egypten - middag 4.


den fjärde kvällen i Egypten bokade vi bord på en Libanesisk restaurang.





Tarboush


när vi hade fått vårt bord och menyn kom denna fina plocktallrik fram. oväntat, mysigt och himla smarrigt.


små "pajer" med köttfärsfyllning, falafel, tzatziki, marinerad sallad, hummos, babaganosh, en makalöst stark röd grönsaksröra, samt ett knyte med spenat- och ostfyllning.


till varmrätt beställde jag, elin och hassepappa en fisk toppad med bland annat varma grönsaker samt någon marinad. serverades med en otroligt fräsch sås, marinerad sallad, varma grönsaker samt ett gratinerat bröd.


mamma åt en halv benfri kyckling som serverades med risgryn, varma grönsaker samt gratinerat bröd.


när vi ätit upp kom denna tallrik in - en liten desserttallrik med 3 olika små desserter; en libanesisk kräm, färsk frukt, samt olika sorters baklava.

maten på denna restaurang var god, men inte wowgod. fisken var fin, men portionen var ganska liten och upplägget något spretigt. mamma tyckte kycklingen var god. förrtätten som dök upp helt spontant var verkligen ett stort plus. mysigt och trevligt att sitta och småplocka med nya små rätter innan själva huvudrätten kom.

men. desserten. denna libanesiska kräm. må hända att den ser smarrig ut, men kära vänner jag lovar er att skenet bedrar. detta var tapetklister i sockerform. som om de kokat ihop socker med en skvätt vatten och en mängd potatismjöl eller lite gelatin. helt oätligt och när vi frågade vad dom kallade det sa de "creme caramel". eh?

sammantaget en något yvig matupplevelse men vi kom överens om det slutliga betyget 3,5 solar av 5.


fina elin ♥


jag :)


utanför restaurangen låg en meny :)


elin väntar på varmrätt. galet suddig bild, men jag ville visa er vilken fin miljö vi faktiskt satt i :)


egypten - lunch 4.



fjärde dagen i Makadi fann vi ett lunchställe som resten av dagarna skulle komma att bli vår stora lunchfavorit.



här ute satt vi och åt lunch (denna bild är tagen 07.30 på morgonen, därav den aöde och folktomma känslan).


Lagoon (- Lunchbuffé)


min lunchtallrik; nygrillad & marinerad kyckling, riven rotfrukt, färsk marinerad melon och nygrillad aubergine.


min tallrik med lite smått och gott från dessertbordet; färsk jordgubbe (garnering, *host host*), färsk ananas, apelsin, äpplepaj samt fikonpaj (som för övrigt blev hela fmailjens favorit).

ute på serveringen grillades det olika varianter av färska marinerade godbitar. det var bara att knata dit, ta en tallrik och därefter förse sig själv med alldeles nygrillade och otroligt möra kycklingbitar eller vad det nu önskades.

inne i restaurangen fanns sedan otaliga tillbehör, allt från fräscha sallader, frukt, potatis i olika former, ratatouille, pasta, grillad svamp och så vidare. och även andra varmrätter såsom köttgryta, hamburgare med tillbehör, vita bönor, fisk med mera med mera.

som avslut fanns självklart flera fat med olika efterrätter, frukt, kaffe och te.

en fantastiskt ställe att äta lunch på och vi var alla otroligt nöjda och glada efteråt. betgyget blev även därefter; 5 solar av 5!


marinerad kyckling uppe på grillen - kocken är på topp!


så saftiga, smakrika och möra kycklingbitar - perfekt lunch i skuggan en varm dag.


fina fina elin med lika söta saker från efterrättsbordet.


jag var glad (och hungrig anar jag av den minen ;).


egypten - middag 3.


terdje kvällen gick vi till en italiensk restaurang; Leonardo. där fanns både pizza, pasta och vanlig alá carte meny. ett förrättsbord samt ett efterrättsbord fanns i restaurangen så gästerna själva kunde välja ut sina favoriter till både förrätt och dessert.



