njuter av en stundande härlig och oledig helg.


om en stund kommer min bästa louise hit för en härlig fredagskväll. matlagning och idol vankas - härligt! det är verkligen något visst med fredagskvällar.

jaja. jag vet att jag inte är ledig de två kommande dagarna och faktiskt ska upp 05.45 imorgon bitti. och jo jag är väl medveten om att jag inte har en ledig helg framför mig just nu. men vaddå? vem har sagt att det är förbjudet att ha fredagslyx och helgkänslor bara för det? dessutom är jag ju inte hemifrån heela helgen :) nej, lyx har jag ändå!

hur ser eran kväll ut? står fredagsmys på schemat? :)

vad som hamnar på middagstallriken ikväll kommer ni säkerligen att få se imorgon - så håll utkik vettja!


vilken härlig sommarkväll detta var. oförglömligt. men, sommar i all ära....


...det är ändå något visst med hösten, eller vad säger ni?



sune in my ♥


ÄNTLIGEN!







kvällsmat på morgonen?


hörrni jag vet att det är morgon och frukoststund, men här får ni en titt på vad jag hade i middagsskålen igår kväll :)




en sopp-liknande historia med bland annat kyckling (från denna dagen), purjolök, egen buljong, brysselkål och egenskördad gräslök. sen hade jag även ugnsbakat pumpa med persillade. gott.


jag lät kyckling småputtra ett bra tag så den blev ordentligt mör.

har ni inte testat att ugnsbaka pumpa så för bövelen gör det! otroligt gott och himla simpelt. att det dessutom är billigt och näringsrikt gör ju inte saken sämre :)

imorse vaknade jag 7.30, har legat kvar i sängen och haft det bra. nu ska jag betala en räkning, hoppa in i duschen och sedan ha min sköna stund med p4, corren och goood frukost.




fixar, pysslar, ordnar och donar.



så underbart!


jag vaknade vid 7 imorse och kunde inte somna om. har grejat och pysslat här hemma hela morgonen. bland annat en grej som jag bara måste visa er när det är klart. det är dock lite pulande och fixande kvar med det så jag ska ner till stan om en liten stund. kanske ska klä på mig lite mer o-mys-pys-kläder innan? låter som en bra idé. känns liksom inte helt rätt att knata runt på stan bland människor i mjukis, skönaste sovtröjan och sov-hår ;) 

detta var också ett morgonpyssel. härligt att diska och plocka in matlådor (eller inte).




men om sanningen ska fram är inte disk den hushållssyssla jag ogillar mest. nej det stavas TVÄTT. så. tråkigt.
min bästa borde ni ju veta vid det här laget? :)

vad tycker ni är tråkigast när det kommer till hushållssyssla?
finns det något ni tycker är riktigt riktigt roligt att göra i hemmet?





tidig frulle.


dagens frukost i soluppgången.



- tre st rågcrisp med
1. banan, ost, gurka, skinka och röd paprika
2. kokt ägg
3. makrill

-fil med blåbär och jordgubbe
-grönt te (forrest fruit)



ni har väl tittat in hos frukostera?
jag kikar in där varje dag - urhärlig blogg skriven av en lika härlig tjej!


finaste rotfruktsmoset.


hej på er!
idag går jag kväll vilket betyder att jag cyklar hemifrån vid 13.15, byter om, börjar 13.30 och slutar 21.30. sedan cyklar jag hemåt, tar på mig mysisar, gör i ording ett kvällsmål och kryper upp i soffan.

sedan bolir det sängen ganska omgående då jag går dag imorgon. då vaknar jag 05.45, gör mig i ordning, äter frukost och läser tidningen och cyklar sedan hemifrån vid 06.30. byter om, börjar passet 6.45 och slutar för dagen 14.30.

det är en rejäl omställning från att ha varit på universitetet den senaste tiden. men jag vänjer mig. säkert lagom till perioden är över ;) fint.

i och med att de kommande dagarna är rätt intensiva, att tid emellan i princip är obefintlig och att jag är ganska organiserad av mig har jag förberett. förutom dessa lådor står även morgondagens frukost förberedd i kylen. för mig är detta perfekt då det underlättar enormt. himla sköt när jag inte riktigt är van vid dessa arbetsdagar.
det kallar jag planering :)

kvällens middag (som alltså kommer ätas på avdelningen)


ugnsinbakad lax med smak av citron, timjan, rödlök, röd stenbitsrom, peppar och salt. broccolimos samt en sallad på isberg, svensk gurka och tomat. ett svenskt äpple.

morgondagens lunch:

kassler, rotfruktsmos, sallad på isberg samt svensk tomat och gurka. svenskt äpple.

imorse kokade jag mitt egna rotmos. det är ju bara för gott. lyckliga jag kom igår kväll på att jag hade en burk spad från förra fläskläggs- och rotmoskoket i frysen. så i med den i grytan och moset fick den allra godaste smaken. tack tack tack för min ta-vara-på-så-mycket-som-möjligt-egenskap.

Malins rotfruktsmos

1 kålrot,
min vägde drygt 500 gram
3-4 morötter
3 palsternackor
1,5-2 liter buljong,
jag använde mig delvis av buljong från förra omgången fläskläggs/rotmoskok
salt, peppar

skär kålrot, morot och palsternacka
koka upp buljongen och ha i rotfrukterna.
se till att allt täcks av buljongen.
småkoka 45-60 minuter eller tills alla bitar mjuknat.
häll av spadet (spara! som sagt, det blir en riktig skatt i frysen).
stöt/mixa moset till önskad konsistens (jag tycker om när det fortfarande är en del tuggmotstånd).
späd eventuellt med buljongen om det blir för hårt.
smaka eventuellt av med salt och peppar.


gudagott.

konstigt nog verkar det här med rotmos vara ett delat läger. hatat eller älskat. jag är helt nerkärad i detta rustika mos och undrar varje gång varför jag inte gör det oftare. så enkelt, gott. och mättande. det ultimata tillbehöret helt enkelt ;)

men nu undrar jag ju lite...

vad tycker ni om rotmos? oätligt eller gudagott?


bäst före och sista förbrukningsdag.


igår kväll tillagade jag färsk kyckling med sista förbrukningsdag 22 september. den såg och luktade precis så som en färsk kyckling ska göra om den är bra. eftersom jag alltid har gått på mina sinnen och litar helt på dom, bestämde jag mig för att trotsa datumstämpeln och tillaga den. däremot var jag extra försiktig med hanteringen av den. det är jag i och för sig alltid när det kommer till rå kyckling (att hantera rått kycklingkött är en av de få saker med matlagning som jag tycker är riktigt obehaligt) men just denna gång var jag alltså extra försiktig.

jag lät dessutom kycklingen stå inne extra länge för att verkligen vara säker på att den var helt klar när jag tog ut den. det gjorde även att jag sänkte temperaturen en aning för att inte få torrt och tråkigt kött.

och vet ni vad, den blev hur bra som helst. saftig, smakrik och både doftade och såg alldeles perfekt ut. jag har inte känt något konstigt efteråt och nu när det till och med har gått en natt sedan jag åt den verkar det ju inte vara några som helst fel. tänk vad härligt :)

dagens lärdom; jag kan fortsätta lita på mina sinnen och även i stort sett ignorera bäst före precis som jag alltid har gjort.
luktar det illa? släng!
ser det illa ut? släng!
luktar och ser det gott ut? ät!

jag använder sunt förnuft helt enkelt.

men, att tillaga en färsk kyckling 2 dagar efter sista förbrukningsdag, det kommer jag nog antagligen inte att göra igen. inte för att det inte gick, men jag kommer hädanefter ha stenkoll på när den faktiskt går ut och därmed tillaga den innan. (det brukar jag alltid göra annars, hur kunde jag så totalt missa det denna gång?)

och nu vill jag såklart veta,
hur är ni när det kommer till bäst-före-märkning/sista-förbrukningsdag-märkning? följer du det slaviskt eller litar du på dina sinnen?


jag gjorde detta med min kyckling. alldeles gudomligt.


pustar ut.


