lyxig fiskgratäng.


fisk är ju himlans gott och särskilt färsk sådan. tillsammans med dill, en skvätt citron, en krämig sås samt mussla och krabba kan det bara inte slå fel. och jag lovar er att denna spontana och improviserade gratäng som jag lagade till denna kväll inte på något vis blev fel. särskilt inte en söndagskväll. särskilt inte efter ett otroligt tufft, svettigt och fullkomligt härligt träningspass!

Lyxig fiskgratäng med skaldjur

800 gram torskfilé, gärna färsk men fryst fungerar självklart också
pepparmix
persilja
150 gram musslor
120 gram krabbkött

2,5 dl grädde
2 dl mellanmjölk
0,5 citron, saften av
1,5 msk kaviar
1 msk fiskfond
1 msk senap

1 ägg
redning

potatismos
1 äggula

sätt ugnen på 225 grader.
skär den färska (eller upptinade) fisken i mindre bitar, fördela i en ugnsform och strö lite pepparmix och persilja över.
lägg musslor och krabbkött över fisken, lägg en bakplåtspapper över formen och baka i ugnen 10 minuter.
koka under tiden upp grädde, mjölk, citronsaft, kaviar, fond och senap i en kastrull.
ta ut fisken, häll av skyn som bildats i formen och tillsätt den i såsen.
låt såsen puttra ihop ett par minuter, red av till ösnkad tjocklek (den kan vara ganska tjock då den blir lösare efter ugnen) dra av kastrullen från plattan och kläck i ett ägg.
häll såsen över fisken så den täcks helt.
rör ner en äggula i potatismoset och spritsa det runt kanten av fiskformen.
baka i mitten av ugnen 15 minuter, sätt på grill de sista 4 minutrarna så topparna på moset får en gyllene färg.
servera med en krispig sallad och gärna kokta morötter.
klarrt!


färsk torskfilé med pepparmix och persilja.


fördela musslor och krabbkött över fisken.


häll över såsen.


och spritsa moset runtom formen sedan skjuts in i ugnen.


färdigt att servera :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0