kika i min lunchlåda.


sista november idag - imorgon är det första december, juletidens månad och dessutom dagen då årets julkalender har premiär. jag tror inte att jag någonsin växer ifrån den ljuvliga känslan av när julkalendern börjar. underbart!

dagspass på VFU:n väntar denna onsdag, 06.45-15.30. det innebär även en trevlig lunchlåda. jag lägger dock alltid upp maten jag har i mina middags- och lunchlådor på tallrik när vi väl ska äta. det höjer trivselnivån enormt.


krydd- och sojastekt quorn, buljongkokt vitkål, tomat, gurka, sås med smak av vitlök, dill & senap samt ett blomkåls- och broccolimos med persilja och gräslök.

ganska likt gårdagens middag, men det var ju så gott - så varför inte? :)


middagslådan som senare blir middagstallrik.


nu är det dags för min andra VFU-period (tänk vad tiden går fort!) som innnebär 13 dagar på sjukhuset. om jag är ärlig så ser jag inte fram emot det. precis som de tidigare gångerna! så det lär nog ändra sig när jag väl har kommit in i rutinerna, tiderna och stämningen :)

jag har alltså mitt första pass idag och det är kväll, vilket innebär tioden 13.30-21.30. middagslådan är ordninggjord och visst kan ni få se vad jag har pillat ner i den :)


slottstek, buljongkokt vitkål, blomkåls- och broccolimos (med persilja och gräslök) samt färsk tomat & gurka. och visstja, ett äpple också.

japp, nu vet ni vad jag har på min middagstallrik i personalrummet ikväll :)
men nu undrar jag ju såklart vad ni har planerat att ställa fram på middagsbordet denna tisdagskväll? :)



måndagens middagstallrik.



varmrökt regnbågslax, lättkokt broccoli, färsk mango samt japanskt sjögräs.

alla mina favoriter just nu samlade på en och samma tallrik - kan inte bli annat än helt lyckat denna kväll :) och laxen ju alldeles underbart god även efter att ha tillbringat ett par dagar i frysen, varken torr eller smaklös utan ljuvlig - toppen!


jag har drabbats av lite bloggtorka de senaste dagarna. om det beror på dagarna-efter-tenta-effekten eller att jag denna dag har känt mig lite nedstämd i och med att jag bor själv nu när juletider nalkas. det känns plötsligt så jättemycket att jag faktiskt bor alldeles ensam och inte tillsammans med familjen.



röd som julen.


jag snubblade över en, åtminstone för mig, nyhet bland frukterna när jag var i matbutken för ett par dagar sedan. nämligen röd kiwi. nyfikenheten tog överhand och jag kände att jag bara inte kunde lämna butiken utan att få med mig en kiwi hem.



en till synes vanlig kiwi och jag kunde för min inre syn se hur vackert röd den var inuti.





hur stor var min besvikelse tror ni?

okejdå. den var himla god. ungefär som en gul kiwi och därmed även godare än en vanlig grön. men jag kan inte låta bli att tänka att den ändå hade varit ännu lite godare om fruktköttet hade varit lite röd som tomtens julaftonsluva.



slottsstek.


stek är alltid lika härlig mat och uppskattas alltid. och nu när vi har kommit in i denna härliga årstid där varm och långsam mat passar så fint är just stek även en perfekt middag. det blir mört och alldeles gudomligt tillsammans med fina tillbehör.

denna söndag när stormen ute blåser som mest, när det första adventsljuset är tänt och julskivorna äntligen kan sättas i cd-spelaren tillagades en otroligt god slottsstek. en ljuvlig söndagsstek helt enkelt :)

Slottsstek

cirka 800-1 kilo fransyska
2 små gula lökar
1 msk sirap
2 tsk ättikssprit
4 dl vatten
1 lagerblad
5 st kryddpepparkorn
5 st vitpepparkorn
5-7 ansjovisfiléer + spad

bryn köttet så det får en fin yta i en rejäl gryta, tex. stekgryta eller gjutjärnsgryta.
krydda med salt och peppar.
skala och klyfta löken och tillsätt den tillsammans med sirap och ättika.
låt fräsa ihop någon minut.
tillsätt sedan vattnet samt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn.
lägg ansjovisfiléerna på steken och häll spadet i såsen.
låt puttra långsamt under lock i cirka 60-90 minuter, ös med skyn då och då.
använd gärna en stektermometer; vid 68 grader har steken en fin temperatur.
ta upp köttet och låt det vila ett par minuter innan det skärs upp.
servera med skyn samt valfria tillbehör, exempelvis kokta morötter och potatis, syltlök, inlagd gurka eller gelé samt sås förslagsvis gjord av den smakrika skyn.
klarrt!


fint recept ur en vältummad kokbok.


några av de ingredienser som behövs om du vill göra en härlig slottsstek.


bryn köttet så det får en fin yta.


tillsammans med gullök, ättika, sirap, vatten, krydd- och vitpepparkorn, lagerblad samt ansjovisfiléer får det nu svagt puttra ihop.


hej kompis :)


efter cirka 70 minuter och en innertemperatur på ungefär 68 grader. låt steken vila cirka 10 minuter och skär sedan upp det i önskade skivor.


smaklig söndagsmiddag :)



handla lite mat och mysfaktorhöjare.


vad jag bland annat har ägnat mig åt denna eftermiddag.



mathandling alltså :) även denna adventsljusstake inhandlades. den sista i butiken och därmed även visningsexemplaret - tur!



och ikväll klockan 22.00 är det ljuvlig filmkväll på kanal 3 på tv också; "Love actually". se den vettja :)



första advents frukost.






- naturell yoghurt med vaniljpulver samt lite saft från en clementin. toppad med kakaonibs och clementinklyftor

- grönt te med smak av päron och ingefära

- tre st rågcrisp med

1. lättkokt ägg
2. banan, gurka, ost och skinka
3. keso med kanel och clementin

hur ljuvligt är det inte med advent? :D

ps. jag har ingen adventsljusstake ännu, men ingen första adventsmorgon utan att tända det allra första ljuset. så jag löste det med 4 fina värmeljus. de får minsann agera adventsljusstake tills jag inskaffat en riktig. vilket kommer ske idag! :)


det menar du inte?


på radion:

"En köpfri dag uppmuntrar till en konsumtionsfri dag."


nähä?


nostalgi och glädje i falsett.


igårkväll satt jag i soffan och mitt i allt fredagsmys tänkte jag att imorgon bitti, då ska jag minsann stiga upp, vira täcket omkring mig, slå mig ner i soffan med täcke samt en kopp te och titta på barnprogram.

sagt och gjort. nu sitter jag här, nergosad i soffan och kikar på "Disneydags". sjunger med i introt till "Bumbibjörnarna" gör jag dock inte. det räckte med den glädjesprudlande och fasansfulla försöket jag gav det igårkväll.

men där ljög jag. för om sanningen ska fram sitter jag här i detta nu och sjunger med för glatta livet. falskt och högt i falsett och alldeles lyckligt.


en aaning småtrött efter drygt 6,5 timmars sömn, men gosar ändå ner sig framför lite nostalgiskt barnprogram.


och där kom det! :D

jag vaknade klockan 05.00 och tänkte stiga upp redan då. något fint barnprogram gick säkert redan vid den tiden på dugnet. men min piggare sida sa att jag skulle vara ap-trött om jag endast fick 5 timmars sömn. och jag har en hel del saker ich göra idag (bara roliga saker dock :) så det vore ju skoj att inte sova bort halva dagen.

dessutom går det väl inget fint barnprogram längre över huvud taget. jag blir så ledsen i ögat när jag ser hur det ena animerade programmet efter det andra flaxa förbi. hysteriskt. gällt. komplicerat och svårt. de visas från 05-11 på helgmornarna på våra vanliga kanaler och som om inte detta vore nog har de en alldeles egen kanal där det sänds konstant 05-19.

förr visades barnprogrammet 30 minuter varje kväll. när jag var riktigt liten började det 17.30 på svt1 då Bolibompa visades och Björnes magasin började. så satt jag där upppkrupen i soffan, nyduschad med badrocken om mig. jag njöt i en halvtimme och var sedan nöjd med det.

