en blöt springare & ett paket.

 
kom in från en springrunda för drygt en timme sedan. det har ju varit regnoväder under natten och det hade självklart gjort snåren riktigt dyngvåta av regnvatten. så, jag såg därmed ut som nedan när jag steg innanför dörren igen. 
 
 
kan säga att samtliga plagg, och då menar jag verkligen alla, var genomsura av vatten (och säkerligen en skvätt svett också ;). puh! 
 
jag nämnde ju för ett par dagar sedan att ett paket landat hemma hos mig. 
 
 
 
 
vi öppnar och ser efter vad som gömmer sig inuti :)
 
 
 
 
 
nejmen...
 
 
 
 
bättre sent än aldrig? :) känns himla fint ialla fall! har dock inte fått in hur samtliga grejor fungerar ännu, men det kommer väl efterhand :) 
 
nu - Melodikryss, frukost, fix och sedan.... bröllopsfest! :) men först; tidningspapper i joggingskorna... ;)
 
 

förberedelser & en middagsrulle.

 
hm, ja det blev ju lite blogglidande även denna dag. det är liksom fullt upp här just nu! men, på ett himla bra sätt, som tur är :) 
 
imorgon vankas det bröllopsfest (ni minns väl själva brölllopet i maj?) och det har förberetts med både det ena och det andra och jag har därmed ägnat min tid åt både bakning och lagning av diverse smarriga saker; möra grissini, rimmad kyckling, krispiga fröknäcken, inkokta laxkuber med örtkräm med mera. självklart kommer samtliga recept upp inom kort!
 
sena eftermiddagen spenderades på actic och ett svettigt bodyattack - underbart! regnet som lurade runt knuten gav sig av och kvällen blev sval och regnfri. turis där. middagen innan en morgondagens stora buffé såg ut som nedan;
 
 
en smarrig kycklingrulle med extra grönsaker till mig och pizza till de andra. gott! ett tips när det gäller kycklingrulle är att be om skivad banan i. det blir så krämigt, sött och gott mot den salta kycklingen. smask!
 
 

glädjedag & kopia till middagstallrik.

 
jag vet jag vet, nu kommer ni sucka och stöna och beklaga er en skvätt över att denna middagstallrik är i princip identisk med måndagens. men hörrni, det kan icke hjälpas. med en kväll som inleddes med svettigt crosstraining tätt följt av MRL och sedan direkt till stora matbutiken för handling ville jag ha något snabbt, men ändå himla gott och bra för knopp och kropp. och med denna tallrik fick jag samtliga delar - plus en färgglad syn!
 
 
varmrökt lax
sallad, rester från denna grillkväll
fräst blomkål & zucchini
inlagd rödlök, rester från midsommaraftons heminlagda sill
kall sås (naturell yoghurt + gräslök + dill)
 
min dag har varit så fin och bra. vaknade upp till solsken och värme, åt en god frukost, fick en glädjepaket från posten (mer om det imorgon förmiddag - så kolla in då!och så en fin och solig promenad ner mot actic. 
 
nu kikar jag litegranna på "Allsång på gränsen". norska är verkligen charmigt och det går inte att bli annat än glad av detta program. sommar!
 
 
 
 

Loka & värme!

 
nu i midsomras köpte jag en smak på Loka som jag inte har smakat tidigare. den har funnits ett bra tag, men av någon anledning har jag aldrig köpt den, eller ens tagit en klunk av den. kanske kan det bero på att favoriten bland kolsyrade drycker är ramlösa?
 
men! nu har jag alltså testat denna;
 
 
Loka krusbär & päron
 
när det kommer till päron i mineraldrycker är det hos mig en riktig favorit. gott och fruktigt. krusbär har jag inte ätit så mycket av och har därför aningens svårt att identifiera deras smak. men det smakade både sött av päron, med en underton av något mer syrligt. dock utan att det blir alltför surt.
och vet ni, den var så himla god. fräsc och somrig. synd bara att loka har en tendens att servera otroligt mycket bubblor i början, men som sedan mycket snabbt försvinner. trots detta blir betyget ändå;
 
betyg4 solar av 5.
 
 
och den passar säkert otroligt bra en dag som denna;
 
 
 

en middag i kvällssolen.

 
har just njutit av en underbart fin middag på en balkong med kvällssol. ljumma vindar och sommarystra fåglar. jag kan säga att det satt mer än bra efter kvällens bodypump :)
 
 
3 grillade kycklinglår (orkade dock endast 2 stycken, så den tredje hamnade i en burk i kylskåpet för framtida bruk)
rädisor
gurka
sockerärtor
ruccola
tomat
+ jordgubbar 
 
min dag har varit så fin, vilket dock har visat sig på bloggen då det enbart blev detta inlägg idag. men, det kan ju inte hjälpas när andra saker i livet lockar :) 
 
 

supermör grillad högrev.

 
här kommer receptet på den otroligt möra högreven som vi grillade på midsommaraftons kväll. testa detta någon sommardag!
 
Supermör högrevlagom till 4 portioner
 
cirka 1,2 kilo högrev
 
3 dl hoisonsås
1 dl äpplemos
1 msk svartpeppar
 
lägg köttet i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten så att det täcker.
tillsätt salt, peppar och eventuellt annan smaksättning (vitlök etc) och koka högreven på låg värme under lock tills den är mör, 2-3 timmar.
ta upp högreven, låt svalna och förvara den i kylskåp till det är dags att grilla, gärna under lite press så behåller den formen bättre.
rör ihop hoisonsås, äpplemos och svartpeppar.
skär köttet i skivor och grilla så den får fin yta (köttet i sig är ju redan tillagat i och med kokningen innan). 
pensla på glazen under grillningen. 
klarrt!
 
 
 

GeKås.

 
i söndags praktiskt taget studsade jag upp 04.45 och 15 minuter senare hade jag, elin, mamma & eriksvåger packat in oss i bil för att sakta men säkert fara 28 mil nedåt i landet; mot Ullared!
 
07.15; frukost i bilen medan regnet smattrade mot rutan. mysigt!
 
07.40; en glad chaufför!
 
och en lika glad mamma vid samma tidpunkt :)
 
elinsyster trivdes där fram :)
 
och jag hade det fint i baksätet.
 
såhär kan det se ut när det skålas för mycket ;)
 
 
12.40; lunch på GeKås egna restaurang. jag åt kycklingspett med varma grönsakerBBQ-sås och sallad samt en liten skagenröra till förrätt. allt gick på 74 kronor. god mat och riktigt bra pris :)
 
(bilden är tagen med en 5 år gammal mobil så ni får ha lite överseende ;). ser kanske inte så himla smarrigt ut men det var riktigt gott!
 
16.30; skrapade Ullaredslotten på hemvägen. vann dock inget, attans.
 
 

lalalax!

 
regn, lite uppheåll och så regn igen, tja det är i princip vad vädret har haft att bjuda på denna veckas första dag. jag har dock haft tur och har prickat in de få uppehåll som varit när jag cyklat omkring ute. 
startade dock dagen med en riktig storstädning. skönt att ha det fräscht omkring sig och en ren liten lägenhet :)
 
nu är jag ganska nyligen hemkommen från ett bodystep. kilade in i matbutiken en snabbis efter dusch och bastu, och där nallade jag svensk jordgubbe, köpte med mig blomkål hem och nu står denna middagstallrik framför mig, redo att förtäras. mums!
 
 
varmrökt lax
sallad (rester från midsommaraftons grillkväll)
inlagd rödlök (rester från min hemgjorda midsommarsill)
stekt blomkål, zucchini & färsk champinjon
kall sås (naturell yoghurt + dill + gräslök)

smask! den fina tallriken är en nykomling i mitt kök och kommer från gårdagens äventyr. mer om det dyker upp imorgon förmiddag, så håll lite utkik vettja :)
 
förutom god mat bjuder kvällen på lite allsång tätt följt av "Wallander - Mastermind" (äntligen kommer de på tv igen - woho!). jag hoppas att även ni har haft en fin dag :)
 
 
 

bebismage.

 
har jag nämnt att jag ska bli moster igen förresten? ♥
 
 
nej, jag har visst inte det :) men nu vet ni. och nu vet ni även att min syster inte är ovanligt tjock, utan att det faktiskt ligger en liten unge i hennes mage. så himla rart. 
 