Leonardo


jag valde "Cordon Blue", en kycklingfilé (med världens fritering över) med tomat, persilja och spenat. inte mycket grönsaker på denna tallrik, men som tur var ett välfyllt förrättsbord med flera olika sorters sallader, marinerade grönsaker, svamp och rotfrukter.


elin åt en lasagne.


hasse bestälde fiskfilé serverad med aubergineröra, småpotatis och toppad med citron.


mamma valde kalv med blomkål, sås och tomat.


efter varmrätten stod efterrättsbordet uppdukat, men vår servitör kom även in med varsin tallrik med denna lilla kaka.

restaurangen var fin med en tevlig personal.
ett plus för förrättsbordet som innehöll flera olika smårätter så som olika sallader, stekt smålök, varma grönsaker, bröd med mera. fint att själv få plocka till sig både förrätt men även tillbehör till den varmrätt vi beställt.

och själva varmrätten var helt okej. min kycklingfilé smakade dock inget speciellt, kyckling helt enkelt. den var inte torr men inte jättesaftig, vilket jag föredrar när det kommer till kyckling. snålt med tillbehör, men det fixades ju enkelt med förättsbordet.
elin som valde kalven kunde inte äta den då den inte alls föll henne i smaken. så hon bytte helt enkelt med mamma som beställde lasagne. den var okje, men inte mer än så.
den allra godaste rätten denna kväll var fisken som hassepappa beställde. den var saftig med en otrolig smak och annorlunda tillbehör.

efterrättsbordet innehöll lite av varje - bakelser, tårtbitar, färsk frukt, baklava med mera.
sammantaget en helt okej middag och betyet vi gav blev sammantaget 3 solar av 5.


hejdär :)


egypten - stranden.


stranden var alldeles ljuvlig, solen sken och runtomkring doftade det av saltvatten, solkräm, grillat och salt vatten.




ett par fina timmar spenderades på detta ställe om dagarna alltså - inte fy skam direkt :)


nu är vi dock hemma i sverige och här är det varken bikiniväder, mjuk sand eller palmer. men väl VÅR! solen skiner fårn en klarblå himmel, plusgrader i luften, grus under skorna och sjungande fåglar. hur underbart är inte detta?


rödvinsbräserat högrev.


även om det så smått börjar dofta vår ute kan jag inte riktigt slita mig från långkoket. under sen vår och hela sommaren står det inte högt upp på listan men än så länge lockar det än med mört kött som sakta fått puttra ihop med rotfrukt, fond och mustigt rödvin...

detta mina vänner, är den godaste varianten av högrev jag någonsin ätit. utan överdrift.

Rödvinsbräserat högrev

800 gram högrev
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
5 dl + 1 dl rödvin
5 dl vatten
3 msk kalvfond
1 lagerblad
200 gram rökt sidfläsk

sätt ugnen på 225 grader.
skär köttet i fyra lika stora delar, stek det i stekpanna så det får en fin yta, salta och peppra.
lägg över köttet i en större ugnsform.
skala och skär lök, vitlök och morot i mindre bitar.
koka upp rödvin, vatten, fond, lök, vitlök, morot och lagerblad i en kstrull.
häll uppkoket över köttet och ställ in i ugnen 30 minuter.
skär under tiden bort svålen på sidfläsket, skär fläsket i mindre tärningar och stek i stekpannan.
ta ut köttet och vänd på det.
sänk ugnen til l175 grader, fördela sidfläsket kring köttet och ställ in i ugnen 4 timmar.
vänd köttet ett par gånger under tiden så det får chansen att bli riktigt mört.
köttet ska lätt falla isär när det är klart.
ta ut köttet, sila bort morot, lök och lagerblad (spara gärna och ha som tillbehör) och häll skyn i en kastrull.
koka upp tillsammans med resterande 1 dl rödvin cirka 1 minut.
red av till önskad konsistens.
servera tillsammans med exempelvis, kokt broccoli, potatis, skysåsen samt en krispig sallad.
klarrt!


samtliga ingredienser.


köttet är skuret i fyra kuber och steks snabbt gyllene.


rödvin, vatten, fond, morot, lök, vitlök och lagerblad kokar ihop på spisen.


och hälls sedan över köttet.


sidfläsket steks...


köttet har stått inne 30 minuter och får nu sällskap av sidfläsket.


in i ugnen ytterligare 4 timmar, denna gång på 175 grader.


efter totalt 4,5 timmar i ugnen ser det ut såhär. jag hade inte tid att vända köttet mer än 1 gång så köttet fick en härligt knaprig yta överst, samtidigt som både insidan och underisdan var otroligt saftigt och mört. det gjorde dock inte mig något - jag älskar krispigt, knaprigt och allt liknande. gooott...


jag kan säga att det blev tebbaras här hemma. vilket otroligt kött. detta bara måste ni testa.



vi kokar väl äggen i... 20 minuter?


visst var det äggulor som lurade på denna bild. kanske inte så knepigt att klura ut, men de såg så icke-gula ut att jag inte kunde låta bli.



