lurrelunch som genom ett trollslag.


jag var på bodypump i förmiddags, vilket även var min debut på just det passet. jag har bara hört gott om det och hade en del tankar och förhoppningar inför det. och vet ni? jag formligen älskade det! :) härligt!
en sväng till biltema efter det och in på ikea för att se om de hade någon soppa vi kunde slå oss ner och äta till lunch? men icke. ingen soppa så långt ögat kunde nå.

så vi for helt enkelt hem med knorrande magar och fixade egen lunch. på två olika platser visserligen, men jag kan slå vad om att båda våra luncher slog ikeas med hästlängder.
såhär såg ialla fall min lunch ut, vilken kom till efter lite botanisering i både kyl, frys och skafferi.


mustig hemlagad tomatsoppa (återfanns i en burk i frysen - fynd!), ett knäcke med gott samt lite smått bredvid.


nya knäcket med tomat, keso och egeninlagd smörgåsgurka. på tallriken fanns även en trevlig klick keso samt en bit kippers & blomkål som strax innan halstrades i stekpannan båda två för knaprig yta och varm smak.


soppan har en ljuvlig färg. och visst är det alltid godare med hemlagat?


en sked för hösten kanske?


gröt - min nya favorit?


igår skulle jag göra mig lite gröt med lite olika tillbehör till lunch, hade jag tänkt mig. jag är ingen grötmänniska, förutom vid jul när det lockar med kaneltoppad risgrynsgröt och triggar igång mina smaklökar. däremot är jag ju riktigt svag för yoghurt som ni vid det här laget säkert vet. men idag tänkte jag alltså ge gröten en chans till lunch.

blåbär är ju gott och efter att ha sett en hel del som hyllat och talat gott om blåbärsgröt tänkte jag att detta får jag nog ta och testa ändå. det kan ju hända att jag mkissat något riktigt gott och det vore ju onödigt :)
så jag kokade helt enkelt ihop vatten, rågflingor, lite kruskakli och blåbär. smaksatte med en stump banan, lite kanel samt en dutt kardemumma. tänkte det här blir nog riiktigt smarrigt.

la sedan upp det tillsammans med keso, en klick kvarg med vanilj, jordgubbssky samt kakaonibs strösslat över. såhär såg det ut. ser kanske lite konstigt ut, men ganska tjusigt ändå?



men. jaa, vad ska jag säga. jag gav det ett par tuggor och kämpade på, men gav sedan upp. keson och kesellan åt jag upp, men vet ni? gröten hamnade i soporna. fy så illa det smakade. jag brukar ALDRIG slänga mat, så vidare den inte är möglig/härsken osv (vilket i princip aldrig sker). men denna gången gick det bara inte.

vad felet var har jag ingen aning om, men jag kan säga att jag inte lär testa gröt på ett tag. nej, jag är helt klart en yoghurt-tjej.

istället fick det bli en skiva av ett nytt knäcke jag köpte idag (återkommer om det senare) toppat med keso och min egengjorda smörgåsgurka. det var grejer det. för keso, ja det kan jag alltid lita på. en sann vän helt enkelt. 

men vad tycker ni om gröt? är det något ni gillar?


polly rockarrr!


har ni testat dessa?



polly rocks med tre oliks smaker; citron, lakrits samt vanlig mjölkchoklad. något som faller er i smaken?

jag är inte förtjust i varken citronsmak (har sedan barnsben fått huvudvärk av diverse olika saker, bland annat för mycket citronsmak) eller lakrits (det enda i lakritsväg jag har tyckt om är pingvinstänger ;).
men övriga här verkar gilla dom skarpt. de går nämligen åt som smör i solsken och ser ut att ha fått ett högt betyg: 5 fingrar av 5 ! inte så illa direkt :)



Polly Rocks - hiss eller diss?



kycklingfilé med krämigt täcke.


kyckling är ju en himla trevlig råvara och faktum är att hos mig ligger den varmt om hjärtat. när sommaren för denna gång har tackat för sig och lämnat plats åt hösten med allt vad den innebär är det gott med något varmt, smakrikt och krämigt till middag.

jag åt en ny maträtt för ett par veckor sedan och ikväll hamnade den på matbordet för andra gången. och jag kan säga att denna rackare har hamnat högt upp bland mina favoriter. men så innehåller den också just dom saker jag tycker så mycket om. så särskilt förvånad blev jag kanske inte. jag säger bara kyckling med ett krämigt täcke av aubergine och purjolök med en smak av soltorkad tomat. ja låter det inte för bra för att vara sant?
sugen? följ bara nedanstående anvisningar så får även du smaka denna ljuvliga rätt :)

Kycklingfilé under krämigt täcke, 4 personer

4 kycklingfiléer
1 stor aubergine
1 purjolök
1 ask Creme Bonjour Soltorkad Tomat, á 200 gram
0,5 dl mjölk
pepparmix

sätt ugnen på 225 grader.
bryn kycklingfiléerna i en stekpanna, lägg över i en ugnsform.
skär auberginen i cm stora tärningar och lägg dem i stekpannan.
halvera purjolöken, strimla den grovt och tillsätt till auberginen.
låt allt bli mjukt under medelvärme, det tar lite tid så ha tålamod (under tiden kan du ju duka bordet, skära upp en krispig sallad och tända ljus).
rör ner färskosten och mjölken, salta och peppra.
fördela röran över kycklingfiléerna, strö eventuellt ost över.
skjuts in i ugnen 15 minuter.
klarrt!


aubergine och purjolök fräser på fint i stekpannan och det doftar ljuvligt :)


tillsammans med Creme Bonjour och en skvätt mjölk får du en härligt krämig röra.


efter en vända i stekpannan och i väntan på sitt smarriga täcke ser kycklingen ut såhär.



och så på med täcket och skjuts in i ugnen.


färdiggratinerat och redo att serveras :)


här hemma serverades detta med en fräsch sallad samt ugnsrostade rotsaker, vilket liksom aldrig slår fel.


från feskarn.


min lördag har hittills varit fin med melodikryss och frukost, men även något tuff med svåra diskussioner, beslut och tankar. vilken tur att jag har de allra finaste omkring mig. det här kommer jag att klara. viljan finns där och jag ska vinna över det här.

men med detta väder, en stundande lördagseftermiddag och en ljuvlig lördagskväll framför mig är jag nu på benen igen.
titta bara vilket smarrigt paket jag kom hem med :) fick dessutom den tredje biten gratis. gulle-Feskarn!



kippers. såå gott.



fredagsmys.


ni må vara de allra finaste läsarna men något vidare bra på att dela med er av era fredagsplaner är ni inte ;)
nåja, jag är inte den som hänger läpp! säkert är ni bara blyga ;)

ikväll har det ialla fall serverats detta.




recept på äppelpajen hittar ni här.



nu vankas det "Idol" följt av den otippat fräscha och nya säsongen av "Hellenius hörna". ha en fin kväll era blygsamma goingar!



fredagar i våra hjärtan.


vad hände med det fina höstvädret? grått och småtråkigt ute.
meeen. vad gör det idag - det är ju fredag! jag tror många av er har fredagarna lite extra varmt om hjärtat och kanske har ni planerat något särskilt inför kvällen? en helg står för dörren och oavsett om den är ledig eller ej så känns lördgar och söndagar lite extra fina.

så vad gör ni ikväll? står något särskilt på menyn? är ni bortbjudna eller ska ni ha gäster? ska ni bara slappa? berätta! :)


tända ljus?


mysisar på?



och en kopp te?


kanske en god middag?


och en paj eller något annat smarrigt till efterrätt?


med dom ni älskar?


och om suget drar in senare framåt kvällen; glöm för bövelen inte ett smarrigt kvällsmål innan läggdags ;)


vad gör ni ikväll, fredag och allt? berätta! :D


jag älskar fredagar, det är något visst med dagen/kvällen som inleder en fin helg. god mat, härliga samtal och tända ljus. så kommer min kväll se ut. det kommer även kikas på "Idol" och som vanligt ser jag fram emot en hetsig diskussion och kommentarer om än det ena och än det andra. alltid lika lätt att sitta framför tv och ha åsikter om allt och alla ;)


såhär känner jag en fredag; tjoho!

men innan kvällen; plocka lite päron samt promenix till coop.
nu; ombyte? känns som tiden för morgonrock-och-nyduschat-men-ofixat-hår har passerat..

psssst. nu ska ni inte hänga läpp för jag återkommer självklart under dagen :)



ugnsomelett med kyckling & broccoli.


ikväll utgick jag från vad kylskåpet hade att erbjuda och trollade fram kvällens middag med lite fantasi och vad suget i magen hojtade om. med ett par ägg, en skvätt mjölk som behöver drickas upp inom dom närmsta dagarna, kyckling från gårdagen samt broccoli från frysen blev det himla smarrigt.

