snabba formbröd.


att min syster elin är en hejare på att baka vet ni säkert redan. när jag (efter att ovilligt ha fraktats till fel hållplats av en halvdöv spårvagnschaufför) äntligen kom fram till elin i lördags stod hon i köket, skjutsade just in en efterrätt i kylen (som även den dyker upp här inom kort) som hon gjort och skulle precis till att baka en omgång bröd.

hon har ju som ni vet bidragit med brödrecept tidigare, men då var det frallor. denna gång skulle det bli 2 fina limpor. svipsvop sa det så stod 2 formar klara för ugnen, fyllda med en inte alltför charmig smet i en gråskiftande nyans. vackert? nej, men efter en stund i ugnen sprider sig den allra ljuvligaste doften och ut kommer sedan 2 limpor som har en fin skorpa som man (läs jag) bara inte kan låta bli. galen i kanter på bröd som jag är skar jag av en bit av ena brödänden, fattade den varma brödskivan i handen, bredde smör på och bara njöt av smaken och doften.

men lugn bara lugn, jag frågade snällt innan jag högg in på de nybakta bröna :)

att de sedan inte kräver jäst (och därmed även ingen jäsning) och bara tar dryga timmen att slänga ihop från början till slut gör dem verkligen inte sämre. kära vänner, detta bara måste ni testa!

Syster Elins limpor, 2 st

4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl nötter
(vi använde hela hasselnötter, men det funkar med valnötter, mandel eller det du föredrar)

1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

4 dl filmjölk/youghurt
0,5 dl lingonsylt
0,5 dl flytande honung

sätt ugnen på 200 grader.
blanda samman de torra ingredienserna i en stor bunke.
se till att allt blandas väl.
tillsätt samtliga blöta ingredienser och rör tills allt blivit en väl blandad och klibbig smet.
smörj 2 avlånga formar och fyll dem med smeten.
grädda i ugnen cirka 53 minuter.
låt vila i formarna en stund med handduk över.
klart!


nu ska vi baka!


smörja 2 avlånga ugnsformar.


blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.


rör allt till en fin blandning.


tillsätt det blöta och rör sedan noga ihop det torra med det blöta till en smidig deg.


fördela i 2 smorda ugnsformar. dra ett drag med en träsked i mitten så blir limporna jämna och fina på ytan.


efter dryga timmen i ugnen; färdiggräddat :)

himla goda. och jag som är riktigt förtjust i knäcke och rostat bröd skar tunna tunna skivor som jag la över brödrosten. när de blivit varma och knapriga bredde jag smör på och åt bara sådär. sååå himla gott. då kom erik på att det borde fungera att skära tunna skivor, bre ut på en bakplåtspapperklädd plåt och köra en stund i ugnen. det måste ju bli gudagott. ska nog testa.

annars är brödet himla smarrigt precis som det är :)


Kommentarer
Postat av: Therese

Åh, dessa bröd såg riktigt smarriga ut så det måste jag testa att göra nu snart när allt bröd i frysen börjar ta slut :)

2011-08-14 @ 19:38:05
URL: http://tezzacarlsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0