mat !



-
varm tomat. isberg. marinerad kycklingfilé (se marinaden nedan). brysselkål. färsk ananas. kokt broccoli. röd paprika.
-
jag marinerade filén i soja, en skvätt vatten, massa vitlök, tomatpuré, en halv passionsfrukt, pepparmix & lite paprikakrydda. delade filén i mindre bitar, vände runt i marinaden och lät det stå en timme. stekte det sedan i stekpannan. busenkelt!


kycklingen marineras :)

köttet blev riktigt mört, saftigt och gott.


underbart med alla glada färger!



från mormor ♥


tack älskade mormor. tänk alla de som gick miste om att få just DIG till mormor. jag är verkligt lottad ♥

middag efter attack!




ugnsbakad lax med pepparmix & citron. kokt broccoli. isberg. färsk röd spetspaprika. kokt morot. färsk ananas. varm tomathalva. kokt brysselkål.

det satt fint efter kvällens BodyAttack :)


att fira en ettårig guldklimp ♥


i helgen har det varit kalas - igen!
denna gång var det min systersons första födelsedagskalas, som jag till råga på allt inte bara är moster till utan även gudmor. finaste lilla guldklimp ♥


gudmor och gudson ♥


uppdukat för kalas!


det fanns något gott för alla :)


mamma är ändå bäst.



tårta och ljus :)


hm, tårta?


gott eller inte...?


gott!


tårtkladdiga små fingrar, som sig bör :)


smaka mamma?


tårtan gör en lätt törstig; dags att fylla på med vätska!


detta fanns på min tallrik - gott! :)


gullungen.


även storebror var på strålande humör :)


lite presenter till dagens huvudperson :)


tack för ett riktigt fint och rart kalas ♥



paket till middag?






vad är nu detta?








nejmen, hej laxen :)




färsk lax, pepparmix, citron, broccoli.



gudars så gott.



skinkstek´med äpple & ingefära.




en söndagsstek passar fint även en lördag i slutet av januari, eller vad säger ni? :)





Skinkstek i lergryta med äpple och ingefära

1 skinkstek, cirka 800-1000 gram
salt, pepparmix
2 äpplen
2 gula lökar
3 cm färsk ingefära
12 torkade katrinplommon
1 dl koncentrerad äpplejuice
3 dl vatten

lägg lergrytan i kallt vatten 15 minuter.
skär äpplen och skalad gul lök i klyftor.
skiva ingefära.
salta och peppra steken, lägg den i den fortfarande blöta lergrytan.
stick in en stektermometer i stekens tjockaste del
fördela äpple- och lökklyftor runtomkring tillsammand med ingefäran.
häll över äpplejuice och vatten.
lägg på locket och ställ in i kall ugn.
sätt ugnen på 200 grader och låt stå till innertemperaturen nått 70-75 grader.
ta upp steken, vira in i aluminiumfolie och låt ligga 10-20 minuter.
sila eventuellt skyn och gör en sås genom att tillsätta grädde.
skiva upp steken och servera med sås/sky, lök- och äppleklyftorna, kokt potatis samt en krispig sallad.
klarrt!


redo för en svängom i ugnen.


sådärja, efter drygt 90 minuter är steken uppe i en innertemperatur på 70 grader och kan lyftas ur lergrytan.


steken skivas upp efter en vilostund i alluminiumfolie.


mört och saftigt kött serveras med sky (alt. tillredd med grädde), äpple- och lökklyftor, kokt brysselkål samt krispig sallad. gott!


på middagstallriken.




fläskfilé. hemgjord sås. färsk svamp. ugnsrostade rotfrukter. krispig sallad.


gud så god middag efter denna ljuvliga fredag! startade dagen med att 07.40 ringa och boka in ett pass bodypump klockan 16.15. passet gick grymt bra och jag cyklade hem med världens energi. 
en perfekt start på en härlig helg! jag önskar även er en riktigt fin fredagskväll :)


sicken frukost.