skapligt hårdkokta ägg i Egypten alltså, och även om jag vet om att det inte är det minsta farligt att sätta tänderna i en överkokt äggula kändes det inte särskilt trevligt när de grågröna bollarna visade sig.
dessutom är jag inte alls förstjust i hårdkokt äggula. lite krämig och halvrinnig vill jag ha den :)

så istället för att ta ett helt ägg till frukosten skalade jag helt enkelt 4 ägg, separerade äggvita från äggula och smaskade i mig endast vitorna. gott det med, och jag gick inte heller miste om protein som ju är så viktigt (särskilt när vi tränar) och tillsammans med krämig yoghurt, färsk frukt, te och sol i ögat blev det en perfekt start på dagen.




kika in lite senare - då dyker det upp ett makalöst recept på en lika makalöst smarrig middag.
det vankas lååångkok! :)


lördagskvällen.


ikväll serverades plommonspäckad fläskkarré. en makalöst god, lättlagad och trevlig rätt. recept på det finner ni HÄR.

nu vankas det schlager, färsk frukt, tända ljus och mysfaktor på hög nivå. jag önskar er en trevlig kväll!




egypten - lunch 3.


tredje dagen gick vi till en restaurang vid namn The Island för att äta lunch. en karibisk restaurang med lite allt möjligt på menyn.




The Island


"stekt" (snarare friterad?) bläckfisk & räka med en kall sås och lite grönsallad.


jag beställde fisk med kokos- och mangosås. serverad med råkost och ris. toppad med sparris, varm tomat, citron och persilja.


till efterrätt beställde vi in 2 portioner av denna chokladskapelse.



och in kom detta (plus ytterligare en variant?)



och ja, dessa två olika (?), den tredje tog jag inte kort på men det var samma hallonsorbet (??) varvad med banan, ska då vara ovanbeskrivna chokladmousse. eeh?

den fisk jag beställde var riktigt god. skaldjursalladen var ett minus då det stood att den skulle vara stekt och marinerad men kom ut som små friterade bitar. efterrätten var ju en flopp från början till slut då det för det första kom ut tre olika desserter och inte två likadana som vi beställt. att det sedan var hallonsorbet i olika former och varianter som servitören bestämt hävdade var chokladdesserten i menyn var helt galet!

med detta i tankarna gav vi denna lunch sammanlagt knappt 3 av 5 solar.


elin väljer ur menyn.


jag var glad :)




turturduvor.


hörrni, titta så rara.



är dom inte alldeles ljuvliga? :) två förälskade duvor sittandes i en glugg utanför vårt hotellrum i Makadi. kunde bara inte låta bli att föreviga dom på bild.


till middag ikväll blev det detta. ruuuskit gott.

vad åt ni ikväll? berätta - jag är nyfiken! :)


fredag!


god morgon sköna fredag! efter tentan som skrevs på torsdag morgon fick jag helg - långhelg :) mycket välbehövligt då denna vecka gått helt uppochner här.

men, det är ju livet det :)

denna soligt våriga fredag är en del saker inplanerade, bland annat lite handling, bodypump, bastu och sedan god mat. och kanske lite fredagsmys? jaa självklart :)

återkommer lite senare under dagen !


till dess - någon som kan gissa vad nedanstående egypten-ting är för något?




egypten - middag 2.


andra kvällen gick vi upp till Botanical Garden, en lite lyxigare restaurang med den där fina och ljusa känslan.

Botanical Garden



fin stämning med tända ljus.


jag beställde en biff, medium, som serverades med stekt/kokt blomkål, broccoli, zucchini & morot samt en jättegod skysås. hassepappa beställde en likadan.


elin åt en grillad fisk med broccoli, blomkål, morot & zucchini samt en gyllene sås.


mamma beställde kyckling serverat med äppleröra, en majs/chilichutney, stekt blomkål, broccoli, morot & zucchini samt en mustig sås.


elinsyster ♥


mamma


jag :)


till efterrätt beställde jag och hasse "glass med färsk frukt". mamma och elin valde creme brulée, vilka jag ej fotade.

god mat, fin stämning, sköna stolar och fin service. köttet var gott med en fin smak. elins fisk var alldeles gudomlig och även mamma var nöjd med sin middag. ett minus för en tråkig dessert (creme bruléen fick dock högt betyg) och en alltför på servitör som inte hade koll på när skämt inte är roliga längre.
sammantaget gav vi betyget 4 av 5 solar.


skaplig utsikt :)


gott på kvällskvisten.


