inför årets andra lopp!


det vankas löparfest istaden; Blodomloppet går av stapeln ikväll och jag är med och springer. även om Vårruset är mitt favoritlopp är det alltid skoj att delta i liknande lopp (nu har jag "endast" sprungit ett flertal år i Vårruset samt Blodomloppet, men ni förstår vad jag menar ;) och få vara en del av folklig glädje och sprudlande energi.

vädret är sissodär; moln och 15 grader. säkert utomordentlig luft att springa i, men picknick efteråt känns sådär lockande. vi får se vad vi hittar på, men vilket som så behöver vi mat i magen. och hörrni, det blir vad vi gör det till och lite moln och kyla skrämmer inte bort oss :)

uppdatering om hur kvällen och loppet blev kommer imorgon, så håll lite utkik vettja,
jag önskar er en fortsatt fin kväll!

och så en glad bild på det!

egypten- 12.


mjölk med blåbär.


efter träningen igår kilade jag in i matbutiken där det rådde liten medlemskväll. kikade runt bland frukt och grönt, smakade en yoghurt med ananas & kokos, hamnade vid charken och slutligen knatade jag förbi mejeriet och fick syn på denna lilla raring.



jag har smakat den naturella, icke-smaksatta varianten tidigare men den föll mig inte alls i smaken. jag upplevde den med någon konstgjord eftersmak och det gjorde att jag inte alls var förjust, trots det fina med ett högt proteininnnehåll.

men hörrni... denna variant. jag säger bara ojoj. jag föll pladask. efter första klunken! jo det är sant. jag brukar verkligen inte vara något fan av smaksatta produkter. men jag säger då det - jag kan ha funnit en ny liten sommarfavorit.

den smakar verkligen som mellanmjölk med färska blåbär, ingen underlig bismak av konstgjort innehåll. känslan av blåbärsglass är otroligt nära och det gör att förnimmelsen sommar blir ännu tydligare.
så kall, så himla god! jag kan tänka mig att en het sommardag är denna perfekt att svalka sig med. serverad iskall i ett glas, kanske med någon isbit i för extra svalka.

nu känner jag att jag blir alldeles euforisk här (sveriges nya ord?) men ni bara måste testa denna. ett extra plus för det höga proteinhalten samt den låga laktoshalten.

betyg: 5 solar av 5. (samt ett litet hurrarop för att det är en liten förpackning, 5 dl, - perfekt för mig som bor i eget hushåll och därmed har dte lite knepigt med att göra av med alltför stora förpackningar.)

HÄR kan ni läsa mer om denna mjölk.


lunch till middag?


jag är nyligen hemkommen efter kvällens bodypump. har njutit av både dusch och bastu samt en cykeltur hem genom stan; sval sommarkväll, försommar-ystra fåglar, en aning darriga muskler och små vita moln på himmelen. jag kan säga er att jag är mer än nöjd med min tillvaro just nu :)

och hörrni, visst kan det inte hjälpas att suget vid middagstid dras mot samma sak som intogs på lunchen? nej, ibland är det helt okej att njuta av det faktum att jag (än så länge) bor själv och därmed kan knapra i mig precis det jag är sugen på, vare sig det är middagsmat till frukost och frukostmat till middag (det förstnämnda skulle jag dock inte få för mig att genomföra, isch).

tja, så här har ni kvällens middagsbricka, just samma som dagens lunchtallrik :)



hårt hällbröd med naturell keso, banan & rökt skinka
hårt paltbröd med färsk tomat, naturell keso & smörgåsgurka
(
+ en tallrik grönsaker vid sidan om)




citronmarängpaj.


med söndagens Mors dag i tankarna kommer här ett riktigt sommrigt höjdarrecept. söt maräng, syrlig citronkräm och krispigt pajskal. mammas favorit!

just en citronmarängpaj gjorde min emeliesyster till mors dag och den blev toppen, smaken var perfekt.
även om citronkrämen var aningens lös. efter jag frågat hur receptet hon följde löd fick jag veta att det hon följt angett att hon endast skulle röra ihop citronkrämen i en bunke.

när jag för något år sedan bakade just denna paj kokade jag ihop krämen i en kastrull på spisen, vilket gjorde att den tjocknade till och blev smidigare att hantera vid monteringen av pajen.

därför kommer nu det recept jag följde, där krämen får koka ihop i kastrull och därefter svalna. och kära vänner, jag lovar att ni inte kommer bli besvikna :)



Citronmarängpaj

3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk vatten

4 dl vatten
2 dl socker
1,25 dl maizena
1-2 st citroner,
saft & skal
4 äggulor
1 msk smör

4 äggvitor
1,5 dl socker

sätt ugnen på 225 grader.
nyp ihop mjöl, smör och vatten till en deg.
tryck eller kavla ut den i en pajform och grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter.
rör ihop vatten, socker, maizena samt pressad citronsaft i en kastrull.
koka upp smeten under omrörning, gärna med en träsked.
ta kastrullen från värmen, tillsätt äggulorna, låt krämen få ett uppkok.
ta bort från plattan så den ej skär sig, rör ner rivet citronskal samt smör.
låt krämen svalna helt och häll den sedan i det förgräddade och avsvalnade pajskalet.
sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
vispa samman äggvitorna till ett fast skum, vänd försiktigt ner sockret.
bred eller spritsa ut marängen över pajen och grädda därefter i den övre delen av ugnen tills marängen får en gyllene yta, cirka 5-8 minuter; håll koll så den ej bränns! 
låt pajen svalna och severa sedan på somriga assietter.
klarrt!


elinsyster med fina bebismagen och en somrig portion citronmarängpaj :)


på kvällens middagstallrik.




stekt kyckling, broccoli, zucchini, paprika & trattkantarell
tzatziki (
naturell yoghurt, grovriven gurka, vitlök, pepparmix)
krispigt vit isbergssallad

jag tycker den vita, tjockare delen på vanlig hederlig isbergssallad är så god. himla krispig, söt och fasligt trevlig till en maträtt med sin svalkande smak. gott!
kycklingköttet kommer från frysen; rester från en tillagad färsk kyckling i min lergryta. smidigt sätt att spara allt kött för att använda vid ett senare tillfälle :)







Morsdag- 12. elinsyster, mamma, emeliesyster & jag. mina finaste hjärtan ♥


en favorittallrik.


på kvällens tallrik hamnade en favorit. så enkelt och så gott :)



varmrökt regnbågslax
krispigt smörfräst trattkantarell, zucchini, rödpaprika & broccoli
kall sås (
naturell yoghurt, gräslök & dill)
sallad (
isberg & rödpaprika)



svalkande gazpacho.


här, mina vänner, kommer receptet på den ljuvliga gazpacho min älskade mamma ordnade till igår. perfekt att svalka er med varma sommardagar,  om ett inslag i sommarbuffén eller som tillbehör till grillat. tja, den funkar till det mesta helt enkelt. testa nu!



