grillat på valborgsmässoafton.


valborgsmässoafton 2012


flankstek ska smakas för första gången.


grillen är på gång!


dags att provsmaka.


min tallrik; grillad flankstek, ugnsrostade rotsaker, ugnsbakade små kvisttomater, sallad, tzatziki & grillad majskolv.


och vad tyckte vi då om denna flankstek?
ja hörrni, denna variant var förkryddad med vit- svart- och grönpeppar. och vad kan jag säga mer än att det smakade peppar? starkt av peppar så det knappt var ätbart.
nej ica, detta var inget vidare och säkerligen inget som kommer hamna i matkassen i detta hushåll. tacka vet jag kött som ligger i hemgjord marinad. det kan aldrig slå fel :)


majbrasan värmde fint i vårkvällen. här dock skapligt nedbrunnen :)


en riktigt fin kväll blev inledningen på våren 2012. underbart!


helgen!


hej på er!
det var ett par dagen sedan sist nu och det hela kan enkelt förklaras med en härlig tripp till stockholms skärgård. även om det säkerligen fanns tillgång till internet på något vis, lockade det inte det minsta. istället har det blivit fina samtal, mysiga kvällar vid brasan samt god mat och fint umgänge.

min kära vän kameran var dock med som alltid och jag fotade både det ena och det andra under tiden. här kommer lite på vad som fanns på frukost- lunch- och kvällstallrikarna.

Lördag eftermiddag - lunch i stugan


god lunchsallad bestående av kassler, saltgurka, kidneybönor, körsbärstomater, gulpaprika, oliver, grekisk salladsdressing samt knäcke vid sidan av. fräscht och GOTT!

Lördag kväll - middag i stugan


grillad ytterfilé av (skjutet inom familjen) vildsvin, trattkantarellsås, potatisgratäng, tzatziki samt sallad. allt hemlagat och gudagott.

Lördag morgon - frukost(buffé) i stugan


filmjölk, flingor, müsli, knäcke, olika sorters hembakat bröd, te, mjölk, kaffe, gröt, paprika, gurka, ägg, kaviar, ost, smör, rökt skinka, hamburgerkött, leverpastej, saltgurka, marmelad, äppelmos, russin. ett välfyllt frukostbord där i princip inget fanns att sakna (tja det skulle väl vara jordgubbarna då :)

Söndag eftermiddagsen lunch hos älskade mormor i sigtuna.


härlig gädda som eriksvåger fick på kroken i lördags.


ja, och sedan kan vi ju lägga till

Lördag morgon - frukost i bilen på väg upp till stockholm

Söndag tidig kväll - te/kaffe och kiwi/smörgås hemma hos morbror i åby på vägen hem 

Söndag sen kväll - mannagrynsgröt samt ett par sharonfrukter hemma i min lilla etta 

sedan kan vi även lägga till de x-antal koppar te som har avnjutits både ute vid vattnet, runt bordet samt vid brasan. en fasligt trevlig, om än dock intensiv, helg som jag verkligen har njutit av. det behövdes.

denna måndag bjuder på en fin valborgsmässoafton :) jag startade dagen med cykeltur ner till actic för styrketräning, sedan dusch och bastu.
cykekltur hem i vårsolen och sedan frukost med öppet fönster/corren/p4morgon.

senare blir det grillat och säkert en titt på en mysigt sprakande majbrasa. en bra dag helt enkelt :)



omelett till middag.

.
kvällens middag blev enkel, men inte mindre god för det. en omelett helt enkelt. den gjordes på traditionellt vis och om du har fundeirngarpå hur det ser ut kan ni ta en titt på följande lilla receptvisning.
.
Omelett, lagom till 2 personer
4 ägg
4 msk  mjölk eller vatten
salt, pepparmix
8 små kvisttomater
.
vispa samman ägg, mjölk/vatten salt och peppar.
hetta upp en stekpanna med smör, häll omelettsmeten i pannan.
halvera tomaterna och lägg dem över omeltten.
låt steka på medelvärme, peta lite med stekspade i omeletten så den blir jämn.
den behöver inte vändas.
när den stannat fint och fått önskad konsistens (jag tycker den är god när den är lite krämig) är det bara att servera, gärna med en god sallad till.
klarrt!
.
vilket ävder det har varit idag! sol, regn, sol, regn om vartannat. aprilväder? :)
men hörrni, i början av nästa vecka går vi ini den ljuvliga månaden maj! så underbart. nu håller vi tummarna för ljumma vindar, blommor i skogarna och sol :)
.
men först och främst längtar jag till imorgon. fredag och efter tentan på 5  timmar kommer jag njuta av helgens stundande ledighet, bodypump på eftermiddagen och sedan en härlig och avkopplande fredagskväll hemma hos familjen. gudars så skönt.
.
jag önskar er en fortsatt fin kväll!
.

korvstroganoff på en höft.


här kommer korvstroganoffen som tillagades igår kväll. den kom till av det som kylen fanns att erbjuda, därav de lite ovanliga ingredienserna och även en aning diffusa måtten. men det är som jag brukar säga; smaka er fram och se receptet som en liten vägvisning och inspiration och gör om det till din egen variant.

väl värt att prova ialla fall då det blev riktigt riktigt gott!



Korvstroganoff på en höft, lagom till 3 portioner

5 st steklökar
4 st nötkorvar, 70%
0,5-1 dl mjölk
0,5 dl tomatpuré
4 msk turkisk yoghurt
3 msk Creme bonjour gräslöksost
salt, pepparmix

strimla löken, skiva korven och stek mjuka och gyllene tillsammans i stekpanna.
rör ner mjölk, tomatpuré, turkisk yoghurt och färskost.
späd ev med mer mjölk om det känns för tjockt, red ev med mjöl om du vill ha det tjockare.
smaka av med salt och peppar.
servera med valfria tillbehör.
klarrt!




mat efter träning.