Ugnsomelett med kyckling och broccoli, 1 person

2 dl mellanmjölk
2 ägg
kycklingkött,
av färdiggrillad kyckling, filé etc.
broccoli, färsk eller fryst
salt, vitpeppar & pepparmix

sätt ugnen på 200 grader.
koka upp mjölken i en kastrull (gärna en teflonkastrull - det bränner inte fast lika lätt).
ta bort kastrullen från plattan.
dela broccolin i halverade buketter och koka dem lätt ett par minuter så de fortfarande har lite motstånd kvar.
stek kycklingen god och lite knaprig i stekpanna.
lägg kycklingen i en ugnsform, fördela den förkokta broccolin över köttet.
vispa upp äggen, vänd ner mjölken och krydda.
häll äggmjölken över kyckling & broccoli.
gratinera i nedre delen av ugnen ca 16 minuter om du vill ha den lite krämig i mitten (vilket jag tycker är såå gott).
servera gärna med en krispig sallad.
klarrt!


stekt kyckling i mindre strimlor och förkokt broccoli.


häll över äggstanningen.


efter 16 minuter i ugnen, perfekt krämig i mitten.



ursprungsreceptet på den bästa ugnsomeletten hittar ni i "Rutiga Kokboken". såhär ser mitt exemplar ut:





för säkerhets skull.


visst, jag älskar reklam men det betyder ju inte att jag kräver 3 exemplar av ett och samma blad.





fågelväg.


vi får alla fuska lite ibland :)




torkade äppelringar.


nu i hösttider är äpplen en storfavorit hos mig, och säkert även hos många av er andra där hemma i stugorna. de är ju fasligt goda precis så som de är. ett krispigt (svenskt) äpple med saftigt kött är något som kan få vem som helst på bra humör.

skivar du dem sedan lite slarvigt i en form, smular över ett smul plus en himla massa kanel och därefter skjutsar in hela kalaset i ugnen blir det ju simsalabim världens godaste höstpaj. eller varför inte bara steka på dom i panna med smör och kanel? servera sedan med rostade naturella nötter och kanske en klick grädde/vaniljvisp/glass/kesella och du är i himmelen.

men det finns ytterligare en otroligt smarrig sak du kan göra med äpplen. jag gjorde det igår; torkade äppelringar. så knaprigt. så kaneligt. så GOTT! och höstigt så det förslår.
perfekt till kvällsmyset, för vem har sagt att mys bara hör till fredagar? jag tycker gott vi kan införa tisdagsmys. bra, och så kan ni passa på att göra dessa också, deal? :)

Torkade äppelringar 

äpplen (nähä?)
kanel (nejmen oj vilka avancerade ingredienser)


sätt ugnen på omkring 70-100 grader.
kärna ur äpplena, men behåll skalet.
skiva äpplena tunt tunt, kanske 3 mm tjocka.
strö över kanel (rikligt om du som jag är svag för det mesta med kanel).
fördela ringarna på en bakplåtsklädd plåt och skjutsa in i nedre delen av ugnen (jag körde 2 plåtar samtidigt, bytte plats någon gång)
låt torka 1 timme, stick sedan en träsked mellan luckan så att en springa bildas och torka ytterligare 30 minuter.
ta bort skeden och torka ytterligare 1,5 timme.
OBS! dessa tider gällde min ugn. alla ugnar är olika så kolla till dem då och då; när de torkat ihop och hårdnat är de klara. de torkar dessutom lite mer när de tagits ur ugnen.
förvara de torkade äppelringarna i en glasburk.


fina fina svenska äpple. vacker som en tavla. egenplockat och allt :)


kärna ur äpplen. detta ser ju bra ut :)


men, vad nu?! skenet bedrar...


redo för ugnen.


ute ur ugnen.


sådärja, knapra på :)


på tallriken ikväll.


ikväll var jag sugen på lax, så då sververade jag mig själv denna tallrik


ugnsbakad citronpeppar-lax, vitlöksfrästa champinjoner, blåmkålsmos med gräslök&persilja, färsk skivad tomat samt en kall sås med smak av citron, peppar & dill.

det kan hända att det inte ser alltför roligt ut, men jag tyckte detta var en fullpoängare. vardagslyx enligt mig :)
otroligt enkelt. dessutom klart på 13 minuter och smakar ljuuvligt. fin tisdagskväll på er :)


vitlöksstekt svamp är ju bara så gott. och lax sen... mmmm och blomkål. ja allt var för bövelen utomordentligt gott :D



krämig blåbärspaj.


ja efter en viltskavspanna från himmelriket till middag borde det kanske ha varit nog. men som min morbror säger "njut aldrig med måtta". så tja, det kunde inte sluta på något annat sätt än att det hamnade en blåbärspaj i ugnen.

när denna togs ut funderades det en stund på om det blivit något fel. det såg nämligen en aaning kladdigt och.. allmänt ostadig ut.
men det hindrade inte mig från att smaka efter att den svalnat en (liten) stund. och jag säger då det. så otroligt krämig. så underbart god.

vad felet var? tja säg det. visserligen hamnade inget potatismjöl bland blåbären, men om det ska ses som ett misstag eller inte låter jag vara osagt. jag åt 3 portioner. det säger kanske en del?

Krämig blåbärspaj med smul

500 gram blåbär (vi använde frysta men har du färska är ju det alldeles utmärkt - grattis i så fall!)
1 msk socker

100 gram smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk solrosfrön


sätt ugnen på 225 grader.
fördela blåbär i en pajform och strö över socker.
blanda smör, mjöl, socker och solrosfrön i en bunke till ett fint smul.
strö smulet över bären och grädda mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 20-30 minuter.
låt svalna en aning så att pajen får tid att "landa".
servera med vaniljsås, vaniljglass, vispad grädde eller som jag bara precis så som den är.
njut och ät tills du blir lika blå om läpparna som olle blåbärsskogen.


finn 1 fel.


ute ur ugnen - utan några som helst fel. alldeles perfekt faktiskt.


här har jag och min hasse-pappa tagit för sig av pajen. sedärja. jag tror det blir ett godkänt.
äsch, lägg till ett "mycket väl" innan vettja.



viltskavspanna med kantarell och messmör.


jag åt inte bara ytterfilé i helgen utan fick även uppleva lyckan av riktiga kantareller, viltskav och messmör i en salig panna. lägg därtill en makalöst smarrig blåbärspaj efteråt och ja, med allt det en kväll i oktober kan det liksom inte bli mer än rätt.