- filmjölk med färsk jordgubbe, psylliumfrön, vaniljpulverkakonibs
- grönt te med mjölk

- hembakt surdegsbröd med banan, keso & kiwi
- knäcke med ägg
- knäcke med banan, keso & kiwi

- skivad gurka och rödpaprika




kycklingpanna till middag.


efter ett bodypump-pass en kväll tidigare i veckan lagades denna kycklingpanna. ingredienser avdet kyl och frys hade att erbjuda. jag bara älskar att förvandla det som finns hemma till en riktigt god måltid. helt improviserad middag helt enkelt, vilket inte är alltför ovanligt när jag går lös i köket.. 
gott blev det i vilket fall!


med smak av bland annat basilika, purjolök, franska örter, tomat, curry, pepparmix, banan och kiwi (!). samt diverse slattar i kyl. låt er inte luras av utseendet. det blev riktigt gott!


serverades med ugnsrostat - smaarr!

pippi på tallrik.


ganska nyligen hemkommen från kvällens härliga bodypump!
det är en tradition att efter onsdagsträningen köpa med en grillad kyckling för att därefter plocka ihop en riktigt smarrig middagstallrik med diverse goda tillbehör.

denna kväll fick jag dock avnjuta efter-passet-middagen själv. tråkigare, jovisst. men precis lika gott? javisst!



2 grillade kycklingvingar. krispig isberg. färsk ananas. 2 grillade kycklinglår. färsk tomat. röd spetspaprika.

GOTT.


le!





jag önskar er en glad dag!


middagsskål.




kvällens middag bestod två portioner av ovanstående rätt. så in i tusan gott (här finner ni receptet på denna gudagryta). lite lättkokt broccoli sam tknaprig röd spetspaprika vid sidan av och min mage är nöjd :)


ohel.




man kan göra så. men det är inte rätt.

lite leden i ögat också, då jag fått dessa fina tallrikar i present.. kanske det går att laga?



1a middagstallriken som T4.




stekt broccoli med persillade. färsk ananas (present från elinsyster ♥). japanskt sjögräs. varmrökt lax. varm tomat.


malins köttgryta.


en alldeles ljuvlig gryta som innehåller en hel massa gott. låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan. detta är enklare mat än ni kan ana. så ta enledig söndag, sätt igång grytan, låt puttra på egen hand hela eftermiddagen och servera den allra ljuvligaste söndagsmiddagen.



Malins köttgryta, måååga portioner

1 kg högrev
300 gram rökt sidfläsk
1 morot
1 gul lök
250 gram små steklökar
5 dl rödvin
4 dl vatten
0,75 koncentrerad kalvfond
0,5 dl balsamvinäger
4 lagerblad
7 vitlöksklyftor
4 tsk timjan
pepparmix

3 dl rödvin
3 dl vatten
1 dl syltlök
2 msk tomatpuré
4 morötter
3 gula lökar
400 gram färska champinjoner


ta fram köttet i god tid så det inte är kylskåpskallt när det ska tillagas.
skär köttet i mindre grytbitar, cirka 2x2 cm.
stek i omgångar, krydda med pepparmix och lägg över i en gryta efterhand.
tärna sidfläsket, stek även det och tillsätt i grytan.
slanta morot, klyfta lök, finhacka vitlöken och tillsätt i grytan.
skala steklöken, häll i 5 dl rödvin, 4 dl vatten, all fond, balsamvinäger, steklöken, lagerblad, timjan och pepparmix.
låt långsamt puttra under lock 2 timmar.
tillsätt nu ytterligare 3 dl vatten, 3 dl rödvin, syltlök samt tomatpuré.
slanta morot, klyfta den gula löken och tillsätt i grytan.
dela eventuellt champinjonerna i mindre bitar, fräs i stekpanna och tillsätt tillsist även dessa.
rör om och låt puttra ytterligare 2 timmar.
smaka av, späd eventuellt eller red av.
servera med valfria tillbehör.
klarrt!


det förstekta champinjonerna åker i!


efter drygt 4 timmar totalt på spisen, redo att serveras :)


bara att njuta :)


24!