Gazpacho

0,5 rödlök
0,5 gurka
1 vitlöksklyfta
1 gul paprika
2 tomater
0,5 dl vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 tsk socker
1 tsk salt
500 gram krossade tomater
1 kruka basilika
2 dl kallt vatten

skala och skär rödlök, gurka och vitlök i mindre bitar.
kärna ur paprikan och skär den samt tomaterna i bitar.
blanda smman vitvinsvinäger, olivolja, salt & socker, låt sedan grönsakerna marineras i vätskan minst 30 minuter.
mixa sedan grönsakerna med krossade tomater och basilika till en slät soppa (jag tycker dock det är ruskit gott med en inte helt rinnig gazpacho).
späd gazpachon med kallt vatten tills du är nöjd med smak och konsistens.
servera gazpachon riktigt kall och njut.
klarrt!


spara gärna några blad från basilikan och dekorera gazpachon med. tjusigt och gott :)


hennes dag.


en riktigt fin och ljuvligt härlig Mors dag har det varit denna söndag och jag kan inte annat än säga

mamma jag älskar dig ♥ jag vet att ord inte räcker till. men jag vet även att du känner i hjärtat hur mycket du betyder för mig. så himla fin mamma som du har ingen annan på detta runda klot. tack för att du finns där, i vått och torrt, sol och moln, regn och glädje. tack ♥


den allra finaste mamma ♥


och så kör vi en liten dagens middagstallrik på det :)



paprikarubbad fläskkarré (rester från gårdagens middag)
grillad zucchini
grillad paprika
isbergssallad, rädisa, gräslök, päron
iskall hemgjord gazpacho (recept)

vilken härlig tallrik att avnjuta ute i gräset. kvällssolen värmde och grönskan stod som spön i backen. jag bara älskart! och hörrni, denna gazpacho... så sval, frisk och läskande. denna får ni bara inte missa och däför lägger jag ut receptet imorgon. så kära ni, håll utkik :)



underbara sommar !


paprikarubbad fläskkarré.


hörrni, vilken dag igår! heelt galet att vi tog hem hela eurovision song contoest! men underbart om ni frågar mig :) Loreen var grym och vi stack verkligen ut med den låten. fest!

men, innan den hejdundrade finalen i baku började (helt galet att tiden är så anpassad till sverige - där var ju klockan 01.00 mitt i programmet!!) var det grilltajm hemma i sverige, hos familjen.
vanligtvis blandas det till en marinad på olja, soja, pepparmix, tomatpuré & vitlök hemma. den är otroligt tacksam då den inte bara gör köttet riktigt smarrigt, den passar dessutom till det mesta; fläskkött, nötkött, majskolv, aubergine osv osv. 
men denna gång hade ett recept dykt upp i tidningen som gjorde att det testades.

doften som spred sig under marineringen påminde galet mycket om ölkorv vilket fick oss att börja fundera lite på hur det egentligen skulle sluta. men efter köttet var grillat, det hamnat på våra tallrikar och vi tagit ett par smakbitar vande vi oss faktiskt vid en lite ovanlig smak på grillat kött. men ojoj vad saftigt och mört det blev. tricket är även att inte grilla det alltför länge på grillen; våga ta av det innan det blivit kruttorrt!

vill ni testa själva så kommer hela receptet, inklusiva marinaden, här nedan.  

Paprikarubbad fläskkarré

fläskkarré, 800 gram passar bra till 4 portioner

1,5 msk farinsocker
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen koriander
salt
0,5 dl vatten
0,5 kruka färsk timjan,
repade / motsvarande mängd torkad

putsa köttet och skär det i önskade tjocka skivor.
blanda samman samtliga kryddor, häll på vattnet och rör ihop ordentligt.
gnid in blandningen ordentligt i köttet, låt sedan vila i kylen i en eller dubbla plastpåsar minst 2 timmar.
låt köttet komma ut i rumstemperatur innan grillningen så det ej är kylskåpskallt när det läggs på grillen.
grilla skivorna och servera med valfria tillbehör.
klarrt!


vi åt det smakrika & saftiga köttet tillsammans med lite allt möjligt plock - gott!! och hörrni; SOMMAR!


keso vs keso.


jag kikar bara in för att klargöra ettkomstaterande.
keso är något jag tycker riktigt bra om och jag har tidigare enbart köpt ralas minkeso. länge länge tyckte jag denna var den allra bästa. men efter en titt på en prova-keso-undersökning i en tidning köpte jag arlas standardkeso.

nu har jag ätit denna i sågon månad och jag kan bara säag en sak; vilken skillnad. nu tycker jag minikeson smakar konstgjort med en underlig eftersmak. det är nog så också då minikeson innehåller lite mer ingredienser jämfört med min nya favorit standardkeson.

så, heja standard!


fungerar ibland och äts då och då, men annars nej tack?