Viltskavspanna med kantareller och messmör

480 gram viltmästarskav av hjort (går precis lika bra med ren-, vildsvins- eller älgskav)
1 gul lök
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 msk messmör
2 tsk soja
200 gram gula kantareller
pepparmix

hacka löken och stek i pannan tills den mjuknar och får fin färg.
tillsätt skaven och stek den på ganska hög värme.
låt allt få fin färg.
rör i vatten, creme fraiche, messmör och soja.
puttra ihop ett par minuter och stek under tiden kantarellerna.
rör i kantareller och smaka av med peppar.
smaka av, dekorera gärna med färsk timjan och servera - klarrt!


skav finns i frysdisken i de flesta välsorterade matbutiker. finns i förpackning med 240 gram respektive 480 gram.


och ja, så här ocharmigt ser det ut när det hamnar i stekpannan. så bli inte förskräckta av utseendet (och doften); resultatet blir ljuvligt.


creme fraiche, vatten, soja, messmör. med det i pannan ser det lite smarrigare ut. och doften.. ja nu borde det knorra till i magen.



fjolårets skogens guld direkt från frysen.


stek på svampen så att all vätska kokar bort.


i med svampen..


och ja, då var det klart. inte så knepigt, eller? :)


härlig smak av vilt, skog och norrland. ljuvligt.


ja, och sen var det ju detta också. men vet ni, jag tror vi tar det inlägget separat. för vet ni, detta FÅR ni bara inte missa. gudagott.



ett päron bara. inga konstigheter alls.





förlåt hörrni, men jag kunde bara inte låta bli :)



te-test.


inatt var jag med i en dokusåpa/talangjakt där jag spelade Bert (Bert Ljung från serien/böckerna alltså, inte Bert Karlsson). jag fick även en hund av alexander bard som han prompt ville att jag skulle ta hem. jodå jag har det roligt om nätterna´:)


men nu var det egentligen inte drömmar jag ville ta upp, för jag har provat ett nytt te igen :) eller tja, i ärlighetens namn har jag haft det sedan ett par veckor tillbaka och även druckit det till frukost ett par gånger.

MEN, jag ville tipsa er för detta te är riktigt riktigt gott. det är grönt, vilket jag älskar, och smakar fruktigt av sommar. men det gör det inte till bara ett sommar-te för det. nej det går precis lika bra att dricka en ruskig höstmorgon :) 

Kustfägring
grönt te med smak av havtorn och jordgubbar.





höstig fläskytterfilé.


höst är för mig gula, krispiga löv, halsduk, sockar, tända ljus och  och värmande mat såklart, icke att förglömma. grytor, gratänger, rotfrukter. jag blir lyrisk. därför bjuder jag er på den allra godaste höstformen fylld med svamp, vitlök, ytterfile och ett gäng rostade rotisar till det.
inte så illa pinkat va?

låt er inte skrämmas över den långa instruktionen; jag har lagt till en del tips vilket gjorde den lång ;)
för detta är snabbmat på lyxvis. en finmiddag som vem som ni alla kommer klara galant. detta var faktiskt en av de första rätterna jag lagade helt själv. så ja, det är helgmat som är både enkel, hyffsat snabb, ekonomisk (tack vare den katuella höst-säsongen) och makalöst god.

Höstens fläskytterfilé

1 fläskytterfilé
1 purjolök
färska champinjoner
(javisst går det lika bra med burkchampisar, men smaken är ojämförbar. dessutom är dom inte alltför dyra såhär års)
vitlök

grädde
(jag hade ca 2,5 dl)
fond, tex kalvfond, oxfond eller liknande (jag hade ca 2-3 msk)
pepparmix

ett gäng rotfrukter, vi hade; morötter, palsternacka, smålök, potatis, hel vitlök, zucchini, rödlök, kålrot, samt halverade tomater de sista minutrarna

sätt ugnen på 225 grader.
skär rotfrukterna i önskade bitar och former (tex. klyftor av rödlöken, stavar av morot, kålrot, potatis & palsternacka, tjockare månar av zucchinin, halvera vitlöken (behåll gärna skalet på). behåll gärna smålöken hel)
lägg i en ugnsplåt (OBS - inte tomathalvorna, se * längre ner) och ringla över rapsolja.
om ugnen nu har hunnit komma upp i 225 grader kan du sljutsa in rotfrukterna i mitten, annars gå till nästa punkt och kör in dom när ugnen är klar (de brukar behöva rostas ca 30 minuter, glöm inte röra om ett par gånger).

putsa ytterfilén (dvs. skär bort en del fett och eventuella senor/brosk) och skär den i skivor, ca 2 cm.
hetta upp en panna med smör, stek filébitarna på medelvärme till de fått fin yta men ännu inte är genomstekta.
salta och peppra och lägg allt kött i en ugnsform.

strimla purjolöken och skiva svampen.
stek i smör tillsammans med pressad vitlök (vi hade kanske 5 klyftor, vitlök gillas skarpt i detta kök).
när allt fått färg och mjuknat, häll över fond och grädde.
låt puttra ihop, smaka av med peppar och eventuellt mer fond - smaka dig fram :)
häll såsen över köttet och ställ in i ugnen på ett galler över rotfrukterna, *lägg samtidigt in de halverade tomaterna.
gratinera tills det fått en fin färg.
servera med en god sallad - klarrt! :)


förstek först ytterfilén i skivor till de fått en fin stekyta, men inte är helt klara. fräs på champinjoner, purjo och vitlök.


tillsätt fond, grädde och sky från köttet om det finns någon. smaka av med pepparmix. häll såsen över den förstekta fläskytterfilén. in i ugnen tills det fått fi färg, ca 15 minuter.


ljuvliga, underbara rotfrukter rostade i ugn. det är ju helt vansinnigt gott!


fin färg och färdigt att servera. slå dig ner vid ett dukat bord med tända ljus och njut.





bondens - jag saknar dig!


inatt åkte jag och Per Morberg Flumride ihop på Liseberg. inte alltför ofta det händer!

jag hoppas ni har sovit gott? det är ju ändå lördag vilket gör det svårt att inte vakna upp med ett bra humör, oavsett hur många timmars sömn det har blivit :) i och med att det är lördag morgon kommer jag att tänka på Bondens Marknad. vad jag saknar den.

jag saknar deras goda gurka. så krispig, så god och den smakade verkligen gurka och östgötskt! något annat jag saknar är deras små små tomater. stora som matskedar i alla olika former, färger och storlekar. och alla lika hårda och smakrika.



och jag saknar alla små provsmakningar; ostkakan varav en serverades ljummen och den andra kall. den kalla kunde inte på långa vägar mäta sig med den ljumna. och provsmak av olika bröd och kalkon.



och deras fina små rökta strömmingar. mmmmm. vad smarrigt. ja det saknar jag. nu får jag nöja mig med inplastad gurka i drivor på maxi. svenska, javisst, men de smakar liksom inte av östgötsk gurka.



nåja, denna marknad återkommer nästa sommar, som tur är. då ska jag frossa i gurka, strömming och småtomat. men till dess; hej rotfrukt! hej långkok! hej varma gratänger! hej höst!


gårdagens middag. döenkel, dögott. recept på det kommer idag - håll utkik! :)


knäckisar.


jag har fått en enorm mersmak för knäckebröd i alla dess former. till frukost, melis, tillbehör till middagen, kvällsmål - ja dom funkar till allt! men jag har ett krav; dom ska vara krispiga! och helst lite grövre, inte bara vatten och vetemjöl om ni hajjar :)

MEN, jag vill ha era tips; vilka är era favoriter? några jag borde testa? någon jag bör undvika? hit me! :)


här nedan är ialla fall några av mina favoriter;


rågcrisp, här till kvällsmål med färsk tomat & egen-inlagd smörgåsgurka.


hällbröd
, här till frukost varav den ena med ägg och den andra med smör, skinka, gurka & ost.


wasa fiberbalance, här som mellis delad på längden varav den ena halvan med messmör/banan och den andra med kvarg/löksill/gräslök.



tunt paltbröd, har dock ingen "påläggsbild", men favoriten är utan tvekan messmör. tunt, krispigt och med en smak av tunnbröd. fast såå mycket godare. och nej, det smakar inte blod.



wasa sport+, har ingen bild med pålägg på här heller, men förra helgen åt jag en till mellis med färsk skivad tomat och pizzakrydda (oregano, basilika och mejram) - otroligt smarrigt!


rostade rotfrukter med fetaost och senapscreme.


rotfrukter är något jag är riktigt svag för. jag kan i princip äta hur mycket som helst utan att tröttna. dessutom, låt oss alla inse lite simpel rotfrukts-fakta; det är billigt. det är enkelt. det är smart-mat. det är variationsrikt.
och det är så GOTT.

