helstekt oxfilé med vitlök & örter.
vi går vidare genom menyn och efter förrätten kommer vi till huvudrätten. här blev det en favorit. en favorit som visade sig bli så mmör att den i princip kunde ätas utan kniv. nåja, närapå ialla fall.
Helstekt oxfilé med smak av vitlök & örter, 4 personer
oxfilé, cirka 600 gram
putsa oxfilén fri från synliga senor och stora fettpartier.
lägg över i en plastpåse.
gör marinaden nedan.
Marinad
1 dl rapsolja
5 vitlöksklyftor
pepparmix
skala och hacka vitlöksklyftorna.
blanda samman olja, vitlök och pepparmix.
låt oxfilén marinera i kylskåp ett par timmar, gärna över natten.
ta ut oxfilén i tid så den hinner bli rumstempererad.
sätt ugnen på 125 grader.
skär några snitt i filén och stoppa in lite av marinadens vitlöksbitar.
hacka 1 dl färska örter (jag använde mig av basilika och persilja) och gnid in i köttet.
hetta upp en stekpanna och bryn filén runtomkring så den får en fin stekyta.
lägg över i en ugnsform, stick in en termometer i den tjockaste delen.
stek i ugnen tills den nått 56-58 grader.
ta ut och låt vila insvept i aluminiumfolie.
hit går att förbereda.
sätt ugnen på 130 grader.
stek oxfilén ytterligare 10 minuter.
låt vila 1o minuter och skär sedan upp den i önskade tjocka skivor.
klarrt!

ute ur kylen efter att ha legat i marinad i drygt 24 timmar.

späckad med färsk basilika och persilja samt lite torkad timjan. nu redo för en fin stekyta i pannan.

klar i stekpannan och nu redo för en stund i ugnen. stektermometern är insatt i filéns tjockaste del.

ute ur ugnen och nu får köttet vila 10-20 minuter innan det skärs upp.

färdigt att servera :)

varför inte tillsammans med denna rödvinssås?
i nästa inlägg dyker den krämiga potatiskakan upp - håll utkik :)
Kommentarer
Trackback