FREDAG!

jag har haft en intensiv tid där de senaste dagarna har bestått av blodtryck, pk-prov, dropp, blöjbyten, morgonrutiner, ronder, insulingivning, rapportering, puls, dokumentation, andningsfrekvens, läkemedelsadministrering med mera med mera.

roligt! och utmanande :) men tufft och enormt påfrestande.

mycket att ta in. nya ansikten och namn att lägga på minnet, rutiner och ordning som hålls på avdelningen. alla intryck tar enormt på energin och jag kan säga att det ska bli helt underbart med helg. 2 lediga dagar innan allt drar igång på nytt igen måndag eftermiddag.

att nätterna dessa dagar har inkluderat at jag vaknat omkring 7 gånger av diverse anledningar och därmed även inte fått så många sömntimmar per natt som jag behövt, gör att jag just nu går på någon sorts sparlåga.

därav blir det inget receptinlägg idag. jag ska krypa upp i soffan med en fin film och bara njuta av fredagskänslan. kanske somnar jag framför filmen, men vad gör det? :)

hur ser ert fredagsmys ut? firar ni in helgen på något speciellt vis?


imorgon väntar bondens marknad ! då ska jag införskaffa mig en gurka liknande denna, tradition som det blivit :)



mandel- och nougatmuffins.


nej hörrni, nu tycker jag att vi går över på dom lite sötare sakerna på kalasbordet. eller vad tycker ni? ja, jag tror minsann att ni verkar lite sötsugna.

min kusin, som stod för del 20 i 50 årskalaset, tycker precis som jag mycket om att pyssla i köket. men kanske mer när det kommer till bakning, det vill säga kakor, tårtor, bakelser och annat smaskigt bakverk.
nu vet jag att hon stått många många timmar och bakat inför detta kalas. och det serverades inte 7 utan 9 olika saker på fikabordet. om vi var mätta när vi lämnade bordet? tja, jag kan väl säga som så att vi närapå inte hade behövt ta bilen hem. vi praktiskt taget rullade ut.

här kommer ialla fall den första av totalt nio kakor/bullar/tårtor.

Linnéas muffins med smak av mandel och nougat, cirka 16 st

125 gram smör, rumstemererat 
2 dl strösocker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2/3 dl naturell yoghurt
1 dl mandel
nutella

sätt ugnen på 180 grader.
vispa smöret mjukt tillsammans med socker.
tillsätt äggen, ett i taget.
blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
vispa dem klumpfria med hjälp av en ballongvisp.
rör ner mjölblandningen i äggsmöret tillsammans med yoghurten.
blanda väl så alla klumpar försvinner.
hacka mandeln och ha i även dem.
fördela smeten jämnt i 16 muffinsformar.
klicka i cirka en dessertsked nutella i varje muffins.
blanda nutellan och muffinsmeten lite med hjälp av en tandpetare.
grädda i cirka 20 minuter.


bullfatet med dessa muffins längst upp till höger.



muffins, bullar, cupcakes, sockerkaka och kärleksmums i all ära, men jag är inte så förtjust i mjuka "fikor". jag är mycket mer för kakor, smulpajer, hallongrottor och kolakladdiga nötgrejer. så har jag nog alltid varit. jag tycker det känns som att mjukare saker som till exempel sockerkaka känns så mäktiga och söta och liksom bara lägger sig som en klump i magen. men en muffins fungerar väl, så länge den är seg och knaprig vill säga, annars får det vara ;)

ojoj nu vill jag inte få er att ändra på er! så berätta nu, hur är ni?

tycker ni om mjuka kakor? är ni mer kak-människor? eller kanske både och?





shrimp-paj nr 1!


räkor är ju väldigt väldigt gott, men kanske inte det första som dyker upp när det kommer till fyllning av matpajer. åtminstone inte hos mig. det känns knas på något sätt. men kanske är det just på grund av att det känns lite tokigt med räkor i en paj som gör att du blir förvånad när du smakar denna krämiga skapelse.

för detta mina vänner, detta har nog seglat in som en av mina klara favoriter när det kommer till just paj som varmrätt. så otroligt krämig, perfekt balans av salta räkor, mild keso och sting från chilin. det må låta underligt, men snälla ni testa. den är helt enkelt makalöst god!

Räkpaj

1 pajskal, till exempel denna

3 ägg
250 gram skalade räkor
1 burk keso naturell, á 500 gram
2 - 3 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost

sätt ugnen på 200 grader.
vipsa upp äggen med en gaffel, pressa/hacka vitlöken.
tillsätt keso, tomatpuré, vitlök, riven ost och räkor.
förgrädda pajskalet cirka 10 minuter.
häll fyllningen i pajskalet.
grädda i ungefär 30 minuter tills den får en fin gyllene färg.
låt svalna ett par minuter och servera sedan med en fräsch sallad.

originalreceptet hittade Emelie här.


det är serverat :)


min första tallrik ;) räkpajen ser ni längst upp till höger.

idag är det onsdag vilket betyder att det ikväll vankas ett riktigt fint program på tv. jag talar om Bonde söker fru. eller "Bonden" som vi kallar det ;)

helt klart mitt favoritprogram just nu. jag blir alldeles varm i hela kroppen när jag ser alla blyga, charmiga och nervösa bönder. dom ser så förväntansfulla ut att jag blir alldeles rörd! haha oj oj vad vi känner med dom allihopa. många tycker säkerligen att det är ett mycket fånigt program men faktum är att jag älskar det.
och nu blir jag ju nyfiken, vad tycker ni?

brukar ni kolla på Bonde söker fru? vad tycker ni om programmet? pinsamt eller charmigt?



kycklingpaj.


så har det blivit tisdag, vilket betyder att det är onsdag imorgon och då har halva veckan gått. helt galet vad tiden går snabbt nu. tänk snart står jag väl där mitt i all sommarskrud, med lyckan i kroppen, stolthet i hjärtat och tar emot min Sjuksköterskebrosch!

hm okej, det är en liiten bit kvar till dess, men någon gång kommer ju faktiskt den dagen. bara vetskapen om detta gör att jag blir alldeles pirrig - jag kommer vara så stolt över mig själv!
nog pratat om mig. nu är det dags att börja leverera lite smaskiga recept här, tycker ni inte? först ut av alla härligheter från 50 årsfesten är kycklingpajen som min syster, och tillika del 30 av 50 årskalaset,  Emelie hade bakat.

fylld med bland annat kyckling, krämig creme fraiche och purolök kan det ju bara bli en succé. så, se till att baka denna nu :) så kanske ni får lite kalaskänsla på köpet också!