Fetaost-rostade rotfrukter med senapscreme

blandade rotfrukter; tex morot, kålrot, palsternacka, blomkål, aubergine, paprika, palsternacka, broccoli. ja listan kan göras lååång.
jag slängde även i en hel vitlöksklyfta, med skal och allt (ha gärna i fler om ni är mer än 1 som ska äta :)
fetaost
smör eller rapsolja
timjan, pepparmix


creme fraiche/kvarg/matyoghurt/gräddfil etc
senap
gräslök
pepparmix


sätt ugnen på 200 grader.
skala och skär rotfrukterna i önskade bitar, stavar eller kuber.
lägg i en ugnsform eller på en plåt.
ringla över olja/smör och rosta i ugnen ca 30 minuter.

senapscreme:
blanda samman valfri mejeribas med senap och gräslök (jag tog ca 1 dl kvarg, massa gräslök och kanske 0,5 tsk senap - smaka dig fram :).
smaka av med peppar.
ställ i kylskåp medan rotfrukterna rostats klart.

ta ut rotfrukterna och smula eller skär över fetaosten.
höj ugnen till 250 grader och rosta ytterligare 10 minuter.
ta ut, strö över pepparmix och timjan.
servera med senapscremen.
klarrt!



och ja, annars fortsätter jag mitt jag-har-redan-fått-helg-firande.
och jo, visst älskar jag ljus i alla dess former :) lägg därtill "4 stjärnors middag", "Halv åtta hos mig" och "Robinson" och tja, ni har min torsdagskväll!




jag ♥ keso.




hörrni, det här med keso är ju himla fint. tusan vad gott det är. jag finner dock mini-varianten så mycket krämigare och godare än standard-varianten. mycket konstigt då det är helt tvärtom när det gäller andra mejeriprodukter. jag menar, hur mycket godare är inte full-fet naturell yoghurt jämfört med lätt? eller den vanliga krämiga filmjölken jämfört med den rinniga lättfilen?

och att äta den direkt ur burken, det gör jag i princip alltid. annars brukar jag puscha på att all mat borde läggas upp på tallrikar, det känns så mycket härligare. men när det gäller keso, jag då är det liksom en annan sak.
men när det kommer till keso? icke. mycket märkligt.



jag tyckte inte alls om keso när jag var liten. idag formligen älskar jag det.nu i höst- och vintertider är min favorit att ha massor av kanel på.



smakar som risgrynsgröt med kanel - MMMMMM..

teet är upphällt, mysisarna är på, sockarna likaså och jag njuter. för nu mina vänner, har jag HELG! :D





kvällsmål.




jag har nämnt det förut, men det tål att upprepas; kvällsmål är för himla trevligt.





lunch i rulle.



klara...


färdiga...



gå!

sådärja. smarrig lunch idag kan jag säga. och enkel. och billig. och nyttig. och snabb. och snygg blev den ju faktiskt också. haha hurra för rullen alltså!

nej nu ska jag fortsätta att äta min lunch och njuta av att eftermiddagens föreläsning blev inställd, vilket betyder jag att slutade redan 12.00 idag - vardagslyx!


dags att hugga in...


kycklingfilé en tisdag.


jag hade 2 kycklingfiléer i frysen (påsens övriga innehåll användes denna kväll) så imorse tog jag fram dom, vilket gjorde att jag hade 2 "färska" filéer som väntade på mig när jag kom hem på eftermiddagen. en titt i kylen och jag tog fram det jag tycker om. såsom aubergine, vitkål, tomat, yoghurt, mjölk och kvarg (nej jag hade varken grädde eller creme fraiche hemma. ganska sällan jag har det i kylen faktiskt, om jag inte har planerat middagen efter något speciellt recept. anledningen? de har så pass kort hållbarhet och jag avskyr verkligen att slänga mat :( )

lite vitlök, tomatpuré, kapris, en skvätt kycklingfond, pepparmix och salt och jag hade en smarrig middag redo för en låång stund i ugnen :)
(vad jag tycker om torr kyckling och hur ni gör för att undvika detta kan ni läsa om här :)


innan ugnen... (kycklingen ligger under "täcket" :)


och så drygt 2 timmar senare :)

och i och med att det var 2 kycklingfiléer får jag ju dessutom ytterligare en middag till en kommande dag :) för även om jag må älska kyckling så kan det bli lite väl mycket med 2 filéer på en och samma middagstallrik. fast.. vem vet? ;)


åh vad jag önskar att ni alla fick smaka en tugga av detta. köttet är så mört att det praktiskt taget smälter i munnen. MMMMMMMM....




ett steg mot något bättre.




det må vara något ni rycker åt axlarna åt. men för mig är det ett stort kliv.
och även om det är en lång väg kvar så är jag otroligt stolt.






ett gott försök men nu ger jag upp.


kan ni gissa vad det åts i köket jag besökte ikväll?




hm inte så jäättesvårt att lista ut kanske?



jaa, självklart var det lever. stekt lever, panerad i vetemjöl och serverad med stekt gullök, kokt potatis och hemslagen sås. och nu mina vänner ska jag vara helt ärlig. jag kan verkligen inte med att äta lever. oj vad jag har trälat med att försöka tycka det är gott. för jag måste medge att förutsättningarna ser bra ut:

1. det ser gott ut
2. det är nyttigt
3. det är billigt
4. det är goda tillbehör
5. det är enkelt att laga


så jag har tagit en tugga, tänkt på det fina med lever och försökt tugga på, svälja och se nöjd och glad ut. flera gånger. men icke. det går bara inte. i början trodde jag att det bara var något från barndomen, ni vet att saker vi inte tyckte om när vi var ungar i vuxen ålder faktiskt visar sig vara riktigt smarrigt (läs; rotmos, spenat, chili con carne, keso, vitlök med mera)

tyvärr var det ju inte så. det smakade precis likadant som jag tyckte när jag var mindre. tråkigt, för som sagt; det är riktigt bra mat!

men jag då, åt jag inget alls till middag idag? jodå visst gjorde jag det (annars hade jag inte suttit här och skrivit detta inlägg utan snarare dunkat huvudet i väggen av ren hunger ;). för med mig hade jag en fin laxkotlett, kryddad med citronpeppar. DET är däremot en råvara som ligger mig mycket varmt om hjärtat. idag serverad med lättkokt blomkål och sallad. dessutom fanns det stekt lök så det räckte även till mig. ååh så gott!


jag vet, bilden gör inte på långa väger laxen rättvisa, men den var så saftig och alldeles ljuvlig. 10 minuter i 225 grader. perfekt. jag blir alldeles ledsen i hjärtat av torr lax som har stekts för länge. det är INTE farligt med en rosa kärna! för övrigt kan ni läsa mer om torr vs saftig lax här, om ni har lust :)


vad tycker ni om lever? toppengott eller... mindre gott?








vanilj.


nehepp. ingen blogghjälp fick jag. nåja, det är väl bara att fortsätta pyssla, knepa och knåpa så ska det väl gå bra tillslut. men det tar ju sin lilla tid, plus att det ser lite halvknas ut under tiden. men det får ni helt enkelt stå ut med - särskilt när ni inte hojtar med era tips (som jag ialla fall tror en del av er sitter inne med ;)

nu kommer ialla fall ett hett (och gott!) tips! jag ger er:

vanljpulver.



