slottsstek.


stek är alltid lika härlig mat och uppskattas alltid. och nu när vi har kommit in i denna härliga årstid där varm och långsam mat passar så fint är just stek även en perfekt middag. det blir mört och alldeles gudomligt tillsammans med fina tillbehör.

denna söndag när stormen ute blåser som mest, när det första adventsljuset är tänt och julskivorna äntligen kan sättas i cd-spelaren tillagades en otroligt god slottsstek. en ljuvlig söndagsstek helt enkelt :)

Slottsstek

cirka 800-1 kilo fransyska
2 små gula lökar
1 msk sirap
2 tsk ättikssprit
4 dl vatten
1 lagerblad
5 st kryddpepparkorn
5 st vitpepparkorn
5-7 ansjovisfiléer + spad

bryn köttet så det får en fin yta i en rejäl gryta, tex. stekgryta eller gjutjärnsgryta.
krydda med salt och peppar.
skala och klyfta löken och tillsätt den tillsammans med sirap och ättika.
låt fräsa ihop någon minut.
tillsätt sedan vattnet samt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn.
lägg ansjovisfiléerna på steken och häll spadet i såsen.
låt puttra långsamt under lock i cirka 60-90 minuter, ös med skyn då och då.
använd gärna en stektermometer; vid 68 grader har steken en fin temperatur.
ta upp köttet och låt det vila ett par minuter innan det skärs upp.
servera med skyn samt valfria tillbehör, exempelvis kokta morötter och potatis, syltlök, inlagd gurka eller gelé samt sås förslagsvis gjord av den smakrika skyn.
klarrt!


fint recept ur en vältummad kokbok.


några av de ingredienser som behövs om du vill göra en härlig slottsstek.


bryn köttet så det får en fin yta.


tillsammans med gullök, ättika, sirap, vatten, krydd- och vitpepparkorn, lagerblad samt ansjovisfiléer får det nu svagt puttra ihop.


hej kompis :)


efter cirka 70 minuter och en innertemperatur på ungefär 68 grader. låt steken vila cirka 10 minuter och skär sedan upp det i önskade skivor.


smaklig söndagsmiddag :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0