JA! :)

grill istället för sill.


ytterligare en tenta avklarad, puh. endast 1 kvar samt 1 seminarium innan SOMMAR! :D

när resten denna kväll ville ha sill & potatis och därmed kokade färskpotatis med dill, grabbade jag tag i grillen. jag anar att det var träningen precis innan som gjorde att mitt kött-sug var rejält stort. som vanligt med andra ord :)

så med en fläskytterfilé hemma i kylen (som jag ett par veckor sedan fyndat i matbutiken för ynka 35 kronor) gjorde jag mig en egen grilltallrik.



skivade en bit av fläskytterfilén i tunna skivor, lät den snabbmarineras i rapsolja, soja, vitlök, pepparmix & sambal oelek medan grillen fick en fin glöd. i marinaden hamnade även skivad aubergine samt majskolv.
det tunna köttet blev snabbt klart på den heta grillen och behöll därmed sin saftiga smak.

och sjuttsingen vad smarrigt det blev. alla nöjda :)


serverades tillsammans med en sallad på isberg, körsbärstomat, gurka & päron. gooott!


bonaqua.


efter detta inlägg hörde min emeliesyster av sig och tipsade om ett smaksatt vatten som enligt henne smakade mycket bra. och inte nog med att jag har en otroligt fin syster, både till insida och utsida, hon har en riktigt bra smak också. för denna flaska föl mig verkligen i smaken. somrig, fräsch, svalkande och så god!



Bonaqua Jordgubb & rabarber

denna variant avnjöts igår kväll tillsammans med den goda salladen jag plockade ihop i matbutiken. kanske skulle den kunna ha smakat aningens mer jordgubb, men det är knivigt att få allt här i världen, eller hur? :) 
jag kan bara säga att den tydliga smaken av rabarb och jordgubb påminner om en sak - SOMMAR!

betyg: 4,5 solar av 5.


plocksallad efter vikt.


denna kväll avnjöts middagen på balkongen. sommarvärme en kväll i slutet av maj kan bara inte bli dålig. middagen bestod av en sallad där konceptet var att vi själva fick plokca ihop det vi ville ha, alltsammans vägdes sedan i kassan vilket sedan betalades efter vikten.

priset var 9,90 kronor/hg och min sallad såg ut som nedan



räkor
kräftstjärtar
fetaost
keso
ägg
isbergssallad
soltorkad tomat
broccoli
avocado
körsbärstomat
coleslaw
ananas

min sallad gick på 54 kronor och med tanke på hur mycket kräftstjärtar och rkor jag la i den var det verkligen ett bra pris. trevligt, prisvärt, roligt och gott koncept att själv få plocka ihop sin alldeles egna sallad som sedan betalas efter dess vikt.



det goda efter blev inget mindre än krispig vattenmelon samt söta jordgubbar. och detta är bara början av sommaren. ljuvligt.


hej soliga majkväll.


min dag har varit så fin. startade morgonen 09.00 med ett besök på actic. 1,5 timme senare lämnade jag lokalen efter både styrketräning, dusch & bastu. solig cykeltur hem där jag sedan njöt av en god och lång frukost. bättre start på dagen finns kanske inte?

kyckling
till middag denna soliga onsdag och jag kan inte annat än älska min tegelröda lergryta. ikväll hamnade 1 kycklingklubba samt 6 kycklingvingar i grytan, rejelät kryddade med min hemgjorda grillkrydda.

tillbehöret blev lite tafatt och.. ja lite salladsaktig ;) men vad gör det? jag älskar plock och ikväll kände jag för att enbart mumsa på detta. annars älskar jag att få ihop en måltid av det som kyl & frys har att erbjuda. tycker det är så himla roligt, lite utmaning över det hela också :) men denna kväll alltså; enkelt och men ack så gott.


kycklingklubba och kycklingvingar tillagade i lergrytan
broccoli
sallad (
isberg, rödpaprika, zucchini)

hur ni tillagar kyckling i lergryta på mitt sätt finner ni HÄR. om ni använder fryst kyckling - klicka då HÄR för mitt recept.

senare väntar även färsk frukt (har både honungsmelon & ananas kvar från Estelles dop-kväll igår) samt en härlig liten toscabit. perfekt.





ny Loka, nr 3.



hej på er i värmen!
jag hoppas ni har ett lika ljuvligt väder som jag? strålande solsken, ljusblå himmel och 23 grader i skuggan. jag njuter av varje sekund :)

som jag tidigare skrivit har Loka under våren kommit ut med 3 nya smaker. idag är de väl inte särskilt nya längre, men jag har nu smakat samtliga och vad jag tyckte om de 2 första smakerna kan ni läsa HÄR och HÄR.

sist ut är...



Jordgubb & lakrits

när jag först fick nys om de nya smakerna Loka lanserade tänkte jag direkt att en jag absolut inte skulle komma att smaka (och framför allt inte lägga pengar på) var denna. jag har aldrig tyckt om lakrits, bortsätt från hallon/lakrits-döskallarna samt pingvinstängerna med mint/sötlakrits.

men en kväll för någon vecka sedan fick jag ett infall att jag skulle köpa den. studsade upp ur soffan, struttade bort till KOnsum och 5 minuter senare var jag åter hemma, lagom till "Du är vad du äter". öppnade korken och sniffade. jo, visst doftade det av lakrits. men av en god typ tyckte jag. tog en klunk och ja, den var helt okej.

tog en till och efter tredje kände jag att min lakritskvot var full för den dagen. flaskan räckte i 3 dagar och det var lagom för mig, jag är helt enkelt ingen lakritstjej. hade det varit mer smak av jordgubb, som är en stoor favorit hos mig, hade jag tyckt bättre om den men som det var blev den ingen favorit.

jag kan dock tänka mig att ni som är svaga för lakrits kommer gilla denna skarpt :)

betyg: 2 solar av 5.


ikväll.


kvällens middagstallrik såg ut såhär



grillad schnitzel (rester från söndagens middag)
ugnsrostad morot & palsternacka (
rester från söndagens middag)
grillad majskolv (
rester från söndagens middag)
krispigt stekt broccoli
sallad (
isberg, zucchini & päron
)

jag lovar er att snart kommer bättre uppdatering här på bloggen. mycket plugg nu innan denna termin är slut. runt hörnet väntar dock en ljuvlig sommar. underbart!





rensar huvudet med favorit i repris.