fint kvällsfika :)



nya Lokan med smak av äpple + favoriten just nu; toscan! sluuurp.


min favorit just nu, toscamazarinen. jag ber alltid kassörskan om den med mest tosca på - ju mer desto smarrigare!


nya loka med smak av äpple - jag gillade den verkligen! 5 solar av 5, helt klart :)
har ni smakat? vad tyckte ni?



en frukost vid vattnet.


här åt vi frukost varje morgon :)



The Dome



utsikten från vårt frukostbord var helt okej :)


krämig naturell yoghurt med pressad färsk apelsin samt små bitar färsk galiamelon. så gott och uppfriskande på morgonen :)


det dignade av solgula apelsiner och alla var så saftiga och söta.


gröten som fanns var, sitt utseende till trots, himla smarrig :)



ett lite annorlunda, men ack så kalasigt bröd :)


här kommer jag med en liten skål med färska dadlar - sjutton vad goda dom var!


finaste mamma ♥ precis lika frukostälskande som jag :)


såhär såg en tallrik ut; gurka, tomat, egenkomponerad omelett, melonbitar i mjölk/yoghurtsås samt leverpastej (?).


ja och såhär solig och glad var jag en morgon :)



egypten - lunch 2.


andra dagen gick vi upp till Rendez Vous. en restaurang belägen bland poolerna med en liten salladsbar, frukt och bär samt en pannkaksavdelning.




Rendez Vous

jag åt lite smått och gott; här en sval och god tonfisksallad med en makalöst god kall dressing till. tomatsoppan som jag också åt var inte värd att fota; blaskig, smaklös och tråkig.


och en fräsch fruktsallad efter det - gott!


sedan beställdes det lite pannkaka som stektes framför ögonen på oss.


och ja - såhär blev det :)

en bra lunch då vi själva fick plocka helt fritt, utan den vanliga "buffé" - känslan som brukar ha en tendens till stimm och hets. salladen var god och riktigt svalkande i värmen och frukterna fräscha. ett minus för tomatsoppan dock. det hade även varit trevligt med något mer alternativ till sallad, men i det stora hela var vi nöjda.
betyget blev tilllslut 3 av 5 solar.


lyxig fiskgratäng.


fisk är ju himlans gott och särskilt färsk sådan. tillsammans med dill, en skvätt citron, en krämig sås samt mussla och krabba kan det bara inte slå fel. och jag lovar er att denna spontana och improviserade gratäng som jag lagade till denna kväll inte på något vis blev fel. särskilt inte en söndagskväll. särskilt inte efter ett otroligt tufft, svettigt och fullkomligt härligt träningspass!

Lyxig fiskgratäng med skaldjur

800 gram torskfilé, gärna färsk men fryst fungerar självklart också
pepparmix
persilja
150 gram musslor
120 gram krabbkött

2,5 dl grädde
2 dl mellanmjölk
0,5 citron, saften av
1,5 msk kaviar
1 msk fiskfond
1 msk senap

1 ägg
redning

potatismos
1 äggula

sätt ugnen på 225 grader.
skär den färska (eller upptinade) fisken i mindre bitar, fördela i en ugnsform och strö lite pepparmix och persilja över.
lägg musslor och krabbkött över fisken, lägg en bakplåtspapper över formen och baka i ugnen 10 minuter.
koka under tiden upp grädde, mjölk, citronsaft, kaviar, fond och senap i en kastrull.
ta ut fisken, häll av skyn som bildats i formen och tillsätt den i såsen.
låt såsen puttra ihop ett par minuter, red av till ösnkad tjocklek (den kan vara ganska tjock då den blir lösare efter ugnen) dra av kastrullen från plattan och kläck i ett ägg.
häll såsen över fisken så den täcks helt.
rör ner en äggula i potatismoset och spritsa det runt kanten av fiskformen.
baka i mitten av ugnen 15 minuter, sätt på grill de sista 4 minutrarna så topparna på moset får en gyllene färg.
servera med en krispig sallad och gärna kokta morötter.
klarrt!


färsk torskfilé med pepparmix och persilja.


fördela musslor och krabbkött över fisken.


häll över såsen.


och spritsa moset runtom formen sedan skjuts in i ugnen.


färdigt att servera :)


egypten - middag 1.


vår första kväll på Makadi åt vi middag på kvällsbuffén. det kändes som det bästa alternativet då vi var så pass trötta att det tog emot att kika runt på vad alla restauranger hade att erbjuda. då var en buffé det bästa i och med att det redan stod serverat och det fanns något till alla.

