helstekt kalkonmiddag.


på juldagen serveras det som en tradition kalkon här hemma i vår familj. det blir otroligt saftigt och gott och är ett välkommet inslag bland all julmat. den må vara härlig den med, men en smakrik kalkon är gudomligt god och blir en fin paus mellan köttbullar och prinskorv.

denna jul fick kalkonen dock vänta en stund och serveras först på annandagen, så att alla i familjen kunde vara med och njuta av en trevlig och härligt god middag. inte mig emot; jag vill gärna ha hela familjen samlad. och dessutom, den som väntar på något gott... ;)


denna jul blev det två mindre kalkoner (á 3 kg) istället för en stor. gick precis lika bra det.


det ljusa köttet uppskuret i munsbitar.


vingar och lår på ett eget fat.


Hel Kalkon i ugnen, räcker till många

1 kalkon, färsk eller fryst
1 citron
3 tsk salt
2 tsk pepparmix
några droppar soja
smält smör

1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
5 klyftade äpplen

tina kalkonen om den är fryst (beräkna 24 timmar i normal rumstemperatur för upptining av en hel kalkon).
sätt ugnen på 225 grader.
halvera citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen” så att citronen fyller ut det tomma skinnet uppe vid halsen. stoppa in fyllningen i kalkonen, bind gärna ihop lårbenen så inte fyllningen trillar ut.
gnid in kalkonen med den andra halvan citron.
blanda smör med salt, peppar och soja.
pensla kalkonen runt om, lägg den på galler med en långplåt med höga kanter under.

stek kalkonen i 225 grader så att den blir brun runt om.
häll på vatten i långpannan och sänk temperaturen till 175 grader.
stek vidare med först ryggen uppåt och sedan sidorna. 
ös kalkonen då och då med skyn så skinnet blir knaprigt.
vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen.
ungefärlig stektid är 30 minuter per kilo kalkon.

ta upp kalkonen, skär den i lämpliga bitar, låren och vingarna kan med fördel serveras som de är.
sila gärna skyn i en kastrull och gör en god sås på den med grädde och gelé.
servera kalkonen med sås, potatis, brysselkål och en fräsch sallad. kanske denna.
klarrt!


vi körde lite omvänt och serverade en god fruktsallad innan middagen.


en busunge var där.


och min elinsyster.


det blev lite julklappsutdelningen för de som ej var med på julafton.


den mjuka grodan verkade gå hem :)


det gäller att ha koll på kalkonen och vända då och då så alla sidor får en fin gyllene färg.


det spelades Alfapet.


tomtarna stadigt i händerna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0