jitterbuggare.


här kommer nästa smarriga recept på vad som fanns med på kräftskivan i helgen. efter all salt mat är det ju himla smarrigt med något fräscht och uppfriskande. som till exempel en spröd liten jitterbuggare med smak av citron?

Malins Jitterbuggare, cirka 15 st

0,75 dl socker
200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 äggula

3 äggvitor
2 dl socker
skal från 1 citron
saft från en halv citron

blanda samman ingredienserna till mördegen.
låt vila i plastfolie i kylen ca 30 minuter.
koka upp vatten i en stor kastrull, ta av från plattan.
vispa ihop äggvitor med sockret i en bunke placerad i det sjudande vattnet i kastrullen (det vispas alltså i ett vattenbad). OBS. det tar tid men efter ett par minuter och en dos tålamod bildas ett fast skum :)
tillsätt saft och skal från citron.

ta ut degen från kylen, platta ut den till en rektangel 25x30 cm på en bakplåtspapper.
bred över marängen och rulla ihop till en rulle.
det blir myycket kladdigt, lappigt och kletigt men smaken är det inget fel på!
lägg in rullen i frysen cirka 30 minuter tills den stelnat och går att skära.
sätt ugnen på 175 grader.
ta fram rullen och skär skivor i 1,5 cm breda rundlar.
placera på bakplåtspapperklädd plåt och grädda 18-20 minuter, eller tills de fått en fin gyllene färg.


bred över marängen på mördegen.


tjusigt eller hur? ;)


efter 20 minuter i ugnen.



spröda, sega och mycket uppskattade :)


Kommentarer
Postat av: Frida

Mmm, ser mycket gott ut :) detta ska jag prova! Härlig blogg

2011-09-13 @ 22:55:18
URL: http://livelearnlove.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0