äkta vaniljpulver direkt från vaniljstänger. inget vaniljsocker här alltså. nepp, det är ren vanilj som ett fint fint pulver. perfekt i yoghurten, i bakverk och som smaksättning.
ni hittar det i en liten burk i välsorterade butiker.



jag har blivit helt förälskad i denna lilla burk och har den i yoghurten vid både frukost, kvällsmål och ibland även till mellis. att det dessutom krävs ytterst lite för att få fin vaniljsmak och därmed är en mycket dryg liten burk gör ju inte saken sämre. den kostar en slant, jag betalade 35 kronor för min, men är helt klart värt det. jag köpte min den 3 oktober, har därefter använt den 2-3 gånger per dag och jag har kanske 80% av burkens innehåll kvar.
det kallar jag dryygt.




har i testat vaniljpulver?




ursäkta röran.


ni får lov att ursäkta, men bloggen ser en aaning knas ut för tillfället. den ser inte ut som jag vill så jag pular litegranna. men om sanningen ska fram; jag behöver hjälp!

så om ni kan det här med design och hur det blir ordning och reda på torpet (torpet = min blogg)

berätta! HJÄLP mig fixa en snygg design..

jag tror faktiskt att det finns ett par av mina läsare därute som är riktigt haj på detta. så snäällaa? :)
haha fy vad jag tigger ;)





vilken härlig söndag.


hej på er, det här är jag idag :)



världens gosigaste tröja +varma sockar jag fick låna av elin på vägen hem igår <3
en mer passande klädsel finns icke en höstdag som denna. igår blev jag bjuden på jordens mustigaste viltgryta med smak av choklad och kaffe. jag tog om 3 gånger.

ikväll har jag ätit plommonspäckad fläskkarré. inte kattskit det heller kan jag lova. nu står en äppelpaj i ugnen. jag är mycket mycket sugen på den just nu. goooooott! vill ni också göra er en höstig äppelpaj? följ bara detta recept! :) nu ska vi kika på "Water for elefants" - höga förväntningar!




ni får ha en fortsatt fin kväll era goingar!








en frukost.





grönt te, naturell yoghurt med psylliumfrön samksatt med äkta vaniljpulver, banan och kakaonibs. samt tre st rågcrisp med följande pålägg:

1. kokt ägg
2. banan, ost, skinka, gurka och paprika
3. makrill och riven gurka

gott gott gott!


jag säger det en gång till; kika in på frukostera om ni som jag älskar allt vad frukost heter. en större frukostoinspiration får ni leta länge efter! att victoria som driver bloggen i dagarna dessutom har släppt en frukost-bok gör ju det hela inte sämre. inspirerande och ljuvliga frukostar på hög nivå!





kalas!






vi hörs!





kryssningen del4 - lunchbuffé och hemfärd.


så kör vi sista vändan från kryssningen :)


efter frukosten körde jag bingo. vann inte ett endaste öre.


smarriga räkmackor fanns ombord på båten.


sen var det dags för frågesport! många trevliga "kanske-inte-uppskattas-av-yngre-aktiviteter" fanns vilket vi båda nappade på ;) ni kan skratta bäst ni vill; nu kan vi ialla fall vinna en resa till jordanien. inte kattskit det direkt.


snart dags för lunchbuffén så vi spanar in innehållet i den.


det fanns en hel del att välja på.


kåldolme (jag åt bara vitkålen runt om - den är såå god!), marinerad kronärtskocka, färska räkor, halstrad strömming, aubergine-pytt, tomat- och löksallad, varmrökt lax samt ansjovis.

jag åt 3 tallrikar. fast inte så stora som den här ovan ;)
ja, sen var det faktiskt inte alltför lång tid kvar tills vi nådde stockholms skärgård. det är så vackert när båten glider in i skärgården, vi satt kvar tills de stängde på buffén och bara pratade och tittade på alla vackra öar, gamla villor och förundrades över charmen. otroligt vackert!

bussresan hem gick bra men jag var så hungrig när vi äntligen stannade vid nyköpingsbro (jaja lunchbufén, jag vet, men det var faktiskt inte så mycket som det ser ut på bilden. dessutom är jag ung och växer som mest ;) hrm....)


så det vart en värmande kalops! otroligt smarrigt. och höstigt. de inlagda rödbetorna (kan ju undra om kocken slant till med rödbets-sleven; har ni sett en större hög?) plockades dock bort. jag tycker om färska rödbetor men dom inlagda har jag inte mycket till övers för. annars - SÅ gott.

sammantaget en himla härlig resa - som vanligt! jag ser redan fram emot nästa kryssning :) (det gjorde jag faktiskt så fort vi klev av båten i stockholm - kryssningar, korta eller långa, är så härliga!)








en kvällsskål fylld med njutning.


vi tar en liten instickare mellan kryssningsresans inlägg och kikar ner i min skål innehållandes torsdagens kvällsmål.



naturell standard-yoghurt med banan, vaniljpulver (ger en helt underbar vaniljsmak! gör ett eget inlägg om det, så håll utkik) och kakaonibs. SÅ. FRUKTANSVÄRT. GOTT.



jag vet, bilden gör det verkligen inte rättvisa, för det ser inget vidare ut. men jag lovar er, denna kombination är outstanding. som kvällsmål är det dessutom perfekt :) jag vill liksom att innehållet i denna skål aldrig ska ta slut. så jag äter långsamt och njuter av varje sked. mmmmmm.

och såhär ocharmigt ser det ut när allt är blandat och jag tar första skeden! men fortfarande preciis lika smarrigt, mums!


 

ja då vet ni hur min nya favorit ser ut :)



kryssningen del3 - en kväll och en frukost.




mammas nya favorit; polly rocks!


jag köpte något slags "body butter" från taxfreen, som jag ska smörja in mig med efter duschen. doftar ljuvligt!


en liten drink innan läggdags; alkoholfri Pina Colada :) god, men himlans söt. jag har smakat mycket godare!


mamma valde en Pina Colada även hon, dock icke alkoholfri.


fast det ser ut som om det blev en förväxling där någon gång ;) lagom lullig bild..!

så var det hopp i säng efter lite trubadurande i baren. natten var helt okej även om jag vaknade då och då. men det hör ju liksom till en natt på en färja. pigga (nåja) studsade vi sedan upp vid finsk mark, redo för en ljuvlig start på dagen; frukost!


i väntan på att frukostbuffén skulle öppna. vi ställde klockan på 6.30 (svensk tid), i tron att de öppnade 6.30 finsk tid (alltså 7.30 svensk tid). väl där insåg vi dock att det var svensk tid som gällde, alltså 7.30. så vi fick snällt vänta 30 minuter. lagom förvirrande? ja det kan jag verkligen hålla med om.

för övrigt så äälskar jag frukostbuffér! det är det bästa med att bo på hotell/vandrarhem/kryssa etc. massor av pålägg att välja mellan, frukt, grönsaker, ägg och en hel massa annat smarrigt att välja på. att sedan sitta i lugn och ro, titta på människor och bara frukostprata i 1, kanske 2, timmar är såå härligt.


naturell yoghurt med björnbär, vaniljpulver och psylliumfrön. rågbröd, knäcke, kalkon, pastrami, gurka, gulpaprika, banan och löskokt ägg. grönt te med rödmjölk. + ett smått krackelerat rågbröd till vänster på tallriken efter en misslyckad vända i brödrosten ;)


liten mini-kanelbulle på det kanske?



vad tycker ni om frukostbufféer? hiss eller diss, topp eller flopp?


i nästa inlägg, också det sista från kryssningen, får ni följa med de sista timmarna innan landstigning i stockholm :)








kryssningen del2 - en underbar middag.


vi kliver nu ombord på färjan och får uppleva en 3-rätters som praktiskt taget får smaklökarna att dansa!


det pågick skaldjursfrossa på båten, något som visades upp mycket tydligt (vi valde dock inte denna restaurang). en eka fylld med (fr.v) färska räkor, hummer, havskräftor, musslor, insjökräftor, rökta msslor samt rökta räkor. ser inte så pjåkigt ut va?


urfina flaskor fanns till försäljning. ser ni frukterna inuti?


redo för middag :)


väntar på betjäning.


förrätt: krabbsallad med champagnevinegrätt och grissini. ojojoj så ruskit gott.


min varmrätt: hälleflundra Bourguignonne med brässerad smålök, rökt sidfläsk, champinjoner och rödvin, serverad med rotsakspytt. jag hade kunnat äta detta för resten av livet. ivarje fall varje fredag. 


mammas varmrätt: espressorostad oxfilé med rödvinsstekt lök samt rostad morot & svartrot, serverad med rotsakspytt och konjakssås. det gick inte av för hackor det heller..


