helstekt oxfilé med vitlök & örter.


vi går vidare genom menyn och efter förrätten kommer vi till huvudrätten. här blev det en favorit. en favorit som visade sig bli så mmör att den i princip kunde ätas utan kniv. nåja, närapå ialla fall.

Helstekt oxfilé med smak av vitlök & örter, 4 personer

oxfilé, cirka 600 gram

putsa oxfilén fri från synliga senor och stora fettpartier.
lägg över i en plastpåse.
gör marinaden nedan.

Marinad

1 dl rapsolja
5 vitlöksklyftor
pepparmix

skala och hacka vitlöksklyftorna.
blanda samman olja, vitlök och pepparmix.
låt oxfilén marinera i kylskåp ett par timmar, gärna över natten.

ta ut oxfilén i tid så den hinner bli rumstempererad.
sätt ugnen på 125 grader.
skär några snitt i filén och stoppa in lite av marinadens vitlöksbitar.
hacka 1 dl färska örter (jag använde mig av basilika och persilja) och gnid in i köttet.
hetta upp en stekpanna och bryn filén runtomkring så den får en fin stekyta.
lägg över i en ugnsform, stick in en termometer i den tjockaste delen.
stek i ugnen tills den nått 56-58 grader.
ta ut och låt vila insvept i aluminiumfolie.
hit går att förbereda.
sätt ugnen på 130 grader.
stek oxfilén ytterligare 10 minuter.
låt vila 1o minuter och skär sedan upp den i önskade tjocka skivor.
klarrt!


ute ur kylen efter att ha legat i marinad i drygt 24 timmar.


späckad med färsk basilika och persilja samt lite torkad timjan. nu redo för en fin stekyta i pannan.


klar i stekpannan och nu redo för en stund i ugnen. stektermometern är insatt i filéns tjockaste del.


ute ur ugnen och nu får köttet vila 10-20 minuter innan det skärs upp.


färdigt att servera :)


varför inte tillsammans med
denna rödvinssås?


i nästa inlägg dyker den krämiga potatiskakan upp - håll utkik :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0