grova valnötsfrallor.


vädret har verkligen visat sig från sin allra bästa sida de senaste dagarna vilket har lett till att lusten att sitta inomhus liksom har svalnat litegrann. minst sagt.
tyvärr verkar det inte som att solen och värmen inser att jag har 2 kommande tentor, 12 dagars vfu och en rapport som ska in innan jag kan ta riktig semester, och därmed behöver spendera en del tid inomhus.
tråkigt tråkigt. men idag knatade jag faktiskt ut med dator, en hög med böcker om barns utveckling, filt och slog mig ner i gröngräset. mitt bland vitsipporna. sämre pluggställe kan man ju ha :)

och vet ni vad, även denna kväll är jag bjuden på grillat! tjoho ropar min inneboende grillnörd. det innebär dock att det idag inte dyker upp något recept på mat. ack och ve tänker ni. men hörrni, sörj icke!

jag har nämligen precis bakat en omgång med bröd och för att kompensera er med ett icke-uppkommet-middagsrecept får ni istället receptet på dessa frallor. det här är en av tusen "slatt-bröd" som min mamma och jag kallar det. det vill säga, man-tager-vad-man-haver. principen är densamma som alltid; 50 gram jäst, drygt 5 dl vätska, 0,5 dl smör, salt, en skvätt sirap och mjöl.
ett av alla dom tips jag fått av min mamma (brödbakarnas urmoder?) när det kommer till att baka bröd är att hellre en för lös deg än alltför stabbig och "ung". det är lättare att "rädda" en kladdig deg (genom att tillsätta mer mjöl vid utbakningen helt enkelt) än en som är alldeles för tung. det går, men det är ett otroligt jobb.

ett annat knep är att göra en liten gröt och ha i. det gör brödet saftigt och gott. det förklarar även varför jag endast har använt 4 dl vätska i receptet här nedanför. så blev det gröt över från frukosten? spara! det funkar alldeles utmärkt med en slatt gröt från gårdagen. se bara till att det blir fingervarmt (37 drader) innan du blandar det med jästen. smartast är då att värma vätskan, sedan blanda i den kalla gröten, låta det bli fingervarmt och därefter blanda ned i jästen.

när det kommer till val av mjöl är det inte så knussligt. prova er fram! testa olika sorter, blanda hej vilt och hitta dina egna favoriter. jag är himla förtjust i lite grövre frallor så mörkt lantbrödsmjöl ligger mig varmt om hjärtat, men även dinkel, graham och rågmjöl är fina sorter. för att göra det lite enklare för er, har jag satt mängden jag använde mig av inom parentes. stirra er dock inte blinda på det är bara att köra på!  
så här har ni, en slattbröd i början av maj.

Slattbröd, 19 st

50 gram jäst
1 dl rågflingor
2 dl vatten
(EVENTUELLT: 1 liten potatis eller 0,5 dl potatismos eller 1 riven morot eller något annat fint du hittar i någon gömma
(jag hade i drygt 1 dl hackat äpple))
0,5 dl smör

4 dl vätska, i form av mjölk, vatten, etc (jag använde 3 dl mellanmjölk och 1 dl spad från rotmoskok) 
2 tsk salt
1 msk sirap
valnötter, grovt delade (90 gram)

lantbrödsmjöl (360 gram)
dinkelmjöl, fullkorn (218 gram)
manitoba cream (24 gram)

grovt rågmjöl till utbakning

koka ihop rågflingor och 2 dl vatten till en gröt.
tillsätt smöret, vätskan och eventuellet någon av "tillsatserna", låt allt bli 37 grader.
smula jästen i bunken, tillsätt grötblandningen.
blanda och tillsätt sedan salt, sirap och valnötter.
blanda i mjöl tills degen släpper fint, inte är så himla kladdig och ser smidig ut.
strö över lite mjöl, täck över med en (torr) handduk och jäs 30 min.
kör degen en stund, ta sedan upp den på ett bord.
*sätt ugnen på 225 grader*
baka ut bullar/tekakor (använd mjöl) och placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
nagga, täck över en bakhandduk och jäs 30 min.  

kör försiktigt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills de fått en fin färg, cirka 12 minuter.
*tips*
om du är tveksam: vänd en fralla upp och ned, knacka med fingret på undersidan. det ska låta "pock pock pock".
låt svalna på galler under bakhandduk.


detta ska förvandlas till smarriga frallor.


blanda rågflingor och vatten, koka ihop.


sådärja, gröt - check!


i med vätskan.


smula jäst i bunken.


häv i grötblandningen, smör, salt, sirap.


valnötter, i med dom.


i medmjöl, lite i taget. det går fort på slutet.


blanda blanda...


degen samlar sig till en klump, "rullen" dunkar mot kanten - nu börjar det likna något!


strö över lite mjöl.


sätt klockan på 30 min.


degen får sova gott en liten stund.


efter 30 min jäsning.


baka ut till frallor. i dom formar du gillar; hjärtan, cirklar, ovaler fyrkanter osv.


nagga och täck över en bakhandduk.


kanske med detta kryptiska meddelande?


sätt ugnen på... japp, 225 grader.


efter 30 min jäsning.


och efter ca 12 minuter i ugnen - klart!

inget konstigheter :)
och för er som undrar; bettan är släktens köksassistent. från början inropad på auktion av min farmor, därefter i början av 80 talet överlämnad i mammas vård och nu har jag fått äran att rå om henne. en ständig följeslagare helt enkelt som är med i vått och torrt och pallar det mesta :)


Kommentarer
Postat av: Lotta Jansson

Men kära gamla Bettan kommer från en auktion inte loppis ju.

Kör hårt Malin (med B alltså) Betty hälsar till sin urmor.

2011-05-09 @ 20:10:23
Postat av: malinsetta

mamma: oj oj oj! nu är felet rättat :) bettan hälsar tillbaka (och klappar betty lite moderligt på sin rosa lack)

2011-05-09 @ 20:52:49
URL: http://malinsetta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0