skinkstek´med äpple & ingefära.




en söndagsstek passar fint även en lördag i slutet av januari, eller vad säger ni? :)





Skinkstek i lergryta med äpple och ingefära

1 skinkstek, cirka 800-1000 gram
salt, pepparmix
2 äpplen
2 gula lökar
3 cm färsk ingefära
12 torkade katrinplommon
1 dl koncentrerad äpplejuice
3 dl vatten

lägg lergrytan i kallt vatten 15 minuter.
skär äpplen och skalad gul lök i klyftor.
skiva ingefära.
salta och peppra steken, lägg den i den fortfarande blöta lergrytan.
stick in en stektermometer i stekens tjockaste del
fördela äpple- och lökklyftor runtomkring tillsammand med ingefäran.
häll över äpplejuice och vatten.
lägg på locket och ställ in i kall ugn.
sätt ugnen på 200 grader och låt stå till innertemperaturen nått 70-75 grader.
ta upp steken, vira in i aluminiumfolie och låt ligga 10-20 minuter.
sila eventuellt skyn och gör en sås genom att tillsätta grädde.
skiva upp steken och servera med sås/sky, lök- och äppleklyftorna, kokt potatis samt en krispig sallad.
klarrt!


redo för en svängom i ugnen.


sådärja, efter drygt 90 minuter är steken uppe i en innertemperatur på 70 grader och kan lyftas ur lergrytan.


steken skivas upp efter en vilostund i alluminiumfolie.


mört och saftigt kött serveras med sky (alt. tillredd med grädde), äpple- och lökklyftor, kokt brysselkål samt krispig sallad. gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0