klen uppdatering idag, men det har varit tentaskrivning 8-12 och efter det behövde jag rensa tankarna. det fina vädret lockade till en springrunda i fårhagarna och jag kan säga att den svett som ordagrant rann när jag kom hem var så välkommen. som att rensa ut hela plugghuvudet. underbart.

resten av eftermiddagen tillbringade jag utomhus. med att bara vara, tänka och njuta av försommaren.
jag hoppas även ni har haft en ljuvlig majdag!

middagen blev ytterligare en tallrik med en av favoriterna just nu, nämligen detta:



varmrökt regnbågslax
smörstekt paprika, broccoli, trattkantarell & zucchini
, kryddat med salt & peppar
sallad (isberg, zucchini, paprika & päron)
kall sås (
naturell yoghurt, persilja & gräslök)




en söndag med blandad kompott.


dagen har i princip bestått av följande

tentaplugg
cykeltur (utan jacka :)
tentaplugg
lunch
cykeltur till actic (utan jacka :)

bodypump
dusch
bastu (utan jacka ;)
cykeltur hemåt (utan jacka!!)

grill

och tja, nu sitter jag här vid köksbordet och njuter av en kopp te. känns fint.



grillad & marinerad (hemgjord) skinkschnitzel, tunt skivad
ugnsbakad
aubergine, palsternacka, rödlök & vitlök, kryddad med persillade
grillad & marinerad majskolv
sallad på isberg, körsbärstomat, rödpaprika & päron
tzatziki
krispig rädisa





perfekt på tallriken.




varmrökt regnbågslax (läs mer HÄR)
frasigt smörstekt broccoli, rödpaprika, trattkantarell & zucchini
kall sås (
naturell youghurt, dill, gräslök)
sallad (isberg, zucchini & päron
)

en utomordentligt god middag som passade perfekt efter denna dag som har innehållit både morgonrunda i skogen, långfrukost, cyekltur ut till maxi, tentaplugg, film och nu kvällsmys med denna goda mat. härligt!


bröllop ♥


jag har varit ute i skogen och sprungit - utan att ramla! ;) känns fint.

men. det var inte det jag hoppade in för att säga. nej det var av en helt annan orsak. nämligen gårdagens fina högtid. min fina, älskade vackra mamma gifte sig nämligen igår.



nu är min bäste hassepappa en del av familjen på riktigt. jag fick äran att inte bara vara med som dotter, utan även som fotograf och vittne. visst kändes det fint, men inte lika vackert som brudparet. de var så glada och ljuvliga tillsammans att jag inte kunde hejda den tår som låg i ögat och lurade. 


pirrig brud med äppelblomster i famnen :)


äntligen gifta!





äppelblomster & vigselbevis.


hemma blev vi vittnen, jag och min nytillkomna "farbror", bjudna på en fin (och god!) smörgåstårta.

därefter for brudparet direkt till en för de mycket speciell ort för att där avnjuta en ljuvlig helg tillsammans. tack älskade ni för att jag fick vara med och i fotografier föreviga er dag. ni är så vackra ♥
jag älskar er.


finaste bruden i staden.


lyxig styrkemiddag.


denna dag har varit så fin, på alla sätt och vis. berättar mer om varför imorgon bitti/förmiddag :)
senare under eftermiddagen tillbringade jag på gymmet. inget bodypump denna fredag, men väl styrketräning bland maskinerna. hade pulsen uppe under hela passet vilket känns så skönt.

stretching, dusch och bastu innan jag cyklade hemåt i kvällssolen. och hemma väntade en riktigt lyxig fredagsmiddag. mysigt med bara mig själv och katten och snart ska vi kika på let's dance. jag hopaps innerligt att en viss person får fara hem därifrån denna kväll ;)



fläskytterfile med trattkantarellsås (
rester från fredagens middag)
ugnsrostad morot & vitkål
fräst zucchini, trattkantarell, rödpaprika & broccoli
sallad på isberg, rödpaprika & päron



en ovild lax på tallriken.




viltlax (recept)
pizzasallad
sallad med tomat, isberg, rödpaprika & gurka

god middag denna fina och soliga torsdag i maj. vanligtvis är det 2 msk viltfond i denna rätt, men då kylen inte erbjöd någon sådan fick det bli 1,5 msk kantarellfond och 0,5 msk kalvfond. resultatet blev kalas och närapå godare än originalet då kantarellsmaken framhävdes utan att därmed ta över alltför mycket. toppen!




som ett litet barn.


jag kom nyligen in från en springrunda ute i det fina naturreservatet. och jag ramlade! sådär handlöst och brutalt som vi gjorde som små barn. ajaj. sjutton vad ont det gör att skrapa knän och handflator :/



inte konstigt att barn gråter så mycket när de trillar ordentligt. jag hade nästan kunnat göra det själv. men jag borstade bort det värsta och genomförde hela löprundan, med bultande handflator. nu har jag plåstrat om mig själv och förvånats över hur mycket det faktiskt svider. hela tiden.

dessutom ska min snygg-granne flytta också. typiskt ;)

MEN! jag ser positvt och vet att detta kommer bli en bra dag :) 
strax; frukost, mmmmm!
vi hörs!



onsdagstallrik.




varmrökt regnbågslax
stekt zucchini, rödpaprika, färsk svamp & kyckling
sallad med tomat & päron

laxen fann jag i matbutiken i helgen. hel varmrökt regnbågslax för endast 79 kronor kilot. fiskälskare som jag är norpade jag genast den allra saftigaste firren och struttade därifrån med ett bra humör; 90 kronor för en hel, rejält stor varmrökt regnbågslax - lycka!
väl hemma benade jag ur fisken, tog bort skinn och portionerade sedan upp köttet i lagom stora portioner som sedan frös in i plastpåsar. perfekt att bara ta upp när inspiration inte finns (eller när suget bara sätter in ;). tinar snabbt och smakar närapå lika gott som färsk. läs mer om varmröktlax och om att frysa in den HÄR.