nae, tacka vet jag enkla och alltid fungerande Bumbibjörnarna, Luftens hjältar, Björnes magasin, Räddningspatrullen, och samtliga Astrid Lindgrens filmer. för att inte tala om Disneyfilmerna. de från förr, inte de animerade.

jag må låta gnällig, gnatig, klagande och tråkig. så är inte fallet. jag menar bara att ungar faktiskt inte kräver avancerade saker och barnpogram hela långa dagarna så de tillslut blir alldeles snurriga.

jag ska visa mina barn de allra bästa och jag känner på mig att de liksom jag kommer ha en kärlek till dom alla. kan det bli på annat vis när de har en barnprograms-nostalgisk mamma som mer än gärna ser dessa klassiker med sina barn?

hur som, nu ska jag fortsätta njuta av kortisfilmerna med Kalle Anka, Musse Pigg och Pluto :) efter det vankas härlig lördagsfrukost med stora tjocka lördags-Corren. och Melodikrysset såklart!
vi hörs senare!


såhär kände jag mig klockan 05.00 ;)

kopia av ett gammalt inlägg??



nygrillade och gudomligt möra kycklingvingar- och ben, färsk mango samt lättkokt färsk broccoli.

ja, så blev alltså kvällens middag. och nej ni ser inte bakåt i tiden, även om det kan verka så ;) och ja, visst låg det ytterligare ett gäng vingar i ugnen som även de ska avnjutas.
så enkelt. så makalöst gott.

nu inväntar jag "Idol" med denna middagstallrik framför mig. kan denna ljuvliga fredag avslutas på ett bättre vis?


bästa fredagen på lääänge.


sådärja. efter att ha skrivit tenta i 5 timmar har jag en lagom mör och fin hjärna. nu är jag nyligen hemkommen från matbutiken där det inhandlades diverse smarrigheter inför min härliga fredagskväll.

det vankas idol samt en tallrik mat i form av en favorit i repris. en repris för att den för första gången dukades upp så sent som i förrgår. men vad gör det att det blir en upprepning? jag har varit otroligt duktig och har gjort mig förtjänt av det jag tycker allra bäst om just nu. en utsökt belöning :)

nu ska jag svida om till mysisar (läs mjuka byxor i en alltför stor storlek), ringa mormor och sedan bara njuta resten av denna fredag.

detta är utan tvekan min bästa fredag jag har haft på länge.

pssst. vad som hamnar på denna fredagens middagstallrik får ni självklart se senare, om ni inte redan har luskat ut det vill säga ;) (vilket inte är sådär jäätesvårt kanske)




tager vad jag haver.


kvällens middagstallrik ser ut som nedan :) resultatet av ett mycket angenämt ihop-plock av både det ena och det andra som fanns i min fina kyl.


inbakad lax, lättkokt broccoli samt färsk mango.

laxen är från denna middag. mygod vad gott.


spretig lunch.


puuuuuuh. en pluggpaus kanske? den första sedan 11.30 och känns som att det behövs. och det känns för övrigt som om jag borde ha delat både kålen och trattkantarellerna i lite mindre storlekar (eller förmiskat längden lite ;).
det hade nog underlättat själva ätandet litegrann. men, det är ju såå gott när allt inte är pyttebitar!


varm och klar soppa med morot, trattisar, vitkål, persilja, gräslök samt kycklingfond. givetvis serverat med keso.

har ni testat att stoppa keso i frysen förresten? himla smarrigt faktiskt! speciellt till vaarm soppa.
nej nu ska jag fortsätta njuta av min tenta-plugg-paus.



vilken flax!


idag hade jag tänkt ge min inställning till lever ännu en chans, men i sista stund ångrade jag mig.
istället blev det nedanstående tallrik till middag.


grillade kycklingben- och vingar, lättkokt färsk broccoli, små svenska delikatesstomater samt färsk mango.

jag hade beställt dem så jag fick dom alldeles nygrillade. tjejen bakom disken gav mig ett par extra kycklingvingar utan extra kostnad för att jag fick vänta ganska länge. så förutom de på denna bild låg ytterligare 4 vingar samt 1 ben i ugnen som även de hamnade i min mage :)
om det var gott? behöver jag svara? :)



pausar.


puh tar en paus nu från mina anteckningar om kardiovaskulära sjukdomar samt senkomplikationer vid diabetes typ 2. värmer mig med en fin skål soppa och funderar lite över denna killen som jag upptäckte imorse.




hur har han lyckats hamna mellan de båda rutorna? för mig är det ännu ett stort mysterium....




stuvade makaroner.


när jag tänker på min barndom och maten vi åt då är det främst stuvade makaroner som dyker upp. jag formligen älskade det och har nu i efterhand fått höra att jag inte alltför sällan fick just det på min tallrik - lycka!
min pappa gjorde världens godaste stuvade makaroner och jag tyckte inte någon annan kunde göra dom lika perfekt krämiga och goda (men jag vet att mamma minsann kan minst lika bra ♥).

denna rätt ligger mig därför otroligt varmt om hjärtat och fast det har gått en faslig mängd år sedan pappa (och mamma) stod i köket och lagade stuvade makaroner till mig, så är det fortfarande en hjärte-rätt.

nu äter jag inte pasta särskilt ofta, även om suget på just denna måltid dyker upp titt som tätt. idag kände jag dock att det var en sådan dag. en dag då en härligt krämig portion stuvade makaroner skulle landa framför mig. och för att få till den där perfekta krmigheten så har jag två knep.

men läs i receptet nedan så får ni också veta hemligheten bakom de mest perfekta stuvade makaronerna :)

(pssst, ni får har överseende med de sista bilderna - jag ville njuta av maten bums, när det ännu var krämigt och innan det riskerade att bli kallt ;)



Janssons Stuvade makaroner, lagom till 4 personer (jag som inte äter något till utan njuter enbart av de stuvade makaronerna halverar detta och får lätt i mig hela portionen)

1 liter mjölk
5 dl Kungsörnens Idealmakaroner
0,5 tsk salt

2 ägg
(när jag gör enbart till mig och därmed halverar detta recept tar jag även bara ett ägg :)

koka upp mjölken i en kastrull, gärna en teflonkastrull så det inte bränner fast.
häll i makaronerna och salt och låt koka upp.
låt puttra på svag värme under omrörning.
obs! det är viktigt att ni är kvar vid spisen och rör med jämna mellanrum under hela puttringstiden - det är delvis det som gör dem krämiga :)
det kan behövas lite mer mjölk under tiden om det börjar se alltför torrt ut.
efter cirka 20 minuter när makaronerna fått önskad konsistens (jag tycker dom är godast när de ännu har lite tuggmotstånd kvar - överkokta makaroner är uurk!) rör då ner äggen.
puttra ihop och ta sedan av från plattan, smaka av med peppar och ev. muskot.
servera genast, som dom är eller med valfritt tillbhör, som tex köttbullar.
klarrt!

(glöm inte hälla kallvatten i den tomma kastrullen sedan - då blir den enormt mycket lättare att diska)



hej makaronpaket :)


koka upp mjölken.


häll i makaronerna och från och med nu står jag vid spisen och rör om mina goingar tills de fått önskad konsistens.


efter cirka 20 minuter...


och nej, äggen ger inte någon konstig smak - det blir snarare dubbelt så gott! och dessutom krämigt :)


jag har alltid föredragit mina utan tillbehör. däremot ska min portion alltid röras ut med tomatpuré (som barn var det dock ketchup som gällde :)


smaklig hjärte-måltid :)


gudaars så gott det var. jag kan säga att efter en heldag med tentaplugg var det så efterlängtat, värmande och gott att få slå sig ner med en varm och djup tallrik full av barndomsnostalgisk smakglädje.
DET om något är vardagslyx :)

ALLTSÅ

- puttra på svag värme, det vill säga stormkoka inte!
- rör ständigt, men inte hysteriskt
- rör ner ägg när makaronerna puttrat ihop till önskvärd konsistens

lycka till! :)





ett nytt te!


japp, jag har smakat ett nytt te igen. denna gång hamnade i tekoppen. inte första gången ska erkännas då jag har haft det ett tag här hemma. men nu vill jag ju även att ni ska få tips om det för detta mina vänner är riktigt riktigt gott!

