erikas rödvinssås.


att ystad är en riktig sommarstad håller nog de flesta med om. sandstränder, dialekter som heter duga och öppna landskap. nog är det vackert alltid.

men visst finns det annat som är fint med ystad än omgivningarna. överallt finns människor som bär på både det ena och det andra smarriga receptet. de flesta självklart hemliga med ett löfte att aldrig föra det vidare, bortsätt från nästa generation vill säga. men härom dagen blev jag riktigt förtjust när jag hemma hos mamma fann en handskriven lapp på kylskåpsdörren.
 
och varför blev jag nu så glad över en liten lapp? jo, det har nämligen trillat in ett alldeles ovanligt fint recept på en alldeles ovanligt god rödvinsås. så hädanefter tycker jag (och säkerligen även erika) att ni endast ska gå efter detta makalösa recept på den allra godaste och mest mustiga rödvinssås. låt er väl smaka!

Erikas Rödvinssås

2 hela vitlökar
1 msk olivolja
3 msk strösocker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 gram smör
2 krm salt

sätt ugnen på 200 grader.
bryt löken i klyftor och lägg i en långpanna tillsammans med olivoljan och rosta i 20 minuter.
smält socker och tomatpuré i en kastrull.
tillsätt vitlöksklyftor, vinäger, vin och kalvfond.
låt det koka ihop utan lock tills det återstår cirka 4 dl.
sila bort vitlöksklyftorna (Men spara för guds skull! De blir såå smarriga tillsammans med grillat eller kanske på en rostad smörgås? Malins red.)
häll tillbaka såsen i kastrullen och red av med maizena utrört i lite vatten.
rör ner smöret och smaka av med salt.
klart!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0