tjälknöl.
en rätt på bröllopsbuffén var tjälknöl. ett otroligt mört kött som tillagats på låg vöärme under en lång tid. här har kött av dovhjort använts, men det går lika bra med vilket liknande kött som ni har tillgång till. och jag lovar er, detta bara smälter i munnen. ljuvligt.
Tjälknöl (av dovhjort)
1,5 kilo fryst stek av dovhjort, älg eller nöt
1 l vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 svartpepparkorn
5 enbär
2 lagerblad
sätt ugnen på 75-100 grader.
lägg köttet i en ugnsform och låt stå i nedre delen av ugnen i 6-7 timmar.
efter ett par timmar, när köttet tinat i ugnen, stick gärna in en stektermometer (55 = rött, 65 = rosa, 75 = done).
låt vatten, salt, socker & kryddor koka upp i en kastrull, låt kallna.
ta ut köttet när det är klart och lägg direkt ner i den nu kalla lagen (ett tips är att lägg köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och därefter försluta påsen).
låt allt stå i kylen cirka 3 timmar.
häll av lagen och skär köttet i tunna skivor, servera upplagt på serveringsfat.
klarrt!
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-2/2606393/images/2012/dsc5389_4ff05a0ee087c374d2002b06.jpg)
här serverat på bröllopsbuffé; ni ser tjälknölen uppe till vänster i bilden.
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-2/2606393/images/2012/dsc5391_4ff000729606ee345500230c.jpg)
Kommentarer
Postat av: Hanna-chan
Vi brukar äta tjälknöl av älgkött och äter dte oftast med potatisgratäng... åh, MUMMA säger jag bara! ;D
Svar:
Malin
Trackback