kycklingen fanns i frysen efter en middag med hel kyckling i lergryta som jag tillagade för ett par månader sedan. så det var bara att ta fram så mycket kycklingkött jag ville ha och fräsa på i pannan tillsammans med rödpaprika & zucchini.

champinjonerna fick jag av en fining häromdagen då de sjöng på sista versen. nu hamnade även de i pannan - perfekt.

en god, snabb och fräsch middagstallrik som alltså innehöll olika delar från både frys och kyl. perfekt när jag klockan 19 steg innanför dörren efter kvällens träningspass.

vad har ni ätit till middag denna onsdag? :)



vårruset - 2012.


vilken underbar dag jag hade igår! den kunde i princip inte ha varit mycket bättre. vädret visade uppehåll, kvällssol och lagom springluft. jag slog, otroligt nog, min tid från i fjol - 24 min 25 sek! urkul :) jag slog mig sedan ner med medalj, vinnarpåse med smått och gott, bredde ut picknickfilten och väntade in mina två fina innan vi plockade fram godgod mat.

hemvägen bjöd på rapsfält, svenska åkrar, fina samtal och återigen rumpvärme med kvällsradio.
tack elin & mamma, jag älskar er av hela mitt hjärta ♥
jag är så himla glad!


mamma sprang även hon på bättre tid än hon väntat :)


jag var nysprungen, varm och glad!


finaste elin med finaste magen varierade rundan med både snabb gång och en del spring.


så slog vi oss ner på filten i gröngräset och plockade fram både det ena och det andra ur picknickkorgarna.


hej syster, hej medalj !


mmmmm.


mamma och elin njöt av god plockmat.


och det gjorde jag med.


i vinnarpåsen lades både det ena och det andra.



dags igen!


denna morgon har jag fått inte bara en utan två otroligt härliga nyheter! hela jag är ett enda stort leende och jag måste erkänna att det inte är långt ifrån en glädjetår eller två. underbart! :D

denna tisdag visar datumet den 15 maj, vilket för mig i princip bara innebär en sak; Vårruset!
detta blir mitt sjunde deltagande i Vårruset och tänk att det alltid är lika roligt :) att jag slår min tid från i fjol är dock inte särskilt troligt. men visst kommer jag att göra mitt bästa ;)



efter loppet blir det traditionsenlig picknick på filten i gröngräset. alltid så underbart smarrigt med denna enkla, men ack så goda picknick efter rundan. svettig och med en aning darriga ben sitter jag där med mina fina och bara njuter...

av att våren äntligen är här,
av att ha fått upp puls och glädjeämnen i kroppen,
av att tillhöra denna fina familj,
av att ha blivit påhejad av så fantastisk publik,
av att jag har ett så härligt liv,
av att en lång och ljuvlig sommar ligger alldeles bakom hörnet och bara väntar på att få blossa ut.

fullständigt ljuvligt!


Vårruset -11. en svettig men otroligt lycklig malin :)



i tisdags.


såhär kan en middagstallrik se ut.
och det var precis det den gjorde hemma hos mig i tisdags kväll. gott!


flygande jakob
(rester från fredagens middag) (recept)
sallad med tomat, paprika & zucchini




grillat ÄR godast ;)


eller, ialla fall något av det godaste ;)

tzatziki, skivad & grillad benfri kotlett (i hemgjord marinad), grillad majskolv, kokt broccoli & sallad.




och sedan sval, krispig vattenmelon efter det. underbart.

det är okej att provsmaka ;)


en rar gärning.


denna nyckelring fick följa med mig hem för ett par veckor sedan. såg den i reklambladet och kände direkt att jag skulle ner och införskaffa mig en av dessa raringar.



förutom att jag blir glad av att se den dingla i nyckelknippan värmer det lite extra i hjärtat när jag vet att den har gjort något gott här i världen.



så, mitt tips just nu är att skrapa ihop 39 kronor, promenera bort till närmsta och där införskaffa en liten flick- eller pojknyckelring. jag lovar er att det kommer innebära dubbel glädje.



läs mer om dessa nyckelringar från Unicef HÄR och HÄR.

grill hos äldsta storasyrran.



innerfilé av kyckling som marinerats i vitlöksmarinad och därefter grillats.


rostad morot, palsternacka, rödlök, vitlök & potatis.


en krispig sallad gör pricken över iet.


grillade kycklingbitar, rostade rotfrukter, sallad & hemgjord tzatziki.


skapligt fin regnbåge på vägen hem. på något vis känns det så magiskt i kroppen när jag ser en regnbåge. som om allt är möjligt liksom. har ni känt på samma vis??



krispigt.


keso + banan + rökt skinka.




färsk tomat + keso + smörgåsgurka.





gott gott GOTT!


den goda fredagsmaten.


jamen visst blev det en lika fin fredag som jag anade när jag vaknade imorse. regnuppehåll, sol med en del blåst i och för sig men vad gör det en fredag i mitten av maj??

förmiddagen spenderades med en del plugg. det blev lite gall- och njursten samt appendicit. fint. efter en smarrig lunch som energipåfyllning inför passet tog jag cykeln ner till acitc och bodypumpen. denna gång lade jag på ytterligare 1,25 kg på bröst och det gick grymt bra. SVETT!

hem i blåsten och väl framme blev det matlagning i form av fredagskänsla. en riktigt fin fläskytterfilé (inhandlad för ett par veckor sedan för ynka 37 riksdaler, hemma blev den nedfryst och nu upptagen för att bli en fredagsfröjd på tallriken) blev tillsammans med torkade trattkantareller, grädde, fond & blandade rotfrukter en gudagod middag som avnjöts i flera "mmm-anden". underbart.



fläskytterfilén skivades och stektes gyllene. salt + pepparmix och lades i en form. torkade trattkantareller med grädde, kantarellfond, en skvätt vatten, basilika, timjan samt oxfond puttrade ihop i en kastrull.

sås över köttet och in i ugnen. gyllene färg, köttet klart och det serverades tillsammans med ugnsrostade rotfrukter av olika typer; morot, palsternacka, vitkål, rödlök & potatis.