TACK för alla era gratualtioner. ni är verkligen ena rara läsare :)

nu har jag för evigt passerat 23, men kliver glatt in i en fin ålder av 24 :) nedan ser ni ett par av bilderna som togs under dagen och kvällen. ett underbart kalas om ni frågar mig :)


på morgonen blev jag uppvaktad :)


varmt te, ljus, sång, jordgubbar. och så självklart en bananbåt, som har funnits med på födelsedagsbarnens morgon i släkten i generationer :)


och ljuvliga presenter i guld och glitter.


jag (som är lite yrvaken här :) fick bland annat en cykelhjälm - så jag slipper vara rädd att slå i huvudet och dö när jag slirar runt på hala gator överallt med cykeln.


det blev en härligt kalasig frukost.


jag åt en tosca till lunch. det får man när man fyller år.


den var god :)


det kom gäster :) efterlängtade såna, bland annat min fina emeliesyster ♥


jag bjöd på blåbär- och jordgubbspaj som jag bakat precis innan.


jag åt en del portioner, dom var så goda.


och sedan fick jag presenter - igen :)


bland annat te i en urgullig teburk.


glad?


elinsyster (♥) serverar oliver lite middagsmat. 


jag serverade en gryta som puttrat i närapå 4 timmar och som innehöll allt jag tycker om, i grytväg vill säga. recept på denna gudomliga gryta kommer senare under dagen :)



sedan blev det mysisar på, Gladiatorerna följt av ett par avsnitt av Svenska hjärtan (hur härligt dramatiskt rolig är inte den gamla serien?! allt var nog inte bättre förr ;).
därefter väntade sängen. vilken underbar födelsedag jag har haft. den innehöll precis allt det som jag önskade.
och nästa år, då vankas det 25 årskalas för hela slanten!!

men vi lär höras innan dess, det kan jag sätta en peng på :)


frukost på en födelsedag.


min födelsedagsfrukost :)



- filmjölk med psylliumfrön, jordgubbar, pepparkakskrydda, kakaonibs och vaniljpulver

- hembakt surdegsbröd med mosad banan och riven gurka
- knäcke med perfekt ägg
- knäcke med banan, skinka och gurka

- rödpaprika
- rött te med mjölk



innan fick jag vackra paket.



så ljuvliga.
nu blir det lite planering :) återkommer senare!

gårkvällens tallrik.




räkor. varm tomat. varmrökt lax. färsk mango. stekt broccoli kryddad med persillade.


(ja, jag har snöat in mig på middagar i plockformat. och mustiga grytor...)




tips från er!


hej på er!
jag hoppas ni alla har en fin dag? här njuter jag av mina sista lediga dagar innan nästa kurs och därmed även min fjärde termin på utbildningen, sätter igång på måndag. skönt med lediga dagar att vila upp sig på. även om jag kanske inte är helt ledig med tanke på en del arbete...

MEN! nu är det så att jag behöver er hjälp :) på lördag fyller jag år och jag vill laga något riktigt gott. familjen kommer och när det är fler än 4 tycker jag en gryta passar alldeles ypperligt!
jag tänker mig rödvin, mööra köttbitar, kryddor, smålök, svamp, vitlök, kanske rökt sidfläsk som ju är så gott i en gryta.

improvisation fungerar, men det vore roligt om ni hade något recept jag kunde testa? :) enda kravet är att det ska vara MUSTIGT. en köttgryta är ju bara sååå gudomlig när den får puttra puttra länge länge så köttet blir så mört att det faller sönder i munnen. ojojoj.

så, har ni något svårslaget recept på en mustig köttgryta?
ni skulle göra mig riktigt glad :)
jag ser fram emot att höra av er, på återseende så länge!


nyårsafton- 11.


kvällens tallrik.




- färsk lax. citronpeppar. perfekt stekt. krispigt skinn.
- gudagod mango. klyfta. 
- broccoli. i buketter. stekt.
- japanskt sjögräs.

jag är nöjd med måndagens middagstallrik :)



helgmiddag en måndag.


dovhjortsentrecote. smörfräst hel med salt, pepparmix och timjan. fin stekyta. helstekt till innertemperatur på 58 grader. insvept i folie. uppskuren i önskade skivor. saftig. serverad.


pepparmix. torkade trattkantareller. timjan. grädde. gullök. alkoholfritt "rödvin". champinjoner. vatten. purjolök. . salt. kalvfond. puttra ihop. njut.


ugnsrostade rotisar, rödlök & vitlök. krispig grönsallad.



behöver jag ens säga att middagen jag fick äran att servera igår kväll var god?

tack eriksvåger för finaste köttet!


vårkänslor.




