg på grillen.
grilla tills utan fått fin färg, vänd och grilla andra sidan (nähä?!)
kolla så att den är helt klar, vi vill inte orsaka någon salmonella.
ät direkt, gärna med grillade grönsaksspett och persilladesås.


Grönsaksspett

zucchini
röd paprika
röd lök
tomat
marinad/grillolja
(typ denna)

skär zucchinin i skivor, strimla paprikan och klyfta tomaten och löken.
varva på spett.
pensla med grillolja/marind och släng på grillen.
när de mjuknat och fått en fin grillyta (jag gillar när de nästan blivit lite brända i kanterna) - servera på studs.

Persilladesås, 1 person

1 dl turkisk youghurt/gräddfil/eller liknande
1 msk persilja, fryst
½ tsk persillade
en skvätt citronsaft

blanda ihop allt!


dags för en kycklingburgare? detta behöver du.


blanda ihop...


forma... (jaja, den är inte vacker men smaken ni vet, det är ju den som räknas ;)


chop chop och ner i en matlåda.


grilloljan och såsen.


puh, allt fick preciis plats  i min nya lila kylväska :)


på plats ute vid grillen; pensla pensla.


kolla till glöden lite, ser den bra ut?


nja lite till...


nu så - upp på grillen!


medan du väntar på att det blir klart kan du ju kolla på en urgullig bebis om du har en sådan i närheten.


annars kan du ju knäppa av ett par fina majbilder.


och vara med på ett par tillsammans med systersonen :)


eller varför inte spana in en myrstack?


men nu kollar vi hur det ser ut på grillen!


mmm, sådär ska det se ut :)


smaklig måltid!

känns himla fint att låta tinnerö ge namn till denna gooda burgare. det är ju inte heller mer än rätt då jag faktiskt utnyttjade just denna plats för att kunna trolla fram maten.
och det är sant: grillat är godast!


förresten, jag använde en så kallad grillkorg. fick ett exemplar i samarbete med ett grillevent på maxi för nån vecka sedan. himla smidigt då lite skörare saker som lax, grönsaker eller kanske just burgare ska upp på grillen. bara att placera över själva grillgallret. så gilar du att grilla annat än bara grillskivor och vill slippa mat som trillar genom gallret och ner i glöden rekommenderar jag det absolut :)


"tools för the bbq hero", haha skön slogan! vet inte om jag kände mig särskilt hero-ig, men en mycket smart pryl dock.


dags att egoboosta dig själv kanske?


jag har då och då dagar när jag känner mig riktigt fin och andra dagar när jag inte har lust att visa mig för någon över huvudtaget. dagar då jag känner mig nere när det gäller hur jag för tillfället ser ut. det är, tråkigt nog, enormt energikrävande och kan i värsta fall i snudd på paja en hel dag. en dag som faktiskt hade kunnat bli så mycket mer går förlorad bara för ett par onödiga tankar! så dumt.

de dagar jag känner såhär brukar jag göra mig lite extra fin, tar på mig något jag både trivs och känner mig vacker i. det kan faktiskt lätta det hela en hel del. annat kan vara bra musik, träffa mina syskonbarn, mina systrar eller min mamma. att höra av andra att jag ser bra ut och duger som jag är är enormt viktigt för mig.
det fanns en period i mitt liv då jag bara gav och gav utan att få något tillbaka. samtidigt blev jag mer och mer intutad i att jag nog inte riktigt var lika bra som denna person. det kunde handla om saker jag gjorde, sa eller hade tankar kring. mycket ansågs enligt honom vara fel och han visste i de flesta fall så mycket bättre än jag.

en slags psykisk misshandel kanske någon skulle säga. kanske det. det hela ledde ju faktiskt till en ond spiral som fortsatte till den dagen jag tog mod till mig och sa stopp. gjorde slut på allting helt enkelt genom att gå, lämna allt.
det är inte sällan jag nu för tiden tänker "hur hade det sett ut om jag hade stannat kvar? var hade jag varit idag? vem hade jag varit och hur hade jag mått?". de stunderna är jag så stolt att jag gjorde det. att jag vågade gå.

ikväll när jag stod och tvättade ansiktet kom jag att tänka på något jag läst ett flertal gånger. något man kan göra vid såna här dumma tillfällen när man känner sig icke-nöjd med sitt utseende eller liknande. det hela är mycket enkelt och går i princip ut på att:

1. ställa sig framför spegeln
2. titta på sig själv, från flera vinklar
3. säga högt och tydligt "jag är fin. jag är snygg och jag ser bra ut och duger precis så som jag är."