dags att njuta en smula.





fredagskänsla!


fredag hörrni! jag hoppas ni är peppade på en härlig helg allihopa? :)
det är jag och den kunde i princip inte ha startat mycket bättre. soligt och varmt, om än ganska kvavt, väder ute när jag vid 09.00 hoppade upp på cykeln mot HU. där var det slutbedömning på den VFU-period jag hade denna termin och det slutade med att jag blev godkänd - fint!

cyklade hemåt och nu ska jag prassla med fredagsCorren, lyssna på p4 och smaska i mig en god frukost. senare idag vankas bodypump och det ska bli skönt att köra slut på mage & axlar. benen är dock aningens spagettiga efter gårdagens springrunda, men det ska nog gå fint även med dom :)

hörrni, vi hörs lite senare. så kanske ni får en titt på vad som står på middagsbordet denna ljuvliga fredag :)


sommaren 2011.

gudars vad jag längtar efter detta ställe. vår underbara lilla stuga vid den älskade svenska sjön. snart, snart ♥



hej älskling!


min älskade rosaskimrande fisk
var, efter ett par dagars uppehåll, kronan på verket av min middagstallrik denna torsdag. välkommen tillbaka!

halstrad färsk laxfilé, kryddad med citronpeppar
fräst zucchini & rödpaprika, med en nypa av den bästa persilladen
sallad
kall sås (yoghurt/dill/gräslök)




juliskum.





en nyhet bland godispåsarna i matbutiken,
Juliskum, från Cloetta

cloettas vanliga skumtomtar men i en lite ovanlig smak och färgskala. denna variant passar fint till sommaren och som namnet avslöjar innehåller påsen två riktigt somriga smaker; päronglass & cola.

dessa gick tyvärr inte riktigt hem här hemma. de vanliga juleskummen är klart överlägsna dessa sommarvarianter, även om idén är härlig och namnet får en att le.
tyvärr är det dock inte tillräckligt för att dessa skulle hamna bland flera andra godsaker i matsäcken på sommarens alla utflykter och upplevelser.

betyg: 2 solar av 5.

har ni testat dessa?




en god & njutningsfull snabbis till middag ;)


kvällens middag blev himla smarrig. och i princip lika snabb och billig som gårdagens - fint!
direkt efter träningen cyklade jag bort till familjen. med mig hade jag ett par skivor kött som jag tagit upp ur frysen tidigare under dagen. det var en dryg månad sedan som jag, i min älskade lergryta, tillagade en fläskkarré som jag fyndat tilll ett riktigt bra pris. lergrytan gör köttet otroligt saftigt och mört och det var en lycka att upptäcka att köttet behållit sin saftighet trots tiden i frysen.



fläskkarré tillagad i lergryta
stekt broccoli & zucchini
skysås med färsk champinjon & gullök
sallad med paprika, gurka, tomat & päron




sol & regn.


denna dag har börjat med regn, men det har inte hindrats från ett soligt humör :)
framåt eftermiddagen cyklar jag mot HU (hälsouniversitetet) för att där tillsammans med min basgrupp ha ett scenario med SimMan. denna SimMan är en mänsklig "docka" som kan andas, prata osv. vi får hoppas att han inte dör där på patientbordet och att vi kan lindra hans symptom någorlunda ;)

senare vankas onsdagens bodypump och därefter blir det nog en sväng hem till familjen. och även om ett soligt humör lyser upp det mesta kan vi väl ändå hålla en tumme eller två för att regnet ska avta under dagen?

jag hoppas även ni har haft en bra start den här dagen!




lyxig och snabb tisdagsmiddag.


jag har nyss avnjutit en makalöst god middag. samtliga delar fanns hemma i min frys och kyl och allt som allt tog det cirka 10 minuter att tillaga, riktigt smidigt. tisdagslyx!



halstrad torsk i citron-olivolja, salt & peppar
fräst zucchini & rödpaprika
halstrade räkor
sallad, tomat & zucchini
sås på naturell yoghurt, dill & gräslök

ledsen för dålig uppdatering på sistone, men det blir så när bloggtorkan drar till. det värmer att ni har kikat in under tiden ändå :)



så enkelt och så gott!


honungsmango?


när jag var på torget förra veckan fann jag denna runda lilla goding.



en liten variant av mango tänkte jag, men efter en titt på skylten bredvid fick jag veta att det var en så kallad honungsmango. självklart hamnade en av dom med mig hem. med orden från en av försäljarna i tanken, "smakar inte alls som vanlig mango, har en annan smak och är mycket god. En riktig delikatess i vårt land", struttade jag hemåt för att smaka på denn rackare till mango-kusin.



men, i ärlighetens namn blev jag aningen besviken. visst, den smakade inte alls som vanlig mango. inte alls lika god och söt i smaken. konsistensen var precis den samma men den hade en odefinierbar eftersmak som jag inte riktigt kan sätta ord på. och som tyvärr inte föll mig riktigt i smaken.

nu smakade jag denna rätt upp och ner, precis som den var och just så som jag brukar äta en vanlig mango. eftersom den inte ritkigt gick hem hos mig har jag istället valt att tärna den fint och har i morgonens yoghurtskål tillsammans med andra frukter (som päron, banan & clementin). då har det dock blivit hur gott som helst.

men när denna gula honungsmango är slut här hemma kommer jag inte köpa den igen. och speciellt inte till det galna priset 69 kronor kilot.
kul att smaka något nytt dock :)




ny Loka, nr 2.


Loka
har kommit med 3 nya smaker och jag har hittills smakat 2 av dom. den första har jag skrivit om tidigare, vad jag tyckte och vilket betyg den fick kan ni läsa HÄR.

näst på tur är...