 
 

midsommarkvällen.

 
framåt midsommaraftons kväll for vi hem till min storasyster emelie och hennes familj. där hade vi knytis med en massa goda saker som dels lades på grillen och dels serverades vid sidan av. alla hade vi med oss vårt eget grillkött och tillbehören dukades upp på bordet, som en buffé. så himla mysigt, trevligt och gott!
 
diverse knytis-saker dukades upp på bordet i väntan på grillen. 
 
grillad majskolv
grillad sparris
grillade körsbärstomater
grillad svamp
grillad halloumi
sallad med isberg, rödpaprika, tomat, purjo & färsk champinjon
krämig potatissallad (recept kommer)
potatissallad med kronärtskocka, soltorkad tomat & grönt (recept kommer)
rosso-sås (recept)
tzatziki
rostad paprikasås (recept kommer)
vi hade med oss en bit högrev som kokat 3 timmar innan och därmed blivit otroligt mört. recept på denna smarriga köttbit kommer inom kort, för detta får ni bara inte missa i sommar!
 
min tallrik; grillat högrev (recept kommer), krämig potatissallad, grillad sparrissallad, grillad majskolv, grillade körsbärstomater, grillad svamp, potatissallad med kronärtskocka samt rosso-sås.
 
fina elin satt på picknickfilten i gräset tillsammans med mig och emil.
 
jag njöt i gräset och gjorde underliga miner.
 
gräsklipparen var i farten ;)
 
 

midsommarfrukosten.

 
min midsommarafton började vid 06.40 då jag vaknade och efter påfyllning av vatten samt joggingskor på var jag ute i spåret vid 07.00. bättre start på en solig sommardag är svårt att få. tja, inte blev det ju sämre att efter dusch & påklädning slå sig ner på en solig balkong och avnjuta följande ljuvliga frukost.
 
 
- filmjölk med vattenmelon, jordgubbar, russin, ingefära, kanel, kardemumma, kryddnejlika & psylliumfrön
- hårt hällbröd med ägg
- hårt hällbröd med mosade jordgubbar, rökt skinka & gurka
- röd paprika & skivad gurka
 
 
så härlig frukost och en ljuvlig start att börja en fantastisk midsommarafton på! 
ja, och såhär glad var jag över att solen vunnit över regnet denna fina fredag :)
 
kombinationen jordgubbar, rökt skinka & skivad gurka var för övrigt, och rätt så otippat, riktigt smarrigt på ett krispigt knäcke - smask!

en somrig middagstallrik.

 
idag for jag och mamma iväg mot den stora matbutiken för att handla, vilket ofta görs just på lördagar. idag möttes vi dock av reglade dörrar och en nästintill tom parkering. ytterligare några kunder förutom vi var där, men vi märkte alla ganska snabbt att det liksom var kört. fasen, midsommardagen är ju enda dagen på året som denna butik har stängt! haha. äsch det var bara att fara vidare och skratta åt det hela ;)
 
eftermiddagen bjöd på en relativt snabb tripp till brunneby musteri och senare en skvätt (eller snarare ett skyfall) regn. kvällens middag blev en klassisk somrig rätt. kassler
 


- kassler (jag tycker det är himla gott att servera den kall)
- kall naturell sås
- gräslök
- kokt broccoli
rädisor
- sallad
-.sockerärtor 
+ mimosasallad som dök upp efter att bilden tagits
 




midsommarlunchen.

 
godmorgon på er och glad midsommardag! 
jag hoppas ni alla hade en fin dag igår :) och jag hoppas innerligt att ingen av er vaknade med suddiga minnen och ett bankande huvud som ett tecken på för mycket dryck....
 
min midsommardag började riktigt fint med lite "Ring så spelar vi" vid 8 och en timme senare var jag ute i spåret och sprang min runda. regnet som fallit under natten gjorde både gräs, buskar och nedåtgående trädblad blöta, vilket gjorde att jag kände mig som en frisk och en aaning blöt sommarbukett. uppfriskande! ;)
 
 
nu vankas det "Melodikryss" och sedan en riktigt god midsommardagsfrukost - ljuvligt!
 
gårdagen var så lyckad. inte en droppe regn, och sol ända fram till sena eftermiddagen. perfekt :) 
låt oss börja med midsommarlunchen.
 
efter lite fix i köket och med ett bord sommardukat fyllt med härliga midsommar-gosaker slog vi oss ner och njöt av både sill & annat smarrigt!
 
sommarkänslan går inte att ta miste på :)
 
härlig hemgjord romsill.
 
och den gudagoda inlagda sillen (som denna gång blev helt perfekt!) - recept finner ni HÄR.
 
matjessill fanns också.
 
flera sorters knäcke; grovt, funt, krispigt och knaprigt.
 
perfekt att bre lite sillröra på (recept).
 
gillar man inte sill finns piratspett att få!
 
fina elinsyster!
 
jag var också glad :)
 
min tallrik - gott!
 
elin hade föreberett en smarrig jordgubbstårta som vi hjälptes åt att dekorera med massa härliga jordgubbar.
 
hembakad botten, vaniljkräm med skivade jordgubbar, mosade jordgubbar med grädde och sedan ännu mer grädde och jordgubbar över hela tårtan!
 

håll utkik under morgondagen, då både midsommarfrukosten samt midsommarmiddagen dyker upp. ikväll får ni som vanligt se vad som hamnar på middagsbordet denna fina midsommardag :)
 
 
 

glad midsommarafton!

 
jag önskar er en riktigt fin, smarrig och ljuvlig midsommarafton!
här blir det, i stora drag, följande...
 
- midsommarlunch klockan 13.30 med olika sorters sill, knäckebröd, gräddfil, gräslök, sillröra, ramlösa & jordgubbstårta 
midsommarstång & dans vid 15.30
- grill hos storasyster på kvällen
 
njut nu av sol, värme, god mat och fint umgänge!
vi hörs!
 
midsommarafton- 09; västerviks camping.
 
 
 

SOL, stan & dagens middag.

 
dagen har varit riktigt fin. vaarmt hela dagen och en runda på stan var precis lagom. när solen gassade alltför mycket i ansiktet var det bara att slinka in i en butik, kika runt och passa på att svalka sig lite. 
lunch hemma och ett par timmar senare tog jag cykeln och rullade ner till actic. svettig uppvärmning på crosstrainern innan core som gick himla fint :)
 
skönt att cykla hem i sommarkvällen och efter lite handling inför morgondagen har jag nu landat hemma och ska just äta en trevlig middag. ikväll njuter jag av följande;
 
 
 
grillade skivor fläskytterfilé, rester från lördagens middag
färsk blomkål
små plommontomater
röd paprika
 
nu ska jag slänga upp fötterna i soffan, smaska på saftig frukt, njuta en toscabit och kika på mitt älskade "Skilda Världar" :)  
 
 
 
imorgon kommer den ljuvliga midsommaraftonen - somrigt till tusen!
och dessa 7 raringar kommer jag vila huvudet på inatt. tänk om...
 
 
 

ljuvlig sommartårta.

 
hej på er!
imorgon stundar midsommarafton och allt vad det innebär - underbart! sill i alla dess former, gemenskap, sång, dans, stång och inte minst den härliga midsommartårtan! jordgubbar & grädde och lyckan är gjord. nedan kommer ett recept på en riktigt smarrig tårta som jag bakade ur fantasin för ett par midsommrar sedan. ritkigt god och saftig!
 
Malins midsommartårta

Botten;
4 ägg
2 dl råsocker
1 dl dinkelmjöl
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
3 msk valfri juice (jag använde "Godmorgon - Frukt och Grönt")

Fyllning 1:
vaniljkräm 
1 dl skivade jordggubbar

Fyllning 2:
0,5 dl kesella
1 dl crème fraiche
cirka 2 msk av den vispade grädden från garneringen
0,5 liter jordgubbar, gärna söta svenska

Topping/garnering:
1,5 liter jorgubbar, gärna av den riktigt söta svenska sorten
vispgrädde
¼ av fyllning nr 2
 
dagen innan:
börja med tårtbotten. (du kan göra bottnen samma dag, men den blir ofta lite saftigare om den gjorts dagen innan).
sätt ugnen på 175º. 
blanda samman dinkelmjöl, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en mindre skål.
i en större skål vispar du ägg och socker ljust och poröst, vänd i mjölblandningen.
rör runt med en sked tills allt har blandat sig väl. 
 
smöra och bröa en rund form, gärna en springform, cirka 25 cm i diameter.
häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills den fått en fin färg.
sticker du ner en tandpetare i kakan och tandpetaren inte blir kladdig är kakan färdig.
låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler med en handduk under.
lägg den i en plastpåse när den svalnat helt.