Grönt te med smak av jordgubbar och kokos.

så himla gott! jag älskar ju jordgubbar i alla dess former och i kombination med kokos liksom kan det inte bli annat än en fullträff. och att sedan få avnjuta smakerna i en varm kopp te. tja, behöver jag säga mer?
makalöst smarrigt faktiskt.


ett stycke te med en skvätt mjölk, mycket trevligt en ruskig novembermorgon :)


omelett med räkor, trattis och broccoli.


för ett par veckor sedan gjorde jag en favorit i repris lagom till den kvällens avsnitt av "Robinson". jag syftar på den otroligt tacksamma omeletten. denna gång fyllde jag min med räkor, trattkantareller och broccoli. lika gott som sist! jag har lagt ut receptet tidigare, då med kyckling, men kör en repris :)

Ugnsomelett med röka, svamp och broccoli, lagom för 1 portion

2 dl mellanmjölk
2 ägg
salt, pepparmix

räkor
broccoli,
fryst eller färsk
svamp, jag använde mig av torkade trattkantareller som jag lät ligga i blöt 10 minuter, och kramades därefter ur

sätt ugnen på 200 grader.
koka upp mjölken och ta genast kastrullen från plattan.
vispa äggen lätt.
dela broccolin i mindre buketter och koka den lätt i vatten ett par minuter, de ska fortfarande ha lite motstånd.
fördela broccoli, räkor och svamp i en ugnsform.
vispa ihop mjölken med äggen, salta och peppra.
häll äggmjölken över formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 16 minuter.
den är allra godast med en krämig mitt.
klarrt!


broccoli, trattkantareller och räkor i formen.


gott!


förklaring.


anledningen till att det är lite sämre uppdatering på sista tiden beror helt enkelt på att jag för tillfället befinner mig i en trevlig tentapluggar-vecka. det är enormt mycket som ska in i huvudet och jag kämpar på med alla krafter :) tyvärr har jag drabbats av något eländigt vilket gör min hals skröplig, i princip hela mitt huvud känns igentäppt och jag snyter mig var tredje minut. ungefär så ser det ut, haha.

om jag ska se något positivt med denna fina lilla sjuka är det att det var tur i oturen att den dök upp just nu. nu har jag ändå bara plugg om dagarna, vilket gör att jag själv kan planera min tid. därmed har jag möjligheten att ligga kvar lite extra i sängen, gå runt i tjockiströja och raggisar hela dagen, dricka varma temuggar med mjölk som lindrar i halsen litegranna och krypa upp i soffan med anteckningar och medicinska böcker. rätt fint ändå.

i slutet av denna vecka är denna terminstenta dock avklarad - vilket jag verkligen ser fram emot :) jag kommer självklart fortsätta skriva och uppdatera här under tiden så oroa er inte.

men jag hoppas ni hänger med mig även under denna tuffa period och inte överger mig nu! jag tycker ju så bra om er allihopa ska ni veta, era fina kommentarer piggar alltid upp mig :)

förresten, jag hämtade ut ett paket häromdagen!



är ni sugna på att se innehållet? :)



tipp topp!


japp, en bild på kvällens middag :) precis lika smarrigt som igår - om inte snäppet godare ;)


varmrökt lax, gratinerade blomkåls- och broccoli-rosor, varm tomat samt sjögrässallad (min sista, buhu)



ett om dagen.


puh, jag tar en paus i tentaplugget, virar in mig en tjockstickad tröja, gosar ner mig med min förkylning och knaprar i mig ett fint mellis.



jag älskar verkligen äpplen som är sådär krispiga, men ändå saftiga och sötsyrliga. precis som detta :) underbart!



från butiken.


det var inte bara den tjusiga gröna burken som fick följa med mig hem från butiken igår, utan även en massa annat gott. som denna lilla filur till exempel.



varmrökt regnbågslax.

en baddare på 1,3 kilo föll jag för och efter att fiskexperten bakom disken försäkrat mig om att det faktiskt går att stoppa varmrökt lax i frysen (de håller sig cirka 2-3 månader. hur underbar var inte denna information! nu kan jag ju köpa dessa stora och ljuvliga varmrökta fiskar när de är på fint pris - jippie!) tvekade jag inte en sekund.
denna firre bara skulle jag ha. och priset? tja.. 63 riksdaler, behöver jag säga mer än att jag var lycklig?

andra köper godis och chips att smaska på under lördagskvällarna. jag köper sjögräs och lax ;)
men, det är väl klart vi väljer våra favoriter och det vi tycker allra mest om :)


bara jag som tycker detta ser otroligt vackert ut, med det rosa och saftiga köttet som blir kvar när alla ben enkelt avlägnas. mmmmmm...


bort med dig :)

jag är en av dom som äter i princip allt som inte smakar illa på både hela fiskar och skaldjur. när det kommer till kräftor till exempel så äter jag allt det smarriga som finns under skölden. det vill säga, allt det gojsiga ovanför huvudet ;) såå gott. min farmor var likadan (och till och med ännu värre!) så att jag har det från henne råder det inga som helst tvivel om.

så på våra kräftskivor langas det kräfthuvuden till min tallrik både från höger och vänster. fint! när det kommer till hela fiskar som tillagats är jag ungefär likadan där. det är oftast i alla skrymslen och vrår som de allra smarrigaste bitarna sitter. en riktig guldgruva helt enkelt :D




detta är inget jag smaskar i mig dock. en aning hårdsmält kanske... ;)


allt det smarriga tillvarataget.


en alldeles underbar färg. så mycket mer rosa i verkligheten dock. och smaken sedan.. tänk om jag kunde bjuda in er alla på lax-fest!



min lördags middagstallrik.


såhär ser min lördagsmiddag ut :) hur ser er middagstallrik ut ikväll?


varmrökt lax
, sjögrässallad, varm tomat samt färsk lättkokt broccoli.


det hela avslutades med en otroligt god clementin - äntligen har deras bästa säsong börjat :) nu ska jag kolla på en balett som visas på TV, "Den lilla sjöjungfrun". bara för att det dansas en hel del balett i boken jag läser just nu, samt att jag faktiskt aldrig har sett en riktig balett tidigare. så lite nyfiken är jag allt :)




grönt.


jag var och handlade tidigare idag och som alltid kikade jag runt lite i fisk- och skaldjursdisken. denna gång fick jag provsmaka litegrann av något jag sneglat på och klurat över ett bra tag.



Gomoawaka (japanskt sjögräs)

det må se underligt ut (även om jag tycker det ser alldeles fantastiskt gott och vackert ut med den härligt gröna färgen) men jag lovar er; det är hur gott som helst.
det smakar otroligt fräscht, syrligt, men ändå kryddigt, lätt att äta och... hm ja lite wokat på något vis. men inte lika mastigt och tungt som wok lätt kan bli. svårt att beskriva smaken - ni kan väl prova? :)

denna burk, med 126 gram, blev min för 25 kronor. mycket fint pris om ni frågar mig. passar perfekt när jag spenderar denna kväll enbart med mig själv (jaa, katten är såklart här också :) och planerar att servera mig själv det jag tycker allra bäst om. härligt!

jag verkligen älskar att smaka nya råvaror, smaker och spännande kombinationer och rätter. kan ni inte lägga det på minnet någonstans? när ni sedan testar något nytt och annorlunda nästa gång kan ni väl tipsa mig? :)
jag skulle bli så glad!

jag återkommer med kvällens goda middagstallrik lite senare :)




paket!


jag köpte en present till mig själv för ett par veckor sedan. självklart bad jag att få det inslaget också. varför gå miste om ett paket när jag får chansen? :)


jag älskar att öppna paket :)


så låt oss öppna och kika :)




tadaa. en tjusig burk :)


neej, 3 fina små burkar! :)

vad göra med dessa tänker ni? en teälskare som jag såg såklart genast dessa burkars möjlighet redan i butiken.







ja, det ligger mig kärt i maggen.


jamen ska vi ta oss ett kvällsmål kanske? jaa.
eller nej.
fast joo.. eller kanske inte. men rejält sugen är jag allt.

nae, någon måtta får det väl ändå vara! eller...?

eller varför då? varför inte njuta av det allra godaste? exakt, så JA vi kör på en kvällis! :D


yoghurt med gott samt knäckis med gott.


sportknäcke med färsk tomat, keso och inlagd gurka.


fet-yoghurt med banan, vaniljpulver och kakaonibs (ser kanske inget vidare ut men ååh vad gott!)


och så en där yoghurten är hopblandad med allt det smarriga :)

har ni tröttnat? inte jag kan jag säga :)
gott gott GOTT!