Kycklingpaj

3 dl vetemjöl
125 g Arla smör
2 msk kallt vatten

2 st kycklingfiléer
1 bit purjolök
(ju mer desto godare)
1 röd paprika
2 dl Crème Fraiche Paprika & Chili
3 ägg
(jag skulle nog ha minskat på äggen för att få den lite mindre "stabil" och därmed lite krämigare, men det är ju en smaksak :)
2 dl riven ost

blanda samman mjöl och smör, tillsätt vattnet.
tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
nagga pajskalet och låt vila i kyl ca 30 minuter (om du är riktigt hungrig kan du skippa det. vilandet i kylen alltså, inte naggandet).
sätt ugnen på 200 grader.
skär kycklingen i mindre bitar och strimla purjolöken. 
stek kycklingen i en stekpanna, salta och peppra.
tillsätt purjolöken och låt den fräsa med.
förgrädda pajskalet ca 10 minuter. 
tärna eller strimla paprikan.
blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten.
häll blandningen i pajskalet och strö över resten av osten.
grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
färdigt att servera :)


receptet hittade Emelie här.


krispigt pajskal, krämig fyllning. 


serverad, längst ner till höger - muuums!

det här med matpajer verkar vara lite delat läger. antingen avskys det eller så älskas det. jag tycker det är riktigt smaskigt. och himla smidigt. i med det du tycker om, det som blev kvar från veckans tidigare middagar eller kanske en kylskåpsrensning?

fyll skalet (varför köpa färdigt pajskal när det är barnsligt simpelt att knåpa ihop en egen? jag har lite svårt att förstå det. mycket godare dessutom!) strö eventuellt över lite ost (någon liten stump som ligger i kylen eller kanske den bit du rev ner på rivjärnet och frös in?) och så skjuts in i ugnen. servera med en krispig sallad och middagen är klar. underbart!

vad tycker ni om matpajer? hiss eller diss? flipp eller flopp?



20+30 = 50!


festen igår var riktigt lyckad :) fint sällskap, god mat och mycket skratt. då kan det inte bli mer än rätt.


på väg!


smör, philadelphia och Creme Bonjour Rökt Ren (SÅ himla god - denna måste ni testa för bövelen!)


en rejäl salladsskål.


min emelie hade bakat 2 olika matpajer. här kycklingpaj.


den andra; räkpaj, helt klart min favorit - alldeles gudomlig.


det gäller att hitta sitt egna sätt att märka ut sin favoritplats på. jag kör piller-varianten.


sådärja :)


kusin Linnéa hade inför denna dag bakat både dag och natt. här; bullfat!


minivarianter x 5 :) (hur små får ni se när recepten på vardera bakverk/kaka dyker upp - ni kommer falla pladask!)


tårta nr 1.


tårta nr 2.

somsagt ett himla fint firande :) återigen - stoort tack till alla mina!

och nu ska ni inte bli alldeles förtvivlade för recept kommer såklart. ett efter ett. fast det får vänta till morgondagen. jag har haft en dag med tenta och ska strax krypa ner i sängen med lite korsord. har bara drömt om olika formler och misslyckade tentor inatt så jag hoppas på lite finare sömn denna natt :)

däremot ska ni få kika på vad som fanns i min middagsskål denna kväll:


portion nummer 1.

en wok med kyckling (från klassfesten vi hade i juni; jag frös ner resterna från buffén, bland annat denna kyckling - smidigt!), broccoli, grön sparris, banan, spenat, tomat, röd paprika, ostronsås, ingefära, curry, vitlök, pepparmix, sesamfrön.
himlans gott en blåsig kväll i september.

det var min middag det :) nu vankas det strax en skål av denna typ (kvällens andra ;) samt en redig nektarin. jag älskar verkligen kvällsmål - underskattat!

brukar ni äta kvällsmål/något innan ni lägger er? :)


middag till långt in på natten.


igår kväll hade jag en av dom mysigaste kvällarna på länge länge. att sitta vid köksbordet från 21.00 - 0.00 och bara prata, äta, skratta, njuta och diskutera är något av det finaste vi kan göra. så otroligt enkelt, men så otroligt värdefullt. på spisen puttrade en köttgryta med rödvin, svamp, smålök, rotfrukter och en skvätt grädde som ställdes fram vid 21.30. jag tror jag tog sista tuggan runt 23.30. hur fantastiskt är inte det?
 


på något sätt har jag en helt ny förståelse för den kultur där mycket mat och storkok står på spisen, hela familjen är samlad och middagen pågår till sena kvällen eller en bit in på natten. måltiden blir liksom en av anledningarna till att umgås, samtala, byta erfarenheter och såikter och bara ha en underbar stund som kan vara i timmar.

mer sådana ögonblick önskar jag mig.

idag väntar ett rejält kalas! det är dags för den stora 50 årsfesten, där min syster emelie fyller 30 och min kusin fyller 20. det ska bli riktigt roligt och jag ser alltid fram emot att fara dit och träffa min fina släkt. flera i min familj tycker mycket om att pula i köket och är dessutom riktiga hejare på det. en fågel har viskat att det vankas en hel del smarriga rätter, med både mat- och fikapotensial.

så jag anar att det inom den närmsta tiden kommer dyka upp en hel del goda-och-söta-saker-att-äta-och-servera-relaterade inlägg. jag kommer antagligen att köra på samma stuk som jag gjorde när vi haft den årliga kräftskivan; det vill säga lägga upp de fina recepten en efter en. så mycket recept vankas!

men om jag känner er rätt tror jag inte ni klagar, eller?


mustig fläskfilé.


nu kommer hösten med allt vad det innebär. underbar färger, prasslande löv kring skorna och frisk och krispig luft. jag tycker hösten är alldeles alldeles underbar. för att inte tala om all härlig mat som passar hösten så fint!

när så temperaturen sjunker ett par grader, kvällarna blir mörkare och värmeljusen åker fram lite tidigare, blir jag, som så ånga andra, fasligt sugen på måltider mer i höstens smaker. långkok, mustiga grytor, värmande buljonger och krämiga gratänger. åh det är så det vattnas i munnen bara vid tanken.

tycker ni om hösten?

för några veckor sedan blev jag bjuden på mat. det var en ny rätt som skulle serveras och med fläskfilé, körsbärstomater, en mustig sky samt kapris kände vi alla att detta bara inte kunde gå fel. och visst hade vi rätt. en alldeles ljuvlig middag som passar sig ypperligt en kväll när höstlöven flyger utanför fönstret.
jag kan bara säga en sak; laga, servera och njut.

