vadstena :)

 
hej på er!
det är lite knas här, men jag har verkligen inte haft den där blogglusten de senaste dagarna. jag har en hel hög med grejer att lägga upp, men om inte känslan finns där så blir det inget bra. 
 
men nu är jag ialla fall tillbaka, för idag åtminstone :) jag erkänner att det känns lite när jag ser att ni troget kikar in här varje dag, trots uteblivet inlägg.
 
låt oss kika lite på vad jag har gjort de senaste dagarna, vad jag har njutit av och pysslat med :)
 
tisdag 24 juli
jag och mamma for till vadstena för att njuta av god mat (grillbuffé) och ljudet av Magnus Uggla från Vadstena Klosterruin. så mysigt!
 


 
en urmysig kväll och vi kommer kika vidare på vad de senaste dagarna har bjudit på; tält i gränna, bad, goda restaurangbesök, middagstallrikar & frukostbuffé. 
 

håll utkik! :)
 
 

minigolf, namnsdagsfika, bodystep & gomiddag.

 
min dag har varit så bra. efter frukost cyklade jag bort till minigolfen med elinsyster och mamma. där var jag poängskrivare medan de slogs om vinnarplatsen. efteråt cyklade vi vidare till berget där jag blev bjuden på namnsdagsfika (magdalena igår, men bättre sent än aldrig :). 
 
bra att någon håller koll på poängen.
 
bebis var med på matchen :)
 
elin, som var hungrig och valde en kycklingsallad :)
 
mamma, som också hon lunchade och åt en salami & briesmörgås.
 
jag hade ätit en sen frukost och valde en lite mer, fikigare stund ;)
 
blåbärspaj, seerverad med vispad grädde och rödavinbär.
 
och färsk vattenmelon.
 
mysigt :)
 
sena eftermiddagen/tidiga kvällen spenderade jag på actic där bodystep stod på agendan. mygod vad svetten rann! cyklade hem i motvind och försökte tänka glada och fina tankar om just den fina blåsten ;)
 
god middag hos familjen denna måndagskväll!
 
 
persilladekyckling (recept kommer)
potatissallad med kronärtskocka, ruccola & soltorkad tomat (recept kommer)
varm tomathalva
kokt morot
champinjoner smörstekt med färsk vitlök
sallad
italiensk salladsdressing
 

samtidigt som en rykande nygräddad jordgubbs- och rabarberpaj togs ur ugnen började Lotta på Liseberg. icke min favorit när det kommer till programledare, minst sagt, men en fin uppvärmning inför den Wallanderfilm som börjar lite senare ikväll. härlig måndag!
 
 
 

min söndag.

 
denna söndag har jag...
 
ätit en gudagod frukost.
 
läst bamse extra och blivit nostalgisk.
 
peppat mig själv inför träningen.
 
varit på bodypump.
 
handlat en härlig vattenmelon och 2 gurkor - allt för 30 kronor.
 
tillagat oxfilé som jag nu ska njuta av som en del i kvällens middagstallrik.
 
 
- stekt oxfilé (en bit som jag plockade fram ur frysen, där den lades efter nyårsaftonens 3 rättersmeny)
- smörstekta kantareller (plockade av min "farbror" uppe i norrland)
- färsk tomat
- stekt zucchini, röd paprika & broccoli
- ljummen sås (naturell yoghurt + persilja + vitlök + en skvätt av stekskyn från oxfilén)
 

fin dag! :)
 
nu ska jag njuta av Solsidan och sedan vankas det en kväll med Sagan om ringen - tjoho!
 
 
 

dåtid vs nutid.

 
min sena eftermiddag / tidiga kväll har sett ut såhär;
 
 
 
och resten av kvällen kommer här hemma att bestå av detta;
 
 
filmerna ovan blev mina för 57 kronor efter ett besök på Hemmakväll. någon av dom blir det ikväll, men vilken har jag inte bestämt än :) 
jag ösnkar er en fin fredagskväll och mys nu riktigt ordentligt!
 
 

FLYT.

 
hej på er!
här har det varit tyst de senaste dagarna, men ibland kommer den där bloggtorkan och suget liksom försvinner. då är det bara att släppa bloggandet för ett tag och njuta av stunden. 
det är just vad jag har gjort och jag måste säga att det har varit himla skönt :)
 
vaknade upp imorse och fick sendrag i rumpan - mysigt! eller inte. men väl ett litet svar från gårdagens stund på crosstrainern samt efterföljande Core. senare i eftermiddag/kväll är det bodyattack och vi får väl se hur många sträckningar och sendrag jag får i rumpa och lår under det passet ;)
 
35 grader på balkongen och jag kan inte låta bli att hoppas på att det håller i sig hela dagen - trots de motsägande väderleksrapporterna för dagen...
 
nu kommer dock ett tips! om ni befinner er eller kommer att befinna er i stockholm i sommaren kommer ett litet smultronställe till tips som ni bara måste besöka. 
 
FLYT
 

urmysig restaurang belägen i ett litet fartyg från 1901 - det ni! 
fartyget är ankrat vid bryggan i Kornhamstorg, Gamla Stan. här finns allt från enklare rätter som sallad, färska räkor med aioli till varmrätter som halstrad röding, torskrygg & kalvfilé. och varför inte sedan avsluta med en smarrig creme brulée? eller bara det enkla, men ack så goda vaniljglass med jordgubbar? :)
 
läs mer om FLYT HÄR.
 
 
jag och mamma hade en hotellvistelse i stockholm i början av juni och efter en mysig promenad genom gamla stan blev vi sugna på mellis. vi hamnade på just FLYT och vilket mellis det blev sen!
 
färska räkor med aioli & smörgrillat bröd.
 
dags att njuta en smula :)
 
 
 

ett kvällis.

 
för ett tag sedan hade jag denna kycklingrätt på middagstallriken. jag hade just kommit hem från crosstrainer + core och lassade upp med mycket kött - vilket är just det jag är som allra mest sugen på efter träning.
 
men, jag orkade inte mer än hälften, frös in resterna och anade att jag behövde någon typ av kvällis lite senare under kvällen. och visst hade jag rätt. framåt 22 kurrade det till i magen och jag serverade mig själv fina små kvällis-knäcken.
 
rågcrisp med keso, ost & körsbärstomat
 
gott, enkelt och just det jag var sugen på den kvällen - perfekt!
 