:D


kyckling i lergryta.


jag har ett par gånger tidigare nämnt min lergryta. den är verkligen en kanonfin vän när jag vill ha kycklingen sådär saftig, smakrik och mör. en färsk hel kyckling är som gjord för grytan, men jag har insett att den även är ypperligt även när det kommer till färska kycklingdelar. lår, ben, vingar - ja allt blir precis lika gott!

det enda jag gör är att sticka in ett par vitlöksklyftor under skinnet, krydda med grillkryddan som jag knåpat ihop själv, lägger en skvätt vatten i botten och sedan skjuts in i ugnen. drygt 90 minuter senare har jag den allra godaste kycklingen eller kycklingdelarna.

prova själva vettja!

att införskaffa sig en lergryta är helt klart värt pengen, men ett tips är att hålla utkik runtomkring på loppis och liknande. jag fann min på just en loppis för en tjuga.

Kycking i lergryta

en hel färsk kyckling eller önskade kycklingdelar
vitlöksklyftor
grillkrydda

lägg lergrytan i iskallt vatten 30 minuter.
se till att kycklingen är ordentligt upptinad, om den varit fryst.
skär vitlöksklyftor i 4 delar och tryck in under skinnet.
krydda rikligt med grillkrydda - snåla inte :)
ta upp lergrytan, men torka inte av den utan låt den vara blöt.
häll 0,5-1 dl vatten i botten av lergrytan och lägg i kycklingen.
sätt på locket och ställ in i mitten av de kalla ugnen.
sätt sedan på ugnen på 200 grader.
låt kycklingen stå inne cirka 60-90 minuter (hel kyckling brukar ta 90 minuter, kycklingdelarna runt 60).
skär vid benet; saften ska vara klar och köttet ska ej vara rosa.
servera med valfria tillbehör och njuut.
klarrt!


kycklingvingar och kycklingben - redo för en omgång i ugnen :)


efter cirka 70 minuter, mmmmmm.


ikväll såg min tallrik ut såhär



- kycklinglår- och vingar tillagade i lergrytan
- lättkokt broccoli
- sjögräs
- färsk mango (som synes väldigt mogen, men ack så god)

GOTT efter kvällens bodypump!

njuter även av denna film - en av många favoriter :)


på tallriken.




- räkor & kräftstjärtar
- brysselkål & rödpaprika
- keso

nu väntar strax ett härligt pass bodypump! :D


gullisen då.


titta vad som gömde sig i påsen bland de färska räkorna som var en del i gårdagens middag :)



sicken liten havskräfta :)


broccolipaj.


efter en dag fylld av uppochner känslor kan jag ialla fall avsluta denna fredag den 13:e med en riktig härlig kväll. färska räkor, slappiströja, kärlek, mysbyxa, fint sällskap, raggsockar och värme. kan inledningen på helgen bli mycket bättre?

- 1 kg purfärska räkor
- krispig sallad
- grekiskt lantbröd
- ost
- nygräddad broccolipaj (recept nedan :)


hur firar ni in helgen? :)






Broccolipaj

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 gram smör
2 msk vatten

1 färskt broccolihuvud

3 dl mjölk
3 normalstora ägg
0,5 tsk salt
pepparmix

sätt ugnen på 200 grader.
blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl och smör.
tillsätt vatten och nyp ihop till en fin deg.
tryck ut i en rund pajform och nagga bottnen med en gaffel.
grädda pajskalet i 10 minuter.
skölj broccolihuvudet och skär det i mindre buketter.
koka lätt i kastrull cirka 8 minuter.
låt rinna av.
vispa samman mjölk, ägg, salt och valfri mängd pepparmix.
häll äggstanningen över pajen och grädda i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter, eller tills den stannat.
servera med valfria tillbehör.
klarrt!


pajdegen naggad och klar för en svängom i ugnen.


broccolibuketter (och även stammen skuren i mindre bitar - den gör sig finfint att koka :) kokas ett par minuter.


broccoli fördelad i pajskalet (denna gång fick även sista stumpen purjolök och en sista bit gulpaprika hoppa med), äggstanning hälls på och därefter väntar en andra omgång i ugnen.