1 stycke revbensspjäll (recept)
sås från hemgjord korvstroganoff (recept kommer imorgon)
kokt broccoli
varma små kvisttomater
kålröra
(recept)
1 liten salladsskål vid sidan om

svettades som en tok på träningen idag - fruktansvärt skönt! finns det något bättre på träningen än när du känner hur det droppar. jag tycker det är underbart.
jag är dock inte särskilt förtjust i korv, men såsen var riktigt god och passade även ypperligt till både revbensspjället och kålröran. otippat, men trevligt :)

väl hemma, denna kväll hos familjen, blev det en middagstallrik med lite smått och gott som redan fanns i kylen. perfekt då jag inte riktigt va rsäker på vad jag var sugen på (säkerligen en tillfällig bieffekt från sjukan tidigare i veckan).

nu vankas det en skön ledig kväll med sällskap, en liten smarrig toscabit samt härlig musik i form av "Den makalösa manicken" på spotify - underbart! härligt efter en dag med tentaplugg från 08.00 imorse. puh!




plockis.




hemrullade köttbullar
knäcke med keso & makrill i tomatsås
knäcke med keso & smörgåsgurka
rödpaprika
smörfräst palsternacka, purjo & färsk mango
1 bit löksill

tja, vad ska jag säga mer än att dagens middagstallrik innehöll ett fasligt ihopplock. men vad gör det när den innehöll sådant jag var sugen på och som magen faktiskt blev glad av :)





mannagrynsgröt till en sjukis.


ja hörrni, någon uppdatering igår blev det ju inte mycket med igår kväll.

det hela slutade med att jag tillbringade natten i mitt gamla sovrum hemma hos familjen. att vara ensam när sjuka har dragit över en är inget roligt. hemskt faktiskt. tänk då vilken tur jag har som är en del av den allra finaste familjen ♥

maten igår då? jaa ni. en vanlig furkost lyckades jag ialla fall peta i mig, turligt nog. den var dock inget vidare god och jag mådde rätt illa efteråt, men den gick ner och det var juhuvudsaken.
senare gjorde jag denna som jag sörplade i mig halft liggandes i sängen. när mamma efter någon timme kom förbi med ett par tidningar och mannagryn gjorde jag mig en portion mannagrynsgröt.

vanligtvis görs denna gröt enbart på mjölk, men då jag inte ville ha den alltför mäktig bytte jag ut 1 dl av mellanmjölken till vatten.



Mannagrynsgröt, 1 portion

1,5 dl mellanmjölk
1 dl vatten
(alt. 1 dl mjölk)
2 msk mannagryn
1 nypa salt

häll mjölk och vatten i en kastrull.
tillsätt mannagryn och salt, låt koka upp.
puttra på svag värme ett par minuter till gröten blivit krämig.
klarrt!

jag serverade min i en skål precis som den var. ingen mjölk till.
ja, och mer mat blev det inte den dagen, förutom 1 jordgubbe, 3 vindruvor, 1 äpple och även 2 knäcke med messmör & banan innan jag la mig.

sov hela natten och vaknade utvilad och bra! känner inte av någon sjuka, mer än att jag är trött i ögonen. så himla skönt. det måste dock ha varit ett riktigt envist virus då jag i princip aldrig blir riktigt sjuk. för övrigt har hela familjen drabbats och likaså syrrans familj. hoppas det har dragit bort till helgen bara. då vankas det nämligen en liten resa :)

vi kan väl hålla en tumme för det?


för en ledsen mage.


magsjuka är inget roligt. att det sedan är en mildare variant gör dock ingen större skillnad. för mig som är tokig i att både laga och äta god mat känns det helt galet att känna illamående över allt och inget.

framåt eftermiddagen kände jag dock att det nog skulle fungera fint att ta fram min mixer och låta den jobba lite. och det fungerade faktiskt och nu har ledsen mage fått i sig lite "lunch".




mellanmjölk
naturell yoghurt
färsk mango
svenska jordgubbar
egenplockade blåbär


jag hade i det jag tycker om och resultatet blev bra. riktigt bra faktiskt. nu ska jag kika på senaste avsnittet av "Coacherna" som jag missade igår.
vi hörs lite senare!




föda!


dagen har bjudit på

mathandling
diverse smink-inhandling
knäckislunch
cykeltur ner mot actic
bodypump
dusch
bastu
trevliga och uppiggande samtal med blivande kollegor :)
cykeltur hem från träningen

nu står en alldeles ljuvlig och lockande liten middagstallrik framför mig och sprider en alldeles himmelsk doft i mitt kök. så himla gott med mat efter bodypumpen (eller föda som jag brukar säga när magen vill fyllas på efter ett träningspass ;). att det blev lax var liksom självklart då jag att den kvoten inte riktigt var fylld för denna vecka. men nu så :)



färsk lax med krispigt skinn, halstrad med citronpeppar
små varma kvisttomater
stekt broccoli, päron purjo & zucchini
sallad på isberg, gurka, rödpaprika & päron
kall sås
(naturell yoghurt, gräslök & dill)


ikväll vankas det film. såg i tidningen att "Shutter Island" går klockan 21.00. jag har aldrig sett den men den verkar bra? ska ialla fall krypa ner i soffan med fleecefilten, tända ljus och en liten toscabit. för det är jag värd :)


i stekpannan.


små tomater på kvist är så himla gott, och särskilt om de serveras varma.





en god morgon.


jag bara älskar frukost, i synnerhet helgfrukost när all tid finns att sitta länge med morgonens tidning, program på P4 samt en makalöst god frukost. söndagar är inget undantag och denna söndag njöt jag av lugnet (före stormen).



färsk rödspätta.


kvällens middag



färsk rödspätta stekt i smör, salt & peppar
ugnsbakade småtomater
färska räkor
stekt broccoli
sallad

fasligt god middag med lite allt möjligt gott. den färska rödspättan formligen smälte i munnen.  men så är ju också färsk fisk lyx till tusen. gudagott!