 

grillmiddag hos syrran :)

 
en mysig kväll som tillbringades hos elinsyster. allsång, grill & urmysigt sällskap. jag kräver inte mycket mer än så :)
 
pensla pensla.
 
dags att servera :)
 
 
grillade spareribs
grillad majskolv
grillad zucchini
sallad (isberg, gul paprika, tomat, äpple, fetaost)
 
spareribs, majskolv och zucchini var alla marinerade i en marinad som elin slängde ihop, bestående av soja, honung, tomatpuré, peppar och mycket vitlök!
 
så gott, särskilt då vi satt ute och åt. sommar! tips på hur ni gör möra och goda revbensspjäll finner ni HÄR.
efter maten gick vi in och såg på Allsång på Skansen. syrran svängde ihop fina små gino till oss. i portionsformar och med varsin kopp rött te var det ett alldeles perfekt gottis framför allsången :)
 
 
mango, jordgubbar, kiwi & banan
 
tack finaste elin (och eriksvåger såklart) för en ljuvlig sommarkväll!
 
 

frukost på en camping.

 
det är verkligen något särskilt med en frukost utomhus.
på ett rangligt plastbord, med en blank sjö alldeles ett ögonkast bort.
med dagg under bara fötter och pigga husvagnsfolk som redan njuter av förmiddagsfika.
med solen i ögat och en campingplats som sakta men säkert börjar vakna i tält, stugor & husbilar.
 
 
knäcke med krämigt ägg
knäcke med banan, rökt skinka, gurka & röd paprika
naturell filmjölk med psyllium, svenska jordgubbar, blåbär (egenplockade två dagar innan)
+ 2 glas iskallt vatten
 
denna frukost njöt jag av i måndags, på just en sådan ljuvlig plats. så sommrigt, så svenskt, så underbart :)
 
 

krämig potatissallad.

 
här kommer en krämig och god potatissallad som min syster slängde ihop till midsommaraftonens grillkväll. himla enkel men så ruskit god smak. passar perfekt till det mesta :)
 
Elins potatissallad
 
kokt kall färskpotatis
1 grönt äpple
2,5 dl matlagningsyoghurt (går lika bra med grekisk, turkisk eller motsvarande yoghurt-typer)
3 msk senap
ev. lite majonnäs

halvera eller skär den förkokta och kalla potatisen i mindre bitar. 
skär äpplet i små tärningar.
rör samman yoghurt och senap, smaka av med salt och peppar.
blanda försiktigt samman färspotatis, äpple och senapskrämen så allt blir krämigt.
om du tycker smaken blir för sur; tillsätt lite majonnäs tills smaken passar dig.
klarrt!
 
som en del i en härlig grilltallrik på midsommarafton :)
 
 
 

storm & bodypump!

 
hej vad det har blåst idag! nästan att jag blåste bort där ett tag...
 
 
jag var iväg till matbutiken tidigare idag och detta fick följa med hem;
 
 
keso
gurka
sharon
rökt skinka
 
trevlig kombination där! nästan att det går att göra något hopkok av dessa 4 ;) 
missade den enorma regnskuren precis och kunde sitta och njuta på balkongen med en hög skvallerblaskor och solsken i ögat. fint.
 
 
efter lunch tog jag min kära träningsväska som idag var packad för bodypump. jeffrey var på g idag och körde hårt med oss - som vanligt! kul och utmanande, vilket han är himla bra på :)
 
 
cyklade hem genom blåsten (stormen?) och sitter nu med följande middagstallrik framför mig, redo för kvällens avsnitt av Solsidan. tjoho!
 
 
italiensk fläskytterfilé, rester från fredagens middag (recept)
färska minitomater från kvist
krispigt stekt broccoli & zucchini
ljummen svampröra - gudagod!! (naturell yoghurt + vitlök + pepparmix + persilja + kantarell)
 
vilken fin dag!
 
 

älskade stugan - dag 5.

 
vår sista dag i stugan var i måndags och här kommer en kort, men naggande god smamanfattning av hur den såg ut :)
 
hej solen!
 
elin fixar frukostens grönsaker. på verandan såklart ;)
 
vattenhämtaren nr 1!
 
den ständigt närvarande rödstjärt (insekten alltså ;).
 
gull!
 
koncentrerad?
 
efter frukost och städning av stugan packade vi in oss i bilen och for mot Söderköping för en sen lunch. vi var hungriga allihop och hamnde på den trevliga restaurangen Göta Krog.
 
jag och emeliesyster valde en Husets sallad till förrätt. simpel, men god.
 
sedan kom maten in och jag åt en himla god gös som tillsammmans med stekt sparris, en makalöst god svampsås samt en sallad till det var så smarrigt! hade dock kunnat äta dubbla mängden fisk - lite snålt där med tanke på priset tyckte jag...
 

ja, det var det sista av vår semestertripp
till stugan för denna säsong :) vi for sedan hemåt där jag njöt av en skän kväll framför Allsång på Skansen. ett perfekt sätt av avsluta en fin dag på!
 
 
 

röda bär och rosa fisk.

 
min lördag började så bra med en löprunda på stigarna i fårhagen och skogen. efter 7 km flippade dock RunKeeper ur och levde sitt egna liv, vilket gjorde resultatet minst sagt svårläsligt ;) 
 
med tanke på rundan borde det ha blivit lite mer än 10 km och tiden blev drygt 60 minuter. att sedan komma hem, lösa melodikrysset och njuta en god frukost kan vara ett av de bättre sätten att starta en måndag på. särskilt då regnet drog in allteftersom och min morgontur innehöll både sol och 20 grader. som gjort för mig :)
 
en glad och nysprungen rackare :)
 
på vägen hem möttes jag av detta träd. nu kommer dom! :)
 
fint rött gottis efter en skön löprunda :)
 
i och med regnet spenderade jag eftermiddagen med en hel del tvättande. jag tycker verkligen inte det är speciellt kul att tvätta, men när tvättmaskinen befinner sig i hemmet, ja då blir det en helt annan sak. då är det plötsligt mysigt och trevligt. konstigt, men en tvättstuga ger inte alls samma känsla utan upplevs bara jobbigt och krävande. 
 
nåja, min dag har i varje fall varit bra osm ni kanske har förstått och efter lite kik på min senaste box av "Skilda Världar" (jag är på början av säsong 5, trots att säsong 7 snart släpps. ligger visst lite efter men hellre det ;) åt jag en god middagstallrik bestående av min rosa älsklingsfirre
 
 
 
tack fina lördag för en bra dag!
 
