viltgryta.


min fina Eriksvåger är en hejare på att skjuta vilt och levererar oss både hjort- och vildsvinskött. denna lördag togs ytterlår av vildsvin upp ur frysen för att hamna som huvudperson i kvällens middag. i kyl och skafferi fanns bland annat champinjon, kantarell, morot, fond, rödvin, lök och lagerblad. resultatet blev en riktigt fin viltgryta. gott!

Viltgryta

cirka 700 gram kött, gärna vilt (vi använde ytterlår av vildsvin)
300 gram rökt sidfläsk
230 gram champinjoner,
färska eller på burk
110 gram kantareller, färska eller på burk
5-6 dl vatten
4 dl rödvin
1,5 msk kantarellfond
1,5 msk oxfond
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
4 morötter
2 lagerblad
0,5 msk timjan

1 dl creme fraiche
1 dl grädde

skär köttet i kuber, stek i panna, salta & peppra och lägg över i en gryta allteftersom.
tärna fläsket och stek det i pannan tillsammans med champinjoner och kantareller.
lägg över fräset i grytan och häll på vatten, rödvin och fond.
skala och klyfta löken, hacka vitlöken och tillsätt i grytan.
skiva morot och tillsätt tillsammans med lagerblad och timjan.
låt grytan koka upp, sänk värmen, lägg på locket och låt grytan sakta puttra ihop cirka 2 timmar.
smaka av, rör ner creme fraiche och grädde och red ev av till önskad konsistens.
servera grytan tillsammans med exempelvis smörstekt broccoli, kokt potatis, rödvinsbärsgelé samt en sval sallad.
klarrt!


grytan har puttrat ihop.


grytan har puttrat i över 2 timmar och är klar att servera.


låt det väl smaka :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0