Höstens fläskfilé

600-700 gram fläskfilé
1 dl kraftig kalvbuljong
0,5 dl balsamvinäger
2 msk honung
1 msk olivolja
1 kg kokt färskpotatis
300 gram körsbärstomater
1 ask ruccolasallad
0,5 dl kapris

sätt ugnen på 150 grader.
putsa fläskfilén, salta och peppra.
stek i stekpanna tills den fått en fin färg (skölj inte ur pannan).
lägg i en ugnsform och baka i 30 minuter.
vispa ur pannan med buljong, balsamvinäger, honung och olja.
ställ skyn åt sidan.
stek potatisen i en ny stekpanna så den får en fin, krispig yta.
halvera tomaterna och tillsätt dem bland potatisen tillsammans med ruccolan.
ta pannan från plattan, men håll det varmt.
ta filén från ugnen och skiva upp den i önskad tjocklek.
placera köttet på ena sidan av en vacker form, lägg potatis/tomat/ruccola på andra sidan.
häll skyn över köttet oc garnera med karpis.
servera och njut.


upplagt och färdigt att servera. smaklig måltid :)



receptet kommer från tidngingen "Allt om mat".


köttfärssås från barndomen.


en av dom första maträtterna jag lärde mig laga alldeles själv var köttfärssås med spagetti. mamma skulle iväg och jag skulle knåpa ihop denna middag på egen hand. som hjälp skrev hon en mycket utförlig lapp med "setg-för-steg". jag har sparat denna lapp och ni kan kika på den längst ner i detta inlägg.

köttfärssås är väl något som alla har sitt speciella recept på. jag minns en kille som ville ha den praktiskt taget torr som fnöske (bara stekt köttfärs ungefär) vilket jag aldrig riktigt förstod. det blir ju ingen sås direkt? och det heter ju faktiskt köttfärsSÅS.

MEN, smaken är som baken. jag gillar när det är såsigt och denna rätt är inget undantag. jag tycker smakerna lättare får en chans att komma fram ordentligt när det är lite mer vätska plus att det alltid är trevligt när tillbehören på tallriken liksom beblandar sig litegranna med den mustiga såsen :) gott!

nedanstående recept har jag norpat direkt från denna lapp. idag gör jag dock köttfärssåsen lite annorlunda, med mer kryddor som därmed ger lite sting i rätten. dessa förändringar står skrivna inom parantes. mums!

Janssons köttfärssås

1 gul lök (jag har även i 1-2 vitlöksklyftor)
400 gram köttfärs
1 tsk salt
2 krm pepparmix
½ buljongtärning
(jag använder kalv- eller oxfond)
1 msk mjöl
2 msk tomatpuré
(alltid mer än 2 msk, säkert 4-5)
4 dl vatten (jag har säkert mer vatten, men tänk då på att det även krävs mer fond)
oregano (jag använder myyycket, oregano är en ljuvlig krydda tycker jag)
pizzakrydda (denna hoppar jag över)

hacka löken och bryn den mjuk i stekpanna.
tillsätt färsen och låt den få fin färg.
krydda med salt, peppar och smula i bulkjongen.
strö över mjölet, rör om och tillsätt sedan tomatpuré.
späd med vatten och krydda med oregano och pizzakrydda.
puttra ihop lite fint så att smakerna hinner sätta sig.
späd eventuellt med mer vatten om det blir för torrt.
servera!


klart att servera :)



sida 1.


sida 2.

avancerade saker det där.



doften av oregano är alldeles ljuvlig!


hur tillagar ni eran köttfärssås?



fall.


vad duktiga ni är på att gissa :) visst var det en uoweedig (= redig på östgötska) kycklingrulle som så vackert la sig i min mage i måndags. denna gång hade jag även fått frasig aubergine i. mycket gott. men min favorit med extra mycket grönsaker i är mycket godare. denna gång fick jag liksom 1 kilo kyckling i, 1 skiva tomat, massa gul lök.
ungefär.

meeen, inte gråter jag för det!
idag är det höstväder vilket gör mig alldeles glad i själen. dessutom har jag äntligen helg (även om jag har plugg som behöver göras) och med helgen kommer dessutom festligheter! det i form av en tjusig 50 årsfest - det gillas skarpt.

nu väntar dock en cykeltur ner till bibblan. ska möta min fina syster emelie och hennes ungar. säkert kommer jag behöva värma mig med en fin kopp hett te. det är bara 14 grader ute - höööst!



senare kommer ett himla fint recept på en himla fin köttfärssås. värmande och kryddigt i höste-tider :)
så håll utkik vettja!



inslaget.


kan ni gissa vad jag åt i måndags? :)



ledtråd: det är inslaget i alluminiumfolie :)


dille?


jag är ju, som ni säkert redan vet, en tjej som hakar upp mig på vissa saker och i perioder får dille på något speciellt. ett tag åt jag alltid mango om kvällarna, makrill i tomatsås var något jag åt väldigt ofta för drygt ett år sedan och så vidare.

sedan ett par veckor tillbaka har jag spenderat mina kvällar med en (eller 2) nedanstående skål(ar) i handen.



filmjölk med ingefära, saft från melon (honung -eller vattenmelon) och kakaokross. makalöst smarrigt. särskilt gott innan läggdags. känns liksom snällt med lite filmjölk i lilla magen när jag kryper ner under täcket :) faktum är att jag sitter med denna skål i detta nu. gott gott gott.



ja, nu vet ni det :)
såhär har jag för övrigt struttat runt idag.



vill även passa på att hälsa alla nya läsare välkomna :) vad goa ni är, jag blir så glad när jag ser att ni trillar in en efter en!
så ja, välkommen!


ananaspaj.


jomen visst serverades det även något gott efter alla kräftor med tillbehör under den lyckade kräftskivan. jag hade nämligen tidigare under dagen svängt ihop (ja, det går i princip att svänga ihop denna skapelse, så enkel är den) nedstående ananaspaj.

faasligt god. faasligt smarrig. med en knäckigt skal fyllt av en krämig ananasfyllning bara kan det inte bli fel. att sedan servera den med en klick lättvispad grädde gör det till en solklar favorit hos både stora och små. så följ instruktionerna nedan, sväng ihop och njut!