 

älskade stugan - dag 4.

 
vi har kommit till dag nummer 4 i lillstugan och här får ni se vad måndagen hade att erbjuda :)
 
dagen började med en ljuvlig frukost. egenplockade blåbär går inte av för hackor :)
 
gull 1.
 
gull 2.
 
gull 3? ;)
 

efter frukosten sprang jag en runda i värmen, hade tänkt köra 4km rundan x2, men det var så himla varmt. nöjde mig därför med ett varv och väl framme vid stugan var det bara att dra av sig joggingkläderna och på med bikini - hopp i sjön! går det att avsluta en löprunda på ett bättre vis än att doppa sig i sveriges näst renaste sjö? tror icke det :) 
 
efter det; lunchdags!
 
elin och jag är hungriga och solglada!
 
fina fina syster ♥
 
och fina fina mamma!
 
räkor, sallad & knäcke - gott i värmen.
 
tummen upp!
 
och efter en hel del skalande kan tallriken se ut såhär.
 
och vips så kom emeliesyster med bussen och gjorde oss sällskap :)
 
det blev smarriga glassar i söderköping :)
 
vilken hade ni valt?
 
jag var sommarglad :)
 
älskade systrar ♥
 
ja, och efter lite handling blev det kväll och dags att tända grillen ;)
 
grillad majskolv & fläskkarré med ben i egen marinad, färsk blomkål, körsbärstomat, kronärtskocka, soltorkad tomat & sallad med italiensk dressing. såå gott :)
 
min köttbit var ganska enorm.
 
ja som sagt, ganska redig bit det där ;) men ack så saftig, mör och god. bra grillat elinpelin! 
 
och här har vi henne - grillmästarn :)
 
och min andra fining till syrra :)
 
till yatzy-omgångarna på kvällen skar mamma upp vattenmelon - smarr!
 
pose alá Sigrid (ni som sett introt till Sveriges Mästerkock vet vad jag menar ;).
 
elin gjorde en kvällsfläta till mig och tja, det var den dagen :)
 

en riktigt bra dag alltså som innehöll mycket roligt och inte minst mycket godheter! :)
endast en dag kvar och då bar det även av hemåt. men ett restaurangstopp blev det minsann :) det kommer ni kunna kika mer på imorgon förmiddag. kika in vettja! :)
 
 
 

fredagen den ljuvliga.

 
ah, vilken skön kväll jag har. fredagen den 13e har minsann visat sig från sin allra bästa sida, åtminstone åt mig :)
vaknade dock av världens kramp i vaden och jag låg och vred mig tills det gick över... usch, kramp är läskigt smärtsamt och trevligare sätt att vakna har jag ju varit med om!
 
men, resten av dagen har varit himla bra. god frukost, lite lunchhandling, ett något kort men ack så mysigt besök hos syrran, god lunch och sedan ett riktigt svettigt bodyattack nere på actic. topp!
 
redo för attacken! :)
 
cyklade hem i sommarkvällens sol (inget regn?!!) och känd emig så himla glad.
nu sitter jag på en balkong med kvällssol och njuter av stunden efter en god middag. omgiven av människor jag tycker om och med en skön ro i kroppen är jag så tillfreds just nu.
jag hoppas att även er dag har varit fin!
 
 
recept på kvällens middag, som var italiensk fläskfilé, finner ni HÄR.
 
fläskytterfilén är uppskuren och redo att serveras.
 
smörstekta kantareller, plockade av min extrafarbror uppe i norrland. så himla gott.
 
balsamugnsbakade små kvisttomater, ett ljuvligt tillbehör till det mesta. recept på dessa finner ni HÄR.
 
mmmmm!
 
tillsammans med ugnsbakad morot, rödlök & rödpaprika samt en fräsch blandad bladsallad med italiensk dressing var denna måltid alldeles perfekt.
 
njutning eller vad? :)
 
 

älskade stugan - dag 3.

 
söndagen var vår tredje dag i stugan och det kan i stora drag och i bilder sammanfattas såhär;
 
detta var en regnig dag men inte hindrade det våpra planer till en sill-lunch? :)
 
hej i kastrullen :)
 
nej jag vet, det är inte fint att slicka kniven, men vad gör det i stugiljö? :)
 
elin och hennes potatisnäsa ;)
 
saxen kom väl till hands denna lunch.
 
jag tog slut på den goda dressingen.
 
så himla rar.
 
knäcke med sill & gräslök är fasligt gott.
 
någon timme efter lunchen tog jag och mamma en springtur. 10 minuter efter start kom spöregnet. det hindrade dock inte oss utan vi fullföljde rundan (4,2 km) och kom hem som 2 dränkta katter ;) men skönt var det!
haha usch, denna bild är helt sjuk...!
 
på kvällen åkte vi in till lilla staden och åt, enligt tradition, på en restaurang. jag var hungrig :)
 
elin också!
 
mamma med?
 
mamma åt en pizza Atlanta, med rökt skinka, banan, ananas, curry & jordnötter.
 
elin valde plankstek med oxfilé.
 
jag åt fläskfilé oscar, med tzatziki, på världens största tallrik. gott!
 
på kvällen blev det yatzy på verandan. så mysigt.
 
jag var poängräknare :)
 
 
trots regn blev även detta en ljuvlig dag och inte blev det sämre av att vi hade ytterligare 2 dagar kvar att njuta av. håll utkik så n inte missar vad de innehöll. dag nummer 4, måndagen, bjöd på smarrig frukost, räkfrossa till lunch, stora glassar på Smultronstället, grillkväll & besök av emeliesyster. missa icke!
 