samma dag: 
gör fyllningen, lägg ihop och garnera.
vispa ner en påse vaniljkrämspulver med 2 dl mjölk, låt stå och dra 5-10 minuter. 
ta fram bottnen och dela den i 3 delar, 
droppa 1 msk juice på den nedersta delen.
bred på vaniljkrämen, strö över de skivade jordgubbarna, lägg på bottendel nr 2 och upprepa juicedroppet.
 
skölj alla jordgubbarna och vispa grädden.
blanda samman kesella, crème fraiche och ca 2 skedar av vispgrädden.
akiva cirka en halv liter av jordgubbarna och blanda dem med röran.
bred på jordgubbsröran över botten nr 2, men spara ca ¼ till garnering.
placera sista bottendelen över röran, droppa över juice. 
bred över vispad grädde efter tycke, lägg resten av fyllning nr 2 i en cirkel i mitten av tårtan.
garnera med massor av jordgubbar, på kanterna också.
spritsa gärna gräddkransar med en sprits runt om så blir den lite mer somrig.
låt gärna tårtan några timmar i kylskåp, kanske under tiden ni äter mat, så blir den mycket saftigare.
servera tårtan, känn dig stolt över att det är du som bakat den och njut!
klarrt!
 
 
tårtan går som sagt att göra samma dag som den ska serveras, men blir betydligt smarrigare om den får stå ett tag och gotta till sig. smask!
 
och hörrni, kan vi inte hålla en tumme för att vädret blir detsamma imorgon som det hittills visat sig vara denna ljuvliga torsdag?
 
 
 

dagens middag & sillinläggning.

 
kvällens middag blev ganska lik gårdagens, men ändå så himla god. dessutom satt det fint efter kvällens bodypump!
 
 
grillade revbensspjäll, rester från söndagens middag (recept)
klassisk kalops, även det rester från söndagens middag (recept)
grillad fläskytterfilé, rester från lördagens middag
körsbärstomater
lättkokt broccoli
isbergssallad
rädisa
röd paprika
 

ett fint hopplock av vad kylen hade att erbjuda helt enkelt :) men nog om det!
vad vi ska fokusera litegranna på nu är lite förberedelser inför midsommar! efter middagen ikväll tog jag nämligen tag i årets sillinläggning till midsommarafton.
 
 
det är så fasligt enkelt och blir så fasligt gott att lägga in sin egen sill. om ni väl har gjort det en gång och därmed känt skillnaden på heminlagd och butiksinlagd, ja då lär ni aldrig mer vilja köpa i butik. 
 
 
ni vet dessutom precis vad det är i och det hela känns så mysigt på något vis, att stå där och koka lagen, skölja filéerna, skiva morot och rödlök. att därefter varva i glasburk och sedan hälla över den avsvalnade lagen över alltihop. in i kylen och var gång du öppnar kylen och ser burkarna känner du den där känslan av stolthet och längtan efter att få smaka. 1-2 dygn senare har den gottat till sig tillräckligt länge för att läggs upp på serveringsfat och avnjutas tillsammans med gräslök & grädfil, kanske på en knäckemacka eller på det traditionella midsommarbordet.
 
 
hörrni, ni bara måste testa detta. jag lovar lovar att ni inte kommer bli besvikna.
receptet på hur ni fixar er egna inlagda sill finner ni HÄR.
 

kokos från huvudstaden.

 
vi besökte Hötorgshallen under vår stockholmshelg och där hade jag kunnat knata runt mer än 1 timme. så mycket härliga råvaror, produkter och färska upplägg! 
 
förutom de små byttor med diverse smarrigheter som sedan blev varsin härlig plocklunch, köpte jag denna påse.
 
 
rostade kokosflagor, som jag ju faktiskt har sett på en hel del bloggar. mannen jag köpte den av hade provsmak av det mesta och jag provsmakade både det ena och det andra - allt var mycket smaskigt och jag hade gärna köpt en påse av varje sort (speciellt den lilla, men ack så dyra påsen med torkade mullbär).

nu var det dock enbart denna påse som fick följa med mig hem. de var krispiga, men ändå saftiga på samma gång. i ärlighetens namn medger jag dock att jag ännu inte har använt en enda flinga. det känns liksom inte helt rätt att strö dem över morgonens yoghurtskål. fråga mig inte varför!
 
kanske har jag "fel" bär och frukter i? kanske är jag bara ovan? tja vem vet. men nu har jag ialla fall en fin liten påse med rostade kokosflagor, perfekt till den dagen då jag kommer på vad jag vill använda dom till ;)
 
 

MRL & middag.


sent i eftermiddag provade jag ett nytt pass; MRL (mage, rumpa, lår). passet var riktigt riktig troligt och det brände himla fint i min rumpa kan jag säga! jag upplevde dock övningarna lite långsamma och ville gärna öka farten lite, men så är jag ju van vid stepen, attack & pumpen, där det går betydligt snabbare och är mer intensivt.
 
men det är både skönt och behövligt med lugnare pass ibland, vilket ju även core var, som jag provade förra veckan. fint också att MRL-passet endast var 30 minuter långt, vilket gör det till ett perfekt träningstillfälle mellan stepen och pumpen som båda är på 60 minuter. helt klart ett pass jag kommer besöka fler gånger!

jag var inte hungrig direkt när jag kom hem, så jag klunkade lite protein-blåbärsmjölk, gnagde 2 små revbensspjäll, damp ner på en köksstol och lyssnade på härlig musik innan jag knåpade ihop kvällens middagstallrik som nu står framför mig, redo att avnjutas. 
 


tjocka revbensspjäll, grillade, rester från söndagens middag (recept)
klassisk kalops, rester från söndagens middag (recept)

små plommontomater
färsk blomkål

mycket kött! men så är det ju också det jag är allra mest sugen på efter träning, och därmed det kroppen behöver. kvällens middag blev även i princip lika snabbt serverad som gårdagens. himla smidigt och trevligt med rester! nu ska jag njuta av en fin kväll. jag kommer befinna mig här i soffan och bara slappa, inte röra mig mer än mellan fruktskålen och soffan. om det blir framför en film eller ett par avsnitt av "Skilda Världar", ja det får ödet avgöra. men jag tippar på det sistnämnda ;)
 

fynd.


när vi för ett par dagar sedan var i stockholm åkte vi in till stan ett par gånger. en kväll efter ett restaurangbesök stod vi och väntade på bussen som skulle ta oss tillbaka till hotellet. eftersom det var några minuter kvar och vädret var lite kyligt, gick vi in i hyrbutiken "Hemmakväll" för att kika lite under tiden.

där fann jag, underligt nog, just det jag lite smått hållit utkik efter i stan. 



jajemen, den för mig mycket nostalgiska serien Skilda Världar, här säsong 4. sedan tidigare hade jag säsong 1-3, men innan jag fick sommar ville jag inte köpa volym 4, då jag anade att jag skulle fastna framför denna serie och därmed dissa tentaplugg. planen var att köpa den när terminen nu var slut och jag fick sommar, men den har varit knepig att få tag i (och fasligt dyr när jag väl hittat den!).

men nu fann jag den alltså tilsllut, i denna lilla butik och till ett makalöst fint pris dessutom; 160 kronor billigare än hemma. kap! så, även när det kom till "shoppingen" var denna stockholmshelg alldeles perfekt ;)




ett tips & kvällens middag


i helgen när jag besökte matbutiken fann jag varmrökt lax till ett riktigt kanonpris. 



denna saftiga bjässe på 1,4 kilo blev min för endast 90 riksdaler och jag nästan studsade hemåt, glad av mitt smarriga fynd. så idag innan jag cyklade ner mot kvällens träningspass, tog jag av skinnet och benade ur fisken, plockade ur allt saftigt kött och portionerade upp det i fryspåsar.



skjuts in i frysen och därmed finns nu en riktig skatt i min frys. närhelst jag är sugen på saftig varmrökt lax är det bara att ta upp en portion. den tinar snabbt, på dryga timmen är den klar att ätas. perfekt när "snabbmat" behövs. det är mitt tips för dagen !



när jag nu precis kom hem ikväll efter ett rejält svettigt bodystep, var det underbart att bara kunna plocka ihop en riktigt god middagstallrik av det jag tycker så mycket om. den ser just nu ut såhär;



varmrökt lax
krispig plommontomat
stekt färsk blomkål & zucchini, 
kryddad med pepparmix & vitlök
färsk röd paprika
kall sås
(naturell yoghurt + dill + gräslök)

så nu ska jag ta och njuta av god mat, en fin kväll samt lite trevlig tv-underhållning :)





liten?


jag köpte 2 små mango för ett par dagar sedan.



som sagt, de var verkligen små. 20 kronor för cirkus 2 kilo mango. fint :)
goda som fasen var dom till på köpet. kap!!



