ugnsbakad lax med gudagott täcke.


lax tillsammans med krämig sås, röd stenbitsrom och sötkrispig rödlök - kan det bli annat än en vinnande kombination?
icke.

Ugnsbakad lax med romröra

lax, hel sida eller laxfiléer
1 st rödlök
2 dl creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
pepparmix

sätt ugnen på 175 grader.
hacka rödlöken och lägg den i en skål med vatten cirka 15 minuter, så den blir sötare i smaken.
rör samman creme fraiche, rödlök och
smaka av med peppar.
lägg laxen på en ugnslpåt med bakplåtspapper i botten.
bred röran över laxen.
lägg ett bakplåtspapper över laxen och vik in kanterna så pappret håller laxen insvept, men tryck inte över röran.
baka mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills den blivit lagom (den blir som allra bäst och saftigast när den ännu har en rosaröd kärna).
servera med valfria tillbehör, till exempel en krispig sallad med tomat samt pressad potatis.
klarrt!

röran är lätt att öka på vilket behövs om det är en stor bit läs som ska bakas in. grunden med 1+1+2 är bra (1 burk rom + 1 rödlök + 2 dl creme fraiche). är laxen stor passar alltså 2 burkar stenbitsrom + 2 rödlökar + 4 dl creme fraiche.

denna gång skarvade jag dock creme fraichen med naturell keso och kesella, då jag fann öppnade burkar av bådadera i kylen som behövde användas inom kort. resultatet blev lika fint som vanligt - alltså makalöst gott :)


röran är klar.


en fin laxsida, lagd på en stor ugnsplåt med kanter och bakplåtspapper och kryddad med pepparmix.


röran är på och nu är den snart redo för ugnen.


lätt insvept i bakplåtspapper gör den extra saftig och god.


efter 20 minuter - klar att servera :)


gudagott!


helstekt kalkonmiddag.


på juldagen serveras det som en tradition kalkon här hemma i vår familj. det blir otroligt saftigt och gott och är ett välkommet inslag bland all julmat. den må vara härlig den med, men en smakrik kalkon är gudomligt god och blir en fin paus mellan köttbullar och prinskorv.

denna jul fick kalkonen dock vänta en stund och serveras först på annandagen, så att alla i familjen kunde vara med och njuta av en trevlig och härligt god middag. inte mig emot; jag vill gärna ha hela familjen samlad. och dessutom, den som väntar på något gott... ;)


denna jul blev det två mindre kalkoner (á 3 kg) istället för en stor. gick precis lika bra det.


det ljusa köttet uppskuret i munsbitar.


vingar och lår på ett eget fat.


Hel Kalkon i ugnen, räcker till många

1 kalkon, färsk eller fryst
1 citron
3 tsk salt
2 tsk pepparmix
några droppar soja
smält smör

1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
5 klyftade äpplen

tina kalkonen om den är fryst (beräkna 24 timmar i normal rumstemperatur för upptining av en hel kalkon).
sätt ugnen på 225 grader.
halvera citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen” så att citronen fyller ut det tomma skinnet uppe vid halsen. stoppa in fyllningen i kalkonen, bind gärna ihop lårbenen så inte fyllningen trillar ut.
gnid in kalkonen med den andra halvan citron.
blanda smör med salt, peppar och soja.
pensla kalkonen runt om, lägg den på galler med en långplåt med höga kanter under.

stek kalkonen i 225 grader så att den blir brun runt om.
häll på vatten i långpannan och sänk temperaturen till 175 grader.
stek vidare med först ryggen uppåt och sedan sidorna. 
ös kalkonen då och då med skyn så skinnet blir knaprigt.
vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen.
ungefärlig stektid är 30 minuter per kilo kalkon.

ta upp kalkonen, skär den i lämpliga bitar, låren och vingarna kan med fördel serveras som de är.
sila gärna skyn i en kastrull och gör en god sås på den med grädde och gelé.
servera kalkonen med sås, potatis, brysselkål och en fräsch sallad. kanske denna.
klarrt!


vi körde lite omvänt och serverade en god fruktsallad innan middagen.


en busunge var där.


och min elinsyster.


det blev lite julklappsutdelningen för de som ej var med på julafton.


den mjuka grodan verkade gå hem :)


det gäller att ha koll på kalkonen och vända då och då så alla sidor får en fin gyllene färg.


det spelades Alfapet.


tomtarna stadigt i händerna.


uppesittargott.


ett tips på något gudomligt smarrigt som vi njöt av sent på kvällen dagen innan julafton. så enkelt och så simpelt gott!

Uppesittargott, 4 personer

2 mogna avocado
4 msk turkisk yoghurt (vi hade bara filmjölk och det gick lika bra, men ta då inte lika mycket)
pepparmix
stora knäckebitar
julskinka
senap

mosa avocado, rör samman med yoghurten och smaka av med peppar.
skär skivor av julsknikan i önskad tjocklek.
bred ett lager avocadokräm (snåla inte - detta är både gott och fint för kroppen :) på ett stycke knäcke.
lägg en skiva julskinka på krämen (jag tycker det är gott att värma julskinkan en kortis i mikron så den är lite ljummen).
avsluta med lite senap på toppen, luta dig tillbaka och njut.
klarrt!


ser kanske inte mycket ut för världen, men testa för guds skull. så otroligt gott.


julbordet -11.


såhär såg vårt julbord ut denna julafton :)


uppdukat och klart :)


med fina porslinet.



låt oss kika närmare på vad som fanns med på bordet :)


inlagd sill (hemgjord).


romsill (hemgjord).


bortagjord senapssill.


sillröra (hemgjord).


ägghalvor med topping.


julkorv, leverpastej & gurka.


ugnsomelett.


köttbullar och prinskorv.


stekt byrsselkål.


janssons frestelse.


tunna revbensspjäll.


julsalladen.


griljerad julskinka (hemgjord).


brödkorgen; kavring, vörtbröd samt 3 olika knäcke.

med på bordet fanns även smör, ost, senap, körsbärstomater, rödbetssallad & julmust.


min första tallrik; revbensspjäll, brysselkål, ugnsomelettromsill, ägghalva, romröra, senapssill & julsallad.



julafton -11.


här kommer lite bilder av min jul 2011 :) julbordet vi dukade upp får ett eget inlägg, så det kommer separat.


började med julstrumpetitten såklart :)



sedan dukade vi fram go-frukost.


vad jag till frukost julaftons morgon kan ni kika på här.


vi gjorde fransk manikyr (som skavdes bort 60 miknuter senare; bör alltså inte göras när en massa julaftonsfix ska göras ;).


granen var glädd.


jag skalade den allra minsta rödlöken.


och lagade de allra godaste revbensspjällen.


så var det dags för julbord.


hej elin :)


hej malin :)


glögg framför "Kan du vissla Johanna?"