pajen är nygräddad och klar att serveras; varm, ljummen eller kall spelar ingen roll - den är lika god vilket som!


lila middagstallrik.





räkor. rödlök. woksås. broccoli. bläckfisk. curry. gurka. ostronsås. tomat. musslor. spad från hemgjord linssoppa. gulpaprika. ingefära.


japp, så såg kvällens middagstallrik ut. ett litet hopkok av vad kyl och frysa hade att bjuda på. och ett riktigt gott sådant dessutom :)






traditionell återhämtningsmiddag :)




2 grillade kycklinglår. färskt päron. isberg. 1 avocado (som jag dock ej orkade). rädsa. 2 grillade kycklingvingar. tomat. gurka.  

så gott efter kvällens bodypump :)


januarifrukost.





- naturell fetyoghurt med clementin, kakaonibs, psylliumfrön, vaniljpulver & pepparkakskrydda

- rågcrisp med makrill & riven gurka
- rågcrisp med krämigt ägg
- rågcrisp med banan, gurka, ost & skinka

- rödpaprikaringar

- karibiskt grönt te med en hel del mellanmjölk





låååångfrukost en ledig dag. underbart!



på min middagstallrik.


en rackarns så god middag denna tisdagskväll.



- färsk, stekt lax, kryddad med citronpeppar
- stekta grönsaker, kryddade med vitlök, pepparmix & lite salt
- kall romsås


mmmmm, jag älskar verkligen lax. såå gott!



blodpudding.




så gott!
mina ska vara hårt stekta med ett lite krämigt inre.



jag stekte även tomat.



så himla gott att äta såhär i handen rätt uppochner med en servett kring.



romsås.


till lax är det fantastiskt gott med en krämig romsås som tillbehör. nedan finner ni en superlätt, men ack så supergod variant!

Romsås

3 dl creme fraiche
1 liten glasburk röd stenbitsrom
1 rödlök

börja med att skala och hacka löken.
låt den sedan ligga i en skål med iskallt vatten cirka 10 minuter.
under tiden blandar du creme fraiche och rom.
häll av lök-vattnet, krama ur vattnet ordentligt och rör försiktigt ner löken, så rommen inte går sönder och såsen blir orange.
smaka eventuellt av med pepparmix.
klarrt!


creme fraiche, rödlök, stenbitsrom - tillsammans blir de en fantastiskt smarrig romsås.


den hackade löken läggs i en skål med kallt vatten, på så vis blir den sötare i smaken och inte lika svåräten som den annars kan bli när den är rå.


dags att blanda, men försiktigt.


klar att servera :)


inkokt lax på vanligt vis.


inkokt lax är alltid gott. jag har tidigare gjort ett inlägg om hur du snabbt och enkelt tillagar inkokt lax på frysta filéer, då med lite smak av vitlök.
denna variant har en mer naturell smak och lagas på färsk eller redan upptinad lax. den passar fint till middag och även då det är många kring matbordet. måtten är 2 tsk salt per 1 liter vatten, så har du en riktigt stor laxbit bör du öka på med 2 liter vatten och därmed även dubbla resten av måtten i receptet. det i och med att vattnet ska täcka laxen ordentligt :)

Inkokt lax

lax, i stor bit (skinnet går bra att ha kvar)
1 liter vatten
1 gul lök
1 morot
5 vitpepparkorn
2 tsk salt

skala lök och morot, klyfta lök och slanta moroten.
koka upp vattnet och tillsätt lök, morot, vitpepparkorn och salt.
låt lagen koka 10 minuter så alla smaker sätter sig ordentligt.
lägg i laxen och låt den sjuda (INTE koka!) 10 minuter eller tills laxen är klar.
servera med valfria tillbehör, exempelvis romsås, kokt potatis och en fin sallad.
klarrt!

i nästa inlägg kommer receptet på romsåsen - kika in vettja :)


sådärja :)


(blekaste och sämsta matbilden någonsin?) en riktigt fin återhämtningsmiddag efter ett härligt pass BodyPump :)


runda knäcket.


nu till jul köte vi ett, för oss åtminstone, nytt knäcke.



