vildsvinsstek.


denna fredag stod en fin vildsvinsstek på middagsbordet, serverad tillsammans med ugnsrostade rotsaker, en fräsch sallad samt en mustig sås, gjord av skyn från steken. gott?
tja, efter ett svettigt bodypump på 60 minuter var det mer än gott :)

Vildsvinsstek med porter

1 kg fransyska/stek av vildsvin (något annat nöt- eller viltkött än vildsvin går också bra :)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 flaska porter (33 cl)
1 ½ dl svartvinbärssaft, outspädd
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
2 st köttbuljong (eller motsvarande mängd fond)

krydda steken runtomkring med salt och pepparmix. 
klyfta löken, hacka vitlöken.
bryn steken runt om, lägg i lök och vitlök.
slå över porter, svartvinbärssaft och soja.
tillsätt timjan och buljong/fond och låt det hela småkoka under lock cirka 1,5 timme.
ös med skyn då och då och späd eventuellt med mer porter om vätskan kokar ihop för mycket.
låt steken vila i ugnsfolie 15-30 minuter.
(under tiden kan du göra en omgång ugnsbakade rotsaker. till denna stek hade vi morot, palsternacka, vitkål, rödpaprika, vitlök, rödlök samt potatis. ringla över olja, 225-250 grader snäppet över mitten av ugnen cirka 30 minuter)
sila skyn från steken i en kastrull, koka upp och tillsätt grädde till önskad smak.
red ev av såsen, skiva köttet och servera med exempelvis ugnsrostade rotsaker, svartvinbärsgelé samt en sallad.
klarrt!


steken har gottat till sig med skyn under lock i drygt 75 minuter och tas ut för att vila en stund i ugnsfolie.


dags att njuta en smula :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0