lite te efter det.



efterrätt: dessertbord. bland annat (fr. v) nyponsoppa, jordgubbar med vit choklad, äpplekaka, hallonmousse & creme brulé.


dessertbordet. jag kan säga så mycket att det fanns något åt alla :)


menyn med huvudrätterna varifrån vi fick välja och vraka förrätt samt huvudrätt och därmed komponera vår egen 3-rätters. vi hade spanat in den innan vi for, men väl där upptäckte vi att de fått en sprillans ny som vi fick välja ifrån! förvånade men glada kollade vi in den nya; och ta mig tusan - den var SÅ mycket bättre än den vi kollat in tidigare - lycka!

vad hade ni valt från menyn? :)



nästa blogginlägg får ni kika på vad vi mer gjorde under båtresan! :)





kryssningen del 1 - på bussen.


nu är jag hemma från kryssningen. såg att inlägget med majsen som jag förberett hade publicerats under september månad, men nu är det ändrat :) så hur ni fixar den perfekt kokta majskolven kan ni läsa under detta inlägg :)

resan var ialla fall så härlig på alla sätt och vis. hade det inte varit för en riktigt envis huvudvärk (som ännu inte gått över, grrr) hade det varit ännu bättre! men jag är inte den som klagar i första taget, nej det ska krävas mycket.

jag tänkte vi delar upp denna lilla resa i fler mindre inlägg, det blir väl roligare än ett enda långt?
ja, det tycker jag. så först ut tar vi bussresan upp. det låter väl rimligt :)


redo att fara :D


bussen, med allt roligt framför oss och glada som sjutton :)


stopp på nyköpingsbro där jag bland annat åt räkor. ett plus för icke-burk-räkor!


generöst med lökringar var det här!


skvallerblaskor - ett måste när vi åker buss långt :)


finn 1 fel?


i nästa blogginlägg kliver vi ombord på båten och äter en alldeles gudomlig 3 rätters som utan tvekan hamnar på min topp 10! 




att koka perfekt majskolv.


ett tips såhär en tisdag.
svårt att få de kokta majskolvarna sådär härligt krispiga? blir dom överkokta eller torra?

knepet stavas mikrovågsugn. jag är i vanliga fall inget jättefan av mikron men när det kommer till just majskolvar är den en himla trevlig polare. det misslyckas i princip aldrig och leverar alltid krispiga, saftiga och alldeles underbara majskolvar (lite överdrivet där kanske, men dom blir verkligen suveräna).

Kokta majskolvar

färska majskolvar med blasten kvar
1 stycke plastpåse
(sådan du plockar frukt och grönsaker i när du handlar i matbutiken)
1 stycke mikro

lägg majskolvarna i plastpåsen, låt blasten vara kvar.
stoppa in i mikron och kör på full effekt i 4 minuter.
ta ut, skala och skär i lämpliga bitar eller servera som dom är.
OBS! det är ruskit varmt när du tar ut och öppnar plastpåsen så akta akta!!



SÅ enkelt. SÅ gott.

hur äter du dina majskolvar? kokta, grillade, med smör, salt eller alldeles så som dom är?
berätta! :)






ett par funderingar bara.


i fredags hade vi ju, precis som fredagen innan, som sagt mat- och Idolkväll. maten var fruktansvärt god och sällskapet toppen, men vad var det med alla i Idol??! ojoj vad vi skrattade! det var helt galet i början, precis som en kass audition. fel tonart, surt, osäkert, falskt, ja listan på va dsom gick snett kan göras lång.

och jyrun verkade ha en hel del bomull i öronen när det kom till vissa. märkligt, mycket märkligt.



nåja, vi hade ialla fall en himlans trevlig kväll och underhållningen var det inget fel på. men det hade också suttit fint med lite skönsång sådär en fredag. MEN, allt kan vi ju inte få :)
under reklampauserna (vilka för övrigt tycks ha ökat i antal?) växlade vi till "Black Jack" som gick samtidigt. haha ja vad ska jag säga. även där fick vi ett gott skratt. jag menar, se bara på detta;



tänk vad härligt den tiden då denna mobiltelefon fanns. och att det dessutom var helt naturligt att slänga upp en svart låda på 30x15 cm med en tjocklek på 3 cm. lägg därtill en rejäl antenn med en längd på 20 cm och du har en supermobil! underbart! ja men egentligen, vaddå den fungerade ju. den gick att prata i utan att en kontakt behövdes och det är väl ändå det som är tanken med en mobiltelefon, att den är just mobil.

jag kan liksom inte sluta förundras, fascineras och samtidigt förvånas över hur mycket tekniken har utvecklats på bara ett tiotal år.

och medan jag klurade en stund på detta flög min egna antenn upp, och hörrni följande bild ja den bjuder jag på ;)



ojoj trött och eländig. men som sagt, titta och njut ;)





bästa banankakan.


för ett par veckor sedan fick jag en förfrågan om jag kunde baka en banankaka till en arbetsplats. vad tror ni jag svarade? jovist, jag studsade lite inombords medan jag utåt sett verkade lite mer sansad och nöjde mkig med att säga "Jaaaaa, jättegärna!" :)

nu är jag ju, som ni kanske redan vet, inte så förtjust i just mjuka kakor. men att baka, ja det älskar jag och då spelar det liksom ingen större roll om det är mjuka, hårda, halvlösa, rinniga eller krispiga saker som jag trollas fram. att baka är lika roligt oavsett!

när det gäller banankaka finns det egentligen bara ett recept som jag följer. och det är hämtat från Victorias Matplatsen, en av mina absoluta favoriter när det kommer till matbloggar. den blir saftig, smakrik och alldeles underbar (enligt de som smakat den ;) och det är väl precis just det som en banankaka ska leverera? 

Bästa banankakan

75 g smör
2,5 dl socker
2 msk mjölk
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad 
(jag använder choklad av fin kvalité med en hög kakohalt)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

sätt ugnen på 175 grader.
smält smöret och låt det svalna en aning.
rör ner socker, mjölk, salt och vaniljsocker.
dela äggen; kläck vitan i en separat bunke och ha i äggulorna i smeten.
mosa bananerna och blanda ner även dom i smeten.
grovhacka chokladen. 
rör samman mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
vispa vitorna till ett hårt skum och vänd till sist ner dom.
häll smeten i en smörad och bröad springform.
grädda 30 - 40 minuter, den blir som allra godast när den fortfarande är liiite kladdig i mitten.
låt svalna en stund och servera!



banankakan kan ätas precis som den är men jag hissar gärna vispgrädden. eller som här ovan med en kula äkta vaniljglass.

och hör och häpna; här har jag följt receptet rakt av, till punkt och pricka. vad säger ni om det, är det inte bra jobbat så säg? :P







till sjöss!


vet ni vad, idag far jag till sjöss, igen. jaha tänker ni, har hon inget annat vettigt för sig än att fara runt på kryssningar hit och dit? nej säger jag.

det ska bli underbart och vi ska njuta av 3-rätters, frukostbuffe med en ljuvlig utsikt, strosande i taxfreen och sedan en rejäl lunchbuffé. kanske att någon trevlig i baren kan slänga ihop en alkoholfri pina colada? det skulle ju inte vara så dumt faktikst. sedan är ju bussresan på vägen dit, med en hög skvallerblaskor att läsa, trevligt sällskap samt ett lunchstopp på vägen ett äventyr bara det.

men nu ska ni inte oroa er för jag har förberett ett par inlägg som kommer dyka upp medan jag är iväg :) så känns det inte så tomt när ni kikar in här. och som alltid; jag blir så glad när ni lämnar något tecken efter er. som till exempel en kommentar :) jag har sagt det förut men jag säger det igen; det känns så mycket roligare när ni hör av er - oavsett vad :)

inte heller ska ni oroa er för lilla katten här hemma. för visst har jag ordnat så att även hon har sällskap här hemma i form av en kattvakt under den tid jag är borta. TACK för det säger jag :)

ja, då var det sagt. något mer jag funderade på? hm. nja jag tror inte det. tja och om det är något som ni funderar på, vad som helst, så är det bara att slänga iväg en kommentar eller ett mejl så svarar jag er :) 

nej nu ska jag ta och packa ihop mig litegranna, ha det fint sålänge!