julklappsutdelening och elin var tomte :)


tack tack tomten.


mamma blev glad :)


vilka fina paket jag fick :)


elin och jag vid julgranen.


ja, och så blev det självklart lite nattgröt, där mamma (passande nog) fick mandeln!


en kort sammanfattning av självaste julafton :)
håll utkik så dyker ett julbordsinlägg upp!



fläskfilé med äpple och plommon.


jag hoppas ni har en mysig jul? själv har jag njutit av min fina familj, lugnet, matlagning, tända ljus, glögg, god sill, vörtis med ljummen julskinka, sköna kvällar och .

vanligtvis brukar vi äta kalkon på juldagen, alltså idag. i år blir det dock imorgon, på annandagen och ikväll äter vi en middag med smak av julen, men som ändå inte består av varken sill, köttbulle eller gröt.
vi var fler än fyra runt middagsbordet, men i och med de enkla måtten var det inga problem att göra en dubbel omgång.

julig fläskfilé med äpple & plommon, lagom till 4 portioner

600 gram fläskfilé
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
peppar & salt
2 äpplen
10 torkade katrinplommon
2,5 dl grädde
1 msk soja

sätt ugnen på 200 grader.
putsa fläskfilén och klappa in den ordentligt med ingefära, kanel, salt och peppar.
kärna ur och klyfta äpplena, behåll gärna skalet.
lägg filén i en ugnsform, fördela äppleklyftor och plommon runtomkring.
blanda grädde och soja i en skål, häll såsen över kött och frukt.
baka mitt i ugnen cirka 30 minuter, eller tills filén fått en fin mitt.
lyft ur köttet på en skärbräda, skär det i skivor och lägg tillbaka i formen. 
servera med valfria tillbehör, exempelvis rostade rotfrukter och en krispig sallad.
klarrt!


redo för ugnen.


dags att servera :)


skär gärna upp filén i skivor och lägg tillbaka bland sås, äpplen och plommon.


julaftonsfrukost.


min julafton kommer njutas för fulla muggar. det är ljuvligt med en julafton helt utan stress, inga måsten eller hektiska ögonblick. det kanske låter ovanligt, men precis så ser min julafton ut här hemma hos familjen.

hittills har jag (i följande ordning) lyssnat på Ring så spelar vi, haft mysig kvalitetstid med katten i knät, sett dagens avsnitt av julkalendern, cyklat hem till familjen, skrattat, kikat i julstrumpan, blivit kramad och serverat mig en riktigt god julefrukost.

vi kommer denna julafton laga en ugnsomelett, göra revbensspjällen, umgås med familjen, garnera ägghalvor, göra julsalladen, röra ihop romsillen och sillröran med äpple, dricka glögg (BLOSSAs lättglögg är den godaste), skratta, knapra pepparkaka, kika på Kalle, äta julbord, småkika på Kan du vissla Johanna?, dela ut julklappar, knäcka nötter, dricka mer glögg med russin & mandel, spela spel och bara njutanjutanjuta.

och allt kommer att kunna göras i lugn och ro, utan tidspress och stress. underbart.
jag önskar även er en lugn, smarrig, väldoftande, vacker, njutningsfull och en riktigt riktigt GOD JUL!

julaftonsfrukost


hemkokt risgrynsgröt med kanelvarm mjölk, hembakat vörtbröd med snabbkokt äpplemos & griljerad julskinka, knäcke med avocadomos, griljerad julskinka & senap. grönt te med mjölk.


min älskade julstrumpa var på bra humör :)


självklart har även kissen sin alldeles egna julstrumpa.




janssons frestelse.


Janssons Frestelse

2 gula lökar
8 potatisar
1 burk Grebbestads Ansjovis Original,
á 125 gram
3 dl grädde
ansjovisspad från burken
0,5 dl ströbröd
2 msk smör

sätt ugnen på 225 grader.
skala löken och skär den i tunna skivor.
skala potatisen och skär den i strimlor.
varva potatis och lök med ansjovis i en smörad ugnsform, låt översta lagret bestå av potatis.
häll på spadet från ansjovisburken och 2 dl grädde.
strö över ströbröd, klicka på smör.
grädda 40 minuter, häll sedan på sista dl grädden runt om i formen.
grädda ytterligare 15 minuter eller tills potatisen mjuknat och fått fin färg.
klarrt!


varva potatis, lök och ansjovis.


låt sista lagret vara potatis och strö på ströbröd innan gräddningen.


efter drygt en timme i ugnen är den gyllene och fin :)


lugnet.




jag hoppas ni njuter av juletiden lika mycket som jag gör. släpp stressen och bara var med nära och kära. kan låta klyschigt, men ack så sant.

kika in lite senare, då kommer ett recept på en fin janssons upp :)


vörtbröd.


dan före dopparedagen!
om ni ska baka ett bröd till julafton, ja då ska ni baka detta.



min äldsta älsklingssyster emelie brukar alltid baka dessa limpor till jul och doften som sprider sig i köket är fullkomligt oslagbar. underbart gott med smör och julskinka :)

Emelies vörtbröd, 4 limpor

2 paket jäst för söta degar, á 50 gram
100 gram smör
2 flskor porter,
á 33 cl
1 flaska julmust, á 33 cl
2 dl mörk sirap
2 msk salt
2 msk malen ingefära
1 tsk stött kryddnejlika
3 dl russin
drygt 1 paket rågsikt
, 2 kg

smula jästen i brödmaskinen/bunken.
smält smöret i en kastrull, häll i porter och julmust, låt vätskan bli fingervarm (cirka 37 grader).
häll vätskan över jästen och rör så jästen löser sig.
tillsätt sirap, salt, ingefära, kryddnjelika och russin.
rör ihop och tillsätt sedan rågsikt i omgångar under omrörning (allt mjöl i påsen behövs säkerligen inte).
när degen blivit smidig och släpper fint från kanterna räcker det med mjöl.
strö över 1 msk mjöl och låt degen jäsa under duk 45 minuter.
ta upp degen på en ren arbetsyta, arbeta den fint och dela i 4 bitar.
forma aningens avlånga limpor (se till att de är riktigt tighta och inte "slappa" i formen).
lägg limporna på en långpanna (sådan med höga kanter som ni brukar göra fläskpannkaka och liknande i) med 2 bakplåtspapper i.
vik upp lite bakplåtspapper mellan bröden så de inte gräddas ihop till en stor limpa.
låt jäsa under bakduk 40 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
grädda bröden på näst nedersta falsen i ugnen cirka 40 minuter, lägg över ett bakplåtspapper om de börjar mörkna på ytan.
stjälp upp bröden på galler, pensla ovansidan med en blanding av mjölk och smör.
låt svalna under bakduk.
klarrt!


emelies recept - det bästa.


smör, porter och julmust blir fingervarmt i kastrull.


degen klar för första omgången jäsning.