Ananaspaj

3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
150 gram smör

2 burkar creme fraiche, á 2 dl
1 ägg
500-700 gram krossad ananas,
desto-mer-desto-godare-reglen
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker


sätt ugnen på 175 grader.
blanda samman mjölet, sockret, bakpulvret och smöret till en fin deg.
tryck ut i en pajform (pajskalet behöver INTE förräddas - tjoho!).
krama ur all saft ur den krossade ananasen (den kvarvarande mängden ska vara 500-700 gram).
rör ihop creme fraiche, ägg, ananas, socker och vaniljsocker.
häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
servera varm, kall eller ljummen med lättvispad grädde.



pajskalet blir som sagt otroligt smarrigt med en knäckig, kolaliknande smak. påminnner en hel del om hallongrottor. ja, själva hallongrottsbottnen alltså, utan hallonen då såklart (men det förstod ni säkert). och jag är barnsligt förtjust i just hallongrottor så hos mig ligger denna paj mig varmt om hjärtat.

och jag vet, det ser inte mycket ut för världen, lite blekt, lite krackelerat. men tja, det har ju faktiskt ingen som helst betydelse. som ni smartisar redan vet :)


bilden från mitt ur-recept ser ju lite smarrigare ut ;)


så paff!


hörrni, sjutton gubbar vilken trevlig överraskning jag möttes av idag! här tänkte jag logga in som vanligt för att fixa ett inlägg om en otroligt smarrig efterrätt och så möts jag av detta.



jag vet att jag funderade lite när min blogg var en bebis att tänk, när bloggen har vuxit till sig, fått lite kött på benen och har en del att erbjuda så kanske kanske den kommer upp på framsidan av blogg.se. och tänk, nu har den gjort det! gulliga gulliga ni vad glad jag blir att så många kikar in här hos mig :)

jag vet inte alls hur många av er som kikar in idag kommer stanna kvar och hälsa på mig då och då, men jag hoppas att så många som möjligt av er har funnit något ni gillar och vill göra mig sällskap här :)

vilket fall som helst är ni så välkomna hela högen - jag gillar er alla redan!


påskafton- 11.


vild lax.


hej på er!
jag hoppas allt är bra med er? här är det bara fint och jag längtar riktigt ordentligt till på söndag. då vankas en 30+20 årsfest, vilket ju blir en rejäl 50 årsfest! riktigt roligt och med den lyckade kräftskivan färskt i minnet ser jag verkligen fram emot det! men så är jag ju också den som ser fram emot och verkligen uppskattar små saker här i livet. saker som jag får energi och blir glad av.

som till exempel lax! det hamnar helt klart på min lista över favoriter bland råvaror. så otroligt smarrigt. tricket med lax är att inte ha den inne i ugnen för länge utan låta en rå kärna vara kvar i mitten. det gör att smaken av lax verkligen kommer till sin rätta, den blir saftig och skikten delar sig riktigt fint när du skär i den. så otroligt smarrigt. riktigt sorgligt när så många låter en så fin fisk som laxen stå inne "enstund till" bara för att de tror det är för att den säkert ska vara klar. och så sitter de sedan där med en laxfilé torr som fnöske på tallriken.

det finns fasligt många recept på just lax och många är goda. men jag måste nog ändå medge att nedstående variant är en stark kandidat till min lax-favorite. den mustiga viltsmaken som blandas med timjan och en aning sötma från lingon. detta mina vänner är höstmat när den är som bäst.

HöstLax, 4 personer

laxfilé, självklart godast med en färsk lax. smaken går inte att jämföra med en torr, smaklös fryst filé
2,5 dl grädde
2 msk viltfond
2 msk lingonsylt
1 tsk timjan

sätt ugnen på 225 grader.
lägg laxen i en ugnsform.
blanda samman grädde, fond, lingonsylt och timjan.
häll såsen över laxen.
grädda i ca 10-12 minuter, stick med en potatissticka i tjockaste delen; när du inte längre känner "motstånd och skikt" i laxen är den klar.



har ni inte provat detta så gör det. en storfavorit, helt klart.
ett hett tips: färsk lax är ofta billigare än den frysta, beräknat i kilopris. köp hellre en rejäl laxsida och frys in i portionsbitar. håll även utkik efter extrapriser. ibland kan ni finna riktiga vrakpriser på färsk lax med nära utgångsdatum. om du inte ska tillaga hela laxen samma dag, utan delar laxen i portionsbitar och fryser in den direkt har datumstämpeln ingen som helst betydelse. med andra ord rena rama rean!

värt att tänka på när ni strosar runt i matbutikerna och sneglar på den färska vs den frysta laxen. att den är enkel att göra och dessutom går rysligt fort gör det hela till en jubel-måltid. och jag lovar, såsen kan utan överdrift ätas med sked. makalös.



imorgon kommer ett missat inlägg! jag glömde ju helt bort efterrätten från kräftskivan. alltså talade jag osanning när jag tidigare nämnde att de fyllda bröden var det sista receptet från årets kräftskiva. fy skäms på mig.
fast, jag kan ju inte ha koll på allting :) så håll utkik, för denna ljuvliga efterrätt vill ni bara inte missa!



nyhet.


fann denna nyhet i hyllan när jag var i affären. snappade till mig den och bjöd 2 i familjen.


Marabou Orient, med smak av pistage och dadlar.

den fick bra smakbetyg och gick hem hos dom båda. till och med hos herrn som "inte gillar ljus socker-choklad".
där ser man!


tortanto


här kommer sista receptet från kräftskivan. ett saftigt, smakrikt och himla tjusigt bröd, perfekt att servera med en massa annat smaskigt. på en buffé, till soppan eller varför inte på ett hederligt knytis?
det är ju en himla fin grej det där. med knytis alltså. kräftskivan var faktiskt just en sådan stund där alla tog med sig något och självaste värdparet inte behövde slava i köket hela veckan innan. nu menar jag inte att min fina morbror och hans familj låg på latsidan och bara såg på medan vi gjorde allt, nej verkligen inte. de fixade det ena och det andra dukade upp fint när vi kom, hade kräftor, paj och annat smått och gott som vi alla kunde smaka av.
har jag sagt att jag är så stolt och kär i min familj?

Fyllda brön, 1 st

15 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2,5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 gram mozzarella
2 dl marinerade soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika


smula jästen i en bunke.
blanda i vatten, olivolja, honung och flingsalt så att jästen löses upp.
tillsätt mjölet i omgångar och rör tills degen går ihop och släpper kanterna.
låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
tryck ut degen (obs! kavla inte. då försvinner luften) till en rektangel med 1 cm tjocklek.
skiva mozzarellan och dela tomaterna om de är alltför stora.
varva osten, tomaterna och basilika över degen.
pensla den yttersta kanten med vatten och rulla ihop degen till en lång rulle.
forma till en rund krans och låt jäsa under duk på bakplåtspapper i 30 minuter.
sätt ugnen på 250 grader.
ställ in brödet i ugnen, sänk direkt till 200 grader och låt grädda 20-25 minuter.
låt brödet svalna på galler och skär det sedan i tårtbitar.


färkt bröd fyllt med chevre, valnötter och honung.


och det andra med mozzarella, soltorkad tomat och basilika.



ursprungsreceptet kommer från Leila Lindholm. där heter det Tortanto och var fyllt med parmaskinka och oliver istället för soltorkad tomat. på kräftskivan fanns det även ett bröd fyllt med valnötter, chevre och honung. fyllningarna går som ni säkert förstår, alltså att variera i all oändlighet. så prova att exprimentera fram just din favorit! (och återkom gärna om ni hittar på något riktigt sensationellt :)
originalreceptet hittar ni här.

detta bröd hade en av mina fina systrar med sig till kräftskivan. ja, det var en krätskive-knytis helt enkelt :) och jag bara älskar det. så nu lämnar jag ett litet meddelande till den del av min familj/släkt som eventuellt läser detta; det här med knytis, det borde vi allt göra fler gånger :)

här kommer en liten lista på en del av det vi alla hade med oss och som jag lagt upp den senaste tiden;