 
 

0,8 kilo jordgubbar :)

 
vilken bra dag jag har haft! 
efter frukost och en skön förmiddag kom min elinsyster förbi och vi for till jordgubbsplock tillsammans med mamma, emelisyster & hennes ungar emil och oliver. jordgubbar är verkligen min favorit och jag fick med mig 0,8 kilo hem. så smarrigt!!
 
hej bland jordgubbsplantorna :)
 
finaste elinsyster och jag!
 
regnet lurade i bakgrunden men vi klarade oss (skuren kom en timme innan - puh!).
 
en lycklig malin med 0,8 kilo jordgubbar :)
 
även elin fann en del :)
 
 
dessa goingar blev mina för ynka 100 riksdaler - ett riktigt kap mina vänner :)
 
 
senare cyklade jag ner mot ett Core-pass och i matburiken efteråt träffade jag en vän från gymnasiet. himla trevligt att prata ikapp lite. vad tiden går! kul att ses ialla fall :)
 
vad jag äter till middag denna kväll? tja, med tanke på gårdagens fynd var valet av mat denna kväll inte särskilt svårt :) gott gott gott. och nej, jag tröttnar sällan på laxen!
 
 

älskade stugan - dag 2.

 
vi fortsätter med lördagen och tar en titt på vad vi gjorde denna andra dag i stugan :)
 
dagen började med en riktigt god stugfrukost; knäcke med gott pålägg, fil & jordgubbar. mmmm!
 
elin var morgonglad med en äggsmörgås :)
 
finaste mamma ♥
 
hej glad :)
 
vädret var sådär, men det regnade inte ialla fall :)
 
en fin liten insekt (fjäril?) gjorde oss sällskap.
 
vi gav oss ut i skogen och plockade goda blåbär.
 
det fanns riktigt många :)
 
hurtsyrrorna nummer 1 !
 
när vi kom tillbaka dukade vi upp ute på gräset.
 
lunchdags! kassler, färsk gul lök, grillad kyckling, tomater, saltgurka & fetaost. grönsallad, dressing, knäcke & bröd till det. mmm.
 
en fin lunchtallrik :)
 
smygätare? ;)
 
mamma knådade deg för glatta livet - gullis!
 
jag la upp kräftorna som fiskats i närheten och som vi handlade i lilla matbutiken. dags för kräftkväll!
 
fix och dukning :)
 
färska kräftor, sallad, baguette, knäcke, ostpaj, dressing & god dricka.
 
gud så gott...!
 
ostpajen som snabbt slängdes ihop och gräddades nere i ugnen :)
 
finis ♥
 

jag har förmodligen den vackraste mamman på jorden. puss!

sluurp!
 
glada kräftskivare :)
 

lördagen var så himla skön, med god mat, lugn, finaste sällskapet och livskvalité på hög nivå. imorgon förmiddag kikar vi vidare på hur söndagen, det vill säga den tredje dagen, såg ut. håll utkik! :)
 
 

ankbröd & laxöverskott.

 
hej och godkväll på er!
jag hoppas ni har haft en fin dag, det har jag :) igår kväll rensade jag litegranna i min frys, vilket resulterade i att en hel del gamnmalt bröd plockades ut. det tinade under natten och imorse gick jag bort till ankdammen med alltihop. tjo vilket kalas det blev och det kom änder, småfåglar och måsar från alla håll och kanter. 
 
tur att en trevlig kille kom och hjälpte mig med all matning, annars hade jag fått stå där en timme. nu tog det bara 20 minuter ;)
 
2 små ankungar fanns det. så söta att jag får lite hjärtsnörp :) 
 
senare under eftermiddagen / på kvällen var jag på bodypump. hade lite magont och en begynnande huvudvärk innan, men båda försvann under passet. så skönt. nyduschad och nytränad cyklade jag hemåt i lite regn. men vad gör det när det känns som jag har energi till tusen och ett glatt humör som inget regn kan spola bort - härligt!
 
morgonens rensande i frysen resulterade inte enbart i en lyxfrukost till fåglarna, utan gav mig även en insikt i vad jag geentligen har i min lilla frys. egenplockade jordgubbar, några blåbär från fjolårets blåbärsplockning, örtkryddor, kycklingfärs, kassler som jag skivat och fryst in, toscabitar (mina favoriter!), rökt sik, räkor, kippers, wokgrönsaker, broccoli med mera.
 
MEN. mest av allt. jösses vilken samling lax jag har. varmrökt och färsk lax i portionsbitar som jag har fryst ner och jag inser nu att jag har lax till ett helt kompani om det så skulle bli läge.
så jag kan varna er redan nu att de kommande middagstallrikarna förmodligen kommer innehålla en hel del lax.
 
men vad gör det, jag älskar lax och kommer säkerligen ha ett överskott av omega-3 innan denna sommar är slut ;)
jag sitter nu med kvällens middagstallrik framför mig och "Halv åtta hos mig" på tv. vad middagen består av? tja, kanske inte helt oväntat, ser den ut som följande;
 
 
 
halstrad lax
krispigt stekt zucchini & blomkål
färsk tomat
kall sås (dill + gräslök + naturell yoghurt)
 
så enkelt, så billigt, bra och så gott!
 
 
 

älskade stugan - dag 1.

 
efter 5 dagar och 4 nätter i vårt egna lilla paradis är jag nu hemma igen :) jag hoppas de förinställda inläggen som dagligen dykt upp sedan i fredags kväll har varit till belåtenhet.
 
jag har i varje fall haft det ljuvligt de senaste dagarna. jag tänkte dela upp var dag i ett eget inlägg så varför inte börja med dag 1?
 
