ljuvlig sommartårta.

 
hej på er!
imorgon stundar midsommarafton och allt vad det innebär - underbart! sill i alla dess former, gemenskap, sång, dans, stång och inte minst den härliga midsommartårtan! jordgubbar & grädde och lyckan är gjord. nedan kommer ett recept på en riktigt smarrig tårta som jag bakade ur fantasin för ett par midsommrar sedan. ritkigt god och saftig!
 
Malins midsommartårta

Botten;
4 ägg
2 dl råsocker
1 dl dinkelmjöl
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
3 msk valfri juice (jag använde "Godmorgon - Frukt och Grönt")

Fyllning 1:
vaniljkräm 
1 dl skivade jordggubbar

Fyllning 2:
0,5 dl kesella
1 dl crème fraiche
cirka 2 msk av den vispade grädden från garneringen
0,5 liter jordgubbar, gärna söta svenska

Topping/garnering:
1,5 liter jorgubbar, gärna av den riktigt söta svenska sorten
vispgrädde
¼ av fyllning nr 2
 
dagen innan:
börja med tårtbotten. (du kan göra bottnen samma dag, men den blir ofta lite saftigare om den gjorts dagen innan).
sätt ugnen på 175º. 
blanda samman dinkelmjöl, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en mindre skål.
i en större skål vispar du ägg och socker ljust och poröst, vänd i mjölblandningen.
rör runt med en sked tills allt har blandat sig väl. 
 
smöra och bröa en rund form, gärna en springform, cirka 25 cm i diameter.
häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills den fått en fin färg.
sticker du ner en tandpetare i kakan och tandpetaren inte blir kladdig är kakan färdig.
låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler med en handduk under.
lägg den i en plastpåse när den svalnat helt.

samma dag: 
gör fyllningen, lägg ihop och garnera.
vispa ner en påse vaniljkrämspulver med 2 dl mjölk, låt stå och dra 5-10 minuter. 
ta fram bottnen och dela den i 3 delar, 
droppa 1 msk juice på den nedersta delen.
bred på vaniljkrämen, strö över de skivade jordgubbarna, lägg på bottendel nr 2 och upprepa juicedroppet.
 
skölj alla jordgubbarna och vispa grädden.
blanda samman kesella, crème fraiche och ca 2 skedar av vispgrädden.
akiva cirka en halv liter av jordgubbarna och blanda dem med röran.
bred på jordgubbsröran över botten nr 2, men spara ca ¼ till garnering.
placera sista bottendelen över röran, droppa över juice. 
bred över vispad grädde efter tycke, lägg resten av fyllning nr 2 i en cirkel i mitten av tårtan.
garnera med massor av jordgubbar, på kanterna också.
spritsa gärna gräddkransar med en sprits runt om så blir den lite mer somrig.
låt gärna tårtan några timmar i kylskåp, kanske under tiden ni äter mat, så blir den mycket saftigare.
servera tårtan, känn dig stolt över att det är du som bakat den och njut!
klarrt!
 
 
tårtan går som sagt att göra samma dag som den ska serveras, men blir betydligt smarrigare om den får stå ett tag och gotta till sig. smask!
 
och hörrni, kan vi inte hålla en tumme för att vädret blir detsamma imorgon som det hittills visat sig vara denna ljuvliga torsdag?
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0