formade till 4 fasta limpor, lagda på plåt och ska jäsa för andra gången.


efter 45 minuter - redo för ugnen.


färdiggräddat!


alldeles ljuvliga med en mustig smak från porter, julmust, julkryddor och sirap.




julsalladen.


det är himla gott med något lätt och fräscht till julbordet och då kan jag verkligen tipsa om denna fina sallad. den har varit en stor favorit hos oss de senaste jularna och kan nog snart börja klassa sig som ett traditionellt tillbehör bland sillen, köttbullarna och skinkan. åtminstone i vår familj :)

Julens sallad

250 gram färsk grönkål
0,5 dl russin
1 apelsin
1 rött äpple
0,5 dl valnötter

3 msk saft från apelsinen
3 msk olja
2 msk citronsaft
1 msk flytande honung

slå kokande vatten över de fina bladen från grönkålen 1 minut.
kyl av kålen sanbbt i riktigt kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.
lägg russinen i ett glas vatten så de mjuknar lite.
hacka grönkålsbladen fint, skär apelsinen och äpplet i tärningar.
grovhacka nötterna och häll av vattnet från russinen.
rör samman apelsinsaft, olja, citronsaft och honung till en dressing.
blanda grönkålen med russin, valnötter samt äpple- och apelsintärningarna i en stor skål.
häll dressingen över och blanda försiktigt runt.
klarrt!





frukost hos storasyster.


igår morse vaknade jag upp till rena rama lyxen.


i köket stod allra käraste syster, med en nyrostad smörgås i handen - så otroligt söt.


hon hade dukat upp frukostbuffé, alldeles lagom för oss två.


min frukosttallrik; knäckisar med skinka & gurka, messmör & banan, kokt ägg, makrill i tomatsås. sedan skivad gurka och paprika vid sidan av. jag hade svårt att bestämma pålägg, därav de stympade knäckena.


tillsammans med naturell filmjölk med clementin, ingefära & kanel samt rött te med mjölk. lyxfrukost!


elin med en rostis ♥


jag sörplade te i soffan. MYSIGT!


hos syster i grannstaden.


igår tog jag bussen till min elin. alltid lika mysigt ♥


såhär glad var hon när lillasyster kom på besök :)


vi gjorde en god middag av det som fanns i kyl & frys.
receptet kommer :)


min eriksvåger var också glad :)


han hade huggit deras gran, hur ljuvlig är inte denna bild?


finaste elin imorse, trött och hungrig men glad ändå ♥


jag filurade i soffan medan vi kikade på "Beck - Skarpt läge".


sedan var vi en sväng på Hageby Centrum ("världens centrum"? pffft) där vi bland annat slog oss ner för en lunch. jag valde en sallad med kräftstjärtar, grillad & marinerad kronärtskocka, parmaskinka, ananas, tomat, gurka, isbergssallad, ruccola och tzatziki till.
elin tog en varm smörgås med vitlöksstekt spenat, soltorkad tomat och mozarella.


och en fika efteråt.

(de sista 2 bilderna är tagna med min trofasta mobil med en ålder på 4 år, därav den tjusiga bildkvalitén)


TACK TACK
min gulle-syster ♥


revbensspjäll med smak av julen.


mycket gott finns det på våra julbord runt om i stugorna. mina favoriter är sill, julskinka, olika sorters lax och julslalladen och.... nja i ärlighetens namn tycker jag det är svårt och utesluta något av det jag tycker om.
det är liksom blandningen av allt som blir så bra. inte för att jag brukar blanda samman allt till en sörja på tallriken, nejnej! det ser bara så vackert ut på tallriken när alla olika härligheter ligger som i en ring.

men ni kanske har någon favorit, något som är det allra bästa ni vet på julbordet? :)

om ni, liksom jag, tycker om revbensspjäll kommer här ett riktigt ljuvligt recept på de mest fantastiska och möra tunna revbensspjällen. med en smak av jul är det som handen i handsken när det kommer till ett inslag i julbordet.

Julens tunna revbensspjäll

4.5 kg tunna revbensspjäll
12 st stjärnanis
6 st kanelstänger
9 cm färsk ingefära i skivor
vatten

6 st vitlöksklyftor
4,5 dl soja
3 dl koncentrerad apelsinjuice
1,5 msk flytande honung
6 tsk sambal oelek

koka upp 2,3 liter vatten i en stor kastrull eller gryta (den ska vara stor nog att rymma spjällen och det ska vara tillräckligt med vatten för att täcka köttet).
tillsätt stjärnanis, kanel och ingefära och sjud spjällen i 60 minuter.
pressa vitlöksklyftor och rör ner soja, koncentrerad apelsinjuice, honung, sambal oelek och olja.
låt de nu färdigkokta spjällen marinera i blandningen minst 15 minuter.
sätt ugnen på 250 grader grill, lägg spjällen på en plåt med bakplåtspapper och grilla i ugnen tills de fått en fin färg, cirka 10-15 minuter.
servera nygrillade.
klarrt!


revbensspjällen tas ut ur ugnen. finaste emeliesyster och jag från förra julen :)


såhär såg de ut denna julafton, 2011 :)


julgodis.


efter julbordet i söndags for vi hem och började tillverka julgodis :)


julgodistillverkningens nödvändigheter.


rocky road.


mozartkulor.


fikonbollar.


dadelgömmor.


efter allt jobb (pust vad jobbigt det var ;) så knåpade vi ihop ett par varma mackor. elin bredde smörgåsar på löpande band.


fint samarbete - nästan som tomtens verkstad på julafton.


klara för gräddning i ugnen!


och på spisen bubblade en omgång hemgjord risgrynsgröt. så gott i grötskålen tillsammans med mjölk och kanel.


om ni skulle vilja ha receptet på något så får ni hojta.
så slängar jag upp det
:)



kycklinggryta med chili & vitlök.


här kommer ett otroligt smarrigt recept på en fin gryta med chilimarinerad kyckling. testa och låt er väl smaka!