snabbmat alá långkok på balkongen.


jag är så himla glad (och lite förvånad, när kommer vändningen liksom?) över att de senaste dagarna har varit så himla lyckade. jag har vaknat med bubbland glädje i magen flera dagar i rad och det gör mig så himla lycklig. jag kan bara ana att det bland annat har med följande ting att göra;

sommaren som faktiskt äntligen har kommit
min nyvunna kärlek till
gruppträningspass
det faktum att jag är ledig hela sommaren fram till den 28 augusti (bortsett från 2 omtentor den 13/8)
förväntningar, ljuvliga utflykter och spontana upptåg som hör sommaren
till

sent i eftermiddag var det bodypump och det var lika trevligt som vanligt. jeffrey som jag berättade om tidigare idag hade dock feber så det blev ett inhopp för peter. inte riktigt samma sak, men även han är en riktig glädjespridare och kan få ett tufft pass att bli underbart. 

vi cyklade sedan hem i kvällssolen, efter dusch samt en avkopplande stund i bastun, och kunde nästan genast slå oss ner på balkongen och avnjuta en gudagod söndagsmiddag. maten var nämligen redan förberedd; revbenen var kokta & marinerade, kalopsen hade puttrat i ett par timmar och kokt potatis stod klar på spisen.




det ända vi behövde göra var sallad, tzatziki samt att stoppa in revbenen på grill i ugnen några minuter. duka på balkongen och sedan bara njuta. sommar!!

och hörrni, kött är bara så fasligt gott efter träning. smaaaask!!




recept på vår kalops finner ni HÄR.
recept på möra tjocka revben finner ni HÄR.

och så lite gott och svalkande efter det. hörrni, livet är allt bra härligt ♥





feta- och melonsallad.


salladen som serverades till det grillade igårkväll kommer här;

Feta- och melonsallad

500 gram vattenmelon
200 gram fetaost

1 dl svarta oliver
2 msk myntablad (torkad går lika bra)
2 msk olja
peppar

tärna melon och fetaost, hacka myntabladen grovt.
blanda samman melon, fetaost, oliver samt myntablad.
vänd runt med oljan och smaka av med peppar.
klarrt!



vi fann denna sallad en aning... intetsägande. visst, vattenmelon är toppen, likaså fetaost. de går alltid hem och en riktig höjdare är de förstås tillsammans, som fina små spetten där feta och melon varvas och som enkelt kan avnjutas som tilltugg eller som ett inslag i sommarbuffén.
 
denna sallad saknade dock något, smakerna gifte sig inte riktigt som vi hade hoppats på. den var god, absolut, men vi hade hoppats på mer än så.
men, hörrni smaken är bekant som baken och om ni vill prova en ny sallad så testa vettja :) kanske det blir er nya favorit när det kommer till grillsallad? :)

idag är det söndag och senare i eftermiddag är det bodypump. kommer blir fint då söndagar är jeffreys pass, vilket alltid innebär nya utmaningar, mycket svett och inte minst skratt! himla roligt och detta är även första gången vi kör den nya releasen med honom så vi får se vad han hittar på denna gång, puh ;)




sol sol och grill till middag.


imorse vaknade jag med regn mot fönsterrutan och tänkte att denna dag kommer förmodligen gå i inomhusets tecken. frukost, handling, film, bokläsning i soffan och sedan middag var några saker jag tänkte dagen skulle innehålla. men! så efter frukosten avtog det smattrande regnet och solen kikade försiktigt fram. 

visserligen hade jag rätt i en del saker; frukost & handling tillexempel som ju blev av, men vad jag inte hade räknat med att denna dag skulle kunna bjuda på var en härlig springrunda i ett friskt och regnfritt väder samt en middag som kunde tillagas ute på grillen. den avnjöts sedan på balkongen med kvällssolen och gröna träd som kuliss.
så underbart när en dag kan både börja och sluta på ett otroligt lyckat vis!



medan de andra grillade hamburgare var jag mer sugen på grillat kött. jag hade tidigare under dagen tagit upp en bit fläskytterfilé som jag frös in för ett par veckor sedan. eftersom köttet inte skulle hinna tina av sig självt fram till det var grilldags lade jag påsen i en bunke med kallt vatten och det tog bara någon timme så hade det blivit tinat. 
perfekt! 



så jag skivade det i tunna skivor som jag sedan lät marinera i några timmar (lika delar soja & rapsolja, en rejäl skvätt tomatpuré, pepparmix & vitlök). upp på grillen någon minut på varje sida (snabbt går det! och saftigt blir det!) och middagslyckan var total. sommar sommar sommar!



melonsalladen som ni ser på bilden kommer upp som recept under morgondagen, så håll utkik om ni är ute efter nya fräscha sallader till sommarens grillmiddagar :)







spring & lunch.


hej på er!

jag kom just in från en fin springrunda i spåret (i vilken jag idag slog mitt tidsrekord i - tjoho!). så trots gårdagens attack samt att det var prick en vecka sedan sist jag sprang gick det riktigt bra :)

eftersom jag vanligtvis föredrar att springa på mornarna (vilket idag inte blev av då regnet imorse slog som spön i backen, mysigt) och därefter slå mig ner och njuta av en härlig frukost kändes det lite underligt att idag komma in och sedan äta lunch. därför fick det bli en lunch som på ett sätt påminner lite om frukost.
att det dessutom är en av mina favoriter när det kommer till enkla varianter av luncher gjorde ju saken bara ännu bättre :)



annars idag har jag löst melodikrysset, ätit sen och go lördagsfrukost samt handlat på maxi. ikväll vankas det grill och jag tycker vi håller en tumme för att regnet fortsätter hålla sig borta tills dess. annars får det bli grill på elgrillen. funkar det med, även om smaken inte blir densamma som en vanlig grill :)

vi hörs senare!



bodyattack & grekiska kolgrillen.


SVETT!

så kan sammanfattning se ut när det gäller min tid idag mellan 17.20-18.15. bodyattack och det var riktigt riktigt härligt att verkligen få svettas ordenlitgt! mycket roligare än vad jag tyckte sist, jag antar att det beror på att jag sedan dess provat mer pass samt blivit van av att delta i gruppträningar. toidigare har bodyattacken känts som en plåga men nu idag kunde jag se det glada, det roliga och det härliga med passet. dess charm liksom - underbar känsla :)

och efter stretching, dusch och bastu cyklade vi vidar ener till grekiska kolgrillsbaren. där haffade vi varsin meny med härligt kolgrillade spett. jag valde att mixa min egen, vilket gick alldeles utmärkt. 

1 fläskfiléspett
1 scampispett
2 grönsaksspett
stor sallad

tzatziki



jag var riktigt nöjd och smaken från kolgrillen hade verkligen tagit tag i samtliga spett. salladen var fräsch med en god dressing, scampin var såå saftig och jag njöt som bara den av hela middagen. jag gav betyget 5 solar av 5.
mamma var mindre nöjd då hon tyckte köttet var torrt (hon valde 2 fläskfiléspett & 1 grönsaksspett). hennes kommentar var "hade jag inte varit på väg att svälta ihjäl så hade jag inte alls varit nöjd, men nu var det okej". hennes betyg var; 2 solar av 5. tja, smaken är som baken helt enkelt :)


och jaaa, jag vet att vi inte ska äta scampi, tigerräkor, jätteräkor och så vidare, men jag gör det så pass sällan att jag tyckte jag var värd det idag - så det så! :)

resten av kvällen kommer innehålla vattenmelon i kvällssolen på balkongen, film på tv klockan 21.00 och sedan en liten smarrig toscabit till det :) jag önskar er en fortsatt ljuvlig fredagskväll!


frukost på radisson blu royal park hotel.


jag älskar frukost i alla dess former och när det gäller hotellfrukost i bufféform blir jag alldeles salig. det är verkligen något visst med att strosa runt och kika på allt som finns att tillgå. en tallrik med yoghurt, frukter och bär är riktigt gott och något jag i princip alltid väljer när det kommer till hotellfrukost.

därefter en assiett att fylla med alla tänkbara sorters pålägg. ett ägg, och då gärna löskokt, hamnar alltid vid min plats och knäckebröd känns alltid så härligt krispigt att avnjuta i de härliga lokalerna.

färsk frukt får mer än gärna plats på min tallrik och självklart finns där även en kopp te, gärna grönt eller rött, med en rejäl skvätt mjölk i.

om ett sött bord finns kikar jag alltid in det för att se om där finns något jag tycker om. då avnjuts det tillsammans med ytterligare en kopp te. om inte, ja då går färska frukter och bär precis lika bra! :)

såhär såg söndagens frukost ut när vi i helgen var i stockholm och hade det alldeles underbart roligt!