vad åter ni ikväll? :)





 

ett stycke lunch.


denna lördagens lunch:



hårt paltbröd med keso, banan & rökt skinka
hårt paltbröd med tomat, keso & smörgåsgurka
hällbröd med keso, banan & rökt skinka

detta är min lunchfavorit just nu. så krispigt, krämigt och gott :) yummie!




vildsvinsstek.


denna fredag stod en fin vildsvinsstek på middagsbordet, serverad tillsammans med ugnsrostade rotsaker, en fräsch sallad samt en mustig sås, gjord av skyn från steken. gott?
tja, efter ett svettigt bodypump på 60 minuter var det mer än gott :)

Vildsvinsstek med porter

1 kg fransyska/stek av vildsvin (något annat nöt- eller viltkött än vildsvin går också bra :)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 flaska porter (33 cl)
1 ½ dl svartvinbärssaft, outspädd
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
2 st köttbuljong (eller motsvarande mängd fond)

krydda steken runtomkring med salt och pepparmix. 
klyfta löken, hacka vitlöken.
bryn steken runt om, lägg i lök och vitlök.
slå över porter, svartvinbärssaft och soja.
tillsätt timjan och buljong/fond och låt det hela småkoka under lock cirka 1,5 timme.
ös med skyn då och då och späd eventuellt med mer porter om vätskan kokar ihop för mycket.
låt steken vila i ugnsfolie 15-30 minuter.
(under tiden kan du göra en omgång ugnsbakade rotsaker. till denna stek hade vi morot, palsternacka, vitkål, rödpaprika, vitlök, rödlök samt potatis. ringla över olja, 225-250 grader snäppet över mitten av ugnen cirka 30 minuter)
sila skyn från steken i en kastrull, koka upp och tillsätt grädde till önskad smak.
red ev av såsen, skiva köttet och servera med exempelvis ugnsrostade rotsaker, svartvinbärsgelé samt en sallad.
klarrt!


steken har gottat till sig med skyn under lock i drygt 75 minuter och tas ut för att vila en stund i ugnsfolie.


dags att njuta en smula :)


en sista lunchlåda.


vi kikar återigen ner i lunchlådan, och denna dag kommer jag att njuta av följande till lunch



stekt kycklingfärs, kryddat med pepparmix samt en liten nypa ingefära
halverade pärltomater
fräst champinjon, zucchini, blomkål & rödpaprika
sallad på isberg, gurka, tomat & päron
kall sås på yoghurt, dill & gräslök

sista dagen på avdelningen och jag kan knappt tro att samtliga dagar är avklarade. tänk att jag kan bocka för även denna period - otroligt!

självklart kommer det kännas lite tomt då det har varit en mycket lärorik och rolig period. men jag ska inte sticka under stol med att jag även känner en stor lättnad. att dagligen pendla 9 mil är slitsamt och det ska bli skönt att få tillbringa de kommande dagarna hemma i min egen hemstad :)




till middag - igen!


kvällens middag borde inte förvåna någon:



halstrad lax,
kryddad med en liten nypa citronpeppar
frasigt stekt broccoli, zucchini & päron
varma halvor av pärltomat
krispig rödpaprika
sallad
kall sås (blanda naturell yoghurt med dill & gräslök)

detta börjar nästan bli en tradition; torsdag = lax!
inte mig emot :)

(som om det fanns någon annan här i min lilla etta som bestämde vad som hamnar på min middagstallrik liksom ;)



en fin vårpaj.


min mamma är inte bara min hjälte och den finaste mamman på denna jord, hon är även en hejare i köket.
om jag bara hade plats nog att nämna alla fantastiskt goda middagar och måltider hon lagat och som jag och mina systrar har fått lyckan att äta.

här kommer ialla fall en riktigt god, fräsch och vårig paj som hon i veckan slängde ihop av diverse påskrester från kylen.
resultatet? gudagott ♥


Vårig paj med rökt lax, spenat & sparris

150 gram smör
3 dl mjöl
1 msk iskallt vatten

200 gram varmrökt lax
100 gram bladspenat, färsk eller fryst som tinats

3 ägg
3 dl mjölk
salt, pepparmix

8 gröna sparrisar

eventuellt lite riven mozarella

sätt ugnen på 225 grader.
blanda smör, mjöl och vatten till en deg.
tryck ut i en pajform och grädda i 10 minuter.
vispa ihop ägg och mjölk, salta och peppra.
krama ur vätskan ur spenaten om du använder fryst som tinats.
dela laxen i mindre bitar.
fördela lax och bladspenat i pajskalet och häll över äggstanningen.
lägg på sparris i ett hjulmöster in mot mitten.
riv ev över lite riven mozarella eller någon annan ost. 
grädda mitt i ugnen tills pajen stannat och fått en gyllene färg, cirka 30 minuter.
servera gärna med en krispig sallad på exempelvis blandade blad, rödpaprika, rädisa & päron.
klarrt!



bladspenat tillsammans med lax är en riktig höjdare!



en liten onsdagsändring.


onsdag idag vilket enligt tradition innebär en eftermiddag med bodypump följt av en middag à la grillad kyckling.
denna onsdag innehöll som vanligt älskade bodypump, men någon grillad kyckling fick minsann inte besöka min mage. däremot serverades det tjocka revbensspjäll.

fasligt gott, speciellt efter träning då suget efter protein och riktigt kött är extra stort. till dessa rejäla goingar serverade vi det som fanns i kylskåpet, härligt med plock i formav diverse rester :)
som tillbehör till mina revben valde jag; sallad med bland annat rödpaprika & päron, lättkokt färsk broccoli samt ugnsbakad morot, champinjon, rödpaprika.
perfekt onsdagsmat.

hur ni tillagar dessa smarriga revben på allra bästa sätt finner ni HÄR.
de är perfekta att göra i förväg och sedan bara värma/grilla ett par minuter så de blir varma och får en fin lite krispig yta. smask säger jag bara!


