ugnsbakad lax med gudagott täcke.


lax tillsammans med krämig sås, röd stenbitsrom och sötkrispig rödlök - kan det bli annat än en vinnande kombination?
icke.

Ugnsbakad lax med romröra

lax, hel sida eller laxfiléer
1 st rödlök
2 dl creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
pepparmix

sätt ugnen på 175 grader.
hacka rödlöken och lägg den i en skål med vatten cirka 15 minuter, så den blir sötare i smaken.
rör samman creme fraiche, rödlök och
smaka av med peppar.
lägg laxen på en ugnslpåt med bakplåtspapper i botten.
bred röran över laxen.
lägg ett bakplåtspapper över laxen och vik in kanterna så pappret håller laxen insvept, men tryck inte över röran.
baka mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills den blivit lagom (den blir som allra bäst och saftigast när den ännu har en rosaröd kärna).
servera med valfria tillbehör, till exempel en krispig sallad med tomat samt pressad potatis.
klarrt!

röran är lätt att öka på vilket behövs om det är en stor bit läs som ska bakas in. grunden med 1+1+2 är bra (1 burk rom + 1 rödlök + 2 dl creme fraiche). är laxen stor passar alltså 2 burkar stenbitsrom + 2 rödlökar + 4 dl creme fraiche.

denna gång skarvade jag dock creme fraichen med naturell keso och kesella, då jag fann öppnade burkar av bådadera i kylen som behövde användas inom kort. resultatet blev lika fint som vanligt - alltså makalöst gott :)


röran är klar.


en fin laxsida, lagd på en stor ugnsplåt med kanter och bakplåtspapper och kryddad med pepparmix.


röran är på och nu är den snart redo för ugnen.


lätt insvept i bakplåtspapper gör den extra saftig och god.


efter 20 minuter - klar att servera :)


gudagott!


Kommentarer
Postat av: Tess

Det ser sannerligen gudagott ut!

Och JA, visst är blåblom vackert! :) Använder alltid servisen när jag är hemma :)

2011-12-31 @ 11:17:33
URL: http://theresiast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0