Päron & pitanga

päron är en favorit hos mig när det kommer till frukt och jag var riktigt nyfiken på denna nya smak. som jag anade doftade det av päron lång väg när korken skruvats av. gott!

smaken är fräsch och påminner mig verkligen om isglassen Piggelin. det är sommar och smaken faller mig i smaken.
jag är ett riktigt fan av exotiska frukter och provsmakar alla "nya" frukter som dyker upp i matbutiken. pitanga är dock något helt nytt för mig. därför är det svårt att urskilja den i drycken. det smakar päron helt enkelt, och det är jugott. men det hade varit spännande att känna någon ny exotisk smak.
så, i det stora hela var det en god och fräsch nyhet, men jag saknade det där lilla extra. det som pitanga hade kunnat ge. jag måste dock säga att jag är mer en Ramlösa-tjej än Loka :)

betyg
4 solar av 5.


fryst kyckling i lergryta.


denna lördag hade jag tankar på att äta lax till middag. men under dagen blev jag sugen på grillade kycklingdelar, såsom lår- och vingar. först var jag i en av mina favorit-matbutiker och kikade. de brukar ha gudomligt möra och fina kycklingdelar som verkligen grillats med kärlek. men de var slut så jag cyklade hemåt igen med tanken att göra mina egna.

vanligtvis brukar jag tillaga dom färska efter detta recept. nu kom jag dock på det där med att kyckling är så himla gott lite för sent och hade därför bara frysta delar att jobba med.
men det hindrade inte mig i mina planer. vatten behövdes inte då det skulle bildas en vätska automatiskt i och med att de var frysta. tid, det hade jag gott om, så fram med lergrytan och i det stora hela gjorde jag såhär.

Kycklingdelar (frysta) i lergryta

valfri mängd frysta kycklingdelar,
exempelvis lår & vingar
grillkrydda (recept)

låt lergrytan ligga i kallt vatten 15 minuter.
fördela rikligt med grillkrydda på delarna så de blir kryddade runtom.
lägg delarna i den ännu blöta lergrytan.
ställ in i kall ugn och sätt därefter på 225 grader, låt stå i cirka 1 timme.
stäng av ugnen, men låt lergrytan stå kvar i 20 minuter.
titta så kycklingen är klar ordentligt genom att skära i köttet vid benen, det ska komma klar vätska och köttet ska ej vara rosa.
klarrt!


efter 60 + 20 minuter i ugnen.


färdiga att avnjutas :)



ghingis.


igår kväll var det mat och bio nere på stan - så mysigt :) det var jag, mamma och elinsyster, himla roligt och tjejigt!
vi hamnade på Ghingis innan filmen och det var gott och trevligt. men efter andra och även sista tallriken kände jag mig lite smått trött på maten då jag tyckte allt smakade likadant. säkert inbillning, för det är fräsch mat och ett roligt koncept.

du tar en tallrik och plockar ihop dina favoriter bland många olika färska råvaror (biff, fläsk, kyckling, skaldjur, broccoli, champinjoner, zucchini, nudlar, olika woksåser, ananas, blomkål, purjolök medmera medmera).
sedan är det bara att ställa fram den vid wokdisken så wokar de den direkt medan du ser på.
smidigt, roligt och gott.
kvällsbuffé inklusive förrättsbord (soppa & små vårrullar) och efterrättsbord (bär, frukt, glass, morotskaka, brownie m.m) kostar 209 kronor. HÄR kan ni läsa mer om Ghingis.


en glad elin och en glad mamma :) ♥


min tallrik innehöll; champinjoner, scampi, zucchini, purjolök, rättika, böngroddar, gullök, ananas, broccoli, blomkål samt ostronsås.


hejhej med ett fras av en vårrulle på den vita tröjan ;)

sedan blev det bio, Hungerspelen, och den var bra. men trots det fann jag den aningen seg? inte så att jag somnade (till skillnad från mannen bredvid oss (!) eller det par som mitt i filmen plötsligt bara gick därifrån (?)) men... ja, jag fick en känsla av att den var långsam, trots att det hände saker precis hela tiden. den följde dock verkligen boken och var fint filmad.
säkert blir den ännu bättre andra gången jag ser den :)

absolut sevärd och riktigt bra!
betyg: 4 solar av 5.


jag läste Hungerspelen ute vid vår stuga, sommaren- 11. snart är vi där igen ♥


rabarberkompott.

en fin avslutning på en god försommarmiddag kanske? :)

Rabarberkompott

rabarber
socker (en smaksak med mängd, vill du ha syrligare tar du mindre socker, vill du ha sötare tar du mer. smaka :)

smält rabarber i en kastrull och låt mjukna ihop på svag värme.
när rabarbern smält ihop rör ner socker efter smak.
servera med exempelvis grädde, glass eller som tillbehör till en dessert.
klarrt!





vilken härlig fredag!


hej på er!
jag är ganska nyinkommen efter en 30 minuters springtur ute i naturreservatet. soligt och SVETTIGT! men ack så härligt :)

ska alldeles strax sätta mig ner och njuta av nedanstående fredagsfrukost, otroligt god och trevlig. härliga corren och p4 morgon på radion blir ett riktigt fint sällskap.

senare idag blir det roligheter. bodypump vid 16 som alla fredagar och efter dusch, bastu och cykeltur hemåt far jag, mamma och elinsyster ner till stan för mat och bio.
"hungerspelen" ska ses och det ska bli kul att se om den är lika bra som boken. den ha rju fått riktigt bra betyg vad jag har hört - kul!

efter det lär jag vara helt slut, men kanske att det blir en liten mysig stund här hemma i min lilla etta innan sängen kallar. och kanske en liten smarrig toscabit får göra mig sällskap ;)

en fantastiskt bra start på denna helg helt enkelt!





vildsvinskväll.


på lördagskvällen stod riktigt fina saker på middagsbordet. håll till godo :)
och hörrni, att ha jägare i familjen är en riktig lyx. tack erik (och erik-familjen)!


ytterfilé av vildsvin uppe på grillen, 70 grader innertemp.


klart och redo att skivas upp :)


mamma rörde ihop en riktigt god och vitlöksdoftande tzatziki - fräscht och såå gott!


jag gjorde en improviserad sås med torkade (familjplockade) trattkantareller.


elinsyster och jag gjorde två stora potatisgratänger.


min tallrik; vildsvin, trattkantarellsås, potatisgratäng, tzatziki samt sallad med grekisk dressing.


ny Loka, nr 1.