- ekologisk yoghurt med kanel, ingefära, vattenmelon, färsk ananas, russin, honungsmelon & vindruva

- knäcke med löskokt ägg
- rostat knäcke med rökt ekologisk skinka & gurka
- grönt te med mjölk
- vattenmelon
- ananas
- röd paprika
(+ ytterligare 1 knäcke varav halva med messmör, tomat, gurka och andra halvan med löskokt ägg)
 
frukosten på hotellet vi var på i hlegen var helt sanslöst smarrig. det mesta i frukostväg fanns och vi njöt verkligen, av både frukost och en utsikt över Hagaparken. ljuvligt!
 

 
 
nedan ser ni några delar av vad hotellet hade att erbjuda i frukostväg :)
 

 

core + middag + smaskigt efter!


hej på er och glad torsdagskväll!

min dag har innehållit lite allt möjligt smått och gott, bland annat ett core-pass som jag ganska nyligen kom hem ifrån. det var första gången jag körde core och jag tyckte det var bra! kikade lite på internet innan vad folk tycker om passet och ramlade bland annat på en kommentar som i stora drag handlade om att kvinnan i fråga inte tyckte det kändes som tärning, att hon ej upplevde känslan av att hon tränat efter passet. 

jag håller inte alls med utan känner verkligen att både bålen och ryggen har fått jobba ordentligt (dessutom lyckades träningen trolla bort den envisa mensvärken som dök upp tidigare idag - jippie!).
men för att nå den känslan av härlig träning gäller det ju även att faktiskt anstränga sig litegrann, ta i och inte "dega" sig igenom passet. spänn magen när instruktören säger att du ska, försök att verkligen hålla ut tills den aktuella övningen är slut och ge järnet även om det 'bara" är ett pass på 30 minuter.
då, om inte annat, kommer känslan av att du tränat :) skönt!

hur härligt det än må vara, nog pratat om träning!
kvällens middagstallrik står nu framför mig och ser ut som följande;

 
varmrökt regnbågslax
små krispiga minitomater (toppenpris i matbutiken!)
frasigt stekt zucchini, trattkantarell & broccoli

kall sås (naturell yoghurt + dill + gräslök)


denna lilla goding kommer jag även njuta av ikväll, lagom till kvällens film; Spiderman 3 (som visas i kanal 6 klockan 21.00)


en fin liten blåbärstosca som jag fick när vi i helgen var i hötorgshallen i stockholm. åh, den helgresan var så härlig! jag älskar verkligen små upplevelser i livet :)
jag hoppas att även ni har haft en alldeles strålande torsdag! och imorgon; fina fredag - pepp!

urmysigt för övrigt att det ser ut att bli ett riktigt brakregn nu ikväll! perfekt väder när det nalkas film och kvällsmys :)


 

sluuurp.


när vädret så här års visar sig från sin bästa sida, med sol, härliga plusgrdaer och blå himmel blir jag sugen på något läskande. då funkar alltid färska bär, saftiga frukter eller kall ramlösa. 
något annat som är himla trevligt att småsurpla på är denna.


denna underbart svala islatte-grej från macken. och jag som inte ens tycker om kaffe! men, denna smakar i och för sig inte ett dugg alls som vanligt svart bryggkaffe - faktiskt inte på långa vägar. den påminner mycket mer om kola, och då inte coca cola utan kola som i dulce de leche eller liknanade. jag bara älskar skummet som bildats överst och gör den sådär härligt krämig och len. så himla gott.

jag anar att det i sommar lär bli ytterligare en eller två, och jag kan sätta en peng på att det sker när vi gör våra älskade små roadtrips och impuls-utflykter hit och dit :) underbart!

 

torsk med mango- och räkröra.


efter att vi checkat ut från hotellet i söndags for vi hem till min mormor. efter en fika och lite kik i fotoalbum gjorde vi i ordning kunch. mormor hade anat att jag skulle tycka om denna rätt och jag kan inte säga annat än att hon känner mig allför väl. så otroligt god, frisk och somrig rätt! perfekt att avnjuta till lunch, kanske en varm sommardag? :)

Torsk med mango- och räkröra
,
lagom till 4 portioner

800 gram torskfilé
salt, peppar

1 mango
2 mogna acocado
0,5 gurka
400 gram skalade räkor
1 röd chili
2 lime
1 kruka färsk koriander
0,5 msk olja
1 tsk flytande honung
peppar

4 stora blad av romansallad (
stora salladsblad från annan sallad fungerar precis lika bra)
physalis
ärtskott

sätt ugnen på 175 grader.
stek fiskfiléerna hastigt stekpanna, cirka 1 minut på varje sida.
salja, peppra och lägg över i en ugnsform.
baka i mitten av ugnen tills fisken blivit klar, cirka 15 minuter.
tärna mango, avocado och gurka i lika stora bitar (spara gärna någon cm gurka till upplägget).
lägg i en bunke och tillsätt de skalade räkorna.
finhacka chili, riv skal och pressa saft ur 1 lime, tillsätt alltsammans vi bunken.
hacka koriander och rör ner tillsammans med olja och honung.
lägg upp ett stort salladsblad på varje tallrik, skär den sparade delen av gurkan i tunna skivor och fördela över salladsbladen.
lägg upp torskfilé över varje sallads- och gurktallrik och fördela den krämiga röran över fisken.
klyfta den kvarvarande limen och dekorera varje tallrik med limeklyftor, physalis samt ärtskott.
servera gärna med kallt vatten eller bubblande mineralvatten blandat med lite äpplemust.
klarrt!

(OBS - röran kan med fördel göras innan och stå och gotta till sig i kylen :)

krämig avocado, mango, färska räkor med mera har efter att ha gottat till sig i kylen blivit en underbar salsa.

salladsblad och gurka, redo för upplägg.


serverat och dags att avnjutas :)


kvällens plockmiddag.


kvällens middagstallrik innehåller smått och gott av diverse rester från min kyl. perfekt att plocka ihop en härlig tallrik med både det ena och det andra :)



kidneybönor & kassler, rester från fredagens lunch (recept)
färsk ugnsbakad torsk, rester från söndagens lunch (recept)
sjögrässallad (
läs mer om den HÄR), rester från lördagens lunch
egenmarinerad och stekt kronärtskocka
stekt zucchini & broccoli



sjätte tunnan.


den andra restaurangen som jag hade kollat ut inför vår stockholmshelg var Sjätte Tunnan. en medeltida restaurang som verkligen andades medeltid. från gatan följdes en sting trappa ner till själva restaurangen. sten överallt; valv, väggar, golv och tak. enbart tända ljusstakar och rejäla bord och träbänkar med koskinn att sitta på. en man som spelade ett gammeldags blåsinstrument, liknande en mindre säckpipa, spelade passande musik. personalen var klädd i kläder typiska för just den tiden och i det stora hela var det som att komma till en annan värld.



vi ble serverade följande korg efter de tagit emot vår beställning.


varmt bröd samt krämig färskost med pepparrot.

riktigt gott att i väntan på varmrätten njuta varmt bröd doppat i denna krämiga och inte alltför starka färskosten.


mamma valde
grillad vildsvinsfilé, serverad med matveterisotto, rödvinssky & blåbär



jag valde
grillade utvalda delar av linderödssvin, serverad med rostade rotsaker samt medeltida sötsur sås gjord på verjus & torkade frukter



riktigt riktigt gott, annorlunda kombinationer, härliga smaker och mycket kött! det enda jag kan komma på som var mindre bra och därmed drar ner betyget en aning var att mitt kött var torrt. jag är ett stort fan av saftigt och mört kött och hur de hade misslyckats så totalt med detta kött är för mig en gåta. mammas kött var dock otroligt saftigt och mört och jag hade lätt bytt om mitt griskött mot det vildsvinsköttet.
men sammantaget var det en riktigt bra middag som lyftes upp ordentligt av den ovanliga miljön. spännande!
betyg: 4 solar av 5.

mer om Sjätte Tunnan kan ni läsa HÄR.
hur den andra restaurangen var som vi besökte i stockholm kan ni läsa om HÄR.


nöjd och glad :)


bodystep & middagstallrik.


från och med denna vecka har actic där jag tränar lagt upp sitt sommarschema. det innebär lite omkast och förändring i de pass jag brukar delta i; bodypump. onsdagens och söndagens pass är dock kvar.