gudagott med möra revben, ugnsbakade godsaker, broccoli samt en sval sallad. billigt och snabbt - topp!


jag gjorde även en liten tosca sällskap. ska det vara så ska det vara :)


lunchlådan innehåller denna dag...


vi kikar ner i dagens lilla lunchlåda :)



svensk kassler
fräst champinjon, zucchini, rödpaprika, blomkål & päron
kall sås på yoghurt, dill & gräslök
(ja, denna sås går verkligen att använda till allt! :)
sallad på bland annat grönt, tomat & päron


denna kassler kommer från en rejäl bit på 1,2 kg som jag lade i kundkorgen när matbutiken hade ett fasligt bra pris på just svensk kassler. väl hemma skar jag ner den i mindre bitar och frös ner i portionspåsar.

ruskit smidigt att bara kunna ta upp, lägga i en matlåda tillsammmans med något smarrigt tillbehör och vips, så är matlådan klar. sådant gillar jag; snabbt, gott & bra för magen :)

denna dag spenderar jag på Röntgen. ska bli spännande att se ytterligare detta innebär också att jag slipper knata upp vid 5.00 och ta en timmes bussresa mot en annan stad. så skönt.
och tänk att det endast är 1 dag kvar (dagpass på fredag) på den ordinarie avdelningen - helt galet! jag hade slutbedömning redan igår och det såg postivit ut (vilket innebär att jag blir godkänd :). imorgon står nämligen röntgen återigen på schemat. så,
på fredag säger jag tack och adjö till VFUn i T4, så var de 24 dagarna avklarade. sedärja.


senare i eftermiddag: Bodypump! :D





i middagslådan en tisdag.


jag går kvällspass denna tisdag vilket betyder att en middagslåda har fått följa med mig på resan. såhär såg det ut när jag packade ner den.



flygande jacob (från onsdagens middag)
en bit ugnsbakad gädda (från söndagens middag)
stekt färsk broccoli
sallad

det må se ut som en underlig blandning men samtliga delar faller mig väl i smaken och så länge jag inte blandar ihop jacob med gädda så är jag mer än nöjd :) lyxmiddag på jobbet enligt mig!





ny favorit i äppeldjungeln.


jag har funnit en ny favorit i matbutikens äppeldjungel.



ICA Selection - Jazz

detta äpple är verkligen något utöver de vanliga sorterna. en korsning mellan Royal Gala och Braeburn och jag kan säga att det minsann var en lyckad blandning. äpplet är en rejäl sort med ett krispigt inre, ett sött men ändå karakteristiskt fruktkött och en riktigt fin färg på skalet. helt vansinnigt gott helt enkelt. väl värt de extra slantar per kilo då njutningen blir ännu större än hos Royal Gala, Jonagold och de andra gängen.

så om ni skulle ramla över dessa makalösa äpplen - köp med ett par stycken hem och njuut.
HÄR kan ni kika lite mer på detta smarriga äpple.





älskade fisk.


äntligen fick jag njuta av min älskade fisk igen. denna kväll såg middagstallriken hemma hos mig ut såhär



halstrad lax med citronpeppar
stekt färsk broccoli, zucchini & blomkålsstam
kall sås på yoghurt, dill & gräslök
sallad



inget nytt där inte ;) men vad gör väl det när det är så fasligt gott och en stor favorit?
inte direkt någon skräpmat heller så jag kan gott njuta för hela slanten!




en för mig magisk liten munsbit.


ugnsbakad gädda.


detta mina vänner kan vara den allra godaste formen av färsk fisk. tja, nästefter att placera dem på grillen vill säga. men det tror jag att vi sparar lite till på och väntar till den riktiga kolgrillen plockas fram :)



Ugnsbakad gädda

1 hel gädda, cirka 1 kilo
smör
0,5 citron
dill
persilja
salt, pepparmix

sätt ugnen på 225 grader.
se till att huvud och inkråm är borttaget från gäddan och klipp bort alla fenor.
samtliga ben och ryggrad bör dock sitta kvar, då de är lättare att ta bort när fisken är tillagad.
smöra ett ark alluminiumfolie rejält.
lägg fisken på folien, pressa citron över och i fisken, gnid in den ut- och invändigt med dill, persilja, salt och peppar.
smöra lite på fisken, vik ihop foliet till ett fiskpaket och tillaga i ugn tills köttet blivit vitt och fisken är helt klar, cirka 20-30 minuter.
servera den saftiga gäddan som den är med sky och exempelvis ugnsbakade rotfrukter eller kokt potatis, eventuellt en sås (gjord på grädde, dill, citronsaft och senap) samt en sallad på bland annat röd paprika & krispigt päron.
klarrt!


så saftig och alldeles ljuvligt god.


här serverad med sky, ugnsbakad palsternacka, rödlök, vitlök & rödpaprika samt en krispig sallad.


fråga - svar.


jag fick en fråga angående hur jag bor. personen ifråga har varken länkat hemsida eller mejladress så jag svarar i ett inlägg helt enkelt :)

jag bor sedan mars 2011 i min lilla etta med min finaste lilla kissen. jag lagar min egen mat, både frukost, lunch och middag och äter den här hemma.
min familj bor dock endast en 3 minuters cykeltur härifrån, så om helgerna cyklar jag för det mesta dit för att laga mat, umgås och äta en god middag med mina fina. det på grund av att jag dels tycker det är så fasligt roligt att laga mat, dels att det så mysigt med sällskap av familjen vid helgens middagar och kvällsmys.

jag är ingen festartjej som är ute på krogen om helgerna, utan sätter istället stort värde på en kväll med nära och kära, kanske framför en bra film, ett roligt TV-program eller ett sällskapsspel. igår spelades det exempelvis ett parti "Bondespelet" (som jag visserligen förlorade i, men vad gör det? :) fram till 23 på kvällen.
det är sådana små saker som gör mig till den glada och lyckliga person jag är, och det är jag så tacksam över ♥

summan av kardemumman; jag bor i en egen lägenhet och lagar min egen mat som jag äter här hemma, men fredag - söndag äter och lagar jag ofta middag hemma hos familjen :)

om det finns några andra frågor eller funderingar så är det bara att fråga på. det är alltid trevligt :)


jag, sommaren -11.


vildsvinslasagne.


kvällens middag fick denna lördag bli lasagne. en himla fin rätt som sköter sig själv och dessutom är riktigt god. i frysan fanns ingen nötfärs men väl vildsvinsfärs från min eriksvåger. och vips så blev det inte bara en lasagne utan dessutom en vild sådan.

om du är sugen på att testa receptet men inte har just vildsvinsfärs går det självklart utmärkt med vanlig nöt- eller fläskfärs.