Fredag6 juli
 
vi började med ett lunchstopp i söderköping på fiket Kanalmagasinet.
 
elin och mamma valde en grillad ciabatta med tonfiskröra.
 
jag åt kycklingspett (hur ynkliga?! himlans smarriga dock :) med sallad och en mycket majonnäsig "vitlökssås".
 
mätta och glad for vi vidare!
 
efter inpackning och handling på lilla matbutiken tände vi grillen. elin var förste grillare - perfekt!
 
jag fixade en enkel sallad på lilla lilla veranden. inget knussel här inte.
 
sen kom regnet, men tur det finns parasoll i vår lilla stuga :)
 
maten blev så god. grillat är verkligen något av det godaste på sommaren.
 
min tallrik - zucchini, fläskkarré med ben & majskolv. allt grillat och marinerat i egen marinad, serverat med sallad och italiensk dressing. goott!
 
mamma var nöjd :)
 
och jag var mycket nöjd :)
 
efter maten, när kvällskylan kommit och myggen dök upp, kröp vi in i stugan. med filt på golvet avslutades den första dagen med yatzy, te och gottis. precis så som det ska vara :)
 

håll utkik efter följande inlägg om resterande dagar - nästa innehåller stugfrukost, blåbärsplock & kräftkväll :)
 
 

fläskpannkaka.

 
här kommer ett riktigt husmorstips på riktig svensk husmanskost. salt, mjukt, krispigt.
jag ger er....

Fläskpannkaka, 1 långpanna, lagom till 4-5 portioner

3 ägg
8 dl mjölk
4 dl mjöl
300 gram rimmat sidfläsk (fungerar även med rimmad bog, kassler etc)
 
sätt ugnen på 225 grader.
tärna fläsket, fördela det i en långpanna och bryn dem i ugnen tills de fått gyllene färg.
vispa äggen lätt, tillsätt hälften av mjölken, det vill säga 4 dl, samt hela mängden mjöl.
vispa till en slät smet fri från klumpar, tillsätt sedan resterande mängd mjölk, 4 dl.
häll smeten över det nu förstekta fläsket i långpannan.
grädda långpannan i mitten av ugnen tills fläskpannkakan stannat helt, bubblat upp och fått en gyllene yta, cirka 30-40 minuter.
låt gärna fläkpannkakan vila en stund innan den serveras, så hinner den sätta sig och blir inte så geggig.
skär i bitar och servera med exempelvis sylt, färska eller rårörda bär, rivna morötter, vitkål, keso eller grädde.
klarrt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

en middagstallrik på lyxiga bufférester.

 
en somrig middagstallrik som jag njöt av dagen efter bröllopsfesten. lyxiga rester som blev en riktig smarrig återhämtningsmiddag från den dagens bodypump. ljuvligt!
 
 
 
tjälknöl av dovhjort (recept)
rosso-sås (recept)
körsbärstomat
gurka
rädisa
sockerärta
ruccola
bladspenat
vattenmelon
lax-feta-spenatpaj (recept kommer)
rimmad kyckling med marinerad sparris (recept)
 
 
 

provat ett grönt te.

 
när mamma och hennes hasse var på bröllopshelg, hade hon med sig denna tepåse hem till mig.
 
 
ett grönt ört-te och som den teälskare jag är när det gäller grönt och rött te smakade jag det på studs. en fin liten tepåse i tygliknande material med ett riktigt snöre att hålla i gömde sig i förpackningen och fick mina förväntningar att höjas.
 
men fy, det smakade enbart gräs och fastän jag hade i mjölk gick det inte alls att dricka upp. nejtack till detta te. men visst, har du en förkärlek till att dricka en kopp hö så är detta helt klart teet för dig ;)
 
 
 
 

päron med mintchoklad.

 
här kommer en riktig klassiker till efterrätt. enkel som sjutton, men uppskattad och omtyckt i de flesta hemmen. finns det någon som inte har smakat denna kombination? 
 
Päron med mintchoklad

konserverade päronhalvor
after eight mintchoklad
 
sätt ugnen på 225 grader.
fördela päronhalvorna i en ugnsform.
lägg en mintplatta över varje halva och baka i ugnen tills chokladen smällt, cirka 5-7 minuter.
servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde.
klarrt!
 
päron & mintplattor, redo för en svängom i ugnen.
 
2 ingredienser - så enkelt och så smarrigt!
 
kladdigt, men vad gör väl det? servera med glass, kall vispad grädde eller precis som dom är!
 
 

mariehamnkryss - del 2.

 
natten tillbringades på en kudde hård som sten med ett par öronproppar som gav öronskav. ajaj.
men! så blev klockan morgon och 08.00 - frukost! 
 


- naturell filmjölk med bär (hallon, björnbär, rödavinbär), vattenmelon, russin, saft från apelsinklyftor, kanel & psylliumfrön
- vattenglas
- runt knäcke med krämigt ägg
- runt knäcke med banan, rökt nötrulle & gurka
- gulpaprika
- apelsinklyfta
- färsk vattenmelon
 
 
elin visar upp kalkonskivan som "ser fabriksproducerad ut" ;) gull.
 
skapligt trevlig utsikt under frukoststunden. svenska skärgården när den är som finast (och skapliga hus också...).
 
efter frukosten gick vi upp och ut på främre däck. njöt av sol, sjövindar, yatzy och böcker. så himla mysigt, avkopplande och friskt :)
 
 
ja och efter ett par timmars vistelse i sol och ljumma vindar med fint sällskap gick vi ner mot lunchbuffén. den var ovanligt god, med en lugn miljö. bufféer kan ju annars ha en tendens att upplevas som stimmiga, stressiga och billiga. men denna var riktigt trevlig - topp!
 
 
frutti di mare (som verkade riktigt torr, hård och trist vilket gjorde att jag inte ens smakade den ;)
pocherad king klip
tomat- och löksallad
burgundisk köttgryta (bland det godaste på bordet enligt mig - lite väl koncentrerad & salt smak dock)
rostad blomkål
marinerad grön sparris
smörgåsgurka & rädisa i marinad
vattenmelon med mynta
ugnsbakad vitkål (från kåldolmar - själva "dolmen" tycker jag inte alls om, så jag tog bort den)
 
 
vi satt länge, njöt av maten och sedan kom de fina skärgårdsvillorna som är så storslagna att vi inte vill missa att imponeras av dem när vi är på kryssingar. framåt 15.30 lämnade vi båten i hamnen i stockholm och steg ombord på bussen för att fara hemåt.
 
en alldeles perfekt resa som jag kommer gömma som en skatt och ta fram i vinter när snön yr och minusgraderna tickar allt längre ner. 
 
paus i nyköpingsbro på hemvägen;   
 

en sen middagstallrik i juni.

 
en middagstallrik som jag njöt av en kväll i slutet av juni. 
 