Lagoon Buffé


 min tallrik med lite smått och gott; stekt marinerad aubergine, marinerad bläckfisk, varm grönsaksröra, färska grönsaker, tzatziki, kalvgryta, kokt broccoli & en kall sås.


dessertbordet bjöd på bland annat; marinerad galiamelon, garnering (ja, den ingår ;), äpplekaka, jordgubbar samt en varm pudding.

en fin och god buffé som hade det mesta en hungrig turist kan önska sig. lite stimmit som en buffé lätt kan bli gjorde att vi gav betyget 3 av 5 solar!


egypten - lunch 1.


när vi landat, farit med bussen till hotellet, checkat in och lämnat av allt bagage knatade vi ner till stranden för att finna något att äta till lunch. det blåste hej vilt och var riktigt kyligt så tjocktröja opch långbyxa var på! inte riktigt vad som tänkts när det kommer till egypten och jag tror vi alla fruktade att det skulle se likadant ut hela veckan!

vi fann ialla fall en fin liten grill strax innan stranden och sanden tog vid. där grillades det alltifrån calamares till hamburgare och doften gjorde oss alldeles förfärligt sugna. vi beställde alla calamares, men tråkigt nog var den slut. istället hade de grillad fisk som 3 av oss beställde. den fjärde av oss beställde kyckling.


grillad fiskfilé, pommes, oliver och citron.

fisken var riktigt saftig och god och ett plus att den grillades på betsällning. men tillbehören var ynkliga och rätten var inget speciell egentligen. vi gav denna lunch 2,5 av 5 solar. hungrig som jag var beställde jag ytterligare en portion ändå - det kostade ju inget! :)

ryggbiff med kappa.


ikväll serverades det lyxig godmiddag bestående av helstekt ryggbiff, smörstekt sparris, champinjoner med vitlök samt rotisar i ugn. maakalöst gott!

jag klappade in köttet med pepparmix och salt, stekte det i smör och stack in en stektermometer. skjuts in i ugnen på 225 grader samtidigt som en ugnsplåt palsternacka, färsk hel vitlök, morot och potatis bakades med olja. köttet fick en innertemperatur på 60 grader, togs ut och sveptes in i folie ett par minuter.
när sedan rotisarna blivit mjuka och frasiga skar jag upp köttet och serverade med sparris, svamp, sallad samt bearnaise!


stekt i pannan med smör, salt och pepparmix. in med en digital stektermometer och skjuts in i ugnen!


stekt färsk sparris och champinjoner med vitlök från egypten :)


köttet har fått en innertemperatur på 60 grader och det får vila insvept i ugnsfolie ett par minuter.


svampen med en doft av vitlök.


köttet är uppskuret med sparris bredvid. dags att servera :)


låt det smaka! :)


present från elin ♥


min syster känner mig så väl.



rökta laxfenor - åååh så gott!


på flygplanet - morgon.


på väg ner till vårt resmål blev vi serverade en trevlig liten frukostbricka. i och med att vårt plan lyfte strax efter 07.00 och vi stigit upp 04.30 var det gudomligt att få njut av denna lilla enkla frukost.



på denna frukostbricka fanns

- smör
- ekologisk skinka
- sallad
- röd paprika
- kokt ägg
- kalles kaviar
- ost
- fruktyoughurt
- färskost
- krispiga äppleklyftor
- marmelad

+ te/kaffe, mjölk, mjukt bröd, knäckebröd

en oväntat fin och god frukost. att sedan avnjuta den med denna utsikt gjorde ju inte upplevelsen sämre precis :)


plockar med frukosten en torsdagsmorgon i februari. kikar ut genom fönstret och möts av detta. inte kattskit direkt.


knäcke med ägg och kaviar - så gott.


och mitt älskade morgonte förstås, med mjölk!


hemma igen!

.
hej på er!
nu har jag återigen landat i sverige efter en makalöst underbar vecka i egypten :) jag laddade upp en radda inlägg inför veckan jag skulle vara borta och jag hoppas det har varit bra? :)
.
vad jag har njutit, solat, ätit, solat igen, ätit lite mer och njutit lite till. och sen ätit igen. underbart!
.
nu har jag en hel drös med bilder och fina inlägg från vår resa som bara väntar på att få bli publicerade; alltifrån underliga missförstånd från egyptiska servitörer, vad som kan tänkas sysselsätta dig under en femtimmarsresa på ett flyplan till frukostbufféer på makadi bay och restaurangbetyg varje dag.
.
så håll utkik för detta mina vänner vill ni inte missa! och hörrni - jag har minsann saknat er :)
.

krispigt mellis.