Lasagne med vildsvin

700 gram vildsvinsfärs

2 små gula lökar
5 vitlöksklyftor
1,5 morot
2 små burkar champinjoner
0,5 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 msk oxfond
1 msk kantarellfond
3 tsk timjan
2 tsk rosmarin
pepparmix

500 gram krossade tomater

5 dl keso 4%,
en stor burk (500 gram)
1 dl grädde

2 dl riven ost

bryn färsen i en stekpanna, lägg över på en tallrik.
hacka lök och vitlök, tärna morot och stek allt mjukt i stekpannan tillsammans med svampen.
häll över vatten samt tomatpuré, ox- och kantarellfond, timjan, rosmarin och pepparmix.
låt allt fräsa ihop och tillsätt sedan färsen samt krossade tomater.
låt röran puttra ihop p åsvag värme under lock (eller ett bakplåtspapper) 15-20 minuter.
sätt ugnen på 200 grader.
rör ihop keso och grädde.
varva färsröran med lasagneplattor och sås.
toppa eventuellt med riven ost och grädda i mitten av ugnen tills lasagnen blivit mjuk och fått fin färg, cirka 40 minuter.
om den börjar få alltför mycket färg innan den är klar kan du täcka över ett bakplåtspapper.
servera gärna med en fräsch sallad och kanske lite majskorn.
klarrt!

 
denna bild gör dock inte lasagnen rättvisa.


serverad med en krispig sallad.


sådärja :)


en smulpaj på rabarber och jordgubbar satt riktigt fint till efterrätt denna soligt våriga lördagskväll.



recept på vår variant av denna smulpaj finner ni HÄR.


älskade lördagsfrukost ♥


på frukostbordet denna soliga lördag:






älska frukost :)


karrégryta med plommon & äpple.


en ledig fredag - så skönt!
när jag, energifylld efter bodypumpen men genomblöt efter spöregnet, kom innanför dörren hos familjen stod middagsbordet dukat med en härlig gryta färdig att serveras. om det var ljuvligt att bara slå sig ner och äta en underbar, varm och makalöst god gryta efter ett svettigt träningspass? svar ja!

Karrégryta med äpple & plommon, 4 personer

600 gram fläskkarré i bit
1 gul lök
1,5 dl torkade katrinplommon
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 msk kalvfond
1 msk vitvinsvinäger
3 dl vatten
1 rött äpple
2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja


putsa köttet och skär i 2 cm stora bitar (har du karré med ben är det toppen att ta med även benbitarna i grytan, det ger en mustigare och godare smak).
klyfta och fräs löken i en stekpanna, lägg över i en gryta.
bryn köttet i omgångar i stekpannan och lägg över i grytan.
tillsätt katrinplommon, lagerblad, pepparkorn, fond, vinäger och vatten.
låt koka upp och sjud med lock tills köttet är mört, cirka 40 minuter.
skär äpplet i klyftor, tillsätt grädde, soja och äppelklyftor i grytan.
låt allt sakta puttra ihop ett par minuter så alla smakerna sätter sig.
servera grytan, förslagsvis med kokt morot & potatis, sockerärtor, lingonsylt samt dessa ugnsbakade tomater.
klarrt!



trots en ledig dag har det dock varit fullt upp här från 07.30. strax innan 8 cyklade jag ner genom regnet till HUB ( = hälsouniversitetets bilbliotek) med målet att haffa en bibliotikarie för lite tips och råd kring sökning av vetenskapliga artiklar. "kom tillbaka klockan 13" blev svaret.

så det var bara att dra på sig regnjacka igen och cykla hemåt. där blev det frukost och sedan ytterligare en sväng till familjen för att hämta träningskläderna.
så, när klockan sedan närmade sig 13 cyklade jag för tredje gången denna regniga dag ut i yrvädret. väl där: "Hon är tillbaka 13.30".

suck? väntade dock där och när 30 minuter hade gått fick jag som svar att "Jaha, då måste du boka en bibliotikare. Till nästa vecka?".
ja, så bra gick det alltså. allt cyklande fram och tillbaka för, tja ingenting egentligen. men frisk luft och motion fick jag ialla fall, haha.

därför kan jag säga er att det var extra skönt att efter 5 cykelturer, ett evigt travande uppför och nerför 9 trappor, bodypump tätt följt av en sista cykeltur hem från träningen och vidare hem till familjen, bara kunna slå sig ner vid ett middagsbord. tända ljus, god mat och allra finaste sällskapet. gudars vad jag är lyckligt lottad ♥


världens finaste (om än lite trött just denna kväll) elinsyster ♥


gudagod mat. glad mage :)


i middagslådan.




italiensk fläskytterfilé (rester från denna kvällens middag)  
ugnsbakade morötter
päronskivor
(som kommer att värmas tillsammans med morötterna)
sallad med bland annat gurka & päron
kall sås på yoghurt, färsk tomat, basilika, salt & pepparmix
(inspirerad av denna älskade sås, men då jag ej hade soltorkade tomater fick det bli lite improvisation)

denna lilla låda må se blek och aningen trist ut, men jag lovar er att detta kommer smaka utomordentligt gott och även göra min mage riktigt nöjd ikväll.