Kycklinggryta med smak av chili & vitlök

kycklingfiléer
5 msk rapsolja
5 msk sweet chilisås
6 vitlöksklyftor
2,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk persillade

1 röd paprika
3 scharlottenlökar eller
1 stor gul lök

1 stor tomat
2,5 dl grädde

strimla eller skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem sedan i en stor skål.
blanda samman olja, sweet chili, pressade vitlöksklyftor samt ingefära och persillade.
häll marinaden över kycklingen och låt marinera minst 15 minuter.
stek under tiden strimlad paprika & lök, lägg över i en gryta.
stek sedan kycklingbitarna med marinaden så de får en fin färg och lägg i grytan efterhand.
ställ grytan på plattan, klyfta i tomaten och häll över grädden.
låt alltsamman långsamt puttra ihop och servera med valfria tillbehör, till exempel ugnsrostade rotfrukter och en krispig sallad.
klarrt!


kycklingen gottar till sig i marinaden. har du gott om tid; låt den gärna stå i kylen över natten så blir den ännu mörare.


under tiden fräser röd paprika och lök i stekpannan.


sedan är det kycklingens tur.


allt samlat i grytan, även klyftor av tomat samt grädde. puttra ihop en stund så alla smaker går ihop.


smaklig måltid!


julbord.


igår var jag med familjen på det traditionsenliga julbordet och som jag längtat!


en liten karta över allt det goda. smidigt om vi skulle gå vilse ;)


vid fönstret längst bort skymtar bordet med pastejer, rökt vilt, julskinka, svamp- och tomatsallad med mera. i slutet av bordet börjar dessutom desserterna.
i mitten ett stort bord med olika sorters sill, kallrökt-, gravad-, varmrökt- och bakad lax, ägghalvor med topping, kokt potatis, bröd, smör, ost, ål, strömming med mera.


en del med det varma; dopp i grytan, köttbullar, brunkål, janssons, revbensspjäll, hemrörd äppelmos, gräddkokt grönkål, prinskorv, smörslungad brysselkål, ugnsomelett med mera.


små munsbitar till teet och kaffet.
till vänster om detta bord stod dessertbordet. jag fick ingen bild på detta, men där fanns; ostkaka, hjortonsylt, chokladkaka, ris ala malta, jordgubbssylt, chokladpudding, vispad grädde, inkokta körsbär, mandeltårta, blåbärspaj, vaniljsås, citronfromage.


till höger skymtar bordet med ost, kex, vindruvor, äpplen, clementiner, pepparkakor, nötter, fikon med mera.


ute var det vinterland - vilken stämning.


min första tallrik; stenbitsrom, bakad lax, ägghalva, svamp- och tomatsallad, rädisa, rökt andbröst, gräddkokt grönkål, rödkål, äppelmos, brysselkål, revbensspjäll, örtsill, senapssill, inlagd sill samt kall- och varmrökt lax.


finaste elinsyster med sin erik, och därmed även min svåger.


min fina emeliesyster och jag.


detta var olivers första julbord.


haha han är så himla fin min gudson ♥


tallrik nr 2; smörstekt brysselkål, bakad lax, pepparsill, lingonsill, revbensspjäll, ägghalva, äppelmos, svamp- och tomatsallad. det blev ytterligare en tallrik och därefter ett par koppar te med en tallrik från dessertbordet.


och såhär kan en fyraårings julbordstallrik se ut.


med en specialbeställning i form av ketchup på silverbricka ;)


mamma och elin ♥


himla rar bordsdekortation med en ätbar pepparkaka.


dags för julbord.


idag är det fjärde advent och julbord i den allra juligaste miljön väntar. för fjärde (?) året i rad är vi på detta ljuvliga gästgiveri och jag har längtat så jag tror jag spricker! äntligen.

självklart återkommer jag med både bild och text :) ha en fin dag sålänge!


kålröra.


tips och inspiration om maträtter  från media i all ära, men att laga mat som kommer från släkt och vänner tycker jag är det allra härligaste. min farmor var en underbar kvinna med det finaste vita håret, glada ögon och härlig röst. hon tyckte inte särskilt mycket om kålpudding, som min farfar däremot tycker riktigt mycket om.

så för att kompromissa litegrann hittade farmor på en egen variant. både blev nöjda och nu har denna kålröra vandrat vidare först till min mamma och nu även till mig och mina systrar.
så här kommer nu farmors egna recept på en ritkigt saftig och god kålröra.

Ing-Maries kålröra

1 huvud vitkål
500 gram blandfärs
sirap
vatten
vitpeppar

strimla/riv vitkålen mycket fint, gärna med hjälp av en matberedare.
stek vitkålen mjuk och gyllene i omgångar med smör och sirap.
lägg över i en stor gryta allteftersom.
när all vitkål är stekt är det dags att även steka färsen.
lägg över även den i grytan, häll över önskad mängd vatten (kanske 5 dl) och låt puttra ihop på svag värme 15 minuter.
späd med mer vatten (skyn blir gudomlig så snåla inte, men det ska trots allt vara en röra och inte bli soppa av det hela) och krydda med vitpeppar.
när smak och tillräcklig mängd sky är till belåtenhet, ställ fram grytan på bordet och severa med potatis och lingsylt.
mjölk är gott att dricka till.
klarrt!


jag lovar er att det är godare än det kanske ser ut. och doften, mmmmmm!


mina ljus denna fredag.


- ord från min bästa VFU-handledare Susanna: "Alla kan plugga in patofysiologi och medicinsk vetenskap, men en fin personlighet är inget alla har."

- jag åt 3 pepparkakor (så stolt)

- trevligaste undersköterskan berättar att hon tycker jag är en underbar person

- mina mjuka pepparkaksrutor gick åt som smör i solsken i fikarummet

- klockan 15.00: JUL-LOV

- perfekt mogen mango

- överraskning från elin och mamma; Julkonsert med fina Magnus Carlsson




mjuka pepparkaksrutor.


idag är min sista dag på avdelningen och det innebär att min VFU för denna termin är klar när jag slutat i eftermiddag :)

i och med det slängde jag igår ihop en finfin kaka som doftar jul lång väg. jag kan berätta en hemlis; sjukhuspersonal är omåttligt förtjusta i fika i all dess form och jag hoppas att även dessa ljuvliga rutor kommer gå hem i fikarummet.
inspiration till kakan fann jag i ett recept på matklubben.se, men jag hade inte alla ingredienser till den kakan och jag hade ingen lust att knata ut i ruskregnet för att handla i matbutiken. så det fick bli lite improvisation i köket.

och ojojoj vad lyckat det blev! kanterna blev sådär oemotståndligt knapriga och sega som jag älskar (jag är ju inte förtjust i mjuka kakor) och i mitten blev de alldeles lagom kladdiga men ändå så pass stabila att de efter ett par timmar i kylen fått en fin konsistens. jag anar nämligen att de står till sig fint under natten och därmed visar sig vara ännu smarrigare i morgon. jag kan dock tänka mig att det blir fasligt gott med ett gäng grovhackade mandlar i smeten - testa om ni har möjlighet :)

givetvis kunde jag inte hålla tassarna borta utan provsmakade en bit av den sega och knäckiga kanten (men det är ju ändå ett jobb som behöver göras; jag vill ju inte bjuda på något otäckt ;)
och hörrni, jag har bara en sak att säga:

TESTA TESTA!