.
krispiga och saftiga äpplen. så perfekt till mellis :)
.

brödbak ute i vintervädret.

.
våra svenska vintrar bjuder på de mest klara och soliga dagar med djupblå himmel. perfekt att klä på sig ordentligt varma kläder för att sedan stiga ut i frisk luft och härligt väder!
januari bjöd på en hel del sådana dagar och en av dom spenderade vi ute vid grillen där det bakades bröd. eller grillades bröd kanske är rätta formuleringen :)
varma, nygräddade brödkakor med frasig yta. bara att bre smör på och njuta av den nybakta smaken och smält smör...
.
.
Stompa
.
2,5 dl filmjölk
0,75 dl ljus sirap
1 tsk hela fänkålsfrö
1 tsk hel anis
6,5 dl rågsikt
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
.

blanda filmjölk och sirap.

stöt fänkålsfrö och hel anis i en mortel.

blanda alla torra ingredienser, tillsätt vätskan och knåda samman till en deg.

dela degen i 10 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.

stek kakorna gyllene på medelvärme i en stekpanna, någon minut på varje sida.

klarrt!
.

liten hjälpreda såg till att bröden blev ordentligt naggade.
.
upp på elden.
.
brödet har fått en gyllene yta och börjar bli klart :)
.
färdiggräddat :)

.

lax på menyn.

.
.
varmrökt lax. stekt broccoli. isberg. tomat. stekt blomkål.
.

en middagstallrik i januari.

rödpaprika. grillade kycklingvingar. kokt broccoli. färsk mango. grillade kycklingben. varm tomat. isberg.
GOTT!

.

pannkaka & våffla.

.
en måndag i januari hade vi systrar möjligheten att alla samlas hemma hos mamma mitt på blanka dagen. det gräddades våfflor och pannkakor på löpande band och jag tror jag doftade av stekt pannkaka i 2 dagar efter det ;)
.
liten våffla till liten kille.
.
grädda grädda. emeliesyster fixade de första pannkakorna :)
.
en glad onge :)
.

pannkaka - frasigt ska det va.

.

mormor astrids köttfärsform.

.
min mormor är en riktig ängel och har under åren serverat oss barn och barnbarn otroliga middagar. flera underbara och värdefulla minnen finns från mormor och morfars hem och det känns fint att få med åtminstone en rätt som mormor har serverat oss.
.
jag anar att hon sitter inne på en hel mängd recept på middagar som får det att vattnas i munnen. någon dag ska jag allt fråga om jag inte kan få ta en liten titt på hennes samling.
nåja, här kommer ialla fall en av hennes fina middagar. dock med en del tillägg för att få den ännu lite godare.
.
Mormor Astrids köttfärsform
.
500 gram köttfärs
2 gula lökar
(3 vitlöksklyftor)
(2 morötter)
(1-2 burkar champinjoner eller annan svamp)
1,5-2 dl vatten
1 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
2 msk tomatpuré (0,5 dl)
2 msk vetemjöl
salt
pepparmix
.
potatismos + 1 ägg
.
sätt ugnen på 200 grader.
skala och hacka lök och vitlök, tärna morot.
stek lök, vitlök, morot och svamp i stekpanna och lägg över i en stor kastrull eller gryta.
stek köttfärsen och lägg över den i grytan.
sätt grytan på plattan och tillsätt vatten, buljong/fond, tomatpuré och vetemjöl.
rör om ordentligt och puttra ihop ett pa rminuter.
smaka av med salt och peppar.
fördela röran i en ugnsform, blanda potatismoset med ett ägg och bred moset över röran.
dra lite lätt med en gaffel över så ett fint mönster bildas.
grädda i ugnen cirka 15-20 minuter eller tills den fått en fin gyllene färg.
servera med en krispig sallad.
klarrt!
.

gul lök, morot & vitlök.
.

allt har fräst en stund i stekpanna och lagts över i grytan.
.

och så köttfärsen.
.

röran har puttrat ihop, denna gång fick torkade trattkantareller hoppa med.
.

allt läggs upp i en ugnsform.
.

potatismoset bres över. dra gärna lite med gaffeln så ett räffelmönster bildas.
.

dags att servera :)
.

lasagne.


lasagne är så otroligt gott. krämigt, fyllt av smaker och mättande. vad mer kan vi begära av en middag?
här kommer en variant med köttfärs. det finns många olika varianter med mer eller mindre ingredienser, men detta är den vi brukar göra och den blir fantastiskt god. fina smaker, krämig mitt med mjuka morötter och riktigt riktigt god!

