glögg-gryta.


mycket glögg kvar sedan jul? som ni kanske har tröttnat en aning på?
släng den för guds skull inte! glöggen kan i en gryta göra middagen till en mustig och himmelsk smakupplevelse. så klunka ner den sista slatten glögg i grytan och prova själva :)

Glögg-gryta, många portioner

1000 gram nötkött, tex stek av fransyska (det går säkerligen lika bra med fläsk- eller kycklingkött)
7 dl glögg
6 dl vatten
5 vitlöksklyftor
4 st lagerblad
30 st stjärnanis
2 tsk kakaonibs
2 tsk pepparmix
2 tsk salt

5 morötter
2 gula lökar


skär köttet i mindre bitar i önskad storlek.
bryn det i omgångar i stekpanna så det får en fin stekyta, lägg över i en gryta allteftersom.
särr grytan på spisen, häll i glögg och vatten och låt koka upp.
tillsätt hackade vitlöksklyftor, lagerblad, stjärnanis, kakaonibs, peppar och salt.
låt grytan långsamt puttra ihop under lock i cirka 60 minuter.
skala morötter och lök.
slanta morötter, klyfta löken och tillsätt i grytan.
låt puttra ytterligare 60 minuter.
smaka av grytan, (red ev. av den) och servera med valfria tillbehör, exempelvis stekta färska champinjoner, kokt potatis, gele och en krispig sallad.


köttet är skuret i mindre munsbitar och får en fin stekyta i stekpannan innan de läggs över i grytan.


efter 2 timmar (plus 20 minuter extra ;) är grytan redo att ställas fram på middagsbordet.


servera med era favorit-tillbehör :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0