ett gäng bilder från förra kryssningen, i mars, kommer här:







åååh vad jag längtar!



höst höst höst!


dagens malin



jag tog sedan på mig stickade koftan och knallade ut i det friska höstvädret. en sväng till bibblan stod på planeringen för dagen.



men vet ni, jag gjorde inte bara ett besök på bibblan utan hälsad eäven på de äppelträd som finns bara ett par minuter från mitt hus. vilken lyx att bara kunna gå ut och plocka hårda, krispiga och alldeles underbara äpplen som inte smakar annat än ren och skär höst en oktoberdag i vårt älskade sverige.



jag plockade 2 sorters äpplen, ett med en gröngul nyans, krispigt och sött. det andra var vackert rödgult med ett friskt kött med en lite syrligare smak. båda otroligt goda! smakade verkligen svensk höst. dessutom hamnade ett par päron med hem. mjuka och söta. gott gott gott.


glad idag? :)





en långbakad rackare.


fredag! härliga härliga fredag :D och till skillnad från förra veckan är jag också ledig hela helgen. ja faktum är att jag inte har schema förrän på onsdag. så jag kan säga att jag är mer än nöjd med denna avslutade arbetsdag :)

som om det inte vore nog är det mat- och "Idol"kväll med louise. hur mycket toppen är inte det? förra gången lagade vi ju som ni kanske vet detta, vilket louise då stod för. denna gång är det min tur att välja ut maträtt och valet föll på kckling. det är ju så himla gott. dessutom går det att variera i all oändlighet.

många verkar dock tycka kyckling är lite knepigt, att det ofta blir för torrt. och blir kyckling torrt, ja då blir det inte vidare gott. det krävs åtminstone en hel del sås till för att få det saftigt.

mina kära vänner nu ska ni inte längre behöva drass med detta problem. jag har lösningen! hemligheten bakom en riktigt saftig och smakrik kycklingfilé stavas LÅNG stektid i ugnen. med en lite lägre temperatur under en lite längre tid i ugnen får du det allra godaste köttet. väl värt att vnta på alltså.

inspiration fann jag från fina Victoria på Matplatsen. som vanligt har jag inte följt hennes recept till punkt och pricka utan mixtrat lite med det för att få det som just jag ville ha det.
och hörrni, inte kan vi väl få nog av vitlök, färska hampinjoner och purjolök? det kan liksom inte bli fel :)

Långbakad kyckling med svamp, vitlök och soltorkad tomat (jag gjorde för 3 personer så ni kan ju enkelt göra om det till fler eller färre)

3 st färska/tinade kycklingfiléer

2,5 dl grädde
1 dl mild yoghurt
0,5 dl mjölk
0,5 msk soja
marinerade, soltorkade tomater
(jag hade nog 6-7 st)
vitlök (jag hade 2 st)
salt, pepparmix, persillade, vitlökspulver (efter behag ;)

purjolök (jag hade en mindre med en längd på kanske 40 cm)
färska champinjoner (jag älskar svamp och hade säkert 15 st)

sätt ugnen på 175 grader.
strimla/hacka/dela tomaterna.
blanda grädde, yoghurt, mjölk, soja, vitlök, tomater samt kryddor.
strimla purjolöken och kvarta champinjonerna.
lägg kycklingen i en ugnsform, fördela svamp och lök över och tppa med såsen.
baka i ugnen 90 minuter, vänd kyckling då och då och lägg över sås/purjo+svamp så att den får sås överallt och blir riktigt mör.
klart att servera :)



så otroligt gott.
en kyckling som får munnen att ana öken och få er att kippa efter vatten är nu ett minne blott :)

hur ser erat favoritrecept på kyckling ut? :)



TEsting TEsting.


ikväll är det höstväder på hög nivå. med en rejäl magsmärta kan det liksom inte bli annat än en kväll gjord för bra tv och en kopp varmt te. jag passade på att testa ett rött te, ett av dom jag köpte tidigare i veckan.



Rooibos Höstrusk.
ett rött te med smak av svartvinbär, vanilj och körsbär. låter inte så pjåkigt va?
och betyget då? jo himla himla gott. doftar syrligt av svartvinbär och smakar riktigt körsbär, med en mjuk undersmak av vanilj.


passande namn för denna kväll också, riktigt höstrusk ute hela dagen!

min dag har varit bra annars. min rapportering gick jättebra och koloskopin+gastroskopin var väldigt intressant. kroppen är helt otrolig och jag fascineras verkligen av hur vackert det är inuti oss. faktiskt. det kan låta makabert, men det ser verkligen ut som en helt annan värld därinne. mjukt, rent och vackert. så nu vet ni det :)

när jag kom hem ställde jag mig direkt i en varm dusch. så otroligt skönt. det är ju underbart att kliva ut alldeles ren med en ljuvlig doft av mild duschcreme.
till middag åt jag blodpudding. fasligt så gott om ni frågar mig :) jag vill ha mina hårt och knaprigt stekta på ytan, så får dom ett krämigt inre. så. himla. gott. ingen bild på maten dock, men blodpudding tror jag minsann att ni vet hur det ser ut :)


mitt sällskap innan mina matprogram (läs "4 stjärnors middag" och "Halv åtta hos mig") börjar. sedan är det ju dessutom "Robinson" med allas vår Palo :)

jag älskar 90-talets julkalendrar. har ett par stycken, bland annat "Pelle Svanslös" och "Sunes jul". ja, och så den som jag kikar på nu ikväll :) jag tycker inte alls att vi kan bli för gamla för att kika på julkalendern, tycker det är så mysigt. tråkigt nog har de bara blivit sämre och sämre genom åren. tror inte det har med att jag blir äldre heller tyvärr. se bara på "Julens hjältar". vilken kanonkalender! och då var jag ändå inte speciellt liten.

årets julkalender verkar dock riktigt bra. och jag hoppas verkligen att det blir något att minnas.
här kan ni läsa mer om julkalendern 2011 :)

ser ni på julkalendern? har ni någon som ligger er extra varmt om hjärtat?


sist men inte minst vill jag hälsa alla nya läsare välkomna! jag blir så glad :D och jag hoppas verkligen att ni kikar in ytterligare ett par gånger för ni gör verkligen allt så mycket roligare :)




höstig äppelpaj.


smulpajer av alla de slag är något jag är väldigt svag för. doften av en nygräddad rabarberpaj, smaken av en blåbärspaj och åsynen av en äppelpaj - jag blir lyrisk!

det hela blir ju inte sämre av att det går så fasligt enkelt att slänga ihop en riktigt smarrig smulpaj med bär. och det ska vara just det, en smulpaj. en bärpaj med en degbotten ligger mig inte riktigt lika varmt om hjärtat. det känns liksom som bortkastat på något sätt. som att det fina, frasiga och krispiga liksom går förlorat.
nej när det kommer till efterrätsspajer då SKA det vara en smulpaj. sådetså.
om det å andra sidan gäller matpajer, ja då är det dock en annan femma.

Höstens äppelpaj

5-6 äpplen (ju-fler-desto-godare-regeln)
0,5 dl socker
2 tsk malen kanel

100 gram smör
1 dl socker
3 dl havregryn
1-2 msk solroskärnor

sätt ugnen på 200 grader.
klyfta äpplena (behåll gärna skalet på, det blir så mycket godare) och fördela dom i en pajform.
strö över socker och kanel.
smält smöret i en kastrull och blanda ner socker, havregryn och solroskärnor.
ta av från plattan och fördela till ett fint smul.
strö smulet över äpplena och ställ in formen i ugnen.
grädda cirka 30 minuter och njut.


svenska, krispiga äpplen klyftas i en pajform.


strö över kanel och socker.


smulet är på plats.


och nu skjuts in i ugnen :)


färdiggräddad och klar!



jag älskar att äta pajen som den är rätt uppochner. det vill säga utan vare sig glass eller vaniljsås. det kanske kan låta torrt och tråkigt men jag älskar det. känns som att smaken kommer fram så mycket mer. är jag däremot ute och fikar och beställer en bit paj, ja då väljer jag gärna vispad grädde till. men då ska det vara RIKTIG grädde. ingen slibbig, fejkad spray-variant där inte.

vad tycker ni om smulpajer? hiss eller diss? har ni någon absoluta favorit och vad är det ultimata tillbehöret?






i dagens matlåda.




vitlöks- och örtstekta quornfiléer, världens godaste rotmos, sallad, dill-curry-vitlökssås samt ett svenskt äpple.