Lasagne

500 gram nötfärs
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 morötter
500 gram krossade tomater
2 dl vatten
(ev. mer eller mindre. tillsätt lite pö om pö; det går ju alltid att späda allteftersom :)
3 msk fond
0,5 dl oregano
2 msk basilika
1 msk timjan
pepparmix

lasagneplattor
ostsås
, hemgjord eller på förpackning (jag brukar använda Knorr Bechamelsås, 5 dl)

sätt ugnen på 200 grader.
bryn köttfärsen så den får färg, lägg över på en tallrik.
hacka lök och vitlök, fräs dem gyllene och mjuka i stekpannan.
tärna morötterna och fräs med bland löken.
tillsätt den förbrynta köttfärsen.
häll över krossade tomater, vatten, fond, oregano, basilika.
låt allt långsamt puttra ihop på svag värme under lock/bakplåtspapper cirka 20 minuter.
varva köttfärsröran med ostsåsen och lasagneplattor i en ugnsform, avsluta med ostås.
grädda i ugnen cirka 40 minuter eller tills lasagneplattorna mjuknat en aning.
servera gärna med en god sallad.
klarrt!


köttfärs, lök, vitlök & morot har stekts och fräser nu ihop tillsammans med kryddor. denna gång fick även en burk champinjoner åka ner.


och så krossade tomater, vatten & fond. låt allt långsamt puttra ihop under lock. späd med mer vatten om det blir torrt under tiden. smaka av hela tiden så du får en bra smak :)


varvat i ugnsform och avslutat med ostsås. nu dags för en stund i ugnen :)


dags att servera, gärna med en krispig sallad!



surdegen.

.
dags att jäsa.
.
färdiggräddat :)
.
skiva upp, bred på smör, låt det smälta in... ta en tugga och njuut.
.
om recept önskas är det bara att hojta :)

.

plommonspäckad fläskkarré.

.
Plommonspäckad fläskkarré
.
800-900 gram fläskkarré
torkade katrinplommon
1 tsk timjan
pepparmix
salt
.
sätt ugnen på 175 grader.
krydda karrén runtomkring med salt, peppar och timjan.
skär en djup skåra längs köttets ovansida, dock inte helt rakt igenom.
fyll skåran full med katrinplommon, fäst eventuellt med tandpetare så de inte trillar ur.
lägg köttet i en ugnsform och stick gärna in en kötttermometer i den tjockaste delen.
ställ in i ugnen och låt karrén stå till en innertemperatur på 85 grader.
ta ut och vira in i aluminiumfolie där det får ligga 10-15 minuter.
skär upp köttet och servera med exempelvis sky (kan även redas med grädde till en smakrik sås), kokta morötter & brysselkål, kokt potatis, svartvinbärsgelé och sallad.
klarrt!
.
köttet är ute ur ugnen och får stå till sig en liten stund.
.
uppskuren och färdig att servera vid middagsbordet :)
.

en middagstallrik.

.

.
stekt broccoli med persillade. isberg. stekt färsk lax. japanskt sjögräs. krispig rödspetspaprika. varmstekt tomat.

.

.
det här är perfekt tillagad lax för min smak. fint stekt yta med en rosa och saftig mitt och ett krispigt och välsmakande skinn. mmmmmm.. (och mamma, jag vet hur svårt du har för lättstekt fisk, du får helt enkelt bortse från dessa två bilder ;)
.

en av många favoriter.

.
.
litche. så himla gott! :D
.

en 3 år gammal resa.

.
jag packar och skriver lista, kollar utgångsdatumet på passet för sjuttioelfte gången, letar bland sommarkläderna längst ner i byrålådan, plockar fram bikini och kollar försäkringen.
jag äter ur kylskåpet, kikar på de vackra och nötta sedlarna, kikar på strand- och hotellfotografier, lämnar nycklar, suktar och längtar efter ljuvliga frukostar och oförglömliga middagar.
.
hm, är det något jag har glömt? nåväl det är ju trots allt ett par dagar kvar. till varmare breddgrader :)
och vet ni vad? det ska bli U.N.D.E.R.B.A.R.T.
.
bara för det bjuder jag på ett par foton från en myycket härlig resa - dröm er bort ett slag vettja !
.
på väg :)
.

det vankas god mat :)
.

elin ♥
.

ganska behagligt :)
.

såhär kunde det se ut kring hotellet. inte kattskit direkt.
.

andra dagen och vi hade visst bränt oss litegrann..?
.