äter ni något kvällsmål? om ja, vad njuter ni av då? :)

ååh nu är det visst "Armageddon" på TV också, vilken brakväll :)


pssst.. och imorgon vankas det lördagsfrukost, fet-Corren och älskade "Melodikrysset". JA JAG ÄLSKAR frukost och allt vad morgon-njutning heter :D


citronlax.


jag är ju, som säkert många av er redan vet vid det här laget, alldeles nerkärad i lax. för mig funkar det i princip alltid. om det sedan är inkokt, ugnsbakad, gravad, varmrökt, kallrökt, stekt, grillad, i gryta, soppa eller varför inte halstrad lax spelar liksom ingen roll. det är ju bara så galet gott!

att det desutom är en himla bra råvara för oss människor gör ju inte det hela sämre. sedan kan den ju varieras i all oändlighet (ja se bara på alla fina alternativ jag nämnde ovan) och tar oftast bara en pisskvart att tillaga. kalasmat helt enkelt!

jag har lagt upp ett par recept på lax tidigare, men med tanke på hur mycket jag tycker om denna rosa firer lär det dyka upp ett par fler :) och varför inte börja redan ikväll?

Lax i rulle under citronsås

laxfileér
pepparmix
färska eller torra lasagneplattor
(beräkna 2 lasagneplattor per laxfilé)
1-2 paket Kelda Mild Citron- eller Limesås, (mängden beror ju på hur många ni är vid middagsbordet , ett är lagom till 4 laxfileér :)
broccoli, färsk eller fryst (förkoka dem gärna någon minut innan, men låt dem ha spänst och krispighet kvar)

sätt ugnen på 225 grader.
koka lasagneplattorna cirka 7-10 minuter om du använder torra varianten.
spola i kallt vatten.
peppra laxfileérna litegrann och vira sedan in dem i lasagneplattor.
lägg broccoli i botten av en ugnsform och fördela laxrullarna över.
häll över såsen och ugnsbaka cirka 12-15 minuter eller tills laxen är lagom.
klarrt!

vad gäller broccolin går det fint att byta ut den mot färsk bladspenat, 2 påsar brukar bli lagom (bladspenaten krymper något enormt i ugnen så bli inte alldeles förfärad när du ser mängden innan ugnsbaket).
det blir galet gott.

även körsbärstomater är fasligt gott i formen, men placera dem då sist, efter såsen och runtomkring laxen. eller varför inte gömma både spenat och broccoli under laxen? eller körsbärstomat och spenat? eller alla tre? 
varför dra ner på allt det goda liksom? ;)


färsk och lättkokt broccoli.


färsk lax :)


invirade i lasagneplattor och redo för sås och ugn.


och efter 15 mniuter!


varmt, mättande och så gott...


smaklig måltid! :)


mamma ♥


finaste finaste mamma. grattis på din dag :)





tänk att just jag fick bli din unge. och tänk att just jag fick den ljuvligaste mamman på denna jord, så himla vacker på både insida och utsida. tänk att jag har en sådan tur. inga ord kan beskriva, men jag använder de bästa jag kan finna. jag älskar dig ♥






raggmunk med fläsk.


vi pratade ju lite om husmanskost för ett tag sedan och här kommer ytterligare ett. jag ger er raggmunk! jag ska säga att det var bra längesen jag åt raggmunk med fläsk, men det är ju ritkigt smarrigt.
jag vet att alla serverar denna rätt på olika sätt och alla sätt är bra sätt. vi åt mycket raggmunk när jag var liten och då serverades det på följande vis, vilket jag gör än idag;

1. lägg en raggmunk flat på tallriken (den ska gärna vara fraasig med knapriga kanter)
2. bred ut ett tunt lager rårörda lingon eller lingonsylt
3. skär stekt rimmat fläsk i mindre bitar och fördela ut över raggmunken, kanske en skiva fläsk per raggmunk
4. rulla ihop raggmunken som en pannkaka och skär sedan i skivor med kniv och gaffel efterhand

hur äter ni er raggmunk? :)
här kommer i alla fall receptet på ett gäng raggisar - laga och njut!

Raggmunk, lagom till 4 personer

800
gram potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk
salt
4 dl mjölk
1
ägg

rimmat sidfläsk i skivor


skala potatisen och riv den grovt.
vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet.
vispa sedan ner resten av mjölken samt ägget och potatisrivet.
stek fläsket i en stekpanna, ta upp och håll det varmt.
använd gärna fettet från fläsket till att steka raggmunkarna i.
klicka i lite smet i stekpannan, cirka 0,5 dl per raggmunk, och bred ut varje raggmunk med en stekspade.
stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllene och frasiga.
servera med fläsket samt rårörda lingon.
klarrt!





finally.




äntligen!

för övrigt kan jag meddela att min träningsvärk i rumpan äntligen har gått över - känns fint att kunna sitta ner igen ;) dagen har hittills bestått av S-HLR. fysiskt tungt att utöva, men en helt ovärderlig kunskap som kanske kommer bli livsavgörande för någon en dag i framtiden.
kilade direkt till affären där det inhandlades diverse trevligheter samt ovanstående film.

nu ska jag pusta ut lite innan jag kikar lite på tentaplugg. senare väntar lite "för-kalas" och ännu lite senare blir det filmkväll. behöver jag ens nämna vilken film som kommer visas? tror icke det :)
vi höörs!


mjau, sa gästbloggaren.


Mjau! Mitt namna är Hope och jag bor här tillsammans med min matte. Vi är sambos kan man säga. Fast ingen säger Hope till mig utan mest Lillan eller Kissen, vilket jag inte har något emot alls. Jag hade en storasyster också som hette Glory, men en dag bara försvann hon, tillsammans med min mattes storasyster och sedan dess har jag inte sett henne. Glory alltså. Mattes storasyster däremot dyker upp här då och då, för att få kela med mig såklart.

Jag fyller 14 år i april, fast alla tror jag är nästan unge! HAHA. Jag är ju hur mogen och vuxen som helst. Men det är ju lite smickrande att tas för en ungdom när jag passerat medelåldern för längesen.

Att bo här är fint. Jag sover mycket och myser gärna med matte. Allra helst lägger jag mig på den där pappaktiga saken matte ofta har framför sig och bläddrar i - den prasslar så härligt. Men då brukar matte putta omkull mig vilket jag tycker är himla roligt! Igen, hojtar jag då! Men matte verkar inte tycka det är lika roligt efter 37 gånger så tillslut flyttar hon på sig. Underligt beteende har dom, människorna.



Ibland blir jag alldeles rusig i hela kroppen och springer gärna hysteriskt fram och tillbaka. Vilken känsla! Helst ylar jag lite också, då är det som bäst. Matte brukar yla tillbaka till mig då, men med en annan ton liksom. Och ändå har jag ju sett flera människor springa ute när jag sitter i fönstret och kikar ut. Jag uindrar varför inte matte vill göra mig sällskap och springa hel galet härinne? Tänk vad skoj vi skulle ha!



Jag älskar mjuk mat också. Den där som matte köper i påse. Hon är snäll också för det blir varierande smaker hela tiden, inte bara oxkött eller fågel. Eller så är det bara ren tur; människor är ju inte vidare smarta.
Ibland serverar hon alldeles för mycket och då går jag och kräks efteråt. Hon borde ju förstå att jag måste äta upp alltsammans även om jag redan blvit mätt. Och jag älskar räkor och trampar mer än gärna runt mattes fötter när jag anar rökor där ovanför. Och jag vet att om jag ber tillräckligt mycket med ögonen (och med mjauandet) får jag en tillslut.



Det är dessutom himla fint att kuta runt där jag bor efter jag har varit på lådan också. Det känns så luftigt och fint då. Då ylar matte med mig igen. Undrar vad hon säger?



När matte kommer hem brukar jag ibland smita ut genom dörren. Fast är ärligt talat, det är så stort, kallt och konstigt och så många dörrar där så jag brukar tassa in igen. Men lugnt och värdigt såklart, så att inte matte tror jag är en fegis. För det är jag INTE. Jag älskar solen och att rulla ihop mig till en boll eller sträcka ut mig så jag blir lååååång.