Kamutknäcke.

paketet innehåller 7 st runda knäcken i lagom portionsstorlek. samtliga här hemma tyckte mycket om knäcket som var härlgt hårt med en rejäl smak. särskilt gott var det med denna topping på. även himlans smarrigt med ett fint kokt ägg på. charmigt att det dessutom har hål i mitten, vilket ger en lite mer rustik känsla.
helt klart en ny favorit!





glögg-gryta.


mycket glögg kvar sedan jul? som ni kanske har tröttnat en aning på?
släng den för guds skull inte! glöggen kan i en gryta göra middagen till en mustig och himmelsk smakupplevelse. så klunka ner den sista slatten glögg i grytan och prova själva :)

Glögg-gryta, många portioner

1000 gram nötkött, tex stek av fransyska (det går säkerligen lika bra med fläsk- eller kycklingkött)
7 dl glögg
6 dl vatten
5 vitlöksklyftor
4 st lagerblad
30 st stjärnanis
2 tsk kakaonibs
2 tsk pepparmix
2 tsk salt

5 morötter
2 gula lökar


skär köttet i mindre bitar i önskad storlek.
bryn det i omgångar i stekpanna så det får en fin stekyta, lägg över i en gryta allteftersom.
särr grytan på spisen, häll i glögg och vatten och låt koka upp.
tillsätt hackade vitlöksklyftor, lagerblad, stjärnanis, kakaonibs, peppar och salt.
låt grytan långsamt puttra ihop under lock i cirka 60 minuter.
skala morötter och lök.
slanta morötter, klyfta löken och tillsätt i grytan.
låt puttra ytterligare 60 minuter.
smaka av grytan, (red ev. av den) och servera med valfria tillbehör, exempelvis stekta färska champinjoner, kokt potatis, gele och en krispig sallad.


köttet är skuret i mindre munsbitar och får en fin stekyta i stekpannan innan de läggs över i grytan.


efter 2 timmar (plus 20 minuter extra ;) är grytan redo att ställas fram på middagsbordet.


servera med era favorit-tillbehör :)


stor & liten.






kyckling i grytan.


när jag var hos elin sist svängde hon och jag ihop en otroligt smarrig gryta med det som fanns hemma. resultatet blev både gott, enkelt och kostade oss den kvällen inte ett öre :)

Kycklingens gryta

4 st kycklingfiléer
5 st vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 mindre kålrot
3 morötter
cirka 200 gram broccoli
0,5 purjolök
0,5 gul paprika

5 dl vatten
4 dl grädde
2 msk senap
1 msk glögg

2 tsk persillade
0,5 tsk kanel
0,5 tsk paprikakrydda
svartpeppar
salt

hacka tärna kålroten, skiva morötter, strimla purjolöken och klyfta paprikan samt den gula löken.
fräs grönsakerna i omgångar i stekpanna, tillsammans med hackade vitlöksklyftor.
lägg över i en gryta allteftersom.
skär kyckligen i mindre bitar och fräs även dom.
tillsätt kycklingen i grytan tillsammans med vatten, grädde, senap, glögg samt kryddor.
låt allt puttra ihop på svag värme 15-20 minuter.
när rotfrukterna blivit lite mjuka, men ändå har en del tuggmotstånd kvar, smaka av med kryddor.
servera sedan i djupa tallrikar med en god sallad vid sidan av, eventuellt något slags matgryn till.
klarrt!


rotfrukter fräser på i pannan. 


alltsammans ner i grytan för att puttra ihop.


tänd ljus och duka så miljön blir sådär lugn och ljuvlig.


servera gärna i något djupare tallrikar.


elins pastasås.


jag har ju turen att få inte bara en utan två systrar. de allra finaste dessutom. så jag är både otroligt glad över att få vara just deras lillasyster, men också himla stolt över att just de är mina storasystrar.

de är, liksom jag, förtjusta i att vistas i köket och njuta av riktigt god mat så det har blivit ett antal fina stunder kring middagar med mina älskade systrar genom åren.
elin, min yngsta storasyster, gav mamma ett recept över telefon för ett tag sedan. en pastasås som nu har lagats mer än en gång hemma hos mamma. en pastasås som trots dess snabbhet i köket har det där lilla extra.
prova själv vettja :)