Loka har kommit med 3 nya smaker och jag har smakat 2 av dom. först ut är...



Banan & kiwano

detta var den första jag testade då jag lockades av smaken av banan. när jag skruvat av korken och sniffat på drycken doftar det av frisk banan - härligt!
första klunken var toppen, den andra likaså. känslan av skumbananer drar förbi med en ganska söt smak. men efter tredje klunken är den inte så god längre. smaken av banan tar över helt och det är nästan att det tar emot att dricka upp den.
vad kiwano är för frukt är en obesvarad fråga och inte heller kan jag urskilja någon smak som kan ge mig en hint om hur det smakar. så, i det stora hela var de första klunkarna goda, men jag kommer säkerligen inte att köpa den igen. kul med nya smaker ändå!

betyg: 3 solar av 5.


onsdagens middag.




kyckling mixed peppers (rester från fredagens middag)
ugnsrostad morot & päron
sallad

onsdag och bodypump - fint!
riktigt skönt också att ha middagen klar i kylskåpet då den bestod av fredagens middag. gott! och vilket ljuvligt väder vi har haft denna dag. sol från morgon till kväll, blå himmel, 20+ i luften och när jag tidigare idag var nere en sväng på stan behövdes ingen jacka. jag blir alldeles varm i hjärtat! äntligen kommer den varma tiden :)
jag hoppas även ni har haft en fin dag och att er kväll blir riktigt bra.
kram på er!





en frukost i skärgården.


söndag morgon bjöd på sol och fågelsång. kluckande vatten precis vid stugan och mer går inte att begära en morgon i slutet av april. tja, det förstås, frukost bara måste vi ha :)


mer och mer av kylskåpets och sakfferiets hemligheter plockas fram.


hknäcke samt embakat bröd av flera olika sorter.


krispiga grönsaker på frukostbordet ligger mig varmt om hjärtat.


sådärja, dags att slå sig ner och njuta :)

och där fanns...

svart, grönt och rött te i olika smaker
kaffe
juice

müsli
två sorters flingor
filmjölk
havregrynsgröt
äppelmos
russin
mjölk

kokt ägg

hembakad hålkaka
hembakat filmjölksbröd
hembakat rostbröd
rutigt knäcke
sportknäcke

gul paprika
skivad gurka
leverpastej
saltgurka
philadelphia
rökt skinka
hamburgerkött
ost
marmelad
smör


och såhär såg min frukost ut.


naturell filmjölk med kanel, kardemumma, ingefära, grönt kioskäpple & banan.


rutigt knäcke med kärmigt ägg, wasa sportknäcke med banan, rökt skinka & gurka, grönt te med mjölk samt gulpaprika vid sidan av.


en glad frukost-malin :)

balsamicorostad kycklingfilé.


denna första maj har solen strålat från en klarblå himmel hela dagen. underbart! middagen blev inte sämre den heller. kyckling i fint sällskap med rotsaker och en röra till med salt smak av fetaost. riktigt gott!


Balsamicorostad kycklingfilé med morötter och fetaröra

6 st potatisar

5 st morötter

1 gulpaprika
300 gram vitkål
1 hel 
vitlök

1 msk olja

1 tsk timjan

salt och peppar

600 gram kycklingfilé

3 msk balsamvinäger

1 msk flytande honung

1 dl crème fraiche

150 gram fetaost

sätt ugnen på 225 grader.

halvera morötterna på längden, klyfta potatisen och halvera den hela vitlöken (behåll skalet på).

skär paprika och vitkål i mindre delar.
blanda morot, potatis, paprika, vitkål och vitlök med olja och timjan på en plåt.

rosta mitt i ugnen cirka 15 minuter.

dela kycklingfiléerna på längden och bryn i en stekpanna.
blanda en marinad av balsamvinäger och honung.
lägg kycklingfiléerna i marinaden och placera den sedan på rotsakerna.
stek vidare i ugnen tills kycklingen är genomstekt och rotfrukterna mjuka, cirka 15 minuter.

blanda crème fraiche med smulad fetaost.
gröp ur en rostad vitlökshalva, blanda med röran och smaka av med salt och peppar.
servera kycklingen med rotsakerna, fetasåsen samt en krispig sallad.
klarrt!


rotsaker och kyckling är färdigrostade och redo att placeras på middagsbordet.


fetasåsen är klar.


en riktigt god middag redo att avnjutas :)


estelle-bakelsen.


igår efter middagen blev det provsmak för den fina lilla Estellebakelsen. den togs fram genom en tävling och kommer nu att säljas runt om i länet. en rar liten skapelse som är lätt att associera till en liten prinsessa.


så söt med sin blågula stjärna på toppen :)

Estellebakelsen

"Rabarber och fläder från östgötska trädgårdar, grädde från östgötakor och choklad som representerar choklad från chokladfabriken i Ljungsbro. Morot i form av morotsmarmelad från Bleckenstad.
Rosa då den är till en prinsessa. Eftersom Estelle betyder stjärna finns en sådan på toppen, blå och gul, som de gula rapsfälten på östgötaslätten och blått som representerar Göta kanal. Gul och blå är ju även Östergötlands flagga. Avslutningsvis lite kungligt glitter i guld."


samtliga lager syns tydligt i genomskärning.


vad vi tyckte.

i det stora hela var den trevlig och framför allt välkomponerad och genomtänkt. det vi saknade var dock lite mer smak på de olika delarna.

rabarbergrädden
var helt klart mitt favoritlager, men det var klent med rabarber och det hade inte skadat om det var mer smak av den i krämen. även morotsdelen var fin och smakade verkligen av morot. ett plus att marsipanen var så tunn att den lätt gick att bryta igenom med skeden utan att mosa sönder fyllningen.

lite små skavanker här och där alltså, men godare än en vanlig prinsessbakelse/tårta och helt klart en liten bakelse väl värd att serveras till prinsessan estelle :)

HÄR kan ni läsa mer om denna bedårande lilla bakelse.


RSS 2.0