för övrigt äter jag aldrig ur lådan när jag har med mig lunch/middag till jobbet, utan ser alltid till att lägga upp det på en tallrik. det ger en trevligare känsla och får mig helt klart att njuta mer av maten. dessutom tycker jag att det smaker godare att äta mat på en tallriki än i en matlåda :)

hur gör ni?


denna rätt är riktigt smarrig med parmaskinka, mozarella & soltorkad tomat...


kall sås inspirerad av den älskade rosso-såsen!


en rund favorit.


kvällspass väntar denna dag som sagt och jag njöt så mycket jag kunde av att inte behöva knata upp vid 05.00 imorse. sov ända till 07.00 (woho!) och har hittills hunnit med följande

lite spånande efter vetenskapliga artiklar
spindelharpan
god frukost
corren-läsning
sudoku-lösning
lunchlåde-fix
cykeltur till matbutiken
provsmak av melon & papaya
toscabit-inköp
cykeltur hem
korsords-lösning

nu tänkte jag ta och kika om det inte finns något trevligt kolla in på tvplay.se. 
om dryga timmen cyklar jag ner mot bussen för att därefter under 1 timme färdas genom åkrar, byar och landsvägar. lunch på bussen (vilken kommer se ut ungefär på detta vis) och sedan middag på avdelningen till kvällen. jag ska allt se till att det blir en bra eftermiddag/kväll ändå :)

avslutar detta inlägg med att lyfta fram en kär gammal favorit. sharon. hur gudomlig är inte denna runda lilla knubbis till frukt? jag bara älskar den och kan äta i princip hur många som helst (eller ialla fall till magen säger ifrån i form av lite magknip ;)!


älskade knubbisar!


p.s. nyfiken på vad jag kommer äta till middag och därmed vad som gömmer sig i min middagslåda denna kväll? kika in lite senare :)


middagstallriken den 11 april.



flygande jakob.


balsamugnsbakade körsbärstomater.

middagstallriken denna kväll såg således ut som följande:

krämig flygande jakob
balsamico-ugnsbakade minikvisttomater
stekt aubergine
sallad med bland annat purjo & päron

mer än GOTT efter kvällens bodypump! :)

imorgon blir det sovmorgon då det vankas ett kvällspass, vilket inte är något jag ser direkt fram emot. självklart är det roligt på avdelningen, men jag är verkligen en morgonmänniska och går mycket hellre dagpass.
däremot innebär det att jag klockan 21.30 får helg och DET om något ska bli riiktigt skönt :)



egypten - lunch 7.


hoppsan, det låg visst ett inlägg från egypten-resan i utkast. resans sista lunch och självklart ska ni få kika även på hur den såg ut. men, jag tror dock inte att valet av restaurang direkt kommer som en chock för er ;)


dagen innan vi skulle flyga hem till Sverige åt vi vår sjunde och sista lunch. och ja, det blev på Lagoon :)


färsk apelsin, melonskiva, jordgubbe, broccoli, grillad & marinerad zucchini, grillad & marinerad kyckling samt grillad minitomat.


jag & elin.


det var lite blåsigt ;)



elin, malin - titta upp! - *klick* fina kort ;)


snabbt & gott till middag.



lax
från påskdagens middag
rödpaprika
morot

trött som en liten unge efter en lång dag med springande på avdelningen och rapportskrivning när jag kom hem, gjorde att jag inte orkade ordna en mer avancerad middagstallrik än denna ikväll. men vad gjorde det; favoriten lax går i princip alltid hem hos mig och tillsammans med 2 krispiga grönsaker blev min mage både nöjd och glad.
snabbmat när den är som bäst ♥


nu kikar jag på första avsnittet "Alcatraz" som gick igår kväll när jag låg och sov. fastnade dock inte riktigt för det, men kanske det blir bättre under avsnitt 2?

vilket fall som helst ska jag krypa ner i sängen vid 20.00, skriva dagbok, lösa kvällens korsord och därefter släcka. det är en otrolig skillnad att få de där extra sovtimmarna när det vankas en sådan tidig morgon.
jag önskar er en fortsatt fin kväll!


ugnsomelett med svampstuvning.


här kommer receptet på den gudagoda ugnsomeletten med svampstuvning, så att den kan hamna även på era kommande påsk- och julbord :)

Ugnsomelett med svampstuvning

3 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

-

1-2 stora burkar champinjoner
(eller 600 gram färska)
3 dl standardmjölk
3 msk mjöl
salt
vitpeppar

-

sätt ugnen på 200 grader.
koka upp mjölken till själva omeletten i en kastrull, låt den svalna lite.
vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
häll smeten i en smord ugnsform med ca 18 cm i diameter, gärna rund.
grädda i mitten av ugnen tills den stannat och fått fin färg, ca 20 minuter (jag tycker den är urgod när mitten fortfarande är liite lösare, men det är en smaksak).
medan omeletten är i ugnen kan du göra svampstuvningen.
fräs svampen i en kastrull, låt småputtra till all vätska har kokat in.
strö över mjöl och späd med mjölken lite i taget.
låt stuvningen småputtra ett par minuter, späd eventuellet med mer mjölk (jag tycker det är gott med mycket stuvning).
när stuvningen blivit krämig och fått önskad konsistens; smaka av med salt och peppar.
fördela stuvningen över den färdiggräddade omeletten.
servera exempelvis med en fräsch sallad.
klarrt!


jag lovar er att denna är riiktigt god!


påskrest!




kvällens middag bestod av följande

ägghalva med räka
romsill
ugnsomelett med svampstuvning
sillröra

röd paprika
ansjovisröra



alltså, rester från påskbordet och jag kan säga att det var riktigt smarrigt även idag. känns även fint att ta tillvara på alla rester utan att slänga något ätbart och dessutom se det som något festligt.
jag har sagt det förut och jag säger det igen - älska rester!



sillröra.