(i det jag ändrat har jag skrivit ursprungsingredienser efteråt inom parentes)

Malins mjuka pepparkaksrutor, jag fick ut 20 stycken med mått 6x6 cm

3 dl mellanmjölk
1 dl keso
1 dl kvarg
(här var det 5 dl filmjölk istället, men jag kombinerade istället dessa 3 till en mängd av totalt 5 dl)
4 dl strösocker
1 dl råsocker
(här var det 5 dl strösocker, men lite råsocker ger en lite godare smak tycker jag)
5 dl dinkelmjöl
1 dl manitoba cream
(här var det 6 dl vetemjöl, men mitt var slut..?!)
1 msk kanel
2 tsk bikarbonat
2 tsk malda kryddnejlikor
1,5 tsk kardemumma
(här var det endast 1 tsk)
0,5 tsk malen ingefära
(fanns ej med i ursprungsreceptet, men däremot 1 tsk malen pomerans vilket jag inte hade hemma)
1 dl finriven morot
(fanns ej med i ursprungsreceptet, men däremot 3 msk glögg, vilket jag inte hade hemma. morot ger dock lite saftighet i kakan)
100 gram smält smör

sätt ugnen på 200 grader.
blanda samman mjölk, keso, kvarg, strösocker och råsocker.
tillsätt resten av ingredienserna efter hand, blanda allt väl.
häll smeten i en bakplåtspappersklädd liten långpanna (min hade ett innermått på 33x25cm).
grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter (kolla med en potatissticka eller tandpetare; det ska inte vara kladdigt på stickan när du drar upp den).
låt svalna och skär i önskade rutor.


smeten blandas samman.


och hälls sedan upp i en mindre långpanna klädd med bakplåtspapper.


efter cirka 30 minuter i ugnen, nu får den vila och svalna till.


rutor skäres ut i önskade storlekar.


får det lov att vara en rackare?


en middagstallrik i december.


kvällens middagstallrik.


en alldeles lagom varm & hemgriljerad julskinka, färsk mango, lättkokt broccoli och japanskt sjögräs.


tonfiskpanna.


här kommer ett fint tips på en smarrig rätt som ni lätt gör av tonfisk på burk :) jag har tyvärr ingen bild på denna rätt som höftades ihop tidigare i veckan, men ni får helt enkelt lita på mina ord; så snabbt och enkelt, men ack så gott!

Lyckliga Lottas tonfiskpanna, 4 portioner

1 stor gul lök eller 2 små
500 gram krossade tomater med vitlök (annars naturell krossade tomater med önskade antal vitlöksklyftor)
2 burkar tonfisk i olja
1 dl kesella
persillade

finhacka löken och fräs mjuk och gyllene i en panna.
tillsätt krossade tomater och tonfisk.
låt puttra ihop på svag värme och rör sedan ner kesella.
låt allt bli varmt, smaka av med persillade och pepparmix.
servera med valfria tillbehör, till exempel pasta.
klarrt!


pepparkakskrydda.


Pepparkakskrydda

3 msk kanel
2 msk malen ingefära
2 msk malen nejlika
2 msk kardemumma


nu kan ni själva blanda ihop er egen pepparkakskrydda :) riktigt gott både i yoghurt & filmjölk, på toppen av skummad mjölk, i keson med mera. både billigare och roligare!




en fylld paprika.


för ett bra tag sedan var jag hemma hos mamma och åt god mat. även om jag under just den dagen kände mig lite halvkrasslig med magknip, så åt jag 2 fina portioner. vi tog dock undan lite köttfärs i en mindre kastrull så jag kunde blanda min egna köttfärsröra. det kändes inte helt rätt att utsätta min dåvarande ledsna mage med tacokrydda och bönor.

tyvärr hade jag inte med mig kameran och fotade den fina maten, så jag får helt enkelt sno en bild från receptet.
här kommer receptet ialla fall :) (jag har gjort markeringar där jag ändrade min lite vänligare röra :)

Gratinerade paprikor, 3 personer 

4 st röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram nötfärs
1 påse tacomix
(jag skippade tacokryddan i min del och kryddade istället med oregano, tomatpuré, oxfond och pepparmix)
1,5 dl krossade tomater
0,5 dl vatten
2 dl kokta små vita bönor
(jag uteslöt bönorna i min del, men tillsatte majs istället)
1,5 dl riven ost

sätt ugnen på 225 grader.
dela paprikorna på längden och kärna ur dem ordentligt.
finhacka lök, vitlök och stek tills de fått fin färg.
tillsätt köttfärsen och låt den få färg.
rör i tacokrydda, vatten, krossade tomater och bönor.
låt puttra ihop några minuter och fyll sedan paprikorna med röran.
toppa med ost och gratinera i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter.
servera med sallad och kanske en klick gräddfil.





lucia.


jag började min lediga luciadag klockan 06.50, med tjocktäcke, en stor varm kopp te, tända ljus och lucia på tv.


varmt te i stora muggen och tända juleljus.


fina fina luciatåget på tv:n.


följdes sedan med detta :)


är inte denna jultomte aningens otäck?


så himla rar :)


sedan väntade go-frukost.


naturell yoghurt med egen pepparkakskrydda, clementin och kakaonibs.


och så ett par koppar te förstås :)


nu ska jag fixa i ordning mig litegrann och sedan rulla ner till stan. ska köpa något fint och trevligt :)



lussekatter.


tur att jag har världens bästa familj. efter min dipp ikväll blev jag överbjuden av min mamma att komma över och baka ut fina lussekatter som var på gång i köket. såhär kan ni göra för att få riktigt saftiga lussekatter :)

Lussekatter, cirka 30 stycken

100 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
250 gram kesella
2 gram saffran (2 påsar)
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
cirka 1,6 liter mjöl

1 ägg
russin

smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt vätskan bli 37 grader (fingervarmt unegär).
smula ner jästen i bakmaskinen/degbunken och häll över den ljumma mjölkvätskan.
rör om så allt löser sig ordentligt.
stöt saffran med en sockerbit så det mals ordentligt och all saffranssmak kommer ut.
tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
arbeta degen ordentligt med mer mjöl tills den släpper kanterna och den blir fin och smidig.
lägg över en handduk och låt jäsa cirka 30 minuter.
ta upp degen och knåda den smidig på bakbänken.
baka ut till lussekatter eller andra önskade former, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
låt jäsa under bakhandduk 30 minuter.
sätt ugnen på 225 grader.
pensla lussekatterna med uppvispat ägg, tryck ner russin i varje cirkelände och grädda i mitten av ugnen cirka 7-10 minuter.
låt svalna på galler under bakhandduk.
klarrt!




nere.


jag kom hem efter en bra dag på avdelningen, men väl hemma möttes jag av ett urtrist besked. och tja, det var den braiga dagen. buhu..


måndagslåda.



griljerad julskinka, blomkåls- och broccolimos, kall sås med dill & äpple, lättkokt grönkål med äpple samt färsk gurka & tomat.

nu börjar min allra sista vecka på avdelningen - vad tiden går fort! efter dessa VFU-dagar, där det sista passet är på fredag, får jag mitt efterlängtade jul-lov. ni anar inte hur underbart skönt det ska bli :)


mellis.




mysigare mellis en söndag som denna finns nog inte :)


gullegris.


en riktigt julig gulle-frukost.