Färskost med smak av vitlök och gräslök
Västerbottenspaj med kantareller

Brie-tårta
Norskesnittar
Jitterbuggare
Ananaspaj



mer knytis åt folket! :D




provsmakning - igen!


hej kära vänner, nu är jag här för att pula ner ett par rader igen :)
för någon vecka sedan testade jag ytterligare en sort revbensspjäll. jag har ju som ni vet betat av ett par stycken. det kan ni (till exempel och bland annat) läsa om här, här och här.

denna gång ramlade jag över en förpackning av ICAs Baby Back Ribs marinerade i en bbqsås. som vanligt var väl inte synen särskilt inbjudande när de var kalla, men efter en hel del provsmakningar har jag fått kött på benen (ha ha ha) och insett att utseendet faktiskt inte betyder särskilt mycket när dte kommer till just denna typ av mat.



doften var riktigt ljuvlig denna gång, men jag blev lite fundersam när det stod "pensla köttet med marinaden" och jag faktiskt inte kunde hitta någon marinad i förpackningen? trodde faktiskt att den hade trillat ur förpackningen och fasade för att det skulle bli gör-torrt.



men icke. oh så fel jag hade. köttet har en så fin smak och det var verkligen rejält med kött på. inget snål här inte. härligt! finns det något värre än revben/ribs/kamben som innehåller typ 2 gram kött?
okej det där var en aning överdrivet men ni är med på vad jag menar.
jag är ialla fall himla positiv till dom här rackarna och skulle mer än gärna köpa dom igen. att dom dessutom är svenska ger ännu ett pluspoäng.



ja, av mig får dom faktiskt 5 av 5 :) bra pris också! heja ica!
och om ni undrar om jag inte har tröttnat på revbensspjäll, så är svaret nej. inte ännu ialla fal :)

ikväll kommer ett inlägg om hur du bakar ett smarrigt bröd fyllt med diverser godsaker, perfekt att servera på buffér eller liknanade :)



kräftornas egna paj.


nu hörrni ska ni få ett riktigt fint paj-recept! såhär när hösten knäckar på är det ju himla fint med kantareller i alla dess former, tycker ni inte? och västerbottenost är tydligen även den någon som ligger oss svenskar varmt om hjärtat. så här kommer helt enkelt en paj med de båda tillsammans. det borde ju inte bli annat än helt rätt, eller vad tror ni?

Västerbottenspaj med kantareller

125 gram smör
3 dl mjöl
0,5 tsk salt

kantareller, mycket
3 ägg
3 dl grädde
200 gram riven västerbottensost
salt
peppar

blanda samman allt till pajdegen och ställ in i kylen.
fräs kantarellerna i smör, salta, peppra, sockra lätt.
sätt ugnen på 200 grader.
tryck ut pajdegen i en pajform, nagga.
skjutsa in i ugnen för att förgräddas ca 8-10 minuter.
vispa under tiden samman ägg, grädde och ost.
smaka av med salt och peppar.
lägg kantarellerna i det förgräddade pajskalet.
häll över smeten och ställ in i ugnen.
pajen är färdig när den fått en fin gyllene färg och stannat, efter ca 30 minuter.
serveras allra bäst ljummen.


klara...


färdiga...


gå!

det var näst sista receptet det. ja, från kräftskivan alltså. inte sista recptet nånsin, nejnej. tro mig, jag har flera smarriga grejer på lut som bara väntar på att få bli publicerade :)

ikväll ska jag ha myskväll med Kristallengalan och en massa plockigt att äta. faktum är att jag kom hem från affären bara för en liten stund sedan. med mig hem fick jag bland annat detta.



när jag blippade Aftonbladet dök det upp en text på displayen som meddelade mig om ett trevligt erbjudande. ungefär "köp en av följande varor blablabla så får du aftonbladet för 0 riksdaler och ingenting". något sånt. och eftersom den varan jag valde ungefär kostade lika mycket som aftonbladet blev det liksom ingen skillnad. ja, förutom att jag fick en av grejerna på köpet.
eeh. hängde ni med på det där? knappt att jag gjorde det själv faktiskt!

för övrigt, är inte bilden på framsidan himla lik den fika jag kalasade på med emelie häromdagen?



förutom min överdosering med kanel tycker jag att dom är som ler och långhalm.
vilka härmapor.


njuter.


jag kom hem från ett Bodybalance pass för en liten stund sedan. så himla skönt, med dusch och bastu efteråt. en helt perfekt avslutning på denna torsdag. och det bästa av allt; jag har helg nu. fram till tisdag. SÅ underbart.


lite kvällsgott; Mareld-te, platt persika och en skål filmjölk med ingefära & melon + kakaonibs.
 
jag är medveten om att ett recept skulle ha dykt up även idag, men det får bli imorgon istället. nu är det nämligen torsdagsmys för hela slanten här hemma, för både mig och katten :)



Norskesnittar.


för någon vecka sedan snubblade jag över en härlig sida fylld med det ena smarriga receptet efter det andra. i och med den stundande kräftskivan hade jag ögonen öppna efter något passande att ta med. efter en del botanisering på denna sida föll jag pladask för ett par gyllene snitt. till synes mycket spröda och väldoftande (ja, det går att ana dofter från bilder, det gäller bara att vara tillräckligt förälskad i mat- och baklagnig). självklart var detta något jag skulle baka, paketera och sedan ta med till kräftskivan! sagt och gjort.

degen var fruktansvärt klibbig och en aning svårhanterlig, inte alls så fin och följsam som bilderna från den norska bloggen visade. men inte var de ttnågot som fick mig att ge upp. istället för att "kavla" ut degen och "skära" ut avlånga snibbar fick jag snarare platta ut den med ett smörpapper över och sedan nästan för hand forma till stängerna. en aning pilligt, men inte desto tråkigare :)

och resultatet? otroligt smarriga och en just så makalöst god doft som jag anade spred sig sakta genom hela köket. att både sidan och därmed även receptet var norskt hindrade mig inte alls. tvärtom gjorde det mig bara ännu mer nyfiken. och jag blev inte besviken. så om ni vill prova på något sprött, välsmakande och norskt, följ insrtruktionerna nedan :) namnet är inte originalnamnet, utan något jag hittat på. tyckte det lät så gulligt så jag tog mig friheten att döpa om dom.