här kommer receptet på sillröran som jag knåpar ihop inte bara till påskafton utan även midsommarafton. en röra perfekt att servera på en bit kavring eller som ett fint tillbehör till salladen. sval och krämig med krispiga äppelbitar.
prova vettja, himla enkel är den också :)

Sillröra

1 burk kesella, 250 gram
1 äpple
1 dl gräslök, fryst eller färsk, vilket som fungerar lika bra
sill, heminlagd (ca 100 gram) eller löksill på burk (1 burk, á 100 gram)

tärna äpplet i små kuber, klipp sillbitarna i liknande storlek.
blanda kesellan med äpple och sill.
rör ner gräslöken.
servera exempelvis som tilltugg på en bit kavring, knäcke eller som ett litet tillbehör.
klarrt!

röran kan serveras direkt, men kan med fördel göras tidigare då den nästan blir ännu godare om den får stå någon timme eller över natten.


här serverad på midsommarafton -11.


röran fanns med på årets påskbord.


här serverad på bitar av Wasa Fiber + knäcke.



påskbordet -12.






jaha hörrni, såhär såg påskbordet ut hos familjen Jansson år 2012 :)

egeninlagd sill.

senapssill (köpt).

egengjord romsill (creme fraiche, rödlök, röd stenbitsrom & egeninlagd sill).

ugnsomelett med svampstuvning.


ägghalvor med majonnäs, räka & dill. lagda på en bädd av gröna ärtot & ruccola.

kavring, Wasa Måltidsknäcke Gourmet samt Linköpingsknäcke.


min hemgjorda sillröra (perfekt till kavring).


ansjovisröra (perfekt till Linköpingsknäcke).


prinskorv och hemtrillade köttbullar.


löskokta- och hårdkokta ägg, hemfärgade :)


janssons frestelse.


varmrökt lax.


sås till laxen, omsorgsfullt ihoprörd efter farmors recept ♥


vårig sallad med lite gott och blandat.


förutom detta fanns

kokt potatis
rödbetssallad
leverpastej
saltgurka
smör
ost



påsken är bra härlig!


min tallrik med mina favoriter :)


fin elinsyster ♥


fin påskmalin :)


påskhare.


titta vad som mötte mig strax utanför ytterdörren när jag skulle till familjen på påskaftons morgon.



och efter 34 trappsteg fann jag detta.


färska jordgubbar, rambutan och en ask stora blåbär.

gulle påskhare då ♥


påskfrukost.




natruell fil med stora blåbär, färsk jordgubbe, rivet päron, psyllium, ingefära & kanel
hårt hällbröd med kokt ägg
hårt hällbröd med banan, skinka & gurka
grönt forrest fruit-te med mjölk
rödpaprika



GLAD PÅSK
på er!
här vaknade jag upp till en snötäckt , men jag är positiv och håller tumme och tå för at det smälter bort under dagen. förra påsken förmiddagsfikade vi på filt i gräset, utan jacka och med strålande sol & blå himmel. på kvällen plockades grillen fram för korv & grönsaksspett som även det avnjöts utomhus.

jag kan säga att det känns ganska avlägset just nu. visserligen är solen framme och värmer min kind men att grilla och äta ute i 0,1 grader känns lite sådär ;)

hur det än blir kommer dagen innehålla saker som påskäggsletning, påskbordsfix, ett smarrigt påskbord, och familjekväll med brädspel.


en riktig sommartallrik med alla mina favoriter.


en glad påskmalin :)



påskfix och ansjovisröra.




denna ovanligt långa fredag har, som varje år, underligt nog varit just det; ovanligt lång. jag sov ut ända till strax innan 09 vilket kändes så skönt. tog tag i lite rapportskrivning innan jag gjorde mig en härlig långfrukost.

lagom till det makalöst virrande snövädret drog in blev det en sväng till matbutiken för påskhandling. påsken är bra härlig. jag tycker alltid det är roligt att handla mat och gå i matbutiker, men kring högtider är det extra roligt. säkert har det med planerandet och förväntningarna att göra. och sedan är det ju faktiskt en riktig fest, påsken :)

så med välfyllda kylskåp tillbringades delar av kvällen med att fixa inför morgondagen. detta har nu knåpats ihop och står redo för att bli en del av morgondagens påskbord

janssons frestelse (recept)
köttbullar (recept)
inlagd sill (recept)
ansjovisröra (recept nedan) 

påskbordet hos oss kommer även att bjuda på varmrökt lax, ugnsomelett med svampstuvning, prinskorv, sillröra (recept), rödbetssallad, ägghalvor, romsill (av sillen jag lade in igår), senapssill samt en vårig sallad.

Ansjovisröra

4 ägg

1 burk ansjovis, á 125 gram
1 dl creme fraiche
2 msk hackad rödlök
2 msk gräslök
1 krm pepparmix
1 krm salt

koka äggen hårda, cirka 7-8 minuter.
hacka ansjovis och rör ner i creme fraichen tillsammans med rödlök, gräslök, pepparmix & salt.
skölj äggen i iskallt vatten, skala och hacka dem.
till sist, rör försiktigt ner de hackade äggen och smaka av.
servera som tilltugg, exempelvis på ett krispigt och smakrikt knäcke.
klarrt!


fredag?




godkväll !
skärtorsdag och lillfredag :D gudars så skönt det kändes när jag kunde stiga ombord på bussen i eftermiddags för att njuta av hemgång. helg! och en lite extra lång en till på köpet. underbart.

eftermiddagen bestod sedan av att lägga in sill samt laga en god middag. denna minifredag blev det den italienska fläskfilén med mozarella, soltorkad tomat och parmaskinka. denna gång med fläskytterfilé. så himla smarrigt. till det serverades ugnsrostad morot, palsternacka, färsk hel vitlök, rödpaprika, rödlök, vitlöksklyftor samt potatis. en storfavorit till tillbehör här, som ni vet :) tillsammans med en krispig sallad blev det gudars så gott.
recept på denna rätt finner ni HÄR.

av skyn som bildades gjorde jag denna kväll en sås bestående av sky, grädde, rödvinbärsgelé, oxfond, samt en klick creme fraiche.




nu ska jag bara njuta av resten av kvällen. imorgon väntar påskhandling till påskaftonens påskbord. men innan dess ser jag verkligen fram emot en härlig och efterlängtad sovmorgon. ingen tid för väckning behöver sättas och det känns underbart.

och även fast jag är en riktig morgonmänniska och har tagit den tidiga uppstigningen de senaste veckorna oväntat bra så är det en sak jag har saknat riktigt mycket; en lång och härlig frukost - vid frukostbordet!

men nu; en smarrig liten tosca :)
vi hörs!