jag har sedan ett tag tillbaka klurat lite på tanken att testa bodystep och när det nu är schemaändring passade jag på idag! lite pirrigt innan då jag aldrig testat detta pass, men himla spännande också. att det dessutom var release på nya programmet gjorde det hela ännu mer passande.

och vilket pass! så himla roligt. jag svettades som en tok, mer än någonsin förr. jag anar en ny favorit och tippar på att jag i sommar kommer viga en tid på måndagar åt detta härligt lyckliga pass. åtminstone de dagar jag inte har något somrigare för mig :)

efter dusch & bastu kilade jag in i matbutiken, köpte med mig en mjölkdryck med blåbär och cyklade hem i regnet. väl hemma fixade jag en snabb, god och perfekt middagstallrik efter träning och ska alltså precis sätta mig och njuta av nedanstående. så gott!



grillad fläskkarré, rester från denna middag (jag frös in denna bit för att kunna ta fram vid behov)
grillad flintastek, rester från
denna middag
grillad majskolv, rest från denna middag
nyfräst broccoli & zucchini med persillade
färsk röd paprika

kika gärna in imorgon bitti/förmiddag vettja - då kikar vi på den andra middagen vi avnjöt i vår stockholmshelg. missa icke! :)



gute grill.


ett par veckor innan vi reste till stockholm hade jag kollat upp några restauranger som verkade speciella och värda att besöka under de dagar vi vistades i huvudstaden. av de jag nappade på fann jag två stycken som jag föll extra mycket för och vi besökte den ena på fredagskvällen och den andra på lördagskvällen.

först ut här blir den andra restaurangen, Gute Grill, som vi alltså avnjöt en middag på i lördags.

Gute grill är som det låter en restaurang som lyfter fram den gotländska maten. råvarorna är otroligt fina och det kändes verkligen att det var fina produkter samt att maten som serverades var tillagad med omsorg.
vi föll pladask redan vid första mötet av personalen. så tevliga, genuina och serviceinriktade. inget snobbigt fjäsk utan helt enkelt en trevlig och vänskaplig atmosfär samtidigt som vi blev uppvaktade på ett personligt vis.


maten tillagades så gästerna kunde se på. underbart! (här var det, utan att jag var medveten om det, just vår mat som lades upp).


underbara förklaringar i menyn :)
restauranger med dessa egenskaper är enligt mig unika och finns bara i ett fåtal, vilket gjorde att betyget blev högt redan i början.




inredningen var fräsch, hemtrevlig och med en känsla av strand. det vita grusstengolvet för tankarna till gotland vilket vi även antog var tanken. och så kommer vi till maten. herregud. detta var verkligen matlagning utöver det vanliga. från menyn kunde vi välja mellan olika rätter, som exempelvis gotländskt lamm, gös, shortribs, gotlandsgris, hummer, entrecote med mera. till vårt val av rätt ingick två tillbehör (önskas fler kostar de 25 kronor styck).

vår beställning kom in på en rustik träskiva;



jag valde...
Gotländska shortribs, rökta i 18 timmar
syrlig äppelcoleslaw
grön sparrissallad i citronette
syrlig fänkålscrudité



mamma valde...
Gotlandsgris "Pulled pork", rökt 10 timmar
dillkokt färskpotatis
syrlig äppelcoleslaw
BBQ sås




köttet på båda rätterna var så otroligt mört. det behövde i princip inte ens tuggas och att dra gaffeln över köttet på de shortribs jag åt fick köttet att falla isär. röksmaken var alldeles perfekt, inte för påträngande och tillbehören fräscha med en bra avbrytande smak till det salta köttet. gudagott...


revbenen var inte nådigt stora.


och ja, vi var verkligen nöjda med både service och, som synes, mat.

till dessert valde jag
rabarberterrine, serverad med vaniljbakad vit sparris, kardemummaglass & havreflarn

va

mamma valde
creme brulé med saffran & mandel




båda var utsökta och vi var mer än nöjda av kvällen!



så, betyg då? ja, vad kan vi båda ge annat än följade i betyg;
5 stora lysande solar av 5!

så ta och besök Gute grill nästa gång ni har svängarna förbi Stockholm. det kommer åtminstone vi göra. att dessutom besöka restaurangen på Gotland är något vi har stor önskan att göra. vilken dröm!
mer om Gute Grill kan ni läsa HÄR.

stockholmsresan - dag 3.



vår dag startade vid 07.00 då vi snörade på joggingskorna och tog en springrunda längs vattnet vid Hagaparken.


så uderbart vackert - och så härlig start på dagen!


efter dusch slog vi oss ner och avnjöt hotellfrukost. jag dör lite så gott.


allra finaste mamma ♥


vi sa hejdå till hotellet och tog bilen för att hälsa på mormor.


hon hade, som alltid, dukat så fint med olika godsaker. här hembakad tosca samt fruktkaka (om recept önskas kan jag nog luska ur det från henne ;).


det fanns även färska jordgubbar, physalis samt honungsmelon.


vi kikade på foton och åt sedan en gudagod lunch (recept).


en sommarfräsch fruktsallad till efterrätt.


vilken bestod av dessa frukter.


framåt eftermiddagen for vi hemåt, jagade av dessa mörka moln...


som tillslut hann ifatt oss.


denna helg har varit så fin och bra, på alla sätt och vis. vi har gjort så mycket och ändå hunnit njuta fullt ut. lite storstad, lite park, lite lyx, trevligt sällskap och mycket god mat.
jag är så himla nöjd och det bästa är att jag vet att även min mamma är lika nöjd över dessa dagar som jag, och det gör mig varm om hjärtat. käraste mamma, tack för denna ljuvlig helg. jag kunde inte ha fått en bättre födelsedagsgåva

imorgon kommer ni få kika på gårdagens middag. och jag kan bara säga en sak; den får ni inte missa! helt klart en middag i topp 5, på en restaurang som ni verkligen ska ta och besöka någon gång. otroligt mört kött rökt i 18 timmar, gotländska servitörer med charm på topp samt rustika detaljer.
ja, den middagen var verkligen en upplevelse i sig!


stockholmsresan - dag 2.



en glad malin som sovit fint hela natten - här redo för frukost :)


hotellfrukosten var fullkomligt ljuvlig ♥


sedan tog vi buss + tunnelbana in till Hötorgshallen. jag hade lätt kunnat strosa där ett par timmar. de hade pratiskt taget allt!


OBS, känsliga läsare; varning för nästa bild dock!!




får det lov att vara en kanin? ser makabert ut, men köttet ska tydligen vara riktigt gott om det tillagas på rätt vis. jag kommer absolut testa när jag får chansen nästa gång! (åt ju kanin i Spanien för 3 år sedan.. det var...senigt).


lite godis kanske passar bättre? detta var en vägg av fyra i en urmysig liten godisbutik. hej sockerchock!


lunchdags! dessa små byttor från Hötorgshallen blev efter ett par minuter......


detta! så himla gott :)

broccoli i kryddlag
scampi i marinad

grillad aubergine (hade kunnat äta enbart dessa - såå gott det är!)
grillad blomkål
svampröra (
olika sorters svamp, smörgåsgurka & smetana
)
sjögrässallad
grillad aubergine fylld med grönsaksröra
svamp & grönsaksröra
marinerad kronärtskocka
kokt rödbeta med persilja

om jag blev mätt? äschdå ;)


mammas tallrik; västerbottenspaj, hel bläckfisk, bläckfisksallad, kokt rödbeta med persilja & sjögrässallad.


lite färska jordgubbar & bigarråer från torget blev efterrätt.


vi gick en promenad längs Hagaslottet. alldeles underbart och springrundorna där är helt fantastiska! ingen bild på själva parken eller slottet, men väl en fin på mamma :)

ja, och det är i princip det var har pysslat med denna dag, än så länge. nu till kvällen ska vi återigen in till stan då vi har bokat bord på en Gotländsk restaurang. hur jag ska lyckas bli hungrig inom 2 timmar är dock ett mysterium. är ännu tokmätt sedan lunchen och det vore trevligt att vid middagen känna liiite hunger åtminstone ;)
men - det kommer nog gå fint, vi håller en tumme helt enkelt!


stockholmsresan - dag 1.


vi kom fram till stockholm som vi skulle och nu sitter jag i en hästensäng på hotellet och njuter av att slippa ha mina små fötter i skorna. dagen har varit lång och vi har hunnit med en hel del hittills :)


lunch: sommarsallad på vägen upp till stockholm.


en rar liten skylt vid Saltåkvarn Kafé.


mammas & min obligatoriska rese-drinken; iskaffe :) (som inte smakar kaffe utan snarare kola - tjoho!!)