Elins pastasås

1 paket bacon
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 ask körsbärstomater
1 kruka färsk basilika eller 0,5 dl torkad
3 dl creme fraiche
pepparmix


skala vitlöksklyftor, strimla purjolöken och fräs i stekpanna.
tärna bacon och stek även den.
halvera körsbärstomaterna och låt dem fräsa med någon minut.
häll på creme fraiche och låt allt puttra ihop ett par minuter.
smaka av med basilika och peppar.
servera med valfria tillbehör, exempelvis nykokt pasta och en krispig sallad.
klarrt!


färdigt att servera :)


middagstallrik efter träning.


en trevlig och mycket god middagstallrik efter gårdagens tuffa, men ack så härliga, bodypump-pass :) fint sällskap hade jag också, lyckost som jag är ♥


2 grillade kycklinglår, 2 grillade kycklingvingar, färsk tomat, gurka, päron & granatäpplekärnor + isbergssallad & bladspenat vid sidan av.



saftiga rådjursbiffar.


grunden till den första middagen detta nya året, 2012, blev något som fanns i frysen; rådjursfärs. resten gick liksom av sig självt och med det som fanns i kylen blev det en riktig festmåltid. perfekt mat att inleda det nya året på :)

Rådjursbiffar

500 gram rådjursfärs
1 ägg
1 dl färsk persilja
2 msk messmör
1 msk creme fraiche
pepparmix
salt

blanda samman färs, ägg, persilja, messmör och creme fraiche.
krydda med peppar och salt.
forma små platta biffar och stek i smör.
håll de färdigstekta biffarna varma i ugn medan du steker klart.
servera med valfria tillbehör, exempelvis kokta morötter och potatis, smörstekt lök & svamp, sallad och rårörda lingon.
klarrt!


små fina biffar steks på i stekpannan.


håll de färdigstekta biffarna varma i ugnen på 100 grader, servera sedan med smarriga tillbehör :)


måndagens lunchtallrik.


en smarrig lunch efter ett riktigt härligt bodypump-pass tidigare i veckan!


keso, färsk tomat & rödpaprika, egeninlagd romsill, clementinklyftor samt blomkålsmos med spenat, dill & gräslök.


plus sista slurken soppa från nyårsaftons meny :)


senare i eftermiddag väntar bopdypump igen och jag ser verkligen fram emot det :)

vi ska spana in nya programmet på tv4 ikväll sen, "The Voice".
vad tror ni om det - ska ni se det?


krämig potatiskaka.


till den otroligt möra oxfilén serverades bland annat potatiskakor, gratinerade i små ugnsformar. ett fint tillbehör till middagar som har det där lilla extra.

Krämig potatiskaka, 4 st

3 stora fasta potatisar eller 4 "normalstora"
1 dl smakrik ost
1 dl grädde
1 ägg
0,25 tsk salt
1 krm vitpeppar

sätt ugnen på 200 grader.
skala och riv potatisen fint, lägg i en bunke.
grovriv osten.
blanda samman ost, grädde och ägg med potatisrivet.
krydda med salt och peppar och blanda väl.
smörj 4 små ugnsformar med smör och frödela potatisröran i formarna.
krädda mitt i ugnen 40 minuter så de får en gyllene färg.
klarrt!


röran på plats i de portionsstora ugnsformarna.


efter 40 minuter i ugnen; klara att servera :)


helstekt oxfilé med vitlök & örter.


vi går vidare genom menyn och efter förrätten kommer vi till huvudrätten. här blev det en favorit. en favorit som visade sig bli så mmör att den i princip kunde ätas utan kniv. nåja, närapå ialla fall.

Helstekt oxfilé med smak av vitlök & örter, 4 personer

oxfilé, cirka 600 gram

putsa oxfilén fri från synliga senor och stora fettpartier.
lägg över i en plastpåse.
gör marinaden nedan.