 
 
stekt äppelspäckad fläskkarré (recept)
sallad
fräst broccoli & zucchini
 
detta var kvällen då vi kom hem från vår dag i Ullared. jag var riktig thungrig och ville få ihop en god middag på en kort tid. lösningen var enkel; i min frys hade jag skivor av äppelspäckad fläskkarré. så i med ett par skivor i stekpannan så de fick en fin yta och blev riktigt varma. 
sedan stekte jag zucchini samt broccolibuketter i mindre bitar som även de fanns i frysen. krydda och tillsammans med en sallad blev det inte bara en snabbt utan även en himla god och mättande middag. toppen!
 

mariehamnkryss - del 1.

 
vilken härlig tripp vi har gjort; jag, elinsyster och mamma! det var i måndags som vi bokat in 2 dagar för att tillbringa 24 timmar på kryssning till mariehamn. vi for mot Stockholm i måndags vid 12. då hade jag hunnit med både en skön löprunda i spåret samt en smarrig frukost. toppen!
 
på vägen upp blev det paus i nyköpingsbro, där vi åt lunch. jag beställde kalops och fick in världens minsta portion på världens minsta tallrik. barnportion?
 
 
nåja, kalopsen var ialla fall himla god och jag skarvade med godheter från salladsbuffén, samt knäcke. de andra åt raggmunk med fläsk och lingon. husman när det är som bäst? ;)
 
 
efter lunchen bar av igen, vidare upp mot stockholm och färjan. bussen var varm och för att svalka oss delade vi på en läskande god islatte från macken - så himla god!
 
 
det blev drygt en timmes väntan vid terminalen (heter det terminal när det gäller även färjor?) och vi roade oss med både skvallerblaskor och lustiga samtal.
 
 
framåt 17 var vi ombord på båten och drygt 1 timme senare åt vi en ljuvlig tvårätters på den fina restaurangen där vi bokat bord.
 
 
jag valde halstrad gös med sparris, krutong av Malaxlimpa, ratatouille samt en tomat- och sharlottenvinegrätt. fullkomligt fantastiskt gott !
 
elin åt lammfile med ratatouille, chèvreostsmaksatt potatisgratäng, rosmarinsås samt skirat vitlökssmör. även denna var otroligt mör och fin, jag som annars har svårt för lamm föll mig väl i smaken och såsen var, som det kan sägas, to die for!
 
 
mamma beställde in en smältande mör renfile. tillsammans med gräddkokta toppmurklor, pancetta, mandelpotatispuré samt hallonvinägersås var den gudagod!
 
rejäla och fina rätter som serverades på ett mycket tilltalande och läskade verkligen smaklökarna. trots det hade vi gärna valt även varsin förrätt, då även dessa såg fantastiskt goda ut.
 
desserten stod vackert uppdukad på flera mindre bord. olika små läckerheter och det var bara att norpa det som såg smarrigast ut och lägga på sin tallrik. fint!
 
 
sen körde vi den där leken där det gäller att, var och en för sig; titta ner, titta ner, titta ner och sen upp! *klick* med kameran!
såhär blev resultaten av porträttbilderna;
 
 
tjusigt! 
efter maten, när notan var betald, fick vi in denna lilla shot. hemsk smak tyckte jag, så jag lämnade med glädje över den till mamma ;)
 
 
väl nere i hytten blev det lite yatzy, läsning och fototagning innan vi släckte lampan för en natts sömn innan nästa dag. då vankades det frukostbuffé, sol på däck och en bättre lunchbuffé. allt detta kommer upp imorgon förmiddag så kika in då vettja!
 

ett middagsplock i juni.

 
efter vår stockholmshelg på hotell i början av juni samt en visit hos min mormor, landade jag sedan hemma på kvällen med dessa två godheter. alltså en mycket snabb, men ack så god och lite smått lyxig "middag".
 
räk- och mangosalsa i en festlig serveringsskål. recept finner ni HÄR.
 
marinerade scampi samt sjögrässallad, båda inköpta på Hötorgshallen i Stockholm. läs mer om sjögrässallad HÄR.
 
 
 

andra milen och packning.

 
tjoho och glad fredag på er!
jag drar ut på frukosten och sitter just nu med sista slatten yoghurt och njuter. om drygt 2 timmar bär det av mot nya äventyr och det ska bli så härligt. vädret idag är moln och 19 grader, men jag har hört rykten om åskväder senare? nåja, det är bättre än konstant störtregn :)
 
jag startade ialla fall denna fredag vid 8 med en springrunda. det blev milen igen och tiden blev bättre än förra gången - kul! och det fast vädret var lite sämre nu, samt att jag råkade ha lite för mycket kläder på mig (ett misstag som jag i princip aldrig gör annars). tiden blev ialla fall 55:30 och jag är himlans nöjd :)
 
milen - check! :)
 
nepp, nu blir det sista packningen och lite fix! 
 
 

SVETT & middag.

 
kvällen har varit lika fin som resten av denna soliga torsdag. framåt eftermiddagen cyklade jag ner mot acitc och efter 32 minuter på crosstrainern ser jag ut såhär;
 
 
pjuh! svett svett - så härligt :) fick svalka av mig rejält innan Coren började - hade uppfattats som en dränkt katt annars ;)
 
in en sväng i matbutiken innan jag cyklade hemåt i sommarkvällen. njöt ett par jordgubbar och drack lite blåbärsmjölk innan jag fixade i ordning kvällens middag som jag just ska sätta mig ner och njuta av. gott!
 
 
 
rimmad kyckling med marinerad sparris, rester från bröllopsbuffén (recept)
körsbärstomater (5 spänn för en hel ask - dagens kap!)
 