- naturell fetyoghurt med clementin, vaniljpulver samt kakaonibs
- grönt te, med smak av päron & ingefära, samt mellanmjölk
- en rågcrisp med banan, gurka & griljerad julskinka
- en rågcrisp med ägg
- en rågcrisp med makrill & riven gurka
- 2 juliga paprikaringar

saknade russin.. men det gömde sig inte en endaste en i mitt skafferi.
men fasligt så gott, det var det kan jag lova!






julstämning.






julmustkyckling.


julens alla kryddiga smaker är fullkomligt underbara och jag får pirr i magen av doften från clementiner, kanel, glögg, julskinka, saffran och allt annat som hör julen till.

även must är något som hör julen till (även om jag inte är så förtjust i must) och att låta den vara en del av middagen kan kanske låta lite underligt. men faktum är att tillsammans med kyckling, och blir det himla smarrigt. och en perfekt middag kring juletider som sätter smaklökarna i jubel!

Julmustkyckling

kycklingfiléer
2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 msk soja
1 tärning kycklingbuljong
eller 1,5 msk kycklingfond
1 tsk malen ingefära

dela eventuellt kycklingen, bryn den och lägg över i en gryta.
blanda creme fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära och soja.
häll såsen över kycklingen och låt småputtra tills kycklingen är klar, cirka 10 minuter.
servera med valfria tillbehör.
klarrt!

rätten går även att göra i ugn; lägg de då råa kycklingfiléerna i en ugnsform, häll över såsen och låt baka enligt något av följande två alternativ:
för en riktigt mör kyckling: 90 minuter på 175 grader
för en kväll med lite tidsbrist: cirka 25 minuter på 225 grader



kycklingen steks på i stekpannan.


över i en gryta, såsen hälls över och allt puttrar ihop.


smarrig middagstallrik en vinterdag i december :)


det skålar vi för!


finaste elin på besök ♥


hej tröttis-malin!


kanske inte bara jag som var lite sömnig i ögat?


till och med tungt att skära upp sallad? en härlig fredagskväll var det i varje fall! :)



lördagslåda.



go-gryta (färs, blomkål, zucchini, trattkantareller, morot, tomat, vitlök, gräslök, tomatpuré, oregano, oxfond, senap, pepparmix), naturell sås och en clementin.

efter detta dagspass tar jag HELG!
imorgon är det tredje advent vilket ska firas med en drös med härligheter. och efter veckan som kommer får jag ett fint och efterlängtat jul-lov. U N D E R B A R T !

ps. gissa vem som har namnsdag idag? :)



grillkrydda.


jag fick en fråga om grillkryddan jag hade till torsdagens middag. den är himla enkel och så mycket godare än den fördigköpta. jag lovar er att har i väl blandat er egna grillkrydda utan en massa tillsatser, så kommer ni aldrig mer vilja köpa en på burk i matbutiken :)

Grillkrydda

1 msk salt
1 msk svartpeppar
1 msk paprikapulver (stark eller vanlig)
1 tsk vitlökspulver
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk kummin
0,5 tsk muskot
0,5 tsk cayennepeppar

bara att blanda samman allt ordentligt.
förvara i en glasburk med lock.
klarrt!




lådan en fredag i december.



strimlor i sås (soja, curry, vitlök, ingefära, senap, tomatpuré, vitvinsvinäger), vitkål, bästa moset, färsk gurka & tomat. äpple och clementin. plus en klick kall nsturell sås vid sidan av.


middagen.



kycklinglår tillagad i lergryta (späckad med vitlöksklyftor och egengjord grillkrydda), färsk mango, varm broccoli, japanskt sjögräs samt krispiga körsbärstomater.

kvällens middag på en stor härlig tallrik avnjöts framför de avsnitt av julkalendern som jag ännu inte hunnit se :) en riktigt fin kväll med tända ljus, adventsstake samt varma filtar. imorgon väntar ett dagspass och ett fint snö(o)väder. hoppas även ni har haft en bra dag? :)


lunchlåda.


matlådan torsdagen vecka 49


grillstekta qournfiléer, gurka, tomat & paprika, vitkålen, blomkåls- och broccolimoset, clementin, samt en kall sås med curry, persillade och vitlök.

endast 3 dagar kvar nu - sedan har jag helg! :D


älskade syster.




jag älskar dig ♥


onsdagslådan.



kassler, broccoli- och blomkålsmos, vitkålen, kall sås, äpple, färsk tomat och gurka.

idag väntar ett dagspass vilket innebär 6.45-15.30. under lunchen kommer jag att servera mig själv ovanstående smarriga. senare visas sista avsnittet av mina älskade "Bönder". buihu, lite sorgligt, men vad gör det när det är jul runt hörnet? nej precis, ingenting :)


böngryta.


vegetariskt är gott och jag gillar grytor såhär års, som ni säkert redan vet. när det därför var dags att ordna fredagens låda med lunch knåpade jag ihop en gryta med bönor, zucchini, savmp och en salig drös med kryddor. resultatet blev riktigt lyckat, även om det säkert går att göra det snäppet godare.

jag försäkte ialla fall måtta lite med ögat för att på så vis kunna lägga upp det här om det blev gott. och det blev det ju :) så här kommer det, om än med en liten cirka framför mängden :)

Böngryta, 2 portioner

2 vitlöksklyftor
15 cm zucchini
100 gram färsk eller konserverad svamp,
tex kantareller eller champinjoner
0,5 dl bambuskott
0,5 dl vattenkastanjer
1 tsk senap
0,5 tsk chilipeppar
0,5 tsk timjan
0,5 tsk curry
2 krm kanel
2 krm paprikapulver
1 krm vitlökspulver
500 gram krossade tomater
0,5 dl mellanmjölk
3 msk vatten
1 tsk viltfond
Pepparmix
2 burkar stora vita bönor, á 110 gram

hacka vitlöken och skär zucchinin i mindre bitar.
fräs vitlök, zucchini, svamp, bambuskott, vattenkastanjer och samtliga kryddor i en kastrull.
tillsätt krossade tomater, mjlölk, vatten och vitlfond.
puttra på svag värme 15 minuter minuter.
skölj bönorna, ha i dem i grytan och låt allt bli varmt.
smaka av med pepparmix och servera.
klarrt!





mina matlådor.


idag väntar en heldag på akuten och om ni kikar ner i mina lunchlåda denna tisdag så ser den ut såhär :)


andra och sista portionen böngryta jag lagade i torsdags, bulkjongkokt vitkål, blomkåls- och broccolimos, naturell kall sås samt ett äpple.