Marinad

1 dl rapsolja
5 vitlöksklyftor
pepparmix

skala och hacka vitlöksklyftorna.
blanda samman olja, vitlök och pepparmix.
låt oxfilén marinera i kylskåp ett par timmar, gärna över natten.

ta ut oxfilén i tid så den hinner bli rumstempererad.
sätt ugnen på 125 grader.
skär några snitt i filén och stoppa in lite av marinadens vitlöksbitar.
hacka 1 dl färska örter (jag använde mig av basilika och persilja) och gnid in i köttet.
hetta upp en stekpanna och bryn filén runtomkring så den får en fin stekyta.
lägg över i en ugnsform, stick in en termometer i den tjockaste delen.
stek i ugnen tills den nått 56-58 grader.
ta ut och låt vila insvept i aluminiumfolie.
hit går att förbereda.
sätt ugnen på 130 grader.
stek oxfilén ytterligare 10 minuter.
låt vila 1o minuter och skär sedan upp den i önskade tjocka skivor.
klarrt!


ute ur kylen efter att ha legat i marinad i drygt 24 timmar.


späckad med färsk basilika och persilja samt lite torkad timjan. nu redo för en fin stekyta i pannan.


klar i stekpannan och nu redo för en stund i ugnen. stektermometern är insatt i filéns tjockaste del.


ute ur ugnen och nu får köttet vila 10-20 minuter innan det skärs upp.


färdigt att servera :)


varför inte tillsammans med
denna rödvinssås?


i nästa inlägg dyker den krämiga potatiskakan upp - håll utkik :)



förrätt nyårsafton 2011.


vi börjar gå igenom nyårsmenyn uppifrån och ner tycker jag, alltså med förrätten först. logiskt ;)

denna förrätt blev helt fantastisk och vi var alla helt fascinerande över hur fint alla smaker faktiskt gick ihop. och genom en slump blev även de improviserande tillbehören oväntat sagolika till soppan.



En avundssjuk soppa med halstrade & marinerade räkspett, 4 personer

1 gul paprika
1 gurka
0,5 vitlöksklyfta
2 dl färska örter
(jag använde mig av persilja, basilika och gräslök)
1,5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
pepparmix

kärna ur paprikan och skär i mindre bitar.
skär även gurkan i mindre bitar.
skala vitlöken.
mixa paprika, gurka, vitlök, örter och vatten med mixerstav eller i en matberedare.
tillsätt olja och vinäger och mixa soppan tills det inte är några alltför stora klumpar kvar.
smaka av med pepparmix.
servera i fina glas med granatäpplekärnor, smörstekt brödsnibb samt halstrade & marinerade räkspett (se recept nedan).

Räkspett, 4 st

2 msk olivolja
0,5 lime
, skal och saft
0,5 pressad vitlöksklyfta
0,5 msk flytande honung
0,5 tsk salt
pepparmix

20 skalade räkor

blanda samtliga ingredienser till en marinad.
lägg ner räkorna i marinaden och låt ligga så länge du har tid, men minst 20 minuter.
trä upp räkorna på träspett och stek/halstra snabbt tills de har fått lite färg.
lägg spetten över glasen med soppa och servera direkt.


räkorna gottar till sig i marinaden.


i nästa inlägg kikar vi närmare på huvudrätten
:)




nyårsmenyn 2011.


Förrätt
En avundssjuk liten soppa,
serveras med halstrad räka på spett


Varmrätt
Glada oxen med smak av vitlök & örter,
serveras med mustig rödvinssås samt 7 små vänner *


Efterrätt
Dignande fruktfat från världens aalla hörn, i regnbågens alla färger
serveras med chokladdopp & vaniljglass




* Smörstekta kantareller - Grön sparris - Krämig potatiskaka - Färsk bladspenat
Ugnsbakad vitlök - Knaperstekt bacon - Ugnsbakade plommontomater


Förrätten




Huvudrätten





Efterrätten




RECEPT på allt kommer
:)



årets första frukost.




- filmjölk med clementinklyftor, kakaonibs, pepparkakskrydda, vaniljpulver samt psylliumfrön
- rött te med mjölk
- 1 knäcke med banan, skinka, gurka
- 1 knäcke med perfekt kokt ägg
- 1 skiva vörtis med banan, skinka, gurka

ja det var en riktigt bra mat-start på 2012 :) hur såg er frukost ut denna första dag på året?

och kika in senare vettja; då får ni se vad vi hade på nyårsmenyn igår kväll.
och vi var alla överens kring nyårsbordet - det var den godaste och härligaste nyårsmenyn vi någonsin haft. självklart kommer recept upp på allt som fanns med :)

så som sagt, titta in senare under dagen så får ni se vad det blev.



RSS 2.0