Norskesnittar

260 gram vetemjöl
220 gram smör
220 gram smaksatt färskost
(jag valade Cantadou Färska Örter)
0,5 tsk salt
1 ägg
sesamfrön, vallmofrön, krossade valnötter, flingsalt eller något annat smarrigt som du kanske vill toppa med (absolut inte nödvändigt, men absolut mycket gott)

sätt ugnen på 175 grader.
blanda samman mjöl, smör, färskost och salt till en välblandad deg.
platta/kavla ut till en hyffsat tunn platta (kanske 3-5 mm - det är en smaksak!).
skär/forma avlånga rektanglar/snittar i önskad storlek (jag formade mina cirka 2 cm breda och 15-20 cm långa).
fördela på plåtar, pensla med uppvispat ägg.
strö över eventuell topping och skjutsa in i ugnen cirka 15-25 minuter, eller tills de ser fint gyllene ut - håll koll!
låt svalna och förvara torrt i en burk med smörpapper mellan.



vi hade de som sagt tillsammans med kräftor, färskost, sallad, pajer och annat smått och gått på vår årliga kräftskiva. men självklart passar de ypperligt även som tilltugg på buffér, som ett litet mellanmål eller som snacks framför en bra film. och låt er inte avskräckas av ett ganska ovanligt recept. de är helt klart värda att baka. roliga att trolla fram var de dessutom! och populära - de kommer de säkerligen att bli, jag fick nämligen bara lovord om dessa små godingar :)



här är sidan där jag fann dessa Norskesnittar (där med det lite mindre Norden-klingande namnet Cheese snacks).


onsdag.


idag är det lite synd om mig. jag är inte den som tigger sympati och känner självömkan, men idag är en sådan dag då jag önskar att jag hade någon här (hm låt oss säga... en riktigt fin och härlig ung man kanske) som jag kan luta mig mot, tigga en varm kopp mjölk av och som förstår vad jag behöver. ja, det vore ganska passande just idag.

men jag har haft en fin dag annars! basgruppen gick bra, trots att jag var ordentligt nervös och lite osäker inför det. men så är det ju alltid så skönt efteråt när det är över och det vi verkligen inte sett fram emot är ett minne blott :)

nu ska jag vira in mig i en filt, fortsätta kika på "Ensam mamma söker" och massera min lilla mage. ajaj aj...
men kika gärna in lite senare. då kommer ett inlägg med ett riktigt smarrigt tilltugg från vårt älskade systerland Norge! :)



ikväll börjar mitt absolut favoritprogram såhär under hösttider: "Bonde söker fru" - lycka! ska kila hem till hagaberg och kolla in alla nya bönder. så kan jag passa på att bli lite ompysslad samtidigt också. tänk att jag har den finaste familjen.


brietårta.


nu är ju inte jag någon direkt expert påostar som möglat och sedan ska komma att kallas för en delikatess. därför ska jag heller inte komma och skryta med att jag har något recept på följande kräftis-tillbehör, eller ens att jag verkligen vet hur ni ska gå tillväga.

allt är helt enkelt en ren chansning (och en del gluttande på när kusinen fixade i ordning den). sen är det ju heller inte den mest svåra matkonsten, så jag tror ni grejar det här. dessutom har jag lite på känn att den här "ju-mer-desto-godare"-regeln är här och nosar lite... bara för att jag tjuvkikade över axeln på kussen så får hon stå för namnet på denna lilla skapelse :)

Linnéas Brietårta

1 rund brieost
blandade nötter,
salta, naturella - smaken är som baken!
honung

strö över nötterna över hela tårtan, det gör inget om det blir för mycket.
ringla honung över hela balunset och servera.


smaken må vara olika, men otroligt vacker att se på är den i varje fall :) (och nötter + honung är ju inte kattskit direkt ;)

nu tror jag att denna ska serveras rumstempererad, men det överlåter jag till experterna att avgöra :) jag vet även att det finns en variant där tårtan ska skjutsas in i ugnen, men det vågar jag verkligen inte uttala mig något om. ni mögelostfantaster får väl helt enkelt prova er fram och se om det är smarrigt. kanske till och med snäppet godare än denna, vem vet?
och om ni skulle testa (eller har någon annan kommentar till detta svammlande inlägg för den delen) så hör gärna av er - alltid lika roligt :)


jitterbuggare.


här kommer nästa smarriga recept på vad som fanns med på kräftskivan i helgen. efter all salt mat är det ju himla smarrigt med något fräscht och uppfriskande. som till exempel en spröd liten jitterbuggare med smak av citron?

Malins Jitterbuggare, cirka 15 st

0,75 dl socker
200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 äggula

3 äggvitor
2 dl socker
skal från 1 citron
saft från en halv citron

blanda samman ingredienserna till mördegen.
låt vila i plastfolie i kylen ca 30 minuter.
koka upp vatten i en stor kastrull, ta av från plattan.
vispa ihop äggvitor med sockret i en bunke placerad i det sjudande vattnet i kastrullen (det vispas alltså i ett vattenbad). OBS. det tar tid men efter ett par minuter och en dos tålamod bildas ett fast skum :)
tillsätt saft och skal från citron.

ta ut degen från kylen, platta ut den till en rektangel 25x30 cm på en bakplåtspapper.
bred över marängen och rulla ihop till en rulle.
det blir myycket kladdigt, lappigt och kletigt men smaken är det inget fel på!
lägg in rullen i frysen cirka 30 minuter tills den stelnat och går att skära.
sätt ugnen på 175 grader.
ta fram rullen och skär skivor i 1,5 cm breda rundlar.
placera på bakplåtspapperklädd plåt och grädda 18-20 minuter, eller tills de fått en fin gyllene färg.


bred över marängen på mördegen.


tjusigt eller hur? ;)


efter 20 minuter i ugnen.



spröda, sega och mycket uppskattade :)


östgötadagarna.


i helgen har vi i östergötland haft våra alldeles egna dagar, nämligen Östgötadagarna. i förmiddags for vi därför ut mot öppna landskap, röda hus och ljuvliga hagar för att fylla på land-känslan litegrann. första stoppet blev Hantverksgården.



jag fick med mig ett paket knäcke hem :)


underbara vyer!


sådärja.

miniatyr som heter duga :)

vi rullade vidare och hamnade i ett Krukmakeri.


underbart!

vilket fantastiskt ställe! plockade lite av både det ena och det andra, la i en servett och gick sedan ut i trädgården där vi smakade på riktiga små guldklimpar till munsbitar. knäckebrödet var så sprött och underbart att jag frågade vad det var bakat på. genast knatade hon in bakom disken och återkom sedan med en vältummad lapp och vips, så var jag ytterligare ett exklusivt recept rikare. så härligt! självklart ska jag dela med mig av hur detta fantastiska knäcke bakas :) det i ett senare inlägg dock.

sedan började vi följa kryptiska skyltar.


frigående höns? :)


underbart väder har det varit idag!


färskost.


först ut är en otroligt krämig, vitlöksdoftande och vacker färskost. så enkelt att göra, så fantastiskt god.