Två gånger har jag bott ute i regnet flera flera timmar. Jag hittade en fin buske och det var skoj ett tag. Sedan började jag längta lite efter värme och dom där människorna. Så när en av dom kom och ylade efter mig gnydde jag lite och väntade till hon kom fram till mig innan jag gav mig tillkänna. Det kändes mäktigt!



Nej, nu har jag snart inte tid med er längre. Jag ska fälla ännu mer hår på den där stora mjuka saken i rummet som matte brukar sitta i och kika på den fyrkantiga klumpen på väggen. Det blir ju ännu mjukare med allt mitt hår där. Och jag får nog jobba ännu hårdare på det för konstigt nog verkar det försvinna då och då. Trist!



Jag hör direkt när det är matte som kommer hem och drar mig mot henne utan att visa hur mycket jag saknat henne och hur glad jag egentligen är att hon kommer hem. Om hon någon dag inte verkar vara lika glad som hon brukar eller om det blir fuktigt i hennes ögon, då kryper jag tätt intill och spinner. Och då verkar hon bli lite gladare. Det är allt bra tur att hon har mig, min matte.

MjauMjau!


VAS?


jag kurerar mig med en varm dusch och hoppas på det bästa. befinner mig säkerligen på en stabil 8 i VAS-skalan för tillfället (vad tror ni ssk-kamrater, låter det rimligt?). en härlig smärta alltså.

sent i går kväll smög sig nämligen jordens ondhet till min hals, vilket nu har lett till att jag har haft en hemsk natt. vaknade, kunde inte somna om, slumrade till, vaknade igen, gick till köket och drack lite yoghurt. somnade om efter en halvtimme och vaknade sedan igen av den ömma halsen. och ja, så höll det på till 9 då jag stapplade in i duschen.

trevligare nätter har jag ju haft :(
nu ska jag dock ge halsen lite att jobba med i form av jordgubbs- och kokos-te med mycket mjölk i, yoghurt samt småvarmt ägg. det vankas alltså frukost och det om något brukar ju få mig på bästa humöret.

men snälla ni, har ni något bra husmorstips eller knep på hur en ond hals på bästa sätt lindras?


jag har en schemafri dag så jag har inga som helst tider att passa. mycket skönt alltså. däremot har jag plugg som väntar; maffig terminstenta vankas nästa vecka. senare väntar dock "Bonden" på kvällsTV:n så det ser jag fram emot :)

men nu, frukost.



jag brukar inte ömka mig själv, men idag är det faktiskt lite synd om mig :(



ser ni dubbelt?


en fin repris på det tycker jag :) det var ju bara så smarrigt igår och jag hade ju dessutom en glad böckling kvar i kylen, vilket helt klart avgjorde det hela. så jag ger er (med en stor risk för upprepning) kvällens middagstallrik.



denna gång fick även lite zucchini vara med samt trattkantarell istället för champinjon. gott gott gott.


på lunchbordet igår.




lite värmande soppa kanske?



med en klick iskall keso?

nej, än har jag inte tröttnat på olika varianter soppa till lunch :)



mini knäckis.


jag fick en påse med nya knäckisar för ett par dagar sedan och dom har redan blivit en liten favorit!



Vilmas Små Surdegsknäckisar av råg
endast ca 5x5 cm stora.

knapriga och himla goda med en rågig smak samt lite salt ton i eftersmaken (med betoning på "lite" - jag är verkligen inte förtjust i salta kex/knäckebröd). dessutom är dom ju alldeles bedårande söta i denna miniform. perfekt som snacks! jag har precis knaprat i mig ett par stycken till mellis med en kopp te. smarrigt! :)


spröda, knapriga och goda!


har ni provat? :)




middagstallrik.


mygod så god mat jag åt ikväll. jag ville aldrig att den skulle ta slut. det gjorde den ju tyvärr tillsist. men gott vare :) 
såhär såg den ialla fall ut:


böckling med varm tomathalva samt ett fräs på champinjon, syltlök, äpple, blomkålsrasp & vitlök. Mamma mia..

det ser ju inte alltför färglatt och kanske heller inte så jättefröjdigt ut, men jag lovar er - detta var alldeles underbart!

vad hamnade på eran middagstallrik denna måndag? :)



räkornas romröra.


jag är riktigt förtjust i kalla såser med rom i. det vill säga rom från fisk, inte rom i form av sprit ;) stenbitsrom till exempel, det är ju himla smarrigt. men en burk är ganska dyr och som enda person i hushållet blir det lite mycket med en hel burk och risken att den blir dålig innan jag hinner använda hela är stor. och jag avskyr som ni vet att slänga mat.

men räkor finns det oftast i min frys och när jag häromkvällen hade lite plock till middag sstod jag och pillade räkor. samtidigt passade jag på att spara all rom jag fann och det visade sig bli en fin liten samling :) nu skulle det bli romröra som en del i middagen!

Smarta romröran

rom från räkor
dill,
fryst eller färsk
gräslök, fryst eller färsk

mejericreme, jag använde mig av fet yoghurt
pepparmix

tja, bara att röra ihop efter smak, smaka av och njuta :)
klarrt!


fin rom urpillad från ett gäng frysta räkor :)


dill och gräslök gör rommen sällskap.


tillsätt någon form av creme; gräddfil, creme fraiche, fet filmjölk eller yoghurt, kvarg etc.


klarrt. så himla smarrigt :)


kvällis.


det må tyckas tjatigt men det får ni stå ut med, för åh vad jag tycker bra om mina kvällsmål :)



nu ska jag krypa ner i sängen med ovanstående samt min braiga bok och bara njuta. ni får ha en fortsatt fin kväll! :)


nött och tummad och såå bra!



fyllda lövbiffsrullader.


lövbiff är en lite knepig råvara tycker jag. jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den och nervositeten över att den ska bli seg och tråkig gör att jag drar mig för att steka den som den är.

därför, mina vänner är rullader ett himla fint påhitt. köttet blir mört, saftigt och går dessutom att fylla med samrrigheter av både det ena och det andra. så här kommer därför en fin liten version på fyllda rullader av lövbiff, laga och njut :)

Fyllda lövbiffsrullader

lövbiff
vatten

Fyllning
Cantadou Vitlök och örter samt exempelvis något av följande:
1. soltorkad tomat, strimlad
2. cornichos, finhackad
3. purjolök, fint strimlad

dela lövbiffen i mindre bitar.
bred ut ost på varje lövbiff samt en av ovanstående fyllning och rulla ihop.
fäst med tandpetare så de håller ihop.
stek rulladerna så de får en fin färg.
slå på vatten så det täcker rulladerna till hälften och brässera på medelvärme, utan lock i cirka 1 timme.
fyll på med mer vatten vartefter det kokar bort.
lyft ur rulladerna och ta bort tandpetarna.
gör sedan en sås av skyn i pannan, kanske lite svamp, grädde eller resten av osten (om det finns någon kvar ;).
lägg tillbaka rulladerna och servera direkt ur pannan.
klarrt!

till fyra personer använde vi 900 gram lövbiff samt 125 gram Cantadou, men då hamnade sista slatten ost i såsen ;)

bilden nedan gör inte riktigt denna rätt rättvisa (rätt-visa, ha ha ;). så låt er inte avskräckas av denna bild, utan prova - ni kommer inte bli besvikna! :)


kan hända det inte ser alltför charmerande ut men detta är smarrigt!


nytt i filmhyllan.


häromdagen gjorde jag fynd i filmhyllan. dessa blev mina för 95 riksdaler.