trots att det är en så enkel övning var jag nervös. så dumt att stå där och prata med sig själv!
men tro det eller ej, det kändes faktiskt bra. nu efteråt känner jag mig finare. tänk så eenkelt det kan vara ibland. och tänk så mycket en liten tanke kan krångla till det. förstöra en hel dag.

vad vill jag då säga med detta? jo, nästa dag du känner dig nere, oavsett om det handlar om utseende, stress över plugg, nerklankande ord eller vad som - testa detta. jag lovar, du känner dig bättre.

bara för det kör vi ett par så kallade "ego-bilder". kör på ett helt osminkat, naturligt tema. tagna alldeles nyssens :)













jag är fin - precis så som jag är!


het chili con carne.


jag tog upp köttfärs ur frysen igår kväll efter ett akut sug på chili con carne. anar att halsen ligger bakom denna längtan efter mat som är både stark och varm. jag utgår alltid efter samma recept, men som ni vet följer jag nästintill aldrig recept ordentligt.
min allra första kokbok var rutiga kokboken och däri finns även grunden till denna chili. ursprungsreceptet ger 4 portioner, men då jag valt att halvera det blir nedanstående totalt 2 portioner. det gör att jag får ytterligare en middag, vilken sparas i kylen till någon av dagarna nästa vecka då min vfu i ödeshög börjar (vilket innebär låånga dagar...). perfekt! och nu råkar det även vara så att utöver det att denna måltid går fort att laga och är makalöst god, är den faktiskt snäppet godare dagen därpå. då har alla smaker gottat ihop sig ordentligt vilket gör den såå god. smask!

enligt mig är dock måtten i denna chili alldeles för futtiga och smaken mild, vilket jag inte uppskattar i en chili. den ska kännas, allra helst brännas. då är den enligt mig riktigt smarrig. så jag öser helt enkelt i med kryddor tills jag är nöjd. det ska man inte vara rädd för. skulle det mot förmodan bli för starkt, ha då i en skvätt vatten och låt det puttra ihop en stund så ska du se att det ordnar sig och hettan blir lagom.
för övrigt tycker jag det är så trist med recepten i vårt avlånga land. inte alltför sällan finns någon spännande krydda eller ingrediens med som verkar lockande, men då är det en så liten mängd att den i slutändan inte känns alls. tråkigt. varför ha i vitlök och chili om det i slutändan ändå inte märks av under middagen? antar att det är landet lagom som är där och spökar litegrann..?


välanvänt originalrecept.

nåja, smaken är som bekant som baken och här har ni ialla fall mitt recept på den allra godaste chili con carnen.

Chili con carne, 2 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 gram köttfärs
1 + 0,5 dl vatten
1 tsk oxfond
0,75 dl tomatpuré
2,5 msk oregano
0,5 msk chilipeppar
0,5 krm cayennepeppar
1 burk vita bönor i tomatsås, gärna euroshopper

hacka lök och vitlök och stek gyllenbrun i stekpanna.
ha i färsen, låt den få färg och fördela den fint.
tillsätt 1 dl vatten, oxfond, tomatpuré och kryddor.
ha medlvärme och låt allt puttra ihop några minuter.
vänd försiktigt ner bönorna (med tillhörande tomatsås så klart)
tillsätt 0,5 dl vatten, sänk värmen och puttra ihop så allt blir varmt.
smaka av! mer kryddor?
servera direkt (bönorna blir för geggiga om de puttrar för länge)


detta behöver du för att tillaga min godaste chili.


stek lök och vitlök gyllenbrun.


tillsätt färsen och låt den få fin färg.


tillsätt vatten, fond, tomatpuré, oregano, chilipeppar och cayennepeppar.


i med 0,5 dl vatten och, försiktigt, bönor+sås.


rör runt och värm upp...


smaklig måltid!

då jag hellre har i både kryddor och andra ingredienser direkt ur burken eller flaskan än använder mått, kände jag lite oro inför att lägga ut detta recept. tänk om jag skulle glömma av mig, glida in i mitt "höfta lite hit, ösa i lite dit"-beteende och inte mäta upp? ja, då hade det ju blivit lite svårt - jag vill ju att ni ska få det allra bästa.
som tur var lyckades jag komma överens med både decilitermått och matskedar och fick dessutom ner rätt mängd på pappar. sicken tur!
men, som alltid, helt exakta är inte måtten, så ni bör alltså... ja just det, smaka er fram ;)
och chilin? ja den brändes och blev alldeles alldeles underbar.


kvällens tilltugg.


onsdagsmys?




