höstig fläskytterfilé.


höst är för mig gula, krispiga löv, halsduk, sockar, tända ljus och  och värmande mat såklart, icke att förglömma. grytor, gratänger, rotfrukter. jag blir lyrisk. därför bjuder jag er på den allra godaste höstformen fylld med svamp, vitlök, ytterfile och ett gäng rostade rotisar till det.
inte så illa pinkat va?

låt er inte skrämmas över den långa instruktionen; jag har lagt till en del tips vilket gjorde den lång ;)
för detta är snabbmat på lyxvis. en finmiddag som vem som ni alla kommer klara galant. detta var faktiskt en av de första rätterna jag lagade helt själv. så ja, det är helgmat som är både enkel, hyffsat snabb, ekonomisk (tack vare den katuella höst-säsongen) och makalöst god.

Höstens fläskytterfilé

1 fläskytterfilé
1 purjolök
färska champinjoner
(javisst går det lika bra med burkchampisar, men smaken är ojämförbar. dessutom är dom inte alltför dyra såhär års)
vitlök

grädde
(jag hade ca 2,5 dl)
fond, tex kalvfond, oxfond eller liknande (jag hade ca 2-3 msk)
pepparmix

ett gäng rotfrukter, vi hade; morötter, palsternacka, smålök, potatis, hel vitlök, zucchini, rödlök, kålrot, samt halverade tomater de sista minutrarna

sätt ugnen på 225 grader.
skär rotfrukterna i önskade bitar och former (tex. klyftor av rödlöken, stavar av morot, kålrot, potatis & palsternacka, tjockare månar av zucchinin, halvera vitlöken (behåll gärna skalet på). behåll gärna smålöken hel)
lägg i en ugnsplåt (OBS - inte tomathalvorna, se * längre ner) och ringla över rapsolja.
om ugnen nu har hunnit komma upp i 225 grader kan du sljutsa in rotfrukterna i mitten, annars gå till nästa punkt och kör in dom när ugnen är klar (de brukar behöva rostas ca 30 minuter, glöm inte röra om ett par gånger).

putsa ytterfilén (dvs. skär bort en del fett och eventuella senor/brosk) och skär den i skivor, ca 2 cm.
hetta upp en panna med smör, stek filébitarna på medelvärme till de fått fin yta men ännu inte är genomstekta.
salta och peppra och lägg allt kött i en ugnsform.

strimla purjolöken och skiva svampen.
stek i smör tillsammans med pressad vitlök (vi hade kanske 5 klyftor, vitlök gillas skarpt i detta kök).
när allt fått färg och mjuknat, häll över fond och grädde.
låt puttra ihop, smaka av med peppar och eventuellt mer fond - smaka dig fram :)
häll såsen över köttet och ställ in i ugnen på ett galler över rotfrukterna, *lägg samtidigt in de halverade tomaterna.
gratinera tills det fått en fin färg.
servera med en god sallad - klarrt! :)


förstek först ytterfilén i skivor till de fått en fin stekyta, men inte är helt klara. fräs på champinjoner, purjo och vitlök.


tillsätt fond, grädde och sky från köttet om det finns någon. smaka av med pepparmix. häll såsen över den förstekta fläskytterfilén. in i ugnen tills det fått fi färg, ca 15 minuter.


ljuvliga, underbara rotfrukter rostade i ugn. det är ju helt vansinnigt gott!


fin färg och färdigt att servera. slå dig ner vid ett dukat bord med tända ljus och njut.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0