1. Welcome to the Rileys
2. Mother and child
3. Dear John
4. The kids are allright
5. Charlie st. Cloud

jag har inte sett någon av dem tidigare, men kanske ni har? och i så fall, vad tyckte ni? :)





grönsakssoppa.


mmmmm. jag åt en så ljuvlig lunch idag. värmande, mustig och såå god. som vanligt gick jag på känn och mätte varken det ena eller det andra, vilket har både för- och nackdelar. nackdelen är såklart att det blir svårt delge både mig själv och andra receptet. men eftersom denna soppa blev så himlans god har jag nu klurat ut i princip hur jag använde ingredienserna :)
och som sagt, ni behöver inte stå och måtta exakt hit och dit utan smaka er fram :)

Malins grönsakssoppa, alldeles lagom till 1 soppsugen person

1 dl zucchini
1 dl vitkål
1 dl blomkål
1 liten morot
2 msk rödpaprika
cirka 5 dl vatten
1 msk kycklingfond
0,5 msk oxfond

koka upp vattnet med kyckling- och oxfond.
tärna zucchini, morot och vitkål.
bryt blomkålen i mindre bitar.
ha i samtliga grönsaker i fonden och koka cirka 15 minuter.
mixa soppan halvslät med hjälp av mixerstav.
servera gärna med en skål keso och kanske ett knäcke.
klarrt!




mamma mia så gott. så nu skippar vi allt vad burk- och färdigsoppa heter va? det är ju så mycket godare, enklare och billigare att göra egen. för att inte säga hur mycket roligare det är :)


perfekt med soppa en dimmig dag som denna.


grönpeppar- och konjakssås.


hej på er! hur har ni det? här är det dimma, frostbitna träd och buskar. ett novemberväder på hög nivå - mysigt!
jag tänkte bara kika in och ge er receptet på den fina såsen som serverades till fredagens fina entrecote-middag. den är mustig, pepprig och smakrik och blir riktigt smarrig till kött. prova vettja!

Grönpeppar- och konjakssås

1 msk grönpeppar
1 msk rosépeppar
1 msk svartpeppar
4,5 dl grädde
2 msk soja
2 tärningar oxbuljong
(vi använde Fon du Chefsköttbuljong och det går precis lika bra att använda ox- eller kalvfond i anpassad mängd)
4 msk konjak

mortla de tre olika sorters peppar i en mortel.
koka upp grädde, soja och buljong i en kastrull.
låt puttra ett par minuter.
tillsätt slutligen konjak, men dra av från platten så såsen inte kokar.
reda eventuellt av för en tjockade sås.
klarrt!


grön-, svart- och rosépeppar mortlas.


det puttrar på, strax i med konjaken.


upphälld och färdig att servera :)

snart kommer en makalöst smarrig soppa upp som jag åt till lunch idag - håll utkik! :)



frukost en lördag.




- En rågcrisp med ost, skinka och gurka.
- En rågcrisp med kokt ägg.
- En rågcrisp med makrill i tomatsås samt riven gurka.
- Två röd paprikaringar.
- En skål naturell fetyoghurt med egenplockade jordgubbar, vaniljpulver samt kakaonibs.
- Ett x antal påfyllningar av grönt te med mjölk i, denna gång med smak av päron (tips om detta päron-te kommer)

ja, såhär såg min frukost ut denna frostiga lördag. avnjöts tillsammans med "Melodikrysset" och bästa tjocka lördagsCorren - helg när den är som bäst!

vad åt ni till frukost denna lördag? :)



helstekt, vitlöksspäckad entrecote.


det är fredag och med fredag kommer en hel massa mys samt en stundande helg! jag vet att många bullar upp med både det ena och det andra inför denna härliga kväll och att det inte alltför sällan står tacos på bordet. det verkar vara himla populärt på just fredagar?

vi hade en plan för något år sedan då vi skulle haka på trenden och äta tacos varje fredag. efter tre veckor och vi därmed stod inför tredje omgången tacos hade vi alla tröttnat men ville inte säga något, i tron att övriga i familjen ville fortsätta. men så var alltså inte fallet :P

nu för tiden äter jag inte tacos speciellt ofta, men när det händer är det gott, så länge det inte sker alltför ofta. nej, då suktar jag hellre efter rejälare fredagsmat; något kött, vitlöksdofter, mustiga grytor, kycklingfiléer eller kanske lax och gärna favoriten ugnsrostade rotfrukter som tillbehör.

denna fredag blev jag bjuden på vitlöksbakad entrecote. så otroligt gott att jag tappar andan. och dessutom en mycket enkel mat när allt kommer omkring, då det i princip bara innebär en hastig vända i stekpannan och sedan en vända i ugnen. servera ett gäng ugnsrotisar till det och tja, fredagsmyset kan börja :)

Helstekt entrecote med vitlök

en hel bit entrecote, ta fram köttet i tid, det ska gärna vara rumstempererat innan det bryns i stekpanna
vitlöksklyftor
fransk örtkrydda


sätt ugnen på 125 grader. 
klappa in köttet med örter, tryck in vitlöksklyftor i köttfickor.
bryn köttet i stekpanna så det får fin yta.
lägg i en ugnsform och baka till den fått önskad stekning, räkna med ca 2 timmar per kilo (observera att detta är otroligt varierande från ugn till ugn, kolla då och då).
om köttet riskerar bli bränt, lägg folie över.
använd gärna en stektermometer för att få till köttet så som just du vill ha det.

medium/rare = 56 grader
medium = 60 grader
well done = 66 grader

jag tog ut köttet när termometern visade 58 grader och det var då medium rare.
låt köttet vila en stund innan det skärs upp, kanske 10 minuter.
krydda lite extra med peppar och salt, om så önskas.
servera gärna med ugnsrostade rotfrukter, krispig sallad och kanske en smarrig sås.
klarrt!


efter drygt 2 timmar i ugnen, innertemperaturen står på 58 grader och det är dags att svepa in i folie för en liten vilostund.


under tiden puttrade en gudomlig grönpeppar- och konjakssås på spisen. receppt på den kommer :)


ugnsrostade rotfrukter i ugnen.


och och lättkokt sparris.


så är det dags att skära upp köttet. otroligt mört och saftigt.


smaklig måltid :)

torsdagslunch.



fräst quornfärs med curry, zucchini, vitlök, tomatpuré, en skvätt buljong samt vit- och blomkål. en klick keso till det.

japp såhär såg gårdagens lunch ut. och ja, jag åt upp alltsammans. och nej, det var inte så mycket som det ser ut på bilden; stekpannan är av version mindre ;)


vad gömde sig i paketen?


låt oss då se vad som gömde sig i de tre inslagna paket som jag fann i min källare.



jo där gömde sig kaffekoppar, underfat samt asietter av min servis, 6 stycken av varje. alla från min mormor och morfar, precis som jag anade av papperet. och visst är de fullkomligt ljuvliga?


jag tycker den är så vacker och detaljerna är alldeles ljuvliga.


tack tack tack min finaste mormor för denna servis ♥


plockmiddag.


idag var jag sugen på rökor till middag så det fick det bli. men vad skulle det bli till? ett tag var jag inne på att göra någon slags wok. men sedan blev lunchen något åt det hållet (jag visar hur den såg ut imorgon) så det kändes inte lika lockande längre. soppa är smarrigt, men jag ville inte bara äta en räksoppa. röror är jag himla förtjust i så det skulle ju vara trevligt.

tillslut slog det mig att det vore ju perfekt och himla trevligt med lite plock ikväll, så blev det! :)


en glad skål fylld med räkor.


en liten skål med mustig räksoppa.


varma tomater och rödpaprika.


egenplockade jordgubbar från frysen tillsammans med mogen kiwi - mmmm!


gratis rom från räkorna - perfekt att hamna i en smarrig röra :)



ja, det visade ju sig bli en riktigt smarrig torsdagsmiddag tillslut :) vad härligt! ännu bättre att den följdes av fint sällskap i form lousie samt finalen av Robinson. topp-torsdag!

ps. hur soppan och röran fixades tänkte jag återkomma till, så kika gärna in igen så ska ni få smarriga tips! :)


älskade leksaker.


jag har precis varit nere i källaren och hämtat lite grejer. väl där stötte jag på 3 oöppnade paket. av pappret att döma är de från mormor och morfar.



så idag ska jag öppna paket, trots att jag inte fyller år förrän om drygt 2 månader. härligt! jag återkommer vad som gömde sig i samtliga paket.

men i förrådet fann jag inte bara oöppnade presenter utan även mitt urballa sjöröverskepp!


segel och andra tillbehör ligger ännu i påsen, så det ser lite skamfilat ut. men de kanske har fajtats med ett annat sjörövargäng, vem vet? reparation ordnas idag tänkte jag.