äppelspäckad fläskkarré.


jag har tidigare skrivit om den fina fläskkarrén som är plommonspäckad. otroligt saftigt och fint kött med en krispig och smakrik yta. när jag häromveckan fick tag på just fläskkarré till ett väldigt trevligt pris visste jag precis vad jag skulle göra med den.

efter en titt i skafferiet fick jag insikten om att det icke innehöll några torkade katrinplommon. detta hindrade dock nte mig från att fullfölja mina planer. istället tog jag upp en liten påse ur frysen med äppelklyftor som jag klyftat och fryst ner för ett bra tag sedan. dessa fick sedan inta de torkade plommonens vanliga plats och därmed skapades en helt ny rätt. och ja, den blev precis lika smarrig :) testa själva vettja!

Äppelspäckad fläskkarré

800-900 gram fläskkarré
äppelklyftor
timjan
pepparmix
salt

sätt ugnen på 175 grader.
krydda karrén runtomkring med salt, peppar och timjan.
skär en djup skåra längs köttets ovansida, dock inte helt rakt igenom.
fyll skåran full med äppelklyftor, fäst eventuellt med tandpetare så de inte trillar ur.
lägg köttet i en ugnsform och stick in en kötttermometer i den tjockaste delen, gärna en digital sådan.
ställ in i ugnen och låt karrén stå till en innertemperatur på 83 grader.
ta ut och vira in i aluminiumfolie där det får ligga 10-15 minuter.
skär upp köttet och servera med exempelvis sky (kan även redas med grädde till en smakrik sås), äppleklyftor från köttet, kokta morötter & brysselkål, kokt potatis, svartvinbärsgelé och sallad.
klarrt!


fläskkarrén är kryddan, skårad, späckad me däppleklyftor och därmed redo för en svängom i ugnen.


ute ur ugnen :)

kvällens middag.




fläskfilé med ett krämigt täcke av bland annat purjolök & färska champinjoner (recptet som är från lördagens middag finner ni HÄR)
fräst morot, färsk broccoli, rödpaprika & zucchini

denna kväll blev den en tacksam och härlig middag som passade fint efter en lång dag med ett fasligt springande fram och tillbaka mellan olika lasarettssalar. speciellt tacksam var den då i princip allt redan fanns tillagat och klart i mitt kylskåp från en tidigare middag.

igår kväll blev favoritfisken lax en smarrig del av middagstallriken. jag var dock alldeles för trött för att både fotografera just den tallriken och även uppdatera bloggen, men jag kan säga att den såg ut ungefär SÅHÄR.

jag hoppas ni har haft en fin dag, nu ska jag njuta med lite frukt innan jag kryper ner i sängen. tidig läggdags även denna kväll då det återigen är uppstiging vid 5 imorgon bitti. tjipp!




på flygplanet - eftermiddag.


på vägen hem från Egypten-resan i februari blev vi serverade en stadig lunch/middag. klockan var nästan 16 och jag hade endast ätit frukost vid 09 (en väldigt mysig och god sådan dock :) vid 09, några färska dadlar på flyplatsen samt ett halvt äpple så jag var mer än sugen på denna matbricka kan jag lova. doften var ljuvlig när de fixade i ordning maten i flygplansköket!

så kom då äntligen denna matbricka ut.



vi serverades

- senapssill med rödlök & kavring (förrätt)
-
biff alá Lindström med en krämig lök- och potatisröra samt smörgåsgurka (varmrätt)
-
fruktkaka (efterrätt)

+ mjukt bröd, knäckebröd, smör & en liten färskost


jag säger bara en sak; sillen! SILLEN! så himla god. och så himla svensk ;) salt, krämig och söt. 5 solar av 5!

biffen var riktigt saftig och smakrik, potatisröran var krämig och himla god med den milda löksmaken. smörgåsgurkan bröt av riktigt fint med sin syrliga smak. kort och gott - en himla god måltid! (som jag höll mig mätt på fram till 21.30!).

totalt ger jag denna måltid 4 solar av 5, där efterrätten som var tråkig är det enda som drar ner betyget.


senapssill med hackad rödlök och en liten bit kavring i botten. mmmmmm..


en saftig biff med kapris, lök och rödbeta, en krämig lök- och potatisröra samt smörgåsgurka. varmt, saftigt och smakrikt - gott!


en liten bit fruktkaka.


årets första :)


...grillning!

- färsk fläskkarré (MED ben - lycka!) som legat och gottat sig i egengjord marinad dryga dygnet.
- ugnsbakade rotfrukter (denna gång morot, palsternacka, rödpaprika, rödlök, aubergine, purjolök, färsk vitlök, palsternacka samt potatis). 
- kall sås på creme fraiche och hot sweet chili.
- sallad på bladspenat, isberg, tomat, finstrimlad purjolök, isberg & päron.

jajemen, denna kväll serverades den allra första grillmiddagen år 2012 - underbart!



legat i marinad 1 dygn och läggs sedan upp på grillen.


gudars vad gott det doftar...


äntligen dags att avnjuta årets första grilltallrik - jubel i munnen!


stora blå bär.


dessa goingar fick bli ett fint inslag i min härliga söndagsfrukost :)



ljuvliga? ljuvliga!


RSS 2.0