jag har gått på någon typ av sparlåga de allra första dagarna på VFU:n. det tar ett par dagar att komma in i rutinerna och de för mig något annorlunda arbetstiderna. att vakna tidigt är inget problem för mig då jag kommer väl överens med mornar och allt vad det innebär. men att vid 22 snåret komma hem från en intensiv arbetsdag där ny information ständigt matas in i mig är inget jag är särskilt van vid.

att sedan stiga upp 05.45 morgonen därpå gör att jag blir aningens seg. jag är noga med att ta med mig lådor med antingen lunch eller middag, beroende på om jag går kväll eller dag, och ser till att ha dem laddade i kylen så det bara är att ta med på morgonen.

som ni säkert sett har mina matlådor de senaste dagarna haft liknande tillbehör, medan själva "huvuddelen" av måltiden varierat. exempelvis älskar jag både broccoli och blomkål så i början av förra veckan kokade jag en rejäl omgång blomkåls- och broccolimos som jag sedan smaksatte med pepparmix, persilja och gräslök.
även vitkål ligger mig varmt om hjärtat så jag passade samtidigt på att strimla ett lass för att sedan koka den lätt i en skvätt kycklingfond.
på det viset kan jag välja den huvuddel jag är sugen på och sedan lägga till mina favorit-tillbehör. denna och följande vecka kan det dock se helt annorlunda ut. jag är en riktig periodare som får dille på saker och ting titt som tätt :) som tur är tröttnar jag inte alls på att äta ett liknanade tillbehör ett par dagar i veckan - varför skulle jag när det är så gott!

i och med att jag lagar mina matlådor själv slipper jag både industritillverkad och halvfabrikat till lunch och middag (jaja erik jag vet vad du tänker om min matlåda i onsdags ;) och får därmed en tallrik mat som är både hemlagad, god och mättande.

jag vet inte hur ni gör men det skulle myyyycket till att jag gick och köpte mig en färdig middag paketerad och farvarad i en frysdisk på ica. om sanningen ska fram får jag rysningar bara jag tänker på det..

summan av kardemumman: jag tycker om att ha saker och ting ordnade så att jag inte behöver stå där klockan 22 på kvällen och klura på vad jag ska ta med till lunch morgonen därpå. det sparar mig tid och gör att jag kan tänka på annat.


ett par av de matlådor jag haft med mig under denna termin :)






ullared.


denna måndag har jag spenderat i ullared med allt vad det innebär. en underbart härlig dag med mina fina. klockan 05.00 rullade vi iväg mot en heldag. nedan kommer lite bilder från dagen som gått :) ni får ha lite överseende med de sista bilderna, då min mobil är från 2007.


frukost på vägen.


hejhej älskade syster och mamma :)


hejhej malin :)


9.30 - framme! jag ser ljuset! (tänk er Skorpan i "Bröderna Lejonhjärta")


lunch i deras nya restaurang; skagenröra till förrätt och en chiligryta med grillade grönsaker till varmrätt. så himla gott. (mina fina sällskap tog köttbullar, potatis, lingon och sås samt kycklingspett med tillbehör)


lego som Ge-Kås. häftigt!


fikapaus. toscabit, biskvi (som delades till 2) samt varsin chailatte.


min fina och trötta Elin ♥


älskade mamma ♥


hej malin :)


vi snubblade över klenaste och snålaste räksmörgåsen i landet?

på vägen hem blev det ett stopp för att fylla på lite energi. jag valde tillslut en varm smörgås med kyckling, pesto och Philadelphia (tack älskade elin och mamma för... ja, tack för ni vet vad - jag älskar er båda så mycket). klockan 22.00 kom jag hem och nu ska jag krypa ner i sängen :)
imorgon väntar en heldag på akuten - tjipp!



köttbullar.


detta har jag pysslat med denna fina söndag, andra advent till ära :)



receptet är enkelt att multiplicera. jag gjorde en fyrdubbel sats, på 1600 gram färs. tippar på att det blev 150-170 stycken :) det tog sin lilla tid, men jag tycker det var ett trevligt pyssel :)

Köttbullar

400 gram färs
2 dl vatten
2 msk ströbröd
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg

blanda vatten, ströbröd, salt och peppar.
låt stå och svälla 10 minuter.
blanda i ägget och rör i färsen.
blanda försiktigt alltsammans.
rulla köttbullar i önskad storlek, det blir lättare om händerna blöts med kallt vatten då och då.
stek i stekpanna, inte för många på en gång.
klarrt!


rulla rulla liten bulla. med blanda inte ihop dessa små kulor med julgodiset ;)


i pannan med smör.


fin yta ska dom få dom små rackarna :)



himla gott - perfekt att ladda upp frysen med inför julbordet :)

fläskfilégryta fyra peppar.


fläskfilé tycker jag är härligt att äta en helgdag - det blir mustigt, gott och känns som en festlig middag. jag har ett par favoriter när det kommer till rätter med just fläskfilé, men denna kväll tillagades en ny variant. i en gryta tillsammans med krämig sås, champinjoner, broccoli, bacon och med smak av fyra sorters peppar har detta fina kött hamnat helt rätt. jag åt till magen stod i fyra hörn och jag anar att detta helt klart blivit en ny favorit. varsågoda - här kommer receptet!

Fläskfilégryta fyra peppar

1 fläskfilé
140 gram bacon
300 gram färska champinjoner
250 gram broccoli,
fryst eller färsk
2 gula lökar
1 paket Cantadou Fyra peppar, á 125 gram
2 msk mjöl
5 dl mjölk
1 msk soja
pepparmix

putsa fläskfilén (det vill säga, skär bort hinnor samt stora fettbitar, men behåll en del; det gör det saftigare) och skär den i önskade tjocka skivor.
stek köttet så det får fin yta, lägg över i en gryta.
strimla bacon & lök, skär champinjonerna i skivor och broccoli i mindre buketter.
stek grönsakerna i en stekpanna i omgångar och lägg överi grytan allt eftersom.
ställ grytan på plattan, strö mjöl över grönsakerna och späd med mjölken.
rör om och låt puttra ihop ett par minuter.
rör ner Cantadou och soja och puttra lugnt 5-10 minuter.
servera med valfria tillbehör, exempelvis ugnsrostade rofrukter, svartvinbärsgelé och en krispig sallad.
klarrt!


bacon och champinjoner fräser ihop i stekpannan innan de läggs över i grytan.


den förstekta fläskfilén och samtliga grönsaker har hamnat i grytan.


såsen puttrar ihop på svag värme och det är klart att severa.


smaklig måltid :)


nötknäpparen.


igår var jag och så på mitt livs första balett, nämligen "Nötknäpparen". jag hade en hel del förväntingar. dels hade jag för bara någon vecka sedan sett en bit av baletten "Den lilla sjöjungfrun" på TV, och av den blev jag enbart illa till mods och väckte obehagliga känslor.