Enbene Oskar styr fartyget mot nya äventyr.


kapten Röskägg styr, ställer och bossar över besättningen, SjörövarMalin håller koll på fångarna bakom fängelseluckan.


och såhär så det ut när jag fick det efterlängtade sjörövarskeppet. åttaårsdagen :) elin ser otroligt käck ut med tungan rätt i mun ;)

sist, men inte minst fann jag lådan med mina hjärtesaker. Bellville. detta lekte jag och elin med hur mycket som helst. timmarna flög iväg och fantasin tycktes aldrig ta slut. fullständigt underbart.


en hel kartong full med påsar, vardera innehållande en (tur tur tur att jag sparat bygg-instruktionerna - det är svårare än vad ni kan tro.) oj vad mina ungar ska få leka med detta. kanske tillsammans med dina barn elin? :)


här finns stallet och sjukhuset bland annat.


detta är mina absoluta jag kunde inte få nog av det och har så fina minnen kopplade till just Belleville. jag la samtliga personer i säng om kvällarna innan jag själv kröp ner i sängen och släckte för natten. nick var favoriten, vilket även ledde till att hans huvud tilslut blev otroligt ostabilt och otroligt lätt att vicka på.
hästarna var favoritdjuren och med dem blev det en mängd utflykter med hästarna med en tältnatt som följd.
och om någon av dem föll av och skadade sig, ja då blev det en resa till sjukhuset där det gipsades.

ja, nu vet ni mina leksaks-favoriter när jag var barn. nu klurar jag såklart lite på vad NI lekte med som barn? var det barbie, lego, playmobil, mjukdjur? något annat? berätta! :)

vad var er favorit-leksak?





cheesecake med blåbär i glas.


efter den värmande köttgrytan i söndags hojtade smaklökarna om något uppfriskande. då passade denna fräscha och snabbfiaxde efterrätt rackarns fint. lätt att svänga ihop, tjusigt varvad och riktigt god :)

Snabb cheesecake med blåbär

200 gram philadelphiaost
2 dl gräddfil
(creme fraiche fungerar också fint)
0,5 dl socker
rivet skal från 0,5 citron
500 gram blåbär
(färska eller frysta tinade)
8 digestive

rör samman philadelphiaost, gräddfil, socker och citronskal.
krossa digestive i lite mindre bitar.
varva krämen med bär och digestive i bägare, dessertskålar eller glas.
servera på studs och njut :)


börja varva :)





i dagens lunchskål.


dagens lunch:


en fin soppa :)


toppad med creme och kassler!

nej, jag har tydligen inte kommit över min sopp-förälskelse. men det är ju bara såå gott när temperaturen närmar sig kyligt :) eller vad säger ni?

har ni någon favoritsoppa?



köttgryta med julesmak och nötter.


grytor är alltid välkommet och en rackarns fin mat, särskilt när kylan dyker upp såhär års. det är ju svårt att misslyckas med en gryta vilket gör det fasligt roligt att ha i både det ena och det andra och sedan uptäcka att det är precis lika gott! grytan är dessutom tacksam i och med att den sköter sig själv så fint på spisen medan du kan knata runt och pyysla med annat.

en söndagskväll i november serverades en ny variant på köttgryta. smaken gav en hint om juletider med bland annat saffran, kryddnejlika och kanel. spännande, varmt, smakrikt och mättande gott.

Köttgryta med julkrydda och jordnötter

600 gram gryt-kött, fläsk eller nöt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk risgryn
2 tomater
1 krm chilipeppar
1 krm malen kanel
1 krm malda kryddnejlikor
1 tsk salt
1 krm stött saffran
4 dl köttbuljong
2 msk vispgrädde
0,5 msk sirap
2 msk hackade jordnötter

skala och hacka lök och vitlök. 
tärna tomaterna och skär köttet i 2 cm stora tärningar.
bryn löken lätt i en gryta, tillsätt vitlöken och lägg ner köttet i grytan tillsammans med risgrynen.
rör om och bryn alltsammans, tillsätt tomater.
rör ner chilipeppar, kanel, nejlikor och salt.
häll på buljongen och rör ner saffran.
koka under lock på svag värme i ca 1 timme.
rör ner grädde, sirap och jordnötter.
sjud i ytterligare några minuter.
klarrt!


puttrar på så fint :)


sådärja, smaklig måltid :)


min kväll den 7 november.


nu ska jag strax hoppa ner i sängen. min kväll har bestått av fint sällskap, denna måltid, "Love Actually" (kan inte annat än älska den ljuvliga filmen, jag vill bli kär varje gång jag ser den!) samt ett gott kvällsmål. imorgon väntar basgrupp med bearbetning av scenario samt lite artikelprat. ni får gärna hålla en tumme eller två för mig :)

hoppas ni har ahft en fin kväll, kram på er!




sopplunch.


jag hamnade i en riktig sopp-period förra veckan när det kom till lunchtider. så värmande, så gott, enkelt och lätt att variera. här kommer en variant som jag sörplade i mig en kylig dag förra veckan.


en stycke soppa med kalvfond, quornfärs, zucchini, broccoli, vitkål samt en salig blandning kryddor.


en värmande och så god sked.


och ja, såhär såg "soppskålen" ut som jag åt min soppa i. och ja, alla ni som äger/har sett denna skål förstår också hur enorm denna portion soppa var ;) men, det hindrade inte mig från att ta tabberas - som vanligt!


kramvänlig.


nejmen titta. min gamla vän är tillbaka.



ja då har jag ju ialla fall någon att krama när mardrömmarna dyker upp om nätterna.


ugnsbakade äpplen.


som utlovat kommer här receptet på efterrätten som serverades efter lördagens middag. mjuka ugnsbakade äpplen som blivit sådär makalöst söta av ugnen, med smak av kanel och höst. låter inte helt fel, eller?

Ugnsbakade äpplen med kanel

6 äpplen
50 gram smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

sätt ugnen på 175 grader.
kärna ur äpplena men behåll dem hela.
fördela dem ståendes i en ugnsfast form.
rör ihop mjukt smör med socker och kanel och fyll hålen i äpplena.
ugnsbaka i mitten av ugnen cirka 35 minuter.
ös äpplena med skyn och servera med vaniljglass, vaniljsås eller som de är toppade med sky :)


redo för ugnen.


och redo att inmundigas :)


kanske tillsammans med vaniljglass, vaniljsås eller precis som de är :)


en stycke lunchskål tack.


lunchen denna söndag såg ut såhär



värmande och GOTT. kändes fint efter ett par timmars plugg med basgruppen :)


äggigt.


se vilket skojigt ägg som gjorde mig sällskap till frukosten!



busig va?
ja så kul kan det bli en helgmorgon i oktober :)



lax med balsamicosås och smörstekta päron.


ja, det blev ju som sagt lax till lördagens middag. som vanligt är ni lite småblyga när det gäller tips och liknande ;) så jag tog helt enkelt saken i egna händer. päron är gott, varma frukter är galet och och lax är alltid gott. tillsammans med en balsamicobaserad sås finns det ingen större risk för en middagsflopp. 
såhär såg receptet ut.
 
Ugnsbakad lax med balsamico och päron


lax (gärna färsk), filéer eller som en hel sida

2,5 dl grädde
1 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
0,5 tsk soja
1 tsk oregano
0,5 msk majsstärkelse

0,5 dl pumpakärnor
2 päron

sätt ugnen på 225 grader.
blanda samman grädde, vinäger, fond, soja, oregano och majsstärkelse.
lägg laxen i en ugnssäker form och häll såsen över.
strö över pumpakärnor och baka i övre delen av ugnen ca 15 min (mitt tips är att inte bry sig så mycket om tiden, utan känna på den med en potatisstick/tandpetare då och då istället; gränsen mellan ljuvligt saftig och torr är närapå hårfin).
dela päronen i bitar, stek dem mjuka i en panna med smör och servera till laxen.
klarrt!


fina fisken redo för såsen.


päron steks lite mjuka i smör...


efter drygt 15 minuter i ugnen är det färdigt att servera.


kanske tillsammans med gratinerade duchessrosor?

och vad tycktes om denna variant på larre då?
jo men det var ju som förväntat alldeles ljuvligt! päronen så söta och varma tillsammans med en ljuvligt len lax och sen den smarriga såsen. riktgit gott. men nästa gång tror jag att jag skippar att toppa med pumpafrön. det kändes lite.. överflödigt (eller underligt?) tyckte jag. men ändå, gott!
detta kära vänner måste ni prova, kanske blir det en ny favorit? :) och ja, det blev faktiskt tabberas här hemma ;)

men nu undrar jag ju litegrann vad ni åt till middag denna lördag? :) (om ni nu vågar svara vill säga, jag håller en tumme ialla fall ;)


och så efterrätten.
en liten tjuvtitt.



receptet kommer upp imorgon - håll utkik! :)


mat.


ett stycke handling senare



nu är jag lycklig med ett välfyllt kylskåp igen :)


fråga.


gissa vad som hamnade på middagsbordet igår?



klurigt va? ;)

ikväll vankas det lax. och det är ju gott i alla former men längtan efter att testa något nytt lockar. därför vänder jag mig nu till er, dom allra bästa läsarna :) har ni något ritkigt smarrigt recept på lax? hit me! :)



nytt te!


