att baka en rabarbersmulpaj.


som ni vet fick jag en härlig mängd rabarber över efter detta projekt. enligt receptet på rabarbersaften skulle rabarbern ner i soporna efter att de kokat och gett smak till vattnet. paah, icke sa nicke! här slängs ingenting som kan förvandlas till något nytt och som framför allt kan bli till något riktigt smarrigt.

utanför fönstret spricker våren och försommaren ut i en hiskelig fart (dock inte i just denna stund; snökaos råder!) och med det kommer suget efter sommarens smaker; färska jordgubbar med mjölk, fräscha sallader ute vid sjön, grillat till middag en ljummen sommarkväll och kalla glassar som smälter i värmen.
ja, jag tror ni är med på vad jag pratar om.

nu är det ju för tillfället varken en ljummen sommarkväll eller böljande varmt ute och jag befinner mig heller inte vid någon sjö. men sommarsmak vill jag ha ändå. och med min lilla burk fylld med sommarens skatt i kylskåpet är det ju nästan en synd att inte trolla fram en rabarberpaj. jag bjöd därför hit min mamma igår kväll på en bit nybakt rabarbersmulpaj med vaniljsås.

Malins rabarbersmulpaj, definitivt mer än 1 portion

150 gram smör
1,5 dl grovt rågmjöl
1,5 dl rågflingor
4 msk råsocker
1 msk pumpafrön

sätt ugnen på 200 grader.

smält smöret i en kastrull och tillsätt mjöl, flingor, socker och frön.
dra av kastrullen från plattan och rör om ordentligt så allt blandas.

en hög med rabarber, ungefär 5-6 stjälkar
1 st banan, färsk eller fryst i skivor
1 msk flytande honung
1-2 msk råsocker
ev. 1 msk potatismjöl

skiva rabarbern i mindre bitar, även bananen.
lägg i en pajform.
strö över sockret och eventuellt potatismjölet och blanda runt.
ringla över honungen.
fördela smuldegen över och skjutsa in i mitten av ugnen, ca 20 minuter.


ingredienserna är framme, dock inte bananen då den ännu befann sig i frysen.


smält smöret.


tillsätt de torra ingredienserna.


rör om så det blandar sig ordentligt.


nu är det dags att montera.


i med rabarbern och bananen, strö över socker, blanda runt och ringla över honung.


fördela smulet över. in i ugnen tills den fått fin färg, ca 20 min.


under tiden kan du duka.


servis från allra käraste mormor.


sommar!


nyplockade vitsippor fick pryda bordet.



låt gärna pajen svalna en stund innan servering, den är godast ljummen. (jag är barnsligt förtjust i kall smulpaj vilket gör den mycket lockande dagen efter, när den stått i kylen över natten ;) servera med vaniljsås, lättvispad grädde eller äkta vaniljglass.


dags att provsmaka.

att använda rabarbern från saftkoket gick ju hur bra som helst. även om en viss del av rabarberns smak försvunnit i och med att den hade kokats dagen innan, gjorde det den inte mindre god. snarare tvärtom; både mamma och jag tog 2 portioner var. ett bra betyg alltså. jag hade dessutom i lite banan i skivor för att få pajen lite mer naturligt söt och det var verkligen en hit. banan och rabarber - en himla god kombination.

denna paj är dock inte lika söt som smulpajer brukar vara, då jag inte är så förtjust i alltför söta smaker. om du däremot gillar sötare fika är det bara att ha i mer socker. smaka dig fram helt enkelt :) detta var dock alldeles alldeles lagom för min smak.
och faktiskt alldeles alldeles underbart en dag i början av maj.


Kommentarer
Postat av: Lotta

MMMMMMMMM...............mycket gott och en trevlig kväll.

2011-05-04 @ 20:37:13
Postat av: malinsetta

mamma: ja det blev ju gott i slutändan! puh alltså, puh ;) <3

2011-05-04 @ 21:05:04
URL: http://malinsetta.blogg.se/
Postat av: Tormodamal

Very interesting site. I have bookmarked you.

2011-11-16 @ 12:53:01
URL: http://tormodamal.blogbow.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0