men jag har även haft en längtan att se verklig balett på riktigt. jag anar att det främst beror på den bokserie jag läst ett flertal gånger; "Vindsträdgården" av Virginia Andrews. det är en fantastisk serie på 5 böcker som ligger mig varmt om hjärtat. den är fruktansvärt tragisk och hemsk men jag älskar den.

huvudpersonen är ialla fall balettdansös i dessa böcker och vid ett tillfälle gör hon rollen som Clara i just "Nötknäpparen". så det lockade ännu mer då en bok kan ge så mycket bilder och föreställningar.

i vilket fall! baletten var alldeles ljuvlig och jag föll ordentligt för de vackra kläderna, elegansen och främst för musiken. en underbar uppölevelse som jag mer än gärna vill göra om!


innan föreställningen började slog vi oss ner vid ett bord på Sol & Ris. längtan efter varm och kryddstark mat var stor när kylan utanför ven runt hörnen. burr!! jag kan verkligen rekommendera denna restaurang; underbar personal, vacker miljö och ljuvlig mat.


mitt balettsällskap valde biff med vitlök, peppar samt blandade grönsaker. otroligt gott.


jag beställde in räkor med chili, vitlök samt en mängd underbara och exotiska grönsaker (det fanns både "Räkor" och "Tigerräkor" på menyn och för att vara lite klimatsmart valde jag räkor. men om dessa bjässar är vanliga räkor undrar jag hur stora tigerräkorna var?? nåja, otroligt gott var det i varje fall!).


klänningarna var så ljuvliga. jag änskar mig alla :)


så många duktiga ungar som verkligen visade hur talangfulla de är - otroligt imponerande!


efter akt 1 var det paus. vi hade beställt fika innan, kan ni gissa vilken av dessa gobitar som är min?


hela ensemblen samlad, tackar, bugar och bockar för sig. måtte jag få uppleva detta igen!

jag kan säga att applåderna var stora efter denna föreställning. baletten fick mig att längta efter "Den ståndaktige tennsoldaten", den tecknade sagan som visas på TV då och då. en fantastisk saga även den, om än mycket mer tragisk. här kan ni läsa mer om just "Nötknäpparen".


och så här såg jag ut när jag tittade mig i spegeln imorse - lagom morgonfin denna härliga lördagsmorgon ;)



inkokt lax.


att jag tycker om lax i alla dess former har jag nämnt tidigare. det är en otroligt tacksam firre då det går att göra oändligt mycket av den. en stor favorit är ugnsbakad, men även inkokt. när laxen långsamt får ligga i det avkokande vattnet får den ett saftig och fint kött.
dessutom tar det inte fler minuter än vad ett avsnitt av dagens adventskalender på TV är lång, så den är tacksam även när det kommer till tidsarbetet.

här får ni en snabb och enkel variant på inkokt lax. den görs på fryst lax, som ni antingen själva har fryst in i portionsbitar eller som ni köpt färdigpaketerade i butik. trots enkeltheten i denna rätt snuvas ni ändå inte på en otroligt god smak :)

Enkla inkokta laxen

valfritt antal frysta laxfiléer
1 liter vatten
1 msk salt
(ev. två klyftor vitlök)

koka upp vattnet med salt och även vitlöksklyftor om så önskas (de kan då bara krossas lätt).
när vattnet bubblar lägger du ner laxfiléerna samtidigt som du stänger av plattan helt.
lägg på ett lock och låt sedan stå 10-15 minuter eller tills laxen känns klar och önskvärd i köttet.
häll av vattnet och servera med valfria tillbehör.
klarrt!


igår fanns min inkokta lax på denna middagstallrik, tillsammans med dessa fina tillbehör.




fredagslåda.


fredag och sista dagen på sjukhuset innan helgen :D som vanligt stod en laddad och klar matlåda i kylen imorse när jag steg upp med tuppen. en matlåda som under dagen även blir min lunch. så här ser den ut:


böngryta, buljongkokt vitkål, naturell kvarg samt ett knaprigt äpple.


ett stycke svart tallrik.


jag har precis sett reprisen på årets julkalender och jag tycker det ser mycket lovande ut :) ska bli mysigt att följa den härliga sagan fram till julafton. ska nog ta och köpa mig tv-kalendern också, så jag har ytterligare en lucka att öppna om dagen ;)

här kommer ialla fall torsdagens middagstallrik, som ser ut som följer :)


egen-inkokt lax, japanskt sjögräs, lättkokt broccoli samt färsk mango.


en stooor favorit i repris alltså ;) varför ändra ett vinnande koncept? så länge jag inte äter det varje dag är det mer än okej. och lax är ju både gott och bra för både knopp och kropp!



ärtsoppa.


den skolmat som där serveras kan verkligen sätta spår i alla oss barn som haft lyckan att vistats i skolan ett par år. vissa måltider har älskats medan andra har ratats. jag formligen älskade potatisbullar, pannkakor, fisk med kallsås samt spagetti och köttfärssås under min tid i skolan.

om det däremot serverades spenat eller fläskkorv var jag väl mindre exalterad. när det kommer till ärtsoppa är det många som menar att de i skolan avskydde den i vanliga fall mycket fina soppan. vad jag kan minnas tyckte jag varken eller om just ärtsoppa. den gick säkert ner men jag anar att pannkakorna eller den tjocka våfflan som serverades efteråt lockade oändligt mycket mer.

idag har jag ialla fall en fin förälskelse till denna härliga och krämiga soppa. så god och så långkokande härlig som den är kan jag inte annat än jubla inombords för varje sked jag tar. att dessutom få lyckan att laga den själv är både enkelt, roligt och fram för allt gott. den tar dock sin lilla tid, men smaken gör den uns planering och den tid det tar värt.

prova själva vettja :)

Ärtsoppa med fläsk, lagom till 4-6 portioner

6 dl gula ärtor
1 gul lök
2 liter vatten
1 köttbuljong eller motsvarande mängd fond
2 tsk timjan
2 tsk mejram
1 lagerblad

cirka 250 gram bogfläsk

DAG 1
skölj ärtorna väl.
lägg dem i en stor skål/bunke och fyll med vatten.
låt stå över natten, men gärna 24 timmar.

DAG 2
häll av vattnet från ärtorna och skölj av dem.
skala och skiva löken.
koka upp vatten tillsammans med buljong, timjan, mejram och lagerbladet.
tillsätt löken, ärtorna samt hela biten bogfläsk.
låt puttra på svag värme under lock cirka 2 timmar.
plocka upp ärtskalen efterhand de flyter upp till ytan.
ta upp bogen när den blivit mör.
tärna den i önskade bitar och tillsätt i soppa igen.
smaka av; kanske mer timjan eller mejram? mer vatten?
servera gärna med senap.
klarrt!


jag gillar min lite tunnare i konsistensen och brukar därför späda med mer vatten (och därmed även lite mer fond). jag är galen i timjan så jag har gärna i mer där också :)


vad tycker du om ärtsoppa? bu eler bä? :)



RSS 2.0