GLAD fredag på er! :D

jag har provat ett nytt te. jag fick syn på det i hyllan sist jag var på maxi och handlade och drogs till det direkt. och med tanke på att jag gillar alkoholfri pina colada var det liksom ingen direkt överraskning att paketet hamnade i min kundvagn.


grönt te med en karibisk smak.

alltså, ett grönt rooibos med smak av apelsin, ananas och kokos. jag testade det till frukost med en skvätt mjölk i som vanligt och jag kan bara säga en sak.

GOTT

det smakar fräscht, fruktigt och strandhäng av ananas och kokos och lite där bakom hintar apelsinen. gott gott gott. 





fläsklägg med rotmos.


köttbullar med sås och lingon, pannkakor med sylt och grädde, raggmunk med fläsk, stekt strömming, blodpuddning med lingonsylt, ärtsoppa och stekt fläsk med löksås.
svensk husmanskost när den är som allra bäst. men hur ser det ut om vi går lite längre bak i tiden, dammar av gamla kokböcker och gräver ännu djupare bland nostalgiska recept?

jo då finner vi bland annat fläsklägg med rotmos. en otroligt god middag som dessutom är svensk husmanskost uti fingertopparna. det kan tyckas knepigt att servera detta, men det allra smidigaste är att bara lägga upp dem hela så får sedan alla karva och skära av köttet bäst de vill.
ingen finmiddag som ni märker men desto trevligare, avslappnad och mer familjär. första gången jag lagade fläsklägg sökte jag upp per morbergs recept, min sanna husgud. det fanns liksom ingen annan jag ville förlita mig på och tja vad kan jag säga. resultatet blev underbart och sedan dess har jag endast hållit mig till detta recept. laga och njut!

Fläsklägg med rotmos

rimmat fläsklägg, räkna med ca 1,5-2 kg för 4 personer, då det är ganska mycket ben och fett på läggen
1 morot
1 gul lök
liten bit purjlök
1 msk timjan
2-3 lagerblad
10 st vitpepparkorn

skölj fläsklägget i kallt vatten.
lägg det i en stor gryta /kastrull och häll på vatten så att det täcker.
låt koka upp och skumma av.
skala morot och lök, dela dem samt purjolöken i mindre bitar.
ha i morot, lök, timjan, pepparkorn och timjan i grytan.
sänk värmen och sjud på svag värme under lock i 2 timmar, gärna längre.
köttet ska gärna falla från benet när du rör det med en gaffel, då är det alldeles perfekt.
servera fläskläggen varma med rotmos och kanske en klick senap.


det är faktiskt insdian som räknas men vet ni vad; när jag vet hur ljuvligt gott detta är ser det inte lika läskigt ut :)


rykande färskt rotmos att servera till. testa gärna en riktigt ljuvlig variant, hur du gör det kan du läsa här.


lite sallad samt en klick senap till och middagen är serverad. min senap-till-fläsklägg-och-rotmos-oskuld togs för övrigt ikväll. jag kämpar sedan en tid tillbaka med att tycka om senap och jag måste säga att jag är på god väg - hejaheja!


pinsamt?


kul att byggarbetarna har börjat knalla runt precis utanför mitt fönster igen. och att jag inte visste det.
och att en av dom kikade in precis när jag gick in i köket i bara jeans. jaa. bara jeans.

kuljul. haha.



nytt knäcke.


jo men jag nämnde ju tidigare att jag har köpt en sorts knäcke som jag inte testat tidigare. jag är ju lite svag för just knäcke för tillfället. kan äta det som en del i både frukost, mellanmål och kvällsmål. gott att variera med olika pålägg också. smarr!

nu hamnade följande paket i min kundvagn häromdagen:



Wasa Grovråg.
jag har redan provat det till både lunch och kvällsmål och jag måste säga att jag gillar det. mycket. väldigt likt wasa sportknäcke, vilket jag anade. grovt, hårt, krispigt och med en himla god smak av råg. den runda formen gjorde det hela ännu trevligare med tanke på att jag till stor del har rektangulära varianter här hemma. så gillar ni, som jag, grövre knäcke med rustika knapriga tuggor så är detta helt klart något ni borde testa. GOTT.
ni kan läsa mer om Wasa Grovråg här.


här som en del av mitt kvällsmål häromdagen, toppad med färsk tomat, keso och egeninlagd smörgåsgurka.



egen smörgåsgurka.


bondens marknad är något jag verkligen tycker så mycket om. varje lördag under september/oktober mellan 9.30 - 14 dukas det på borggården här i linköping upp flera olika stånd där försäljning av lokal- och närproducerade råvaror sker. små fina östgötska gurkor, rökt fisk av alla de slag, runda klarröda tomater, krämig ostkaka, krispiga äpplen, blomkål, broccoli, sallad, nybakat bröd och ost.

ja, det är bara en bråkdel av allt som finns. allt lika fräscht, lockande och smarrigt. provsmak här och där lockar den mest kräsne att ta en bit och falla pladask. jag smakar alltid av ostkakan, brödet, saltgurkan, det rökta köttet och smörgåsgurkan. och just smörgåsgurkan var något jag verkligen tyckte om. men 30 kronor för 250 gram?! hua, nog är det lokalproducerat och jättetjusigt, men ändå.

och då slog det mig att vad sjutton smörgåsgurka kan ju inte vara alltför svårt att knåpa ihop själv. och skulle det nu vara det så klarar jag det säkert ändå! (positivt tänkande ;)
jag gick helt enkelt till kvinnan som sålde västeråsgurka, köpte mig drygt 500 gram och knatade hemåt. ringde sedan min mormor för att på det viset få det allra bästa receptet. och visst hade hon ett recept tillhands.

Smörgåsgurka (jag halverade denna sats och använde mig därför av 500 gram gurka, 2,5 dl ättika osv)

1 kg hela västeråsgurkor
3 msk senapsfrö
mycket dilkronor

5 dl ättika
4,5 dl socker
1-1,5 dl salt

tvätta gurkorna och skiva dem i önskad tjocklek (jag gillar när de inte är så tunna utan lite tjockare)
varva gurkskivorna med senapsfrön och dillkronor i en stor glasburk.
rör ihop ättika, socker och salt i en skål.
häll lagen över skålen med gurk/frön/dill.
det kan se aningen klent ut med lag, men gurkorna kommer de närmsta dygnen ge ifrån sig vatten så det blir lagom mängd vätska.
burken bör stå 2-3 dygn innan ni provsmakar.
klarrt!


dags att lägga in egen smörgåsgurka!


jag tycker om de lite tjockare skivorna så det blir lite mer knaprigt och tuggigt :)


varva alltsammans i en stor glasburk och häll över lagen. låt stå 2-3 dygn innan den hamnar på smörgåsen, bredvid brunsåsen till söndagssteken, på knäcket som kvällsmål eller kanske i handen precis som den är? ;)


frys-fynd.


jag fann en burk hemkokt köttbuljong i frysen. tillsammans med färsk blomkål & morot samt stekt kyckling - hej lunch :)





kippers-tabberas.


nu finns det (för tillfället) inte några fina små kippers i min kyl längre, för jag tog nämligen tabberas på dom igår kväll. japp, de hamnade på middagstallriken tillsammans med lite fina tillbehör. såhär såg det ut rent bildligt.


kippers (som fick en aning värme i stekpannan) med buljongkokta blomkålsbuketter & vitkål samt varma tomatklyftor.

men hörrni jag kan lova er, denna bild går inte på långa vägar att jämföra med hur det smakade. så himlagott.


RSS 2.0