älskade elinsyster och jag ♥
.
det äckligaste jag åt under resan. och nej det säger jag inte för att jag är kräsen. detta VAR verkligen inte smaskigt på något vis. stekt kanin som mest var segt med insprängt fett. inte mycket gick att äta av denna portion kan jag säga.
.

tur då att just den middagens förrätt var resans godaste :)
.
.
lite beslutsångest över middagsvalet den allra sista kvällen på resan?
.

valet blev tillslut detta. grillad tonfisk, grillade grönsaker och goda såser. behöver jag ens nämna att detta var bland det godaste på resan?
.

behöver jag ens nämna att jag skrapade tallriken ren? (samt att jag blev mätt?)
.
lite stöldgods från frukostrestaurangen ;)
.
sista dagen plockade jag en blomma, som nu finns pressad i det årets dagbok.
.

ungersk gulasch.

.
värmande. gott. mustigt och långkok. härligt en vinterkväll när graderna kryper allt längre ner utomhus :)
.
Ungersk gulasch

800 gram nötkött, tex fransyska, högrev
5 vitlöksklyftor
2 stora gula lökar
1 stor eller 2 små röda chilifrukter
0,5 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 tsk kummin
7 dl köttbuljong
3 röda paprikor
200 gram rotselleri
3 tomater
salt
pepparmix
.
skär köttet i lagom stora munsbitar.
bryn det i stekpanna, krydda med pepparmix och lägg över i en gryta, ställ grytan på plattan.
grovskär löken, skiva vitlök och chili (ta bort kärnorna om ni inte ville ha en brännande het middag).
tillsätt lök, vitlök, chili, tomatpuré, paprikapulver och kummin.
låt fräsa medan du skär hälften av paprikorna i 2x2 cm stora bitar.
ha i paprikabitarna samt buljong.
skala och strimla rotsellerin och tillsätt den i grytan.
låt puttra under lock på svag värme 1,5 timme.
klyfta tomaterna och halvera dem, tärna de resterade paprikorna och tillsätt allt i grytan.
låt puttra ytterligare 1 timme.
smaka av och servera, kanske med en bit färskt bröd eller potatis.
klarrt!
.

detta blir inom ett par timmar en riktig smaksensation.
.

doftar ljuvligt :)
.

smaklig måltid :)

ja, just sådär såg min middagstallrik ut denna söndagskväll, hemma efter ett otroligt pumpande i bodypump - topp!

.

efter fredagsträning.

.
.
kvällens middag
wok med kyckling, purjolök, bambuskott, morot, vattenkastanj, champinjon, böngroddar, vitlök, röd chili, woksås, röd currypasta & vatten.
.
gott? GOTT!
.
middagstallrik med wok + curry, banan, gurka & tomat - smaaask!
.

älskart.

.
min fredag har hittills sett ut som följer
- vaknade 8.00, steg ur sängen och fixade mig inför universitetet
- cykeltur kl 8.20 till universitetet i 11 minusgrader
- basgruppsseminarie 8.30-10.30.
- cykeltur hem i 10 minusgrader och vimsigt snöfall
- åt god frukost!
resten av dagen bjuder på bland annat
- upptining av kroppen (16,6 grader i lägenheten - 1,4 grader varmare än imorse - heja!)
- lunch
- cykeltur ner till actic kl 15.40
- bodypump 16.15
- dusch, bastu och cykeltur hemåt 17.15-->
- god mat
- FREDAGSMYS!

HUR SER ER FREDAG UT? :)
.
ÄLSKA FRUKOST!





på middagstallriken.

.
.
stekt broccoli. physalis. stekt färsk lax med citronpeppar. varmstekt tomat. stekt blomkål.

.

har jag nämnt att jag älskar lax??



blommig gåva.

.
min bästeLouise gjorde mig sällskap framför premiären av "Familjen Annorlunda" i måndags. med sig hade hon dessa ljuvliga tulpaner.
.
.
är dom inte alldeles underbara? :) och mörklila dessutom. så himla rar present i efterskott
-

sådärja.

kokt broccoli. 2 grillade kycklinglår. rödpaprika. gurka. 3 grillade kycklingvingar. tomat.
-
grillad kyckling, som vanligt efter onsdagens bodypump.
gud så glad jag har blivit sedan jag började gå på det passet :) lycka!



RSS 2.0