förrätt nyårsafton 2011.


vi börjar gå igenom nyårsmenyn uppifrån och ner tycker jag, alltså med förrätten först. logiskt ;)

denna förrätt blev helt fantastisk och vi var alla helt fascinerande över hur fint alla smaker faktiskt gick ihop. och genom en slump blev även de improviserande tillbehören oväntat sagolika till soppan.



En avundssjuk soppa med halstrade & marinerade räkspett, 4 personer

1 gul paprika
1 gurka
0,5 vitlöksklyfta
2 dl färska örter
(jag använde mig av persilja, basilika och gräslök)
1,5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
pepparmix

kärna ur paprikan och skär i mindre bitar.
skär även gurkan i mindre bitar.
skala vitlöken.
mixa paprika, gurka, vitlök, örter och vatten med mixerstav eller i en matberedare.
tillsätt olja och vinäger och mixa soppan tills det inte är några alltför stora klumpar kvar.
smaka av med pepparmix.
servera i fina glas med granatäpplekärnor, smörstekt brödsnibb samt halstrade & marinerade räkspett (se recept nedan).

Räkspett, 4 st

2 msk olivolja
0,5 lime
, skal och saft
0,5 pressad vitlöksklyfta
0,5 msk flytande honung
0,5 tsk salt
pepparmix

20 skalade räkor

blanda samtliga ingredienser till en marinad.
lägg ner räkorna i marinaden och låt ligga så länge du har tid, men minst 20 minuter.
trä upp räkorna på träspett och stek/halstra snabbt tills de har fått lite färg.
lägg spetten över glasen med soppa och servera direkt.


räkorna gottar till sig i marinaden.


i nästa inlägg kikar vi närmare på huvudrätten
:)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0