mormor astrids köttfärsform.

.
min mormor är en riktig ängel och har under åren serverat oss barn och barnbarn otroliga middagar. flera underbara och värdefulla minnen finns från mormor och morfars hem och det känns fint att få med åtminstone en rätt som mormor har serverat oss.
.
jag anar att hon sitter inne på en hel mängd recept på middagar som får det att vattnas i munnen. någon dag ska jag allt fråga om jag inte kan få ta en liten titt på hennes samling.
nåja, här kommer ialla fall en av hennes fina middagar. dock med en del tillägg för att få den ännu lite godare.
.
Mormor Astrids köttfärsform
.
500 gram köttfärs
2 gula lökar
(3 vitlöksklyftor)
(2 morötter)
(1-2 burkar champinjoner eller annan svamp)
1,5-2 dl vatten
1 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
2 msk tomatpuré (0,5 dl)
2 msk vetemjöl
salt
pepparmix
.
potatismos + 1 ägg
.
sätt ugnen på 200 grader.
skala och hacka lök och vitlök, tärna morot.
stek lök, vitlök, morot och svamp i stekpanna och lägg över i en stor kastrull eller gryta.
stek köttfärsen och lägg över den i grytan.
sätt grytan på plattan och tillsätt vatten, buljong/fond, tomatpuré och vetemjöl.
rör om ordentligt och puttra ihop ett pa rminuter.
smaka av med salt och peppar.
fördela röran i en ugnsform, blanda potatismoset med ett ägg och bred moset över röran.
dra lite lätt med en gaffel över så ett fint mönster bildas.
grädda i ugnen cirka 15-20 minuter eller tills den fått en fin gyllene färg.
servera med en krispig sallad.
klarrt!
.

gul lök, morot & vitlök.
.

allt har fräst en stund i stekpanna och lagts över i grytan.
.

och så köttfärsen.
.

röran har puttrat ihop, denna gång fick torkade trattkantareller hoppa med.
.

allt läggs upp i en ugnsform.
.

potatismoset bres över. dra gärna lite med gaffeln så ett räffelmönster bildas.
.

dags att servera :)
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0