har en kompis som verkar nöjd ialla fall


rackarn slummrade dock till ganska snabbt.


tur att jag har en bra film på g :)


broccolisoppa.


de gånger jag är sjuk, vilket inte händer speciellt ofta, tappar jag ofta både inspiration och lust till att laga mat. jag vet, det är helt bananas med tanke på att jag älskar allt vad matlagning heter.
denna gång var inget undantag. en ond hals skriker efter varmare föda och då passar ju en soppa alldeles ypperligt. hörde jag någon hojta att det minsann inte är torsdag förrän imorgon? jo, jag vet att den obligatoriska dagen för soppa är på torsdagar, och att det idag faktiskt är onsdag. men detta kära vänner kan inte hjälpas. nödan har ingen lag som det heter. och i detta fall är nöden en rasplig hals.
så brutna regler eller inte, här kommer min middag.

Broccolisoppa, 1 portion

ca 200 gram broccoli, fryst eller färsk
vatten
ca 1 dl mjölk eller grädde
4 frysta spenatkuber
ca 2 tsk kycklingfond
½ dl gräslök, fryst eller färsk
persillade

1 kokt ägg
hårt bröd

dela broccolin i mindre bitar.
koka al dente i vatten som precis täcker.
häll av ungefär hälften av vattnet.
mixa direkt i kastrullen med hjälp av stavmixer.
tillsätt spenat, grädde/mjölk, kycklingfond & gräslök.
se till att allt blandas, smaka av och tillsätt med persillade.
värm upp och servera med ägghalvor och knäcke.


soppans innehåll plus tillbehör.


mixa.


i med mjölk/grädde, fond och spenat.


gräslök och persillade!


koka ägg.


servera!


såhär ska ett perfekt ägg se ut enligt mig; krämig i mitten, mmmm.. 


och så lite extra persillade på det ;)

denna soppa passar bra både till lunch och som en lite lättare middag. värmande, msakrik och god.
nu ska jag åka till maxi för att storhandla. skönt att fylla på lite. ost är en av de sakerna som behöver inhandlas, som den observante säkertkan se på bilderna ;)
host och krax från min lilla etta!


fisk med kantareller, grädde & timjan.


den snö som föll för ett par timmar sedan har redan smällt bort och nu hoppas jag att den inte visar sig förrän i slutet av november nån gång. vi kan väl komma överens om det? bra.

idag hade jag delar av denna maträtt i tankarna när det kom till kvällens middag. men så lagom till kvällen blev jag sugen på en av mina favoriter när det kommer till lax, nämligen viltlaxen. eftersom jag tidigare under dagen tagit upp vit fisk i form av sej, vilket jag för övrigt tycker är jättegott, fick det bli en kompromiss. och det blev ju riktigt bra, trots att det var herr sej och inte mr lax som i slutändan hamnade på tallriken. att det sedan tog mindre än 10 minuter att laga gör det ju inte sämre såhär en helt ovanlig tisdag.

Vilda firren, 1 portion

en portionsstor, bit vit och tinad fisk, tex sej
1 burk kantareller 
(har du färska är det lag på att använda dom)
1,5 dl grädde, mjölk, creme fraiche, kvarg eller något annat mejeri-igt som finns i kylen 
1,4 msk viltfond
1,5 tsk timjan
3 enbär

stek fisken i stekpanna tills den delat sig.
tillsätt svampen.
häll över något gräddigt/mjölkigt, fond, timjan och enbär.
låt puttra ihop, smaka av och red eventuellt såsen.
servera gärna med stekta zucchiniremsor.

Zucchiniremsor, 1 portion

½ zucchini
osthyvel
smör eller olja att steka i

(persillade)

skölj zucchinin och hyvla remsor med hjälp av osthyveln.
hetta upp smöret/oljan i en stekpanna och stek remsorna.
de är klara när det fått en gyllenbrun färg.



ingredienser. jag hade varken creme fraiche eller grädde i min kyl :( så jag fick höfta med andra grejer som ni ser...


hyvla zucchinin.


ner i stekpannan.


sådär ska det se ut.


skogens guld.


svårt att få denna maträtt att se aptitlig ut. men skenet bedrar...


bon appétit :)

och snälla ni smaka er fram med såsen. jag är urusel på att följa recept och höftar i princip alltid när jag lagar mat, använder praktiskt taget aldrig mått i form av teskedar och matskedar utan häller i skvättar hipp som happ och smakar mig fram tills jag är nöjd. alla mått i detta recept är alltså mer eller mindre cirka och ungefär. det är något ni får stå ut med :)

smart är att börja med zucchinin då den faktiskt är det som tar längst tid att laga. vill du hellre servera något annat till passar sig pressad potatis fint.
och du, glöm inte strö över persilladen innan du avnjuter denna måltid ;)


att baka en rabarbersmulpaj.


