tortanto
här kommer sista receptet från kräftskivan. ett saftigt, smakrikt och himla tjusigt bröd, perfekt att servera med en massa annat smaskigt. på en buffé, till soppan eller varför inte på ett hederligt knytis?
det är ju en himla fin grej det där. med knytis alltså. kräftskivan var faktiskt just en sådan stund där alla tog med sig något och självaste värdparet inte behövde slava i köket hela veckan innan. nu menar jag inte att min fina morbror och hans familj låg på latsidan och bara såg på medan vi gjorde allt, nej verkligen inte. de fixade det ena och det andra dukade upp fint när vi kom, hade kräftor, paj och annat smått och gott som vi alla kunde smaka av.
har jag sagt att jag är så stolt och kär i min familj?
Fyllda brön, 1 st
15 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2,5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 gram mozzarella
2 dl marinerade soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
smula jästen i en bunke.
blanda i vatten, olivolja, honung och flingsalt så att jästen löses upp.
tillsätt mjölet i omgångar och rör tills degen går ihop och släpper kanterna.
låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
tryck ut degen (obs! kavla inte. då försvinner luften) till en rektangel med 1 cm tjocklek.
skiva mozzarellan och dela tomaterna om de är alltför stora.
varva osten, tomaterna och basilika över degen.
pensla den yttersta kanten med vatten och rulla ihop degen till en lång rulle.
forma till en rund krans och låt jäsa under duk på bakplåtspapper i 30 minuter.
sätt ugnen på 250 grader.
ställ in brödet i ugnen, sänk direkt till 200 grader och låt grädda 20-25 minuter.
låt brödet svalna på galler och skär det sedan i tårtbitar.

färkt bröd fyllt med chevre, valnötter och honung.

och det andra med mozzarella, soltorkad tomat och basilika.

ursprungsreceptet kommer från Leila Lindholm. där heter det Tortanto och var fyllt med parmaskinka och oliver istället för soltorkad tomat. på kräftskivan fanns det även ett bröd fyllt med valnötter, chevre och honung. fyllningarna går som ni säkert förstår, alltså att variera i all oändlighet. så prova att exprimentera fram just din favorit! (och återkom gärna om ni hittar på något riktigt sensationellt :)
originalreceptet hittar ni här.
detta bröd hade en av mina fina systrar med sig till kräftskivan. ja, det var en krätskive-knytis helt enkelt :) och jag bara älskar det. så nu lämnar jag ett litet meddelande till den del av min familj/släkt som eventuellt läser detta; det här med knytis, det borde vi allt göra fler gånger :)
här kommer en liten lista på en del av det vi alla hade med oss och som jag lagt upp den senaste tiden;
Färskost med smak av vitlök och gräslök
Västerbottenspaj med kantareller
Brie-tårta
Norskesnittar
Jitterbuggare
Ananaspaj

mer knytis åt folket! :D
Mumsigt!
det ser ju gaaaalet gott ut, bröd i min smak! (A)
nice
Mums!
Gud så smarrigt bröd :D
Gud så gott det såg ut. Ska skriva ner receptet :)
det där ser jätte gott ut !
Ser verkligen gott ut! Det ska jag prova!
åh vad gott det verkar!
ÅÅh vad gott! :D älskar förresten färgerna i din bakgrund!
ser så otroligt gott ut! dör
Brödet ser fantastikt gott ut!
"Fyllda brön", haha :P :D Men läser man receptet låter det underbart gott. Och brödet på bilderna ser verkligen mumma ut! :)
Det skulle sitta riktigt bra med det där efter ett svettigt gympass =) ha det great!
Tack för bra recept! Har letat länge nu :) Kanske blir födelsedagsbrödbak nu i helgen!
gud vad gott det ser ut får man en skiva ?
gooot! :D
Mmmh va gott det lät, speciellt det med soltorkade tomater och mozzarella! Och ja knytis, det är mysiga grejer de :)
Du är typ... Leila? haha :D
Vill bara göra ett tillägg till receptet. När ni (försiktig) plattar ut degen till en rektangel, försök göra den ganska stor så att ni kan rulla ihop den i flera varv när ni lagt på fyllningen. Blir snyggare och godare =)
Grattis till alla besökare älskade lillayster!
Åhh, jag brukar baka det ibland. Det är verkligen jätte gott, jag brukar också ha soltrokade tomater i.
Det där såg verkligen jätte gott ut!! Vad duktig du är :) Nu blev jag sugen på att baka! :)
Åhhhhh!!! Guuuud så gott det så gut! :)
Ser riktigt gott ut och är nog också nyttigt :D
Tack för recept ! Det ska jag prova
Ser riktigt gott ut . får testa detta någon dag .