 
 
ja, det är mycket kyckling på denna tallrik.
ja, jag är sugen på protein efter träning :)
nu ska jag se film och ha en riktigt skön slapparkväll. imorgon bär det av mot avkopplande i stugan!
 
uppdatering 1 timme senare: nej, jag orkade inte all kyckling. hälften gick ner sedan var jag mätt. anar dock att det blir kvällis av något slag lite senare :)
 

sommaren ÄR här!!

 
gudars vilket sommarväder vi har fått! låt oss hålla tumme och tår på att det håller i sig de kommande dagarna. då bär det nämligen av mot vår älskade lilla (med betoning på lilla ;) stuga ♥
 
kattvakt är fixad, väskan är halvt om halvt packad och jag börjar varva ner som vi alltid gör under dessa dagar. vi badar, solar, läser, spelar, grillar, tar morgondopp, äter, njuter av lugnet, använder de vackra joggingrundorna, plockar blåbär, pratar strunt, njuter frukost i plaststolar ute i solen och skrattar åt allt och inget. 
så underbart.
 
här kommer det dock inte stå tomt utan saker och ting kommer flyta på :) så håll utkik här vettja!
denna soliga torsdag kommer jag bara ta det lugnt, plocka inför morgondagens resa och cykla ner mot actic lite senare. där vankas det Core
 
nu ska jag strax ta cykeln till matbutiken och få med mig lite gott hem :) men innan jag avslutar detta inlägg vill jag bara, ännu en gång, hylla den ljuvliga frukosten.
jag njuuuuter!!
 
 

1 mil - årets 1a dopp - dagens lunch - dagens middag.

 
jag har haft en alldeles ljuvlig sommardag denna onsdag. strax efter 8 imorse bokade jag av bodypumpen och gav mig istället ut på min allra första 1 milsrunda. det gick riktigt bra och känslan var obeskrivligt härlig! jag är riktigt nöjd med tiden och jag är så glad över att min kondition är så bra, som gjorde att jag hade kunnat sprungit längre.
 
att rundan dessutom innehöll grönska, sagolika stigar, rådjur och lummig skog gjorde inte saken direkt sämre. gudars så fint. köpte rökt skinka i matbutiken och där haffade jag en blåbärsmjölk, den allra sista i hyllan (värst vad de går åt - de är i princip alltid slut i butikerna?). väl hemma gjorde jag mig en godare frukost som jag njöt av tillsammans med corren och sommarradion. perfekt start på dagen helt enkelt :)
 
framåt 13 for vi till vårt smultronställe till badplats. en sjö som sedan barnsben ligger oss alla mycket varmt om hjärtat. vi hade med oss matsäck med diverse goingar som tillsammans blev en fin lunch. detta blev även årets första dopp för oss alla tre. bättre sent än aldrig? :)
22 grader i vattnet.
 
 
olika sorters bladsallad
räkor
blomkål
blandade bönor
små gula delikatesstomater
kronärtskocka
salladsost
italiensk salladsdressing
 
svenska jordgubbar & vattenmelon till efteråt
 
 
kvällens middagstallrik hamnade en purfärsk gädda som drogs upp ur vattnet redan igår. finns det något godare i fiskväg än färsk fisk på tallriken?
 
recept på hel ugnsbakad gädda finner ni HÄR.


hel ugnsbakad gädda
sallad på isberg, gurka & delikatessminitomater
italiensk salladsdressing
rädisa
färsk kokt majskolv 
 
 

grissini.

 
smäckra brödpinnar, krispiga och läckra att servera på en buffé eller som tilltugg innan maten. extra festligt om du varierar toppingen med olika fröer!
 
 
Grissini
 
25 gram jäst
1 tsk salt 
2 tsk strösocker 
1,5 dl ljummet vatten 
1 äggvita 
0,5 dl olivolja 
5 dl vetemjöl 
 
flingsalt 
sesamfrön
vallmofrön

smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, socker och lite av det ljumna vattnet och rör om.
vispa äggvitorna lätt, blanda ner äggvita, olja och resten av vattnet i bunken.
tillsätt mjölet lite i taget tills degen går ihop.
jäs degen under bakduk i 1,5 timme.
sätt ugnen på 175 grader.
knåda degen på mjölat bakbord.
dela den i mindre bitar och rulla ut dem till smala stänger, ungefär samma tjocklek som en penna.
pensla med vatten, strö över önskad topping.
grädda i ugnen tills de hårdnat och fått en gyllene färg, cirka 25-50 minuter.
låt svalna på galler.

 


rimmad kyckling med marinerad sparris.

 
här kommer ett ljuvligt recept på rimmad kyckling. detta var utan tvekan min favorit på bröllopsbuffén. otroligt saftig kyckling med en gudagod dressing. prova!
 
 
Rimmad kyckling med marinerad sparris, lagom till 20 bufféportioner
 
2 kilo kycklingfilé
7,5 dl vatten
1 dl salt
50 gram smör
1 tsk svartpeppar
 
700 gram vit sparris
0,5 dl dijonsenap
0,5 dl honung
0,5 vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
1 tsk salt
svartpeppar
2 krukor dragon
 
blanda vatten och salt i en stor bunke eller kastrull, rör tills saltet löst sig.
lägg kycklingen i lagen och låt stå i kylen cirka 4 timmar.
sätt ugnen på 150 grader.
spola av kycklingen med kallt vatten, torka av med papper.
stek filéerna runtom så de får en gyllene färg, peppra.
lägg kycklingen i en ugnsform eller långpanna, tillaga i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
låt kallna.
skala sparrisen och koka den mjuk, men ändå med tuggmotstånd kvar, i lättsaltat vatten.
spola sparrisen i kallt vatten, låt rinna av och skär i cirka 3 cm långa bitar.
vispa samman senap, honung och vinäger, tillsätt olja och krydda med salt och peppar.
repa bladen från dragonen, finhacka men spara några blad till garnering.
rör ner dragon och sparris i såsen.
skär kycklingen i skivor, lägg upp på ett fat och skeda dressingen över kycklingen.
klarrt!
 
sparrisen kokar.
 
och skärs i mindre bitar, här tillsammans med färsk dragon.
 
båda tillsammans med dressingen.
 
kycklingen är rimmad, skivad, upplagd och redo för sparrisdressingen.
 
sådärja :)
 
färdigt att servera!
 