Malins färskost med smak av gräslök & vitlök

1 liter filmjölk, 3%
3 dl gräddfil
0,5 dl gräslök
1 stor klyfta vitlök


tappa upp filmjölken i en tjockbottnad kastrull.
rör då och då, värm upp till 38 grader (använd en digital kökstermometer).
ta av från plattan, rör i gräddfilen.
placera en (ren) kökshandduk över en djup bunke, snurra en gummisnodd runt så den sitter stadigt.
häll blandningen i handduken och låt stå att rinna av i rumstemperatur 8-10 timmar.
samla ihop färskosten, pressa i vitlöken och rör även i gräslöken.
förvara i kylskåp där den håller sig ca 1 vecka.

ja, svårare än så är det inte. härligt eller vad säger ni? :)


efter ca 9 timmar i rumstemperatur har den blivit krämig och fått en perfekt konsistens :)


färdig. alldeles ljuvlig!

perfekt att bre på ett tunt knäcke eller kanske på en bit baguette bland fredagsmyset? oavsett vilket så lär ni inte bli besvikna. njuut!

kika in senare så får ni veta vad jag har varit iväg på för äventyr denna soliga "förhöst"-dag :)



nu då?


titta. nu är mitt sista pussel lagt. tror jag fäller en liten tår för nu kommer det dröja innan jag får ett nytt. nu börjar ju studentlivet igen och den ersättning vi får är ju inte den mest generösa direkt, som säkert många av er är väl medvetna om.



himla roligt pussel ialla fall :) tiden det tog att lägga det drog jag med flit ut lite på. jag ångrar inte mitt köp på långa vägar! :) nu ska jag ta på mig min morgonskjorta och göra i ordning lite frukost.


(nejdå jag har inte glömt det jag lovade er i förra inlägget. såklart att det kommer trilla in recept från kräftskivans tillbehör. så härta ner er :)


kräftskivan 2011.


vilken ljuvlig kväll jag har haft! jag älskar verkligen min släkt så enormt mycket. jag är så stolt över hur fina dom är allihopa. tack tack tack micke, marie, victor & linnéa ♥




helt perfekt. självklart kommer recepten på alla smarrigheter som dukats fram under knytis-kräftskivan att dyka upp inom en mycket snar framtid :) alla dessa godheter bara får ni inte missa - så håll utkik!




hjärtevärmare.


på fiket idag:

emil: malin du ska sitta där och jag här.
mamma: vill du ha malin mittemot dig alltså? för att hon är så snygg va?
emil: och så har hon så fina kläder också.



mamma: tänk vad fort han växer (oliver).
jag: och så himla söt han är!
emil (vänder sig mot mig): det är du också.



finns det något finare än såna här ord från en pojke på 3½ år?
älskade hjärtebarn vad moster tycker mycket om dig ♥





en flygande, gyllene jakob.


idag har jag donat och fixat i köket och trollat fram de mest fantastiska skapelserna! jag har bakat saker jag aldrig tidigare provat på och med ett alldeles föträffligt resultat dessutom :D

allt kommer att packas med inför kräftskivan som vi ska på imorgon kväll. jag ser såå fram emot det - bara äääälskar kräftor :) som vanligt kommer jag dela med mig av alla smarriga recept, men ikväll är jag både för trött och för upptagen för att skriva om alla härligheter. det får bli någon gång under morgondagen helt enkelt.

ikväll får ni istället recptet på den allra godaste Flygande Jakoben. snabbt, gott och så härligt. att det dessutom toppas av varma, skivade bananer gör ju det hela bara ännu smarrigare. mmmmums!

Janssons Flygande Jakob, för 3 hungriga eller 4 inte så värst hungriga

1 färdiggrillad kyckling
2 burkar creme fraiche, á 2 dl
2-3 msk sweet chili
(mängden är individuell så smaka dig fram tills du är nöjd)
1,5 - bananer (här gäller regeln ju fler desto bättre)
curry
2 tunna skivor rökt skinka
1 dl salta cashewnötter

sätt ugnen på 225 grader.
bena ur kycklingen och lägg köttet i en ugnsform.
blanda samman creme fraiche, sweet chili och bred över kycklingen.
skiva bananerna och fördela över röran, krydda med curry.
klipp skinkan i strimlor och strö över.
avsluta med cashewnötter och skjuts in i ugnen tills allt fått en fin färg, ca 20 minuter. 


efter ett besök i ugnen ser det ut såhär. gyllene och doftande, knaprig topping och krämigt inre.


perfekt kombination av söta bananer, småstingig kyckling och salt topping. MMMM!

kikar på "House of wax" för övrigt. illamående, vidrig och otäck film måste jag säga. såg den på bio första gången. usch usch usch. vi hörs imorgon!


en värmd, men kall paj varsågod.


fikastunden med emelie var mysig :) vi hamnade på Wayne's.



emil åt glass.


oliver smaskade på ris med grönsaker och kyckling (?) samtidigt som han ville fotografera litegrann.


jag valde en äpplepaj med vispad grädde och ett grönt te med smak av kaktus.

emelie beställde en toast med kantareller. den doftade ljuvligt och kantarellerna gick inte av för hackor! tyvärr glömde jag ta en bild på den. min paj var ingen höjdare. den bestod i stort sett av 4 äppleklyftor omslutna av enbart mandelmassa. och mandelmasa är ingen favorit hos mig. dessutom skulle han värma den lite, men den var kall som ett kylskåp när jag fick den. kanske borde han ha kollat om kontakten på mikron var i överhuvudtaget?

nja, jag har varit med om myycket bättre. sällskapet däremot, det var hur fint som helst :) ♥



på vägen hem regnade det och jag tog min sjal runt huvudet, bara för att blött hår är något jag ogillar skarpt. när jag cyklade om en dam tänkte jag att det är kul hur olika människor löser regnproblemet. vissa har regnjackor, andra paraply medan andra helt enkelt inte bryr sig alls. men denna dam däremot, hon hade helt sonika trätt en plastpåse över håret, så var det problemet löst!



respons.


imorse hoppade jag upp på cykeln och rullade iväg mot affären. målet var att köpa ett paket filmjölk som väl hemma skulle ingå i frukosten. jag tycker det är trevligt att släntra runt i matbutiker där jag kikar på hyllor, kollar in olika råvaror och pratar med människor jag känner. detta kan lätt ledatill att jag kommer ut ur affären en timme senare.

när jag sedan kom hem upptäckte jag dock att det trots allt fanns filmjölk kvar så det räckte till morgonens frukost. lite ironiskt med tanke på att det faktiskt var just på grund av den som jag cyklade dit överhuvudtaget.

nåja, det gjorde ju inget alls, jag fick en trevlig start på dagen och dessutom fick jag ju smaka på ett par riktigt goda knäckisar där i butiken.

ytterligare en sak jag fick med mig hem var en smaskig burk till min kära katt. länge länge stod jag där och verkligen valde den allra bästa. inte för mycket vatten i, lyxig smak och fettrik (min katt är ganska spinkig av sig). när jag väl kom hem åkte dammsugaren fram och sedan fick katten lite godmat samtidigt som jag åt frukost. först hade jag tänkt ge lite av den nya burken, men tänkte att den kan hon ju få nu i helgen, som lite extra lyx liksom.

så hon fick kalkon i sås och medan jag sedan satt med min frukost, läste tidningen och hade det bra hör jag plötsligt hulk-ljud från vardagsrummet och där står katten och kräks upp det hon precis blivit serverad.

jaha. så mycket för den givmildheten. så mycket för den städningen. jaja, jag får väl tänka positivt; det var ju ialla fall inte den nya maten som kom upp på studs.


så mycket för den goda tanken...

nu ska jag ner och hämta ut mina tentor och sedan rulla ner till stan för en fika med min älskade syster! :)


RSS 2.0