som ni vet fick jag en härlig mängd rabarber över efter detta projekt. enligt receptet på rabarbersaften skulle rabarbern ner i soporna efter att de kokat och gett smak till vattnet. paah, icke sa nicke! här slängs ingenting som kan förvandlas till något nytt och som framför allt kan bli till något riktigt smarrigt.

utanför fönstret spricker våren och försommaren ut i en hiskelig fart (dock inte i just denna stund; snökaos råder!) och med det kommer suget efter sommarens smaker; färska jordgubbar med mjölk, fräscha sallader ute vid sjön, grillat till middag en ljummen sommarkväll och kalla glassar som smälter i värmen.
ja, jag tror ni är med på vad jag pratar om.

nu är det ju för tillfället varken en ljummen sommarkväll eller böljande varmt ute och jag befinner mig heller inte vid någon sjö. men sommarsmak vill jag ha ändå. och med min lilla burk fylld med sommarens skatt i kylskåpet är det ju nästan en synd att inte trolla fram en rabarberpaj. jag bjöd därför hit min mamma igår kväll på en bit nybakt rabarbersmulpaj med vaniljsås.

Malins rabarbersmulpaj, definitivt mer än 1 portion

150 gram smör
1,5 dl grovt rågmjöl
1,5 dl rågflingor
4 msk råsocker
1 msk pumpafrön

sätt ugnen på 200 grader.

smält smöret i en kastrull och tillsätt mjöl, flingor, socker och frön.
dra av kastrullen från plattan och rör om ordentligt så allt blandas.

en hög med rabarber, ungefär 5-6 stjälkar
1 st banan, färsk eller fryst i skivor
1 msk flytande honung
1-2 msk råsocker
ev. 1 msk potatismjöl

skiva rabarbern i mindre bitar, även bananen.
lägg i en pajform.
strö över sockret och eventuellt potatismjölet och blanda runt.
ringla över honungen.
fördela smuldegen över och skjutsa in i mitten av ugnen, ca 20 minuter.


ingredienserna är framme, dock inte bananen då den ännu befann sig i frysen.


smält smöret.


tillsätt de torra ingredienserna.


rör om så det blandar sig ordentligt.


nu är det dags att montera.


i med rabarbern och bananen, strö över socker, blanda runt och ringla över honung.


fördela smulet över. in i ugnen tills den fått fin färg, ca 20 min.


under tiden kan du duka.


servis från allra käraste mormor.


sommar!


nyplockade vitsippor fick pryda bordet.



låt gärna pajen svalna en stund innan servering, den är godast ljummen. (jag är barnsligt förtjust i kall smulpaj vilket gör den mycket lockande dagen efter, när den stått i kylen över natten ;) servera med vaniljsås, lättvispad grädde eller äkta vaniljglass.


dags att provsmaka.

att använda rabarbern från saftkoket gick ju hur bra som helst. även om en viss del av rabarberns smak försvunnit i och med att den hade kokats dagen innan, gjorde det den inte mindre god. snarare tvärtom; både mamma och jag tog 2 portioner var. ett bra betyg alltså. jag hade dessutom i lite banan i skivor för att få pajen lite mer naturligt söt och det var verkligen en hit. banan och rabarber - en himla god kombination.

denna paj är dock inte lika söt som smulpajer brukar vara, då jag inte är så förtjust i alltför söta smaker. om du däremot gillar sötare fika är det bara att ha i mer socker. smaka dig fram helt enkelt :) detta var dock alldeles alldeles lagom för min smak.
och faktiskt alldeles alldeles underbart en dag i början av maj.


november i maj??


äntligen! nu fungerar mitt trådlösa internet. har ju känts en aning begränsat att bara kunna sitta i soffan med datorn. men nu kan jag alltså befinna mig vart jag vill, till och med på toaletten om jag skulle vilja det. nu vill jag inte det, men jag gillar tanken på att jag har möjligheten.

kom hem från HUB (dvs Hälsouniversitetets Bibliotek) och coop för ett tag sedan. o my god vad det haglade på vägen hem. hua, det kändes nästan som november. toppen också att cykla i det slasket och bli tokblöt när jag är sjuk. kan säga att mysbyxorna och varm tröja åkte på direkt när jag kom hem.