 
 

frasigt fröknäcke.

 
ett otroligt krispigt och förvånansvärt enkelt knäcke. går garanterat hem hos gästerna :)
 
 
Frasigt fröknäcke
 
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1 tsk salt
2 dl maizena
 
sätt ugnen på 150 grader.
blanda allt, maizena sist (annars blir det lätt klumpar = icke-frasiga knäcken) och smeta ut på ett bakplåtspapper.
grädda tills de blivit torra och stela men icke-brända, cirka 60-90 minuter. 
 
frösmeten tunr utbredd på bakplåtspapper.
 
en liten cirkel hamnade på ett eget papper :)
 
efter gräddning; bryt i bitar och upp på galler - klarrt!
 
 

inkokta laxkuber med örtkräm.

 
ännu en ljuvlig rätt som serverades på bröllopsbuffén. små läckra laxkuber med en klargrön ärtkräm, naggande goda och perfekt att servera på en somrig buffé :)
 
använd gärna färsk lax, kanske liite större än denna minifilé :)
 
Inkokta laxkuber med örtkräm, lagom till 20 bufféportioner 

2 kilo laxfilé
1 gul lök
2 liter vatten
0,5 dl salt
0,5 dl socker
1 tsk svartpeppar
2 lagerblad
 
Örtkräm;
2 burkar kesella, á 250 gram
400 gram naturell färskost
2 krukor basilika
2 krukor gräslök
2 tsk pressad citronsaft
2 tsk salt
svartpeppar
 
putsa laxen fri från skinn och ben, skär i små kuber och lägg i en form.
klyfta löken, koka upp vattnet med lök, salt, socker, peppar och lagerblad. 
häll den kokande lagen över laxkuberna, låt ligga 5-10 minuter, häll sedan av.
mixa samman kesella, färskost, basilika och gräslök till en slät kräm.
smaka av med citronsaft, salt och peppar.
fördela hälften av krämen i en sprits och resternade mängd i en skål.
lägg upp laxen på ett serveringsfat. 
spritsa/ringla örtkräm på vardera kub och servera resterande kräm bredvid.
klarrt!
 
laxkuberna har fått den heta lagen över sig och får nu stå i kylen och gotta till sig tills serveringsdags.
 
upplagda på fat och redo för garnering.
 
sådärja, krämen är på och det är dags att servera!
 
 

bröllopsfest - del2.

 
här kommer fler bilder från bröllopsfesten !
 
eriksvåger :)
 
älskade mormor ♥
 
ett stycke oliver.
 
bröllopstårtor.
 
mörk choklad med smak av bär/pistage samt blåbär/viol/tranbär.
 
cake-pops (gjorda av linnéakusin).
 
ballerina mint & original.
 
singoalla.
 
schwartswald.
 
dags att skära upp tårtan :)
 
 
såhär kan tårta ätas ;)
 
såpbubblor i solen!
 
tältet vi satt i var perfekt  :)
 
plötsligt var det fullt tillåtet att äta resterande mängd tårta med både händer och tårtbestick! :P
 
jag var var glad och lite förvirrad med min iphone ;)
 
 

helt klart en underbart lyckad tillställning som varade länge länge. grattis återigen, brudparet!
 
 
 

tjälknöl.

 
en rätt på bröllopsbuffén var tjälknöl. ett otroligt mört kött som tillagats på låg vöärme under en lång tid. här har kött av dovhjort använts, men det går lika bra med vilket liknande kött som ni har tillgång till. och jag lovar er, detta bara smälter i munnen. ljuvligt.
 
Tjälknöl (av dovhjort)
 
1,5 kilo fryst stek av dovhjort, älg eller nöt
1 l vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 svartpepparkorn
5 enbär
2 lagerblad
 
sätt ugnen på 75-100 grader.
lägg köttet i en ugnsform och låt stå i nedre delen av ugnen i 6-7 timmar.
efter ett par timmar, när köttet tinat i ugnen, stick gärna in en stektermometer (55 = rött, 65 = rosa, 75 = done).
låt vatten, salt, socker & kryddor koka upp i en kastrull, låt kallna.
ta ut köttet när det är klart och lägg direkt ner i den nu kalla lagen (ett tips är att lägg köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och därefter försluta påsen).
låt allt stå i kylen cirka 3 timmar.
häll av lagen och skär köttet i tunna skivor, servera upplagt på serveringsfat.
klarrt!
 
här serverat på bröllopsbuffé; ni ser tjälknölen uppe till vänster i bilden.
 
här min buffétallrik med tjälknölen längst till höger. så gott.
 
 

bröllopsfest - del1.

 
vilken underbar fest det blev igår!
fina människor, god mat, en hel massa skratt. till och med vädret var på vår sida :)
 
somriga servett- och bestickknyten.
 
elin fixade lite grann med laxkubernas upplägg.
 
mamma, den nyblivna bruden ♥
 
körsbärstomater.
 
sockerärtor.
 
nybakat bröd med olika fyllningar (recept).
 
rimmad kyckling med marinerad sparris (recept).
 
vindruvor, honungsmelon och jordgubbar.
 
inkokta laxkuber med örtkräm (recept).
 
saker och ting börjar bli klara och redo att bäras ner till trädgården.
 
på ena sidan av tältet fanns...
 
- grissini (recept)
- smördegsinbakad fläskfilé med kantareller 
- krämig potatissallad
- fröknäcke (recept)
- smör
- gurka
- rädisor
- pastasallad 
- fetaost
- inkokta laxkuber (recept)
- örtkräm, till laxkuberna (recept)
- rimmad kyckling med marinerad sparris (recept)
 
och på den andra sidan kunde vi hitta...
 
- 3 sorters ost
- tzatziki
- rosso-sås (recept)
- sockerärtor
- salladsdressing
- körsbärstomater
- tjälknöl av dovhjort (recept)
- vindruvor, honungsmelon & jordgubbar
- vattenmelon
 
min 1a tallrik.
 
så somrigt och gott! 
 
jag och finaste elinsyster :)
 
 
mer om bröllopsfesten kommer!
 
 
 

RSS 2.0