mellis: räkor, vitlöksbröd & aioli på restaurangbåten "Flyt" nedanför Gamla Stan.


i Gamla Stan; glasskula med saffran & honung (smakade jul, hade vi strösslat på ett par russin hade det varit en lussekatt rakt upponer). underlig, men spännande.


middag; vi åt mat på en medeltida restaurang belägen i en stenliknanade grotta, med träbord, bänkar med koskinn på samt lerkrus med öl. en riktig upplevelse (mer om denna ovanliga restaurang kommer!). vi beställde två olika rätter och båda var riktigt ritkigt goda.


nyss; vi beställde kaffe & te för att ha lite kvällsfika på rummet. så här trevlig bricka fick vi med oss, fint för endast 50 riksdaler totalt :)


nu ska jag göra mig i ordning och sedan krypa ner i sängen. jag anar att natten kommer bli himla skön och med tanke på att vi befinner oss ett par meter från Hagaparken lär jag sova nästintill som en prinsessa!
imorgon bitti väntar en ljuvlig hotellfrukost, ååååh!


stockholmsresa :)


strålande morgonsol, 18 grader och en glad känsla i magen. vilken underbar dag!

denna dag är extra speciell, jag och mamma far nämligen mot fina huvudstaden nu på morgonen :) det är en av gåvorna jag fick när jag i januari fyllde 24. vi stannar på ett jättehärligt hotell över helgen och kommer säkerligen njuta av både stan, god mat, hästensängar på hotellet och inte minst ljuvliga hotellfrukostar :) självklart kommer jag skriva och uppdatera om både mat, restauranger, stan osv.

jag hade ställt klockan på 8.00, men jag vaknade tidigare och kunde inte somna om. som alltid när det vankas spännande och roliga saker blir jag både ivrig och förväntansfull :)
därför har jag hittills hunnit med en springrunda i fårhagarna, stretch, dusch, fix samt lite packning. vädret bjöd på ett perfekt springväder! så himla skönt att få springa av sig all iver. med det inte sagt att jag är mindre glad nu än innan - snarare tvärtom!

nu ska jag njuta en god och lång frukost tillsammans med morgontidningen. vid 10 kommer mamma och vi far upp mot stockholm. åååh! :)


älskade hotellfrukost! (bild från hotellet i sigtuna, sommaren 2011)


fast i och för sig, det är minst lika härligt med en improviserad campingfrukost en sommarmorgon utanför tältet (bild från vadstena camping, somamren 2010).

återigen på tallriken :)




varmrökt regnbågslax
smörstekt zucchini, broccoli, röd paprika & trattkantarell
kall sås (
naturell yoghurt + dill + gräslök)





sommarsallad.


här kommer en riktigt fräsch sommarsallad som är en återkommande lunchsallad i vår familj. enkel, sval och riktigt god.
mängderna av varje ingrediens är inte så viktig, huvudsaken är att det passar just er smak och blir en härlig blandning :)



Sommarsallad

saltgurka, i små bitar
kidneybönor
kassler,
tärnad
körsbärstomater, halverade
fetaost (gärna i olja, men vanlig går bra), i kuber
fjärilspasta, kokt
grillad paprika, i mindre bitar
(+ ev. gul paprika i mindre bitar
)

blanda samman samtliga ingredienser, rör eventuellt ner önskad salladsdressing (exempelvis grekisk eller italiensk).
klarrt!






nationaldagsmiddag.


nationaldagen till ära blev det grillat till middag, inte alltför ovanligt hemma i stugorna denna dag skulle jag tro :) matbutiken erbjuder flintastek till ett kanonpris denna vecka och det gjorde att valet av vad som skulle hamna på grillen inte var vidare svårt.

tillsammans med hemmarinerad & grillad majskolv, kall sweetchilisås (gräddfil + hot sweet chili) samt en krispig sallad blev kvällens middag mer än underbart somrig. att den sedan avnjöts på en balkong med mild kvällssol tillsammans med någon som står mig mycket nära gjorde kvällen fulländad.
hörrni, livet är allt bra härligt, så njut så mycket ni bara kan :) 



grillad flintastek
marinerad & grillad majskolv
sallad




en söt liten skål efter maten var pricken över iet. recept finner ni HÄR.


ny Loka - igen!


sitter här i morgonrock och med öppet fönster, nyduschad efter en springrunda i morgonsolen och bara njuter. jag ska strax ta och göra mig en redigt god frukost, såå gott. 
idag är det strålande vackert väder, som gjort för vår fina nationaldag :) vad som sker för mig denna dag vet jag inte riktigt än, men jag är säker på att det blir både trevligt, gott och mysigt. åhh sommar!

på tal om sommar. jag smakade en ny Loka igår.



Loka hallon & persika

jag behöver bara skruva bort korken och sniffa på innehållet så väcker doften tanken på Haribos Persikor. det doftar ritkgit gott och jag håller en tumme för att smaken ska vara densamma. och visst är det så, jag blir inte besviken. en riktigt tydlig smak av persika, frisk och fräsch utan att vara för påträngande. vart hallonsmaken är klurar jag ännu på dock.
enligt mig gör det inget att persikan tar över hallonsmaken; jag har sedan jag var liten fått huvudvärk av hallonsmaker, både när det gäller läsk, godis osv (färska hallon fungerar dock - jippie!).

denna dryck passar lika bra till sommarens fika som till en middag med grillat av alla de slag. himla somrig, svalkande och god, som jag säkerligen kommer köpa både en och två gånger till under denna ljuvliga sommar :)

betyg: 4 solar av 5.


4 juni 2012.


allt längre in på kvällen tänkte jag mer och mer på onsdagens middag. och ju mer jag tänkte påden desto mer sugen blev jag på en repris. och det är bra härligt att det bara är jag i detta hushåll (klart jag har ju katten, men hon är liksom mest nöjd med Royal Canins mat samt mjuk gomat från Whiskas, vilket inte riktigt faller mig i smaken ;), vilket gör att jag kan välja att äta precis vad jag är sugen på.  

visserligen är detta inget ultimat val till middag, men någon gång då och då gör det inget alls och dessutom känns det riktigt härligt att bara kunna njuta av det jag är sugen på för studen. det mina vänner kallas vardagslyx :)

så, här har vi en favorit i repris;



hårt paltbröd med färsk tomat, keso & smörgåsgurka
hårt hällbröd med keso, banan & rökt skinka
( +
kokt broccoli samt krispig rödpaprika vid sidan av)



era önskemål.


ny vecka!
jag inledde denna veckans första dag med en springtur ute i naturreservatet/fårhagen. skönt och när jag senare satt och njöt god frukost började regnet falla utanför fönstret - härligt!

jag sitter vid köksbordet nu och har under förmiddagen pluggat statistik inför morgondagens tenta. den allra sista för denna termin och det innebär att jag efter klockan 10.00 imorgon tar sommar! känslan är lustig, jag har längtat, väntat och suktat efter denna dag hela terminen och nu är den här. på något vis känns det dubbelt. som lisa i bullerbyn så bra sa; "jag vet inte om jag är ledsen eller glad".

klart jag är glad! men jag tror ni förstår vad jag menar, eller?

på tal om det, jag har klurat litegranna och funderat lite på vad ni egentligen tycker är intressant att läsa här? ni är ju ett par stycken som :)

vi hörs lite senare. och hörrni, jag blir jätteglad om ni hintar lite med en kommentar eller två :)


sommaren- 11. jordgubbar på bryggan i söderköping :) (ni kan läsa mer om den utflykten HÄR)


träningsglädje & en klassisk söndagsmiddag.

denna söndag har bjudit på både blåst, regn och sol. lite gott och blandat på väderfronten helt enkelt :) men så länge ingen vit nederbörd faller är jag nöjd ;)
dagens bodypump har avverkats och en bättre instruktör än söndagarnas pass får ni leta efter med ljus och lykta. så himla peppande med någon som verkligen brinner för det han jobbar med! att varje söndagspass dessutom alltid bjuder på både skratt och glädje gör det hela ännu roligare, såklart :)
kvällens middag blev en klassisk rätt som säkerligen har tillagats och ätits i flera generationer tillbaka. en rejäl köttbit som sakta tillagas i en gryta tillsammans med bland annat ansjovis. ja, självklart är det slottsstek jag syftar på.

recept på slottsstek finner ni HÄR.



