bäst före och sista förbrukningsdag.


igår kväll tillagade jag färsk kyckling med sista förbrukningsdag 22 september. den såg och luktade precis så som en färsk kyckling ska göra om den är bra. eftersom jag alltid har gått på mina sinnen och litar helt på dom, bestämde jag mig för att trotsa datumstämpeln och tillaga den. däremot var jag extra försiktig med hanteringen av den. det är jag i och för sig alltid när det kommer till rå kyckling (att hantera rått kycklingkött är en av de få saker med matlagning som jag tycker är riktigt obehaligt) men just denna gång var jag alltså extra försiktig.

jag lät dessutom kycklingen stå inne extra länge för att verkligen vara säker på att den var helt klar när jag tog ut den. det gjorde även att jag sänkte temperaturen en aning för att inte få torrt och tråkigt kött.

och vet ni vad, den blev hur bra som helst. saftig, smakrik och både doftade och såg alldeles perfekt ut. jag har inte känt något konstigt efteråt och nu när det till och med har gått en natt sedan jag åt den verkar det ju inte vara några som helst fel. tänk vad härligt :)

dagens lärdom; jag kan fortsätta lita på mina sinnen och även i stort sett ignorera bäst före precis som jag alltid har gjort.
luktar det illa? släng!
ser det illa ut? släng!
luktar och ser det gott ut? ät!

jag använder sunt förnuft helt enkelt.

men, att tillaga en färsk kyckling 2 dagar efter sista förbrukningsdag, det kommer jag nog antagligen inte att göra igen. inte för att det inte gick, men jag kommer hädanefter ha stenkoll på när den faktiskt går ut och därmed tillaga den innan. (det brukar jag alltid göra annars, hur kunde jag så totalt missa det denna gång?)

och nu vill jag såklart veta,
hur är ni när det kommer till bäst-före-märkning/sista-förbrukningsdag-märkning? följer du det slaviskt eller litar du på dina sinnen?


jag gjorde detta med min kyckling. alldeles gudomligt.


Kommentarer
Postat av: Gabbi

Jag håller med - det mest förnuftiga är att lita på sina sinnen. Jag dricker ofta mjölk efter som passerat sin bäst före-märkning (så länge den luktar gott och ser ok ut naturligtvis). Jag har dessutom hört att de ska ändra märkningen till "minst hållbar till", vilket jag tycker är bra.Mysig blogg!

2011-09-25 @ 20:03:23
Postat av: Lovisa

Jag följer ingenting slaviskt :P

Datummärkningen är ett gissel. Väldigt många människor litar blint på det, vilket gör att otroliga mängder mat som faktiskt är i prima skick går i soporna. Igår köpte jag fem paket grädde för fem kronor styck, som butiken reade för att de går ut om tre dagar... In i min frys med dem, de går att använda om ett år om jag så vill!

2011-09-30 @ 13:13:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0