GOTT.

vad hade du i din mat/lunchlåda?




en dag i oktober.


hejhopp!
såhär har har jag sett ut idag :)



på väg ut för en promenad - underbara höstväder!

när jag kom hem fick jag besök.



annars har jag ätit hemgjorda köttbullar och gudagod äppelpaj. hur ni fixar ihop denna makalöst smarriga paj med söta, mjuka äpplen och ett frasigt havretäcke ska jag berätta imorgon. för detta får ni bara inte missa.

jag var även inne i teboden idag och shoppade loss lite. nu finns 2 nya sorters grönt te och 2 sorters rött i mitt kök som jag inte testat tidigare. jag köpte dessutom en ny teburk (fast egentligen är jag verkligen i stort behov av fler nya teburkar..).
för det var jag värd.

är ni te-drickare? eller är det mer kaffe som gäller hos er? :)



nu ska jag krypa ner i sängen med dagens korsord. imorgon väntar ett dagspass på avdelningen. men hörrni kika in imorgon så ni inte missar en riktig smarrig äppelpaj. perfekt en höstig oktoberdag :)
vi ses!





måndags-pizza.


godkväll i stugorna!

jag har haft en ledig dag och hoppades kunna sova ut riktigt ordentligt. men icke. plingplong så vaknade jag vid 7.30 som vanligt. låg ialla fall kvar i sängen fram till klockan var strax innan 10. knallade sedan upp och njöt av en frukost i sällskap med dagens tidning och bästa morgonradion på p4.

som tur är har jag en ledig dag även imorgon så jag hoppas jag lyckas sova liite längre då. funderar starkt på att plugga in öronpropparna; byggjobbarna har liksom inte mycket till övers för dom med sömn att ta igen..

ni kan väl hålla en tumme och ett par tår åt mig? :)

idag har jag varit hungrig hela tiden, känns som jag har småätit både den ena och den andra minuten. men, det sägs ju att det är bra att äta små och flera måltider så jag ska väl ta det som något positivt. sedan är det ju inte direkt godis och chips jag har smaskat på, utan snarare min fina rökta strömming, keso, rotmos och äpple.

till middag gjorde jag ialla fallen finfin specialarpizza. hade noll jäst hemma och hade noll lust att återigen trampa iväg mot affären i motvind. jag vet att det går att göra en botten med bakpulver men den verkar bli så tjock, vilket jag inte är förtjust i.

så jag snokade runt lite efter inspiration till alternativ och nappade på ett som jag faktiskt hade alla ingredienser till. jag är inte rädd för att testa nya kombinationer och tillvägagångssätt och blev glatt överraskad. himla gott och enkelt.

Pizzabotten, 2 st

2 äggvitor
1 ägg
4 msk kvarg eller kesella
2,5 msk kruskakli
1,5 msk fiberhusk
salt
vitlökspulver

sätt ugnen på 225 grader.
rör ihop samtliga ingredienser och låt svälla 15 minuter.
bred ut 2 rundlar (eller en riktigt stor) på ett bakplåtspapper (jag gjorde min mycket tunn eftersom jag gillar tunna bottnar).
skjutsa in i ugnen och grädda 10-12 minuter, tills det stelnat till lite och fått färg.
ta ut och sänk ugnen till 200 grader. 
toppa med dina favoriter och skjutsa in en andra gång tills osten fått fin färg.


jag halverade receptet ovan eftersom jag bor själv. detta är alltså en botten gjord på halva receptet.

nu kan detta recept verka mycket konstigt och kanske rent av äckligt? men jag lovar er att det var riktigt riktigt gott. jag trodde det skulle smaka ägg, som en omelett ungefär, men nehejdå! en tunn botten (precis som jag vill ha det) med god smak och krispiga kanter. definitivt något jag ska göra om till nästa pizzabak!

jag fyllde min med tomatpuré, räkor, musslor, körsbärstomat (från min egen planta :), färska champinjoner, röd paprika, skinka, banan, curry och ost. när pizzan var färdiggräddad smulade jag över oregano.

vad tycker ni om pizza? gör ni egen eller köper ni från pizzerior? har ni någon favorit-topping?


såhär har jag sett ut idag förresten :)



lite malin-bilder sådär en måndagskväll får avsluta detta inlägg :)
och hörrni, jag blir jätteglad när ni lämnar en kommentar eller två. det blir så mycket roligare med eran fina respons. fortsätt gärna med det :D



louise's lax- och kräftgryta.


idag är det fredag för mig :D jippie!
för nu har jag ett kvällspass kvar sedan är jag ledig måndag och tisdag. skönt skönt skönt.
i fredags kväll (den verkliga fredagen alltså) plingade det på min dörr och louise sprudlade in!



med sig hade hon en blomma till mig. åh jag blir så glad av såna där småsaker. tulpanvasen vi hittade kanske inte passade sådär jäättebra till just denna blomma dock ;) eller vad säger ni?



jag har lite myskläder-på-regel hemma hos mig om kvällarna, speciellt under helgerna. det liksom bara är så. så om någon vill komma på film/matlagningskväll är det inte ett dugg skämmigt att stiga på med mjukisbyxor och skönaste slappartröjan. det hör liksom till.

klädvalstemat åt sidan - det var ju faktiskt mat vi skulle laga också innan Idol började. med sig hade hon inte bara en blomma utan en väska full med ingredienser till rätten vi skulle svänga ihop.
och upp ur väsken plockade hon:

vitt matlagningsvin, lax, morötter, kräftstjärtar, potatis, purjolök, grädde, timjan & fiskbuljong.

och vad kan det då bli av allt det goda? jo, nämligen detta.

Louise's Laxgryta, 2 personer

1 liter fiskbuljong
3 morötter
2 stora potatisar
2,5 dl vitt matlagningsvin
(vilket jag inte uppfattade så jag var gladeligen nära på att hälla i hela flaskan ;)
2,5 dl grädde
1 stor purjolök
timjan, citronpeppar, salt, peppar
2 laxfiléer
kräftstjärtar

koka upp buljongen.
skär morötter och potatis i önskad storlek (vi tärnade dom ganska grovt).
ha i rotsakerna i buljongen och småkoka tills de mjuknat en aning.
halvera och skölj purjolöken, strimla den i cm-stora bitar.
tillsätt vin, grädde, purjolök, lax och kryddor i grytan.
låt puttra tills laxen blivit lagom klar, ca 10 minuter.
lägg kräftstjärtar i botten på tallriken, lägg upp grytan och toppa med ytterligare kräftstjärtar.
klaaart!


gott gott gott!

med ett udssin värmeljus och varsin tallrik i handen satt vi sedan i soffan och ikade på kvartsfinalen av Idol. en alldeles utomordentlig fredagskväll om ni frågar mig :)

och snäll som hon är lämnade hon mig allt det som fanns kvar av grytan, så med en del kompletterande (bland annat ugnsinbakad lax och mitt rotfruktsmos som ni båda kan se här) från min kyl är det ikväll jag som har den finaste och godaste middagen på avdelningen. ingen färdig Findus-portion här inte :)

hur gör ni med mat på jobb/utbildning? köper ni färdigt eller gör ni som jag fixar egna smarriga matlådor?



nu ska jag lyssna på Melodikrysset som jag ju missade igår :)



RSS 2.0