Rogan Josh - Indisk lammgryta.


ikväll har det doftat av riktigt indiska kryddor här hemma i köket. spiskummin, kanel, koriander, kardemumma, kryddnejlika med mera med mera. ljuvligt!

denna gryta är gjord på kött av lamm, något jag har haft väldigt svårt för. men detta mina vänner gick verkligen hem även hos mig! så testa testa. servera gärna tillsammans med det vitlöksdoftande naanbrödet, recept finns längst ner.
att smaka och laga rätter som varken innehåller svenska smaker eller enkla kryddor är verkligen en upplevelse :)

Rogan Josh, kanske 4 personer

2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
0,5 dl vatten

800 gram lamkött

2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
salt

2 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
2 tsk malen koriander
1 msk paprikapulver

1,5 dl grekisk yoghurt

1 msk tomatpuré
3 dl kycklingbuljong
2 tsk garam masala

mixa lök, vitlök, ingefära och vatten till en slät puré.
skär köttet i kuber och stek det i olja i omgångar, lägg över i en gryta allteftersom.
fräs kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och svartpepparkorn i lite olja tills det börjar dofta.
rör ner lökpurén samt en nypa salt, låt det hela få lite färg.
tillsätt spiskummin, gurkmeja, chilipulver, koriander och paprikapulver, låt fräsa ihop någon minut.
häll röran i grytan med köttet.
rör ner yoghurten i omgångar, låt den sakta koka in under omrörning.
låt puttra ihop 3-4 minuter och rör sedan ner tomatpuré, kycklingbuljong samt garam masala.
lägg på locket, låt det koka upp och sänk sedan värmen så det sakta får puttra under 2 timmar.
rör om då och då.
servera grytan i djupa tallrikar med grekisk yoghurt, vitlökssmakande naanbröd (se recept nedan), eventuellt ris samt sallad vid sidan om.
klarrt!


grytan har puttrat i 2 timmar och är klar att servera.


smaklig måltid :)


Vitlöksdoftande Naanbröd

50 gram smör
1 tsk hel spiskummin

4 naanbröd (det finner ni i de flesta större matbutiker)
flingsalt

sätt ugnen på 200 grader.
hacka vitlöksklyftorna.
smält smöret och blanda med vitlök och spiskummin.
pensla naanbröden med vitlökssmöret och grädda mitt i ugnen 5 minuter.
strö över flingsalt och servera tillsammans med grytan.
klarrt!


2 stora naanbröd, inköpta på Ica Maxi.


gräddade 5 minuter i ugnen med vitlökssmör.


Kommentarer
Postat av: karin

Vad gott det ser ut :)

2012-03-04 @ 20:35:34
URL: http://raindance.blogg.se/
Postat av: JenJ

Hej! Såg en kommentar i en annans blogg om att du ringt vårdcentralen för blodprov. Kan man göra det utan att bli inlagd på psyk eller liknande om man har något dåligt värde?



Var ett och ett halvt år sen jag gjorde nu och tyvärr tappat lite vikt så känns viktigt att kolla upp :)



Tacksam för svar!

2012-03-04 @ 23:44:35
URL: http://thejenna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0