helstekt, vitlöksspäckad entrecote.


det är fredag och med fredag kommer en hel massa mys samt en stundande helg! jag vet att många bullar upp med både det ena och det andra inför denna härliga kväll och att det inte alltför sällan står tacos på bordet. det verkar vara himla populärt på just fredagar?

vi hade en plan för något år sedan då vi skulle haka på trenden och äta tacos varje fredag. efter tre veckor och vi därmed stod inför tredje omgången tacos hade vi alla tröttnat men ville inte säga något, i tron att övriga i familjen ville fortsätta. men så var alltså inte fallet :P

nu för tiden äter jag inte tacos speciellt ofta, men när det händer är det gott, så länge det inte sker alltför ofta. nej, då suktar jag hellre efter rejälare fredagsmat; något kött, vitlöksdofter, mustiga grytor, kycklingfiléer eller kanske lax och gärna favoriten ugnsrostade rotfrukter som tillbehör.

denna fredag blev jag bjuden på vitlöksbakad entrecote. så otroligt gott att jag tappar andan. och dessutom en mycket enkel mat när allt kommer omkring, då det i princip bara innebär en hastig vända i stekpannan och sedan en vända i ugnen. servera ett gäng ugnsrotisar till det och tja, fredagsmyset kan börja :)

Helstekt entrecote med vitlök

en hel bit entrecote, ta fram köttet i tid, det ska gärna vara rumstempererat innan det bryns i stekpanna
vitlöksklyftor
fransk örtkrydda


sätt ugnen på 125 grader. 
klappa in köttet med örter, tryck in vitlöksklyftor i köttfickor.
bryn köttet i stekpanna så det får fin yta.
lägg i en ugnsform och baka till den fått önskad stekning, räkna med ca 2 timmar per kilo (observera att detta är otroligt varierande från ugn till ugn, kolla då och då).
om köttet riskerar bli bränt, lägg folie över.
använd gärna en stektermometer för att få till köttet så som just du vill ha det.

medium/rare = 56 grader
medium = 60 grader
well done = 66 grader

jag tog ut köttet när termometern visade 58 grader och det var då medium rare.
låt köttet vila en stund innan det skärs upp, kanske 10 minuter.
krydda lite extra med peppar och salt, om så önskas.
servera gärna med ugnsrostade rotfrukter, krispig sallad och kanske en smarrig sås.
klarrt!


efter drygt 2 timmar i ugnen, innertemperaturen står på 58 grader och det är dags att svepa in i folie för en liten vilostund.


under tiden puttrade en gudomlig grönpeppar- och konjakssås på spisen. receppt på den kommer :)


ugnsrostade rotfrukter i ugnen.


och och lättkokt sparris.


så är det dags att skära upp köttet. otroligt mört och saftigt.


smaklig måltid :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0