TinTin.


glad söndag!
jag vaknade klockan 10:23 (!). när det hände senast minns jag inte men jag kan säga er att det var rackarns skönt att sova ut. ordentligt :) hädanefter håller jag mig nog dock till att vakna skapligt tror jag. jag är en morgonmänniska och anar attd etta bara var ett undantag. men det är jag mer än gärna med på!

igår kväll blev det en cykeltur bort till matbutiken där det hyrdes en film. "TinTin och enhörningens hemlighet" lockade och det blev även den som hamnade i kassen med hem. jag har inte sett någon TinTin-film tidigare och heller inte läst någon bok av serien. någon glimt av någon tecknad scen från Bolibompa eller liknanade vet jag att jag har skymtat, men inte mer än så.



redan från första scenen blir jag helt tagen av hur bra den är gjord. det ser inte animerat ut. det ser heller inte verkligt ut. jag försöker klura ut hur den är gjord, men tappar fokus på det när jag följer unga TinTin och hans fina lilla Milou (som i denna film heter Snowie, något som retar en av oss rejält).

jag faller för killen TinTin på studs, han ser riktigt bra ut och pratar på ett sätt som gör att jag inte vill sluta titta. men, efter ett tag har jag tappat bort mig i historien. vad handlar den om egentligen? vart tog de fina scenera från stdaen vägen? det har övergått till någon slags halucinations-historia som jag inte orkar följa och när drygt 60 minuter av filmen har gått ger vi upp och stänger vi av.

och betyget då? tja, med den otroliga animeringen samt TinTins fina karaktär i minnet blir det de två som lyfter hela slutbetyget. historien är seg och knepig. men visst, är ni stora fan av TinTin faller kanske denna film er väl i smaken :)

betyg: 2 solar av 5.



till filmen drack jag denna going. läs mer om den och vad jag gav för betyg HÄR.


mör fläskytterfilé.


kvällens middag  blev fläskytterfilé. en fin favorit här hemma. den är svår att misslyckas med och köttet blir riktigt mört och saftigt. så länge vissa anvisningar följs vill säga.

skivad i ugnsform

1. skiva köttet och fräs det ett par minuter i smör på hög värme så det får fin yta (stek inte för länge - då blir köttet torrt! det ska endast få färg på utsidan)
2. lägg över i en form, häll önskad sås över och låt alltsammans få färg i ugnen, 200-225 grader

helstekt i ugn

1. krydda och helstek filén i smör så den får en gyllene yta
2. lägg över i en ugnsform och stick in en stektermometer
3. låt stå i ugnen, 150-175 grader, till innertemperaturen visar 65 grader
4. ta ut, låt vila 10 minuter och skiva upp i önskade skivor

recept (fläskfilén kan utan problem bytas ut till fläskytterfilé)

1. fläskytterfilé med svamp & aubergine (recept)
2. italiensk fläskfilé (recept)
3. fläskfilé med äpple & plommon (recept)
4. fläskfilégryta 4 peppar (recept)
5. höstig fläskytterfilé (recept)
6. fläskfilé med sky & kapris (recept)
7. fläskytterfilé med trattkantareller & timjan (anvisning)

denna kväll tillagades fläskytterfilén i skivor med en sås som krämigt täcke, gjord på följande; grädde, kalv- och oxfond, färska champinjoner, en bit purjolök, ett par soltorkade tomater, en skvätt mjölk samt pepparmix.



denna middagstallrik innehöll, förutom sallad, följande;


en improviserad rätt med fläskytterfilé tillsammans med lite smått och gott som kylen hade att erbjuda.


små ugnsbakade balsamicotomater.


ugnsrostade rotfrukter (morot, palsternacka, steklök, vitlök & potatis).



marinerade jordgubbar med grillad brieost.


förra helgen var det inte jubel i alla stugor då Loreen tog hem hela kalaset borta i Baku. vi jublade som aldrig förr och med denna somriga dessert i magen blev det nog mer jubel än vanligt :)




Grillad brie med jordgubbssalsa, 4 portioner

1 liter jordgubbar
1 msk balsamvinäger
3 msk honung
,
helst flytande
0,5 dl finhackad färsk basilika
250 gram brieost

kvarta jordgubbarna och blanda smman med balsamvinäger, honung och basilika.
låt marinera kallt i minst 1 timme.
dela osten i fyra lika stora bitar, lägg på varsin bit aluminiumfolie och vik ihop til lett paket.
låt foliepaketen på grillen tills osten blivit mjuk och varm, cirka 5-10 minuter.
fördela jordgubbssalsan på tallrikar, stjälp försiktigt upp en krämig ostbit över vardera salas på varje tallrik.
servera bums.
klarrt!

jag är inte så förtjust i brieost, men jordgubbssalsan var kalasgod, sval, syrlig, söt och fruktansvärt somrig! balsamvinägern och basilikan gör sig otroligt bra med de söta gubbarna och får smaklökarna att studsa av glädje.  salsan är säkert en hit även till vaniljglass, som dekoration på sommartårtan eller bara precis som dom är :)
men gillar ni brieost eller mögelost överlag kommer denna kombination att falla er väl i smaken.




klassisk kalops.


sedärja, hällregn precis hela dagen. från att jag slog upp ögonen imorse har regnet bara öst ner och gör det ännu. kan vi tala om tur med gårdagen eller? :)

och tur även för mig då jag denna dag hade en ledig fredag - perfekt. visserligen hade jag bodypump inbokt, som jag brukar ha på fredagar. och visst, det var ingen höjdare att rulla ner mot actic i spöregn, komma dit som en halvt dränkt katt. men att sedan plocka fram bräda, vikter och hantlar gjorde att jag glömde vädret ganska snart. så härligt att få svettas!

efter dusch och bastu hoppades jag ändå att regnet hade avtagit, men icke. jag var lika blöt när jag slutligen kom hem, och dessutom varm som en nybakad kanelbulle. puh!

nu ligger dock varm mat i magen, torra kläder är på och strax väntar finalen av Let's Dance! festkväll helt enkelt. och hörrni, det är allt bra mysigt när reget smattrar mot rutan. åtminstone när vi själva befinner oss inne i ett vardagsrum fullt av fredagsmys. jag hoppas även ni har en ljuvlig fredagskväll!



Kalops, klassisk, cirka 4 portioner

1 kilo nötkött, tex bog eller högrev (i,5 kilo med ben)
200 gram morötter
2 gula lökar
2 msk ox- eller kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
salt, vitpeppar

putsa köttet och skär det i kuber, cirka 3+3 cm.
slanta morötter och klyfta löken.
bryn köttet i en gryta, tillsätt morötter, lök, fond, lagerblad och kryddpeppar.
låt alltsammans fräsa ett par minuter medan du rör runt så allt får färg.
strö över mjöl, blanda väl.
häll över vatten så det täcker köttet, salta och peppra efter smak.
koka upp, rör så det inte fastnar i botten och låt sedan sjuda under lock, minst 1,5 timme men gärna längre!
när köttet blivit riktigt mört smaka då av och tillsätt eventuellt mer kryddor efter tycke och smak.
servera med valfria tillbehör.
klarrt!


kvällens middag blev inget mindre än en gudagod kalops! perfekt en regnig kväll.


Blodomloppet- 12.


Blodomloppet 2012


vilken härlig dag jag hade igår kväll! det regn som drog fram över oss under dagen drog så fint bort alldeles lagom till loppet. alla orosmoln som mörkt hängde över oss i himmelen höll sig och verkade gå någon helt annan väg - toppen!

tre olika banor finns att välja på; gång 5 km, löpning 5 km samt löpning 10 km. vi deltog i löpning 5 km och denna löparrunda är helt galen och innehåller tusen och åter tusen uppförsbackar (känns det som åtminstone men det är förmodligen "enbart" 5-7 stycken mördarbackar under hela loppet). det gör att loppet blir riktigt tungt och chansen att få en riktigt bra tid minskar.

det är dock riktigt bra träning då det känns dubbelt så härligt efteråt :) och vet ni, jag slog min tid sedan förra Blodomloppet jag sprang och jag är så nöjd.



min tid blev alltså 24,51 vilket känns riktigt bra. kul när det går bättre än väntat!

i och med det lite opålitliga vädret hade vi ändå inte med oss någon matsäck, vilket annars är en tradition när det kommer till både Blodomloppet och Vårruset. efter att ha knatat runt och inspekterat området lite med olika företagstält, cyklade vi istället upp till matbutiken och köpte med oss grillad kyckling hem.

så, det visade sig bli en otroligt härlig kväll som gav mig energi till tusen. innan var jag trött som en unge, men efteråt kändes det som jag kunde klara vadsomhelst. tja, nästan ialla fall ;)


hej medalj :)


2 grillade kycklingvingar, 2 grillade kycklinglår, isbergssallad, tomat, gul paprika, rädisa samt gurka - krispigt och gott! :)


RSS 2.0