nu ska här pluggas. det handlar om Barns och ungdomars hälsa, utveckling och miljö. faktiskt intressant, bara man kommer igång så. och nu när jag kan sitta vid köksbordet och skriva känns det mycket bättre. tack johan på comhem!


plugg i köket - äntligen!


frusen sjukling nyss inkommen från hagelvädret.

senare under dagen dyker det upp et himla smarrigt recept med smak av sommar, så håll utkik :)


harkel harkel.


godmorgon på er!
sitter här och hostar lungorna ur mig. inte speciellt trevligt som ni kanske förstår. jag håller en tumme för att det blir bättre över dagen. brukar ju vara så med såna här saker att det är allra värst på mornarna. men för säkerhets skull kan ni väl håller en liten tumme eller tå så vore ni himla gulliga :)

idag verkar regnet hänga i luften, ivirg på att få braka lös. när jag tittar närmre ser jag faktiskt att det faller små lätta regndroppar. ser även ut att vara lite snöblandat? endast 3 grader ute också, brrrr!

en sån här dag är det skönt att ha ett hem att krypa in i hörrni. nu ska jag hosta vidare och göra i ordning frukost. det brukar mildra halsen lite också.


sommaren- 10.


extraknäck finnes.


har just haft mina fina mamma på besök. otroligt mysigt att vi har förmånen att bo så pass nära varandra att vi kan titta förbi hos varandra lite när som. det är ju ändå det lilla här i livet som oftast uppskattas allra mest.
dessutom är jag så stolt över mig själv. varför behåller jag faktiskt för mig själv.

men det var inte fika som var min middag denna måndag i början av maj. nej, det blev något lite mer matigt och lite mer... stekt.





jag "marinerade" helt enkelt qourn (använde mig av denna marinad) som jag sedan stekte i grillpanna. eftersom qourn i princip redan är tillagad från början behöver den bara stekas ett par minuter för att bli ordentligt varm och få en fin grillyta. till det gjorde jag ugnsbakad pumpa. igen. och det vet ni väl hur man fixar va? om inte annat så hittar ni vägledning här.

har visst fått lite dille på den där pumpan. rackarns vad gott det är. och enkelt. tyvärr tog jag ju tabberas på den goda såsen igår. hade ju kunnat slänga ihop en ikväll, men faktum är att qournen (hur säger man qourn i plural?) blev så otroligt saftig så det behövdes ingen sås.
men visst, det hade varit smarrigt med någon sås till, kanske med smak av lime, citron eller varför inte äpple? gott var det ialla fall och det är väl det som är huvudsaken. och mätt blev jag också.

nej nu ska jag fortsätta kika på "Armageddon" som i detta nu visas på kanal 9. känns bra med en film om jordens undergång såhär en måndagskväll. oj. nu smäller dom smällare här utanför också. tjoflöjt. bara 3 dagar försent valborgsfirande. bra där ;)
sjuk har jag visst gått och blivit också. himla skrutt...
någon som vill komma och ta hand om en sjukling?  det finns hembakt fika som lön :)



ett stycke trasigt handtag vare här.


vet ni vad. jag, den allra mest morgonpigga filuren här hemma sov ända till 8.55 idag. det var värst tänker ni, och det tänker faktiskt jag med. är trots det riktigt stolt att jag trots allt höll mig inom siffran 8 ;)

var över i hagaberg tidigare idag och hämtade hem min servis. ena handtaget på en av papperspåsarna gick av så det var rena turen att jag fick tag i ena paketet. annars hade jag fällt en tår över att flera assietter och kaffekoppar gått sönder. tur tur tur.

varför jag prompt skulle ta hem servisen just idag? tja, det vankas helt enkelt fika här hemma senare ikväll. och vad passar bättre än att inviga den ljuvliga servisen jag för flera år sedan fått av min älskade mormor?

såhär ser jag ut idag



såhär ser katten ut idag




vad jag ska bjuda på till fikat? tsss, den som väntar på något gott ni vet...!


sällskapet.


detta är mitt sällskap medan jag kikar på början av "Cliffhanger" som i detta nu visas på kanal 3.




söndagslyx.


tja, ett särskilt piggt sällskap har jag ju inte direkt ;)

nu ska jag kolla klart på "beck - enslingen" som står på paus.
vi hörs imorgon!


pimpad pumpa.


mmm, det doftar gott i mitt kök!
med tanke på detta inlägg så kanske ni vet att jag har haft en nästan-uppskuren-pumpa inneboende i mitt kylskåp. om inte så vet ni det nu. eftersom jag fick med mig en bit av fredagens grill hem så blev det en riktigt ljuvlig söndagsmiddag. svip svop bara. enkelt, snabbt och framför allt alldeles ljuvligt gott. 

Malins ugnsbakade pumpa, räcker till 1 person

½ butternut squash pumpa, cirkus 200 gram
½ msk rapsolja
½ msk persillade (eller mer... jag är halvt beroende av denna krydda)

sätt ugnen på 200 grader.
dela pumpan på längden och skala bort ytskalet med en potatisskalare. 
gröp ur kärnorna, men SPARA.
skär i mindre kuber, lägg över i en ugnsform.
ringla över oljan och blanda runt med persilladen.
skjuts in i ugnen i 20-30 min, beroende på hur mjuka du vill ha dom.
servera till grillat kött, kyckling, på buffé eller varför inte bara precis som den är som snacks på fredagsmyset.



se där ja, ett stycke pumpa.


delad. fantastiskt fin färg!


skala bort skalet och skrapa ur kärnhuset.


men spara kärnorna!


lägg i en form...


blanda med oljan och persilladen. när du tycker att det räcker med persilladen, ha i lite mer!


efter 30 minuter i ugnen, doftar ljuvligt...


jag penslade en bit färdiggrillad fläskytterfilé med lite extra marinad och stekte den varm i min grillpanna.



servera!


sommaren 2011?


det var första gången jag åt ugnsbakad pumpa och jag kan bara säga en sak: gott gott gott!
smaken är lite svår att beskriva, mild och lite söt, men inte slibbig. med en konsistens av honungsmelon faktiskt. riktigt smarrigt alltså! utan tvekan ett nytt favorit-tillbehör hos mig.

såsen är även den från fredagens grillmiddag. har ni inte testat den ännu så gör det! helt klart en ny favorit. 
recept på den hittar ni här.

och vadan allt detta tjat om att kärnorna ska sparas? tja, kika in under morgondagen så lovar jag att ni får en alldeles utmärkt förklaring till det.

nu ska här deklareras. bättre sent än aldrig va?


och jag tog tabberas på... pumpan!



rubb och stubb.


sist ut av de hemgjorda presenterna jag stod för är en viltrub. det är en kryddblandning som gnids in i köttet innan det läggs på grillen. låt den gärna ligga någon timme med kryddblandningen, men kurrar det riktigt ordentligt i magen går det bra att lägga den direkt på grillen. kryddan fungerar som en marinad vilket gör att du inte behöver marinera i en vanlig marinad. se bara till att köttet är väl täckt med rubbet så att så mycket som möjligt av smakerna går in.

eftersom erik är en riktig sucker för viltkött gjorde jag en variant som passade just detta kött. självklart kan man ändra i receptet, dra bort och lägga till det man önskar.
är det exempelvis kyckling som ska grillas kan du ha i basilika och citronpeppar.
vankas det fläskkött till middag kan kanel och kryddpeppar passa fint.
är det istället nötkött så ha gärna i svartpeppar och spiskummin.
även fisk kan gnidas ín med en rub och passar ju koriander och fänkål alldeles ypperligt.
när det gäller kyckling som har kvar sitt skinn när det grillas (det blir ju såå härligt knaprigt och gott!) så peta in rub även under skinnet så även köttet tar smak och inte bara skinnet.

tänk bara på att ta bort enbären från ingredienserna om det inte är viltkött som ska grillas, då det ger en väldigt karaktäristisk smak som inte passar speciellt bra till annat än just viltkött.
testa dig fram och VÅGA. det kan egentligen inte bli fel, bara godare :) 

Svågerns viltrub

1 msk salt
1 msk enbär
1 msk råsocker eller farinsocker
2 tsk hel svartpeppar
2 tsk mald ingefära
2 tsk chilipulver
1 tsk rosmarin

mortla enbär, rosmarin och svartpeppar. (jag äger ingen mortel så jag la kryddorna i en påse och gick lös på hammaren, funkade finfint)
blanda samman med övriga kryddor.
häll upp i en burk.


ingredienser, alltså det du behöver.


fin när det lägger sig i lager :)


men det ska ju faktiskt blandas.

sådärja. nu var det bara att rubba på!



marinera mera.


jag fortsätter med mina födelsedagspresenter till erik, min svåger.
näst på tur är en grillmarinad. eftersom jag vet att han är riktigt förtjust i kött och även på grillat så kändes det helt rätt att ge bort en burk hemlagad marinad.
denna marinad är simpel att göra och passar de flesta sorters kött, men främst fläskkött, kyckling och nötkött. hållbarheten är hyffsat lång, men då den innehåller vitlök bör du lukta och smaka på den om den stått ett tag. i annat fall kan ju vitlökspulver användas istället för vitlöksklyftan.

Grillmarinad, ger en hyffsat stor burk

3 dl rapsolja
0,5 citron, saften av
3 msk soja, gärna Mr Chengs Mushroom Soy
1 msk vinäger
1 vitlöksklyfta, hackad, pressad, valet är upp till dig
1,5 msk hel svartpeppar, krossa (går antagligen finfint med redan mald)
1 msk chilipeppar
1 msk stark paprikapulver (men den "vanliga" ostarka funkar såklart alldeles utmärkt)
1-3 krm cayennepeppar (smaka av helt enkelt)
några varv med vitpepparkvarnen

blanda samtliga ingredienser.
häll upp i en burk, låt stå i kylen om den inte ska användas genast.
marinera köttet minst 30 minuter, gärna 5 timmar eller allra helst över natten.
släng på grillen, pensla gärna lite även under grillningen.
varsågod och ät :)


ingredienser. en salig blandning.



blanda blanda.


upphälld och klar för användning.

japp, så enkelt var det. så hädanefter skippar ni allt vad köpt marinad och grillolja heter, deal?


fynd - igen!


innan vi for mot norrköping igår var jag på loppis. det har öppnat en här i linköping som har öppet varje lördag och söndag. jag älskar att gå på både loppis och marknader så jag tycker det här är riktigt kul. säkert kan jag skramla ihop saker som jag inte behöver och boka mig ett eget litet hörn och själv få lite grejer sålda.

då jag inte hade systemkameran med mig får ni hålla till godo med bilder från mobilen. och kära ni, ha lite överseende; min mobil är närapå 4 år gammal.


vårigt och fint till finaste oliver; varm tröja, ljusblå stickad tröja, ljusblå t-shirt, vit- och grönrandig body samt en helt ny vårmössa.


även storebror fick något; 3 små figurer, tiger, ior och shrek.
samt en pixi-bok (dock ej från loppisen)



även mamma emelie (syrran alltså) fick lite smått och gott; gula färska russin, rostade solroskärnor samt pumpakärnor.

kläderna som oliver fick var helt felfria och praktiskt taget oanvända. fick alla 5 plaggen för en 50 lapp. överkomligt pris om ni frågar mig :) de 3 figurerna till emil kostade 1 krona styck.
bredvid loppisen, i samma hus, låg en affär med utländska råvaror och där fanns alla tänkbara sorters frön, nötter och kärnor. mycket fräscht och till ett riktigt bra pris. alla kostade olika mycket i kilopriset så det gällde att ta separata påsar. det jag köpte gick på en femma ;)

så har ni inget att göra en lördag eller söndag, ta en sväng till loppisen vettja. ni hittar säkert något ni gillar. om magen börjar kurra medan du kikar runt så finns det både smörgåsar och korv samt dricka och fikabröd.
här kan ni läsa mer om den.


att koka rabarbersaft.


jag älskar att ge bort saker som jag har gjort själv. i julas fanns bland annat glögg, chokladpraliner, knäckebröd, lakritskola, marmelad och skorpor under granen, vilka jag alla knåpat ihop i köket.
hur mycket roligare är det inte att få en burk hemlagad marmelad och en påse nybakta skorpor i present än en impulsinköpt pryl? är denna pryl något man har önskat sig länge och verkligen vill ha, ja då är det väl en sak. men om man inte riktigt vet och bara ger sig ut på stan för att "hitta något", då blir det liksom inte på riktigt.
jag tycker om att ge bort saker som betyder något, som kommer från hjärtat.

därför blev det varken en hjälm eller en ljudbok till min svåger som fyllde år igår.
nej, istället ställde jag mig och kokade en riktigt fin rabarbersaft. himla enkelt och himla smarrigt en varm sommardag.

Svalkande rabarbersaft, blir cirka 3 liter (efter spädning)

1 kg rabarber
1,5 liter vatten
0,5 - 1 citron, saften av
4,5 dl socker

skär rabarbern i mindre bitar.
koka upp vattnet i en stor kastrull, ha i rabarbern.
låt koka i 15 minuter, akta så det inte kokar över.
sila av rabarbern (här stod det "och släng den", men jag sparade den. blir en finfin paj :)
häll tillbaka vätskan i kastrullen, koka upp med citronsaft och socker.
ta av från plattan och låt svalna.
passa på att under tiden plocka några olika sorters blommor och duka sommrigt på altanen, i trädgården, på balkongen eller för all del kanske ute i gröngräset.
häll upp i en fin flaska.
servera iskall, gärna med ett par isbitar, eller varför inte några frysta jordgubbar?

(receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm)


ingredienser; rabarber, vatten, socker och citron.


koka rabarbern.


efter 15 minuter.


sila... och SPARA ;)


koka upp med citronsaft och socker.


låt svalna...


häll upp i en tjusig flaska. voila! spädes sedan 1 + 1.

krångligare än så behöver det alltså inte vara :)
så ut i trädgården och hämta ett par rabarber (eller knalla till affären och köp dig några stycken - funkar ju faktiskt precis lika bra vilket som ;), husera runt i köket och trolla fram sommarens ultimata saft!



vältränade grodlår, hoppas det smakar!


glad första maj på er!
nyss inkommen efter en springtur i tinnerö. hörde att det skulle bli sämer väder senare idag, moln och till och med ett par regnskurar, så när jag vaknade och såg solen lysa in tänkte jag att man ju får passa på! och klockan är inte mer än tio över åtta.
ganska kyligt ute dock. min termometer luras lite med mig då den står på balkongen som har morgonsol. såg ett par harar även idag förresten, det rpaktiskt taget vimlar av harar där! troligtvis ligger det en och annan unge gömd runt omkring också. harungar alltså, inte människoungar. det hade ju varit lnte konstigt.

men nog om det. det jag egentligen kikade in här var för att berätta lite om gårkvällen. vi var ju och åt på "Fiskmagasinet" i Norrköping.




födelsedagsbarnet och elin.


det kom in bröd...


och en så kallad aptitretare; rökt fisk med skagen. jag älskar sådana här små oväntade saker på restauranger :)








jag hade en krympling till bordsgranne. observera att även den vänstra foten är gipsad. och högra armen också för övrigt.




förrätten (jag delade med mamma); ört- och vitlöksbrässerade grodlår, serverade med grillat vitlöksbröd, sallad samt sås




min huvudrätt; vitlöks- och vinkokta blåmusslor, serverat med grillat vitlöksbröd.

Här kommer resten av sällskapets huvurätter:


smörstekt rödspättafilé, serverad med rimmad gurka, räkor samt dilldoftande vitvinssås


ugnsbakad sejrygg, serverad med saffran- och vaniljbrässerad fänkål samt musselsås


fiskmagasinets fisk och skaldjursoppa


grillade gambas, serverade med risotto, pumpa samt chevre

fin restaurang. maten var god men SALT! drack nog 5 glas vatten under kvällen.
men allra mest var det ett trevligt sällskap :)
och jaa, grodlåren var mycket mycket goda. möra som baara den! kul att prova något nytt också. det står ju alltid på min att-vilja-göra-under-det-nya-året-lista som jag skriver vid varje nyår. kan ju slänga upp den aktuella listan någon dag.

efter middagen for vi hem till elin och erik där det vankades efterrätt.



glace au four! 
fast på janssons vis. lite annorlunda mot den vanliga, men ack så mycket godare. testa!

Janssons Glace au Four

125 gram smör
1,25 dl socker
2,5 dl havregryn

sätt ugnen på 200 grader.
smält smöret i en kastrull och rör i havregryn och socker.
platta ut i en ugnsform cirka 20x20 cm.
skjuts in i ugnen i ungefär 10 minuter.

200 gram hallon
2 st paket tinade vaniljglass, á ½ liter


3 äggvitor
3/4 dl socker


höj ugnen till 250 grader.
bred ut hallonen över havrebottnen.
skiva glassen över hallonen.
vispa äggvitorna till ett vitt fast skum (det ska gå att vända skålen uppochned)
vänd försiktigt ner strösockret i äggskummet.
bred marängen över glassen och in i ugnen, under 3-5 minuter.
OBS! håll kåll, det blir snabbt (och lätt) bränt.

servera bums!



perfekt istället för en tårta om födelsedagsbarnet inte är särskilt förtjust i det. tårtor alltså. det är ju trevligt om han/hon gillar hallon-glass-maräng-knäck-grejer.
nehepp, nu ska jag allt ta och göra i ordning en stor söndagsfrukost. men först väntar något inte lika kul, men ack så nödvändigt, nämligen att diska undan här hemma.
dammsuga var det också. (nej jag kom aldrig igång med det sist).

det kommer dyka upp ytterligare ett par recept under dagen. jag kom ju inte tomhänt till födelsedagsfirandet under gårkvällen. nepp efter att ha donat i köket innan vi for hade jag med mig 3 passande presenter till min svåger. håll utkik